Покупката на бизнеса със сървъри на IBM ще повиши още печалбата ни

Регионалният генерален мениджър на Lenovo за Югоизточна Европа Иван Бозев, пред "Капитал Daily"

   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Профил

Иван Бозев е главен регионален директор за Югоизточна Европа на Lenovo. Под негово ръководство попадат България, Хърватия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и още шест източноевропейски държави. Отговаря за целия бизнес на компанията в региона - бизнес операции, стратегия и изпълнение, продажби, маркетинг и връзка с централния мениджмънт. Бозев има 10 години опит в IT индустрията, като голяма част от кариерата му преминава в Lenovo, като преди това е работил за IBM.

В началото на годината беше завършено придобиването от Lenovo на сървърния бизнес на IBM с архитектура x86. Така китайската компания, която е лидер на глобалния компютърен пазар, разнообрази допълнително портфолиото си. С Иван Бозев, регионален генерален мениджър на Lenovo за Югоизточна Европа, разговаряме за интеграцията на новия бизнес в компанията.

Как се развива интеграцията на сървърния бизнес на IBM в Lenovo?

- Стратегически погледнато, целта е ясна. В световен мащаб десет години след придобиването на компютърния бизнес на IBM Lenovo вече е номер едно с около 20% от пазара. Същото важи и за пазара, за който аз отговарям - Югоизточна Европа. През последните две тримесечия имаме над 26% пазарен дял при компютрите в региона.

От стратегическа гледна точка трябваше да търсим нови възможности за растеж и най-вече подобряване на печалбите. А печалбите в тъй наречения х86 сървърен бизнес са в пъти по-високи от PC сегмента. Тоест получаваме възможност да повишим оборота, а от друга, и печалбата на компанията.

На глобално ниво това придобиване автоматически ни изстрелва от номер шест до номер три в сектора, с над 14% пазарен дял. Същото важи и за Югоизточна Европа - нашите Think-сървъри за малък и среден бизнес, които започнахме да предлагаме в региона преди две-три тримесечия, заемаха малък дял. Докато този бизнес на IBM държи над 10% в региона.

Чисто финансово как ще се отрази сделката върху резултатите на Lenovo?

- С тази сделка не само придобихме технологията, но и целия способен екип на IBM. Все още е рано да се коментира чисто финансовият аспект от сделката, но откъм потенциал на пазара вече можем да говорим. Като пазарна стойност сървърният бизнес е много по-нисък от компютрите и смартфоните. Например потенциалът на този за смартфони и таблети е почти 3 млрд. долара в Югоизточна Европа, а компютърният е 1.5-1.7 млрд. долара. Докато този на х86 е около 250 млн. долара.

Но както и в нашия регион, така и в глобален мащаб идеята зад тази сделка не е просто да придобием тази дейност и да съберем сървърния и компютърния бизнес на едно място. По-скоро идеята ни е да търсим ефектите от синергията. Например има много клиенти, на които досега IBM е доставял сървъри. Ние автоматично получаваме достъп до тях и възможността да им продадем компютри. Същото важи и от обратната гледна точка. Имаме много корпоративни клиенти, на които сме доставяли компютри, но досега не сме имали възможността да им предложим бизнес сървъри.

Друг пример: повечето от производствените мощности са в Китай. Логистиката е много важен компонент от бизнеса и определя колко конкурентен може да си на пазара. А IBM работи на пазар, на който се продават около 65 000 сървъри и условията, които те може да договорят с едни логистични компании са съвсем други в сравнение с Lenovo, които доставят компютри, таблети и телефони. Това е само един малък пример за синергийните ефекти: как и къде могат да се оптимизират операциите.

Колко голям ще е екипът на сървърния ви бизнес в България?

-За съжаление пазарните позиции на IBM в сървърния бизнес в България не са били толкова силни. Имаме намерение бързо да наваксаме това изоставане. Същото сторихме и с Lenovo - когато отворихме офиса ни тук преди четири години държахме под 1% пазарен дял. Сега държим над 30%. Смятаме да повторим този успех. Що се отнася до екипа, той ще се състои от пет души. От IBM дойде един човек.

Освен че стартираме IBM x86, вече предлагаме и първите Think-сървъри, които сега навлизат на българския пазар. Тоест не започваме само с IBM х86, но с двойно по-голямо портфолио чрез сървърите на Lenovo. А и няма припокриване между двете операции – те взаимно се допълват.

Това цялостно решение ще помогне ли да получите повече корпоративни и държавни поръчки?

- Със сигурност големите клиенти предпочитат един доставчик и в някои случаи досега това беше пречка, която вече не съществува.

Какви са очакванията ви за компютърния бизнес през тази година?

- На всички основни пазари в региона сме лидер и смятаме да защитаваме тези позиции. През последната година пазарът имаше ръст въпреки някои по-тъмни предсказания за спад. Според IDC тази тенденция ще се запази и през тази година.

Това се отнася и за България, където Lenovo държи още по-голям пазарен дял. Мога да дам за пример смартфоните: през октомври продадохме първите бройки и вече сме твърдо номер 2 на пазара. В Югоизточна Европа вече също държим над 10% пазарен дял, като сме продали над 600 000 смартфона за шест месеца.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход