България би могла да се превърне в европейски хъб за технологични компании
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България би могла да се превърне в европейски хъб за технологични компании

Уилям Стивънс

България би могла да се превърне в европейски хъб за технологични компании

Уилям Стивънс, основател на Europe Unlimited и International Venture Club

5815 прочитания

Уилям Стивънс

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Целта е да разработим платформа, която наистина да свърже компании и инвеститори на база взаимоотношения.

Уилям Стивънс е основател на Europe Unlimited - европейски център за бързо растящи предприемачи, които се развиват чрез рисков капитал. Уилям също така е основател на International Venture Club, който е платформа за сътрудничество на водещи рискови инвеститори, с участието на независими фондове за рисков капитал, корпоративни, институционални и държавни инвеститори. Уилям вярва, че потенциалът на високотехнологичните компании в Европа далеч не е по-малък от този на американските им конкуренти. Проблемът е, че европейският пазар е много фрагментиран и поради това инвеститорите не могат да осъществят контакт с малките предприемачи. Чрез платформата Tech Тour той цели да свърже нововъзникващи технологични компании, международни инвеститори и корпоративни мениджъри, като им осигури директен достъп до проекти и хора, имащи голямо значение в определени региони или сектори на индустрията. Компанията планира да открие следващия си офис в България или Румъния, а целта е новият екип да работи именно за разширяване и развиване на платформата на глобално ниво.

Разкажете ни какво е Tech Tour и какво предстои, за да стане Европа новият световен технологичен гигант?

- Планът е да създадем нов офис, където ще работи един от най-важните ни екипи - този, отговорен за разширяването на бизнеса на компанията. Бихме желали да направим това в партньорство с фирма за разработка на софтуер. Ние ще събираме съдържанието, което е история и детайли за предприемачите, за инвеститори в рисков капитал и в частност стратегически инвеститори. Ще се концентрираме върху определени сектори като дигитално здраве и енергийна ефективност. Ще започнем с два или три екипа и те ще определят и класифицират предприемачите, обединени в платформата. Задачата на екипа ще бъде да търси и открива нови предприемачи чрез маркетинг, изследователска дейност, ПР, чрез посредници като клъстерни организации и университети. Така екипът трябва да набира нови фирми и стартиращи компании и в същото време да състави подробна база от данни. В нея ще бъдат включени и инвеститорите и стратегически инвеститори в дигитално здраве, също така технологичните компании в областта на медицината, телекомуникационни компании, различни видове здравни организации и фирми.

Задачата на "мечтания екип", както ние го наричаме, ще бъде да определи условията, които предлагаме на предприемачите, стратегическите партньори, инвеститорите и, да, след това, разбира се, да адаптира всички данни. Ще има доста работа, свързана с това да бъдат ангажирани стратегическите инвеститори в събития, в базата данни - онлайн система, която ще наречем "Радар". Също така ще включим предприемачите в подготовката на доклади, в клипове за това, което правят и което потенциално имат като стратегическа визия в този сектор. Целта е да разработим платформа, която наистина да свърже компании и инвеститори на база взаимоотношения. Това е същността на работата, с която сме се заели сега. Разбира се, ще трябва да имаме технически ръководител, също така CEO лидер, който изгражда организацията. Ще възложим разработването на платформата и ще си партнираме със софтуерна компания. Вече срещнахме няколко фирми в България, които наистина вярваме биха могли да бъдат отличен партньор - Telerik и "Сирма". Това са две големи фирми, които имат много талантливи, мотивирани и активни служители със сериозен опит в това, което правят. Така че не се съмнявам, че те биха могли да намерят чудесно решение за нас.

Защо решихте да вземете под внимание България като потенциална локация за новия си офис?

- Все още не сме решили официално. Предимствата, които изтъкнах като препоръка към борда на директорите обаче, се основават на редица фактори. Спряхме се върху Румъния и България, защото се възприемат като държави с по-ниско платени талантливи хора, по-ниски данъчни режими, както и заради наличието на много квалифицирани хора. Това са трите основни причини, за да избираме между Букурещ и София като възможни локации. Искаме да останем в столиците, защото предлагаме бизнес услуга, така че, за да обслужваме клиентите си, имаме нужда от висококвалифицирани хора, които обикновено са базирани в големите градове. Причината, поради която препоръчах на борда София пред Букурещ, е, че румънската столица е много силно ориентирана към големи организации като IBM, Oracle, SAP. Те, разбира се, имат големи офиси и тук, но в Румъния създават известен натиск на пазара на труда за много талантливи хора и има силна конкуренция между самите тях, което води до по-трудното наемане на наистина талантливи амбициозни хора за по-малките организации.

Ние не сме Siemens и вероятно дори не можем да си позволим да плащаме такива заплати, но най-вече не можем да си позволим този тип култура и среда, които има в по-големите компании. Това, което искаме, е в организацията ни да цари предприемаческата култура именно защото ние ще работим с местните предприемачи от цяла Европа и международни инвеститори и следователно трябва да бъдем много гъвкави. Трябва да бъдем предприемачи сами по себе си. На нас ни трябват много умни хора, на които да плащаме добре и да ги задържим силно мотивирани. Да им изградим системи и околна среда, където да се развиват както в познанията си за инвестициите, така и партньорството с технологични компании и знания за секторите, в които ще се специализират. Те трябва не само да боравят с информация, но и да изграждат взаимоотношения и мрежи. Тези хора също трябва да пътуват по целия свят - на някои от основните предприемачески събития, на събитията на нашата компания, да се срещат с лидери в различни сфери, така че международният аспект е много важен.

Tech Tour вече е организирала събитие в България - Balkan Venture форум преди няколко години. Според Вас как се е променила страната и бизнес средата тук?

- Организирахме Balkan Venture Forum в София през май 2013 с помощта на Боян Бенев. Партньори ни бяха и LAUNCHub, Eleven и Balkan Unlimited. Бих могъл да кажа, че това беше най-успешното издание на форума, което сме организирали. Провеждали сме събитието в Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Словения. В София се събраха около 500 души и бях наистина впечатлен от средата тук. Мисля, че присъствието на фондовете LAUNCHub и Eleven тук е много важно. Те са сред най-активните инвеститори на Балканите. Поради това България е в топ 5 на страните на континента от гледна точка на брой инвестиции. Смятам, че със своите силни страни България би могла да се превърне в международен център в рамките на Европейския съюз за високотехнологични компании, които да не са непременно с по 500 души, по-скоро като със 100-200 служители. Мисля, че страната може да бъде високотехнологичен център за предприемачите и да се превърне в Силициевата долина на Европа. Но за това България трябва да има и международна ориентация. Бихме искали да направим нашия скромен принос за това - да бъдем паякът в мрежата, катализаторът, който улеснява интелигентни и предприемчиви хора да идват тук.

Може ли да ни дадете пример за това как работи на платформата - история за осъществена успешна връзка между предприемач и инвеститор?

- Като интересна история бих могъл да разкажа за един сицилиански предприемач, който сега е на 32 години. Неговата компания се нарича Warehouse In a Box (WIB) и разработва автоматизирани вендинг машини, които поставя в паркинги, търговски центрове, гари, летища. Системата е разработена от този млад инженер, който учи в Сицилия, в Politecnico di Torino. Tой също е бил изследовател в лабораториите на Fiat. След три или четири години решава да изостави работата си там, за да създаде WIB. Убеден е, че трябва да основе компанията в Сицилия, защото се чувства горд от корените си. Но финансирането на проекта там е изключително трудно. Така че след участие в някои от събитията на Tech Tour той успя да се свърже с нови алтернативни платформи за онлайн финансиране crowdfunding и с бизнес ангели. Така успя да привлече над 700 000 евро. Сега продължаваме да му помагаме, като го представяме на стратегически инвеститори, които управляват молове, гари. Иновацията на продукта е, че той може да бъде много малка кутия, която просто да разпространява медикаменти. Вендинг машината може да бъде и цяла стена - като магазин. Машините са автоматизирани системи за откриване на това, което е в склада в автоматите. Системата е изключително гъвкава и мащабна, тя може да има хладилни елементи, чупливи, свежи елементи, така че има много възможности за съхранение на различни продукти. Също така е изградена на принципа "Интернет на нещата". Така че можете да поръчате, преди да отидете на автомата с мобилно приложение, което ще ви каже дали този вид продукт е наличен в автомата или че може да го откриете на този на следващата станция в метрото например. Компанията вече работи с италианската търговска верига COOP, свързахме ги с португалските молове и търговци на дребно, които имат големи филиали в Бразилия, представихме ги и пред френски и немски фирми. Новата платформа, която вероятно ще разработим в България, наистина може да помогне на компаниите, особено на тези, които използват "интернет на нещата". Така бихме могли да ги свържем с повече от 10 стратегически инвеститора - да осъществим над 100 стратегически партньорства.

Целта е да разработим платформа, която наистина да свърже компании и инвеститори на база взаимоотношения.

Уилям Стивънс е основател на Europe Unlimited - европейски център за бързо растящи предприемачи, които се развиват чрез рисков капитал. Уилям също така е основател на International Venture Club, който е платформа за сътрудничество на водещи рискови инвеститори, с участието на независими фондове за рисков капитал, корпоративни, институционални и държавни инвеститори. Уилям вярва, че потенциалът на високотехнологичните компании в Европа далеч не е по-малък от този на американските им конкуренти. Проблемът е, че европейският пазар е много фрагментиран и поради това инвеститорите не могат да осъществят контакт с малките предприемачи. Чрез платформата Tech Тour той цели да свърже нововъзникващи технологични компании, международни инвеститори и корпоративни мениджъри, като им осигури директен достъп до проекти и хора, имащи голямо значение в определени региони или сектори на индустрията. Компанията планира да открие следващия си офис в България или Румъния, а целта е новият екип да работи именно за разширяване и развиване на платформата на глобално ниво.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK