Възможно е златото да поевтинее още, но дългосрочно цената ще расте
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Възможно е златото да поевтинее още, но дългосрочно цената ще расте

Възможно е златото да поевтинее още, но дългосрочно цената ще расте

Благовест Белев, управител на Tavex България, в интервю за "Капитал Daily"

8974 прочитания

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Златото загуби значителна част от стойността си през последните години, а това лято спадът се ускори. Какви са причините и идва ли краят на цикъла на понижение, време ли е е да се инвестира в злато. По тези и други теми разговаряме с Благовест Белев, управител на Tavex за България. Компанията е специалзиарана в търговията с инвестиционно злато и сребро, както и с валута. В страната има седем обекта в големите търговски центрове.
Кризата с КТБ увеличи търсенето на инвестиционно злато в България

Ако търсиш бърза печалба, борсата е по-добрият вариант. Физическото злато е добре да бъде държано поне 3-4 години и то с цел диверсификация на портфейла.

За последните години златото изгуби около 700 долара за унция, след като през последните седмици цената му доближи 1000 долара. Идва ли краят на периода на спад в цените?

- Спадът дори е още по-голям - преди четири години по това време то удари своя пик от 1920 долара за унция, а сега виждаме къде е цената. За това има няколко причини, но основната е, че пазарът в един момент прегря. Не е нормално един актив да поскъпва цели 12 години без корекция. Това е и причината последните години да сме свидетели точно на това - спад. Въпреки него обаче, чисто фундаментално златото се намира в дългосрочен бичи пазар и цената му в бъдеще ще расте. Това е един подценен актив още от 80-те години на миналия век насам.

Каква е причината за вашия оптимизъм и защо се получава така?

- Фундаментално златото е основа на парите, въпреки че отдавна няма златен стандарт и валутите са плаващи. През последните години благодарените на политиките на централните банки - ниски лихви и количествени облекчения, паричната маса се повиши много, но обемът на златото остава почти непроменен. На година се добива около 1-2% ново злато от общия му обем, а парите се увеличават с изключителни темпове от 2008 г. насам. Този дисбаланс в един момент ще се изрази в повишаване на цената на златото.

А има ли дисбаланс между търсенето на физическо злато от банки, инвеститори, индустрия, и това което се случва на борсите?

- Разликата е огромна. В момента се добиват 2000 тона на година, като добитото и натрупано злато по света през годините е 160-180 хил. тона. Това е целият наличен благороден метал - бижута, инвестиционни кюлчета, в банки, трезори. Има и малък процент, който се рециклира и изчезва, но това не влияе сериозно. От новия добив най-голяма част отива за инвестиционни кюлчета, монети, бижута, а по-малка част за индустрията.

Кой движи повече пазара в момента - спекулантите или инвеститорите във физическо злато?

- Все по-голяма част се движи от спекуланти, които търгуват с финансовите инструменти, които са базирани върху златото. Има и огромна разлика в търсенето на физическо злато и деривативите. Напоследък има много къси позиции на пазара на злато - тоест очаквания за спад и продажби, докато на физическия пазар, както и при нас, няма никаква разлика спрямо предишни години като обеми, въпреки че цената пада. Данните на монетните дворове отчитат рекордни покупки. Според неофициална статистика на специалисти в бранша, около 1% от дневните обороти на борсите COMEX и LBMA реално се разменят с физическо злато. Всичко останало е под формата на фючърсни договори.

С какво се обяснява тази разлика?

- Хората, които гледат фундаментално на пазара, игнорират този спад и купуват физическо злато.

Как цената на инвестиционното злато следва тази на борсовата?

- Физическият пазар следва изцяло борсовия, с известна разлика - например, ако борсовата цена падне 20%, то физическия пазара е с 19.5%. Например ние актуализираме цената на всеки половин час.

Да се върнем към лихвите - очакванията са Федералният резерв на САЩ да започне цикъл на повишение. Това как ще се отрази на цената на златото?

- Историята показва различна реакция на цената - например през 70-тегодини в много случаи при вдигане на лихвите и златото е поскъпвало. По-важното обаче е че има огромно забавяне в реакцията на цената на златото на тези промени. Сега единствено спекулантите разчитат на новините и реагират.

В този смисъл може да говорим, че златото остана спасителен актив на фона на проблеми като тези в Гърция?

- 100% сигурност няма никъде. Най-важното е човек да се ориентира в пазарната ситуация и да открива кой актив и кое решение е най-сигурно за него. Златото остава най-сигурният и надежден актив, това е най-консервативната инвестиция, чиято цел е съхранение на стойността, а не печалби.

Все пак можем ли да очакваме още спад?

- Има шанс, ако златото направи корекция от 50%, това означава цена от 960 долара. Подобно движение за дългосрочен бичи тренд обаче не е нетипичен. Важното е, че няма паника и такава не трябва да има.

Какъв е съветът ви към хората? Какви сигнали да гледат за цената на златото?

- Не препоръчвам на никой да следи сигнали, защото те често лъжат, особено непрофесионалните инвеститори. Това само ще ги обърка. За хората е важно да си задават простите въпроси - колко пари искам да спестя, как да разпределя спестяванията си, къде ми е най-големият риск, как да балансирам, защитен ли съм от една банкова криза, каквато има в Гърция. В случая златото дава такава защита, защото то е извън финансовата система.

Повиши ли се интереса към инвестиционното злато след събитията с КТБ и кризата в Гърция?

- Да, започна още преди проблемите с КТБ през миналото лято, след това се усили, покрай Гърция също има търсене. Защото хората са наясно, че ако има проблем в Гърция, това няма как да не се отрази и на нас, прекалено сме близки и зависими. Но като цяло българите купуват инвестиционно злато. В Tavex винаги продаваме повече отколкото купуваме. Хората търсят злато, поне при нас.

А какво ги съветвате, за какъв период да държат златото?

- Ако търсиш бърза печалба, борсата е по-добрият вариант. Физическото злато е добре да бъде държано поне 3-4 години и то с цел диверсификация на портфейла. Защото то дава застраховка срещу най-големите проблеми - войни, бедствия и т.н. В момента например при клатеща се финансова система е добре процентът в портфейла да е по-висок - 10-20, има хора с 50%. Това зависи и от профила на човека - млад, семеен, пенсионер, работещ, бизнесмен и т.н. Затова забравете за сигналите, а си задавайте въпросите и то в по-дългосрочен аспект.

Но как ще обясните всичко това на някой, който си е купил злато преди 2-3 години и сега реално е на минус?

- Така е, но това зависи с каква цел го е взел. При всички случаи застраховката и стойността остават. Това е и целта на нашите клиенти - основно дългосрочна застраховка.

Златото загуби значителна част от стойността си през последните години, а това лято спадът се ускори. Какви са причините и идва ли краят на цикъла на понижение, време ли е е да се инвестира в злато. По тези и други теми разговаряме с Благовест Белев, управител на Tavex за България. Компанията е специалзиарана в търговията с инвестиционно злато и сребро, както и с валута. В страната има седем обекта в големите търговски центрове.
Кризата с КТБ увеличи търсенето на инвестиционно злато в България

Ако търсиш бърза печалба, борсата е по-добрият вариант. Физическото злато е добре да бъде държано поне 3-4 години и то с цел диверсификация на портфейла.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  tolex avatar :-|
  tolex

  Този продава локуми за наивници.
  Възможно било да поевтинее, ама ще поскъпне....
  Ами, то и обратното значи е възможно - да поскъпне, но да поевтинее.
  Истината е че тавекс здраво се набълбукаха. И слушаха собствените си прогнози. А дега пак търсят платформа за лакардиите си.
  Капитал, засрамете се.

 • 2
  hog1438946657471231 avatar :-|
  Peter V.


  Датите отдолу са на значими финансови кризи през последните 200 години. Кризи е имало и ще има , световните са всеки 8-15 години. Цената на златото винаги се вдига с 50-100% по време на криза и после падат, процеса отнема години. Да цената сега е ниска и най-много да падне до $900 и да ще има криза и може да мине $2000 в близко бъдеще (хистори репийтс) и тн. Акции във фирми добиващи злато могат да донесат повече печалба (200-500%) теоритично. Сигурно няма никаде затова не копувайте акции на една фирма.

  Danish state bankruptcy of 1813
  Panic of 1819 – pervasive USA economic recession w/ bank failures; culmination of U.S.'s 1st boom-to-bust economic cycle
  Panic of 1825 – pervasive British economic recession in which many British banks failed, & Bank of England nearly failed
  Panic of 1837 – pervasive USA economic recession w/ bank failures; a 5 yr depression ensued
  Panic of 1847 – a collapse of British financial markets associated with the end of the 1840s railroad boom.
  Panic of 1857 – pervasive USA economic recession w/ bank failures
  Panic of 1866 – the Overend Gurney crisis (primarily British)
  Panic of 1873 – pervasive USA economic recession w/ bank failures, known then as the 5 yr Great Depression & now as the Long Depression
  Panic of 1884
  Panic of 1890
  Panic of 1893 – a panic in the United States marked by the collapse of railroad overbuilding and shaky railroad financing which set off a series of bank failures
  Australian banking crisis of 1893
  Panic of 1896 – an acute economic depression in the United States precipitated by a drop in silver reserves and market concerns on the effects it would have on the gold standard

  20th century

  Panic of 1901 – limited to crashing of the New York Stock Exchange
  Panic of 1907 – pervasive USA economic recession w/ bank failures
  Panic of 1910–1911
  1910 – Shanghai rubber stock market crisis
  Wall Street Crash of 1929, followed by the Great Depression – the largest and most important economic depression in the 20th century
  1973 – 1973 oil crisis – oil prices soared, causing the 1973–1974 stock market crash
  Secondary banking crisis of 1973–1975 – United Kingdom

  Wall Street on the morning of May 14 during the Panic of 1884.
  1980s – Latin American debt crisis – beginning in Mexico in 1982 with the Mexican Weekend
  Bank stock crisis (Israel 1983)
  1987 – Black Monday (1987) – the largest one-day percentage decline in stock market history
  1989–91 – United States Savings & Loan crisis
  1990 – Japanese asset price bubble collapsed
  early 1990s – Scandinavian banking crisis: Swedish banking crisis, Finnish banking crisis of 1990s
  Early 1990s recession
  1992–93 – Black Wednesday – speculative attacks on currencies in the European Exchange Rate Mechanism
  1994–95 – 1994 economic crisis in Mexico – speculative attack and default on Mexican debt
  1997–98 – 1997 Asian Financial Crisis – devaluations and banking crises across Asia
  1998 Russian financial crisis

  21st century

  2000–2001 – 2001 Turkish economic crisis
  2000 – early 2000s recession
  1999-2002 – Argentine economic crisis (1999-2002)
  2001 – Bursting of dot-com bubble – speculations concerning internet companies crashed
  2008-2011 - Icelandic financial crisis
  2007–08 – Global financial crisis
  2010 European sovereign debt crisis
  2014 Russian financial crisis


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK