Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
25 авг 2015, 18:46, 5069 прочитания

Георги Георгиев: Спадът на борсите не е изненада и беше въпрос на време

В момента доста от акциите на европейските компании са подценени, ,казва портфолио мениджърът в "Карол капитал мениджмънт"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Бихме посъветвали дългосрочните и средносрочните инвеститори да изчакат, защото може да има ново дъно на пазара
Георги Георгиев е портфолио мениджър на "Адванс инвест", част от управляващото дружество "Карол капитал мениджмънт". Той е част от екипа на "Карол" от 2008 г., първоначално като анализатор за пазарите от Източна Европа. Магистър по финанси от УНСС, работил е за една от най-големите хранителни компании Kraft Foods в САЩ, както и в българските "Алфа финанс холдинг" и "Булброкърс". С него разговаряме за случващото се по световните борси през последните дни.

Какво наблюдаваме на фондовите пазари в момента – здравословен спад, спукване на балон, временна корекция?

 
- Динамиката на пазарите в момента е много интересна, като според повечето експерти е движена от технически фактори. Трябва да отбележим, че американският пазар и като цяло световните пазари не бяха коригирали от 2011 г. насам. Няколкото корекции, които видяхме досега бяха в рамките до около 5% и всичките бяха използвани от инвеститорите, като възможности за покупка. Сега наблюдаваме корекция от порядъка на 10-12%. Исторически средната стойност на корекциите на пазара са около тази стойност. Така че пазарът очакваше подобен спад, трябваше да се случи някога и в момента е налице. Преодоляването на 200-дневната средна беше факторът, който задейства сериозните разпродажби в последните дни. Въпросът е дали тази корекция може да се окаже началото на нещо още по-негативно за пазара. Другият фактор за рязкото спадане е, че често такива неща се случват през август, когато пазарите страдат от липса на ликвидност – тогава много портфолио мениджъри са в отпуск. Освен това има и факторът прекалено голяма намеса на компютърните алгоритми на пазара. Много трудно е да се намерят купувачи точно в този момент, пазарът става много тънък, всеки започва да ребалансира, продават се активи, които са изостанали в спада си, затова в понеделник имаше понижение точно на акциите, които се бяха качили най-много в последната година-година и половина.


Често се говори, че фондовият пазар много се е откъснал от реалната икономика и не изпълнява функциите, за които е създаден – набиране на пари за компаниите.

- Капиталовият пазар постоянно се развива в годините, логично е да се използват и нови инструменти, които да го обогатят, да помогнат и на инвеститорите. Естествено първоначалната му роля е компаниите да набират капитал, който да използват за свои проекти и оттам да създават доходност за инвеститорите – капиталова или дивидентна. Да, в последните няколко години нивото на ливъридж е изключително високо на капиталовите пазари и се използват прекалено много деривати и инструменти, които обогатяват доходността и засилват ролята на спекулантите. Но това е провокирано от развитието на борсите и няма как да се избегне. Логично е да има т.нар. деливъриджинг на финансовата система и нещата да се върнат към нормалното. Но все още този момент не е настъпил. Лошото е, че ако настъпи, това ще означава липса на вяра в банковата система и всички стимули, които банките промотират напоследък.

Виждаме ли края на интересните развиващи се пазари и връщане към развитите заедно с връщане към нормални печалби от порядъка на 10%, а не 50% годишна доходност?

-
Последните години бяха изключително силни за американския фондов пазар. Да припомним след първата сериозна корекция през 2011 г. пазарът завърши с нулева доходност, след това постигна 13.4% за 2012, 29.6% за 2013 и 11.4% за миналата година. Средногодишната доходност, която пазарът е постигал в рамките на последните десетилетия е малко над 9%, така че е нормално да се върнем рано или късно до историческите средни нива за определен етап от време. Това може да означава спад от 12% за тази година. През последната година видяхме развиващите се пазари като този на Китай, който нарасна изключително много миналата година, с 50%, и още 60% от началото на тази. Реално поскъпването от началото на тази година е напълно изтрито, но при пазар от този вид подобни движения не са необичайни. Развиващите се пазари са много по-волатилни от развитите и обикновено когато виждаме такова намаляване на стойността на активите, следва т.нар. бягство към качеството и тези пари се насочват към развитите пазари. След като развиващите се пазари загубят голяма част от спечеленото, тези пари се връщат първо на развитите пазари, след което идва поредното раздуване или поредната доза оптимизъм, парите отново се наливат на развитите пазари, а после и към развиващите се.

Ще пострадат ли сериозно печалбите на петролните и газовите компании с навлизането на нови технологии, заместващи досегашните енергийни източници?- Като цяло – да. Естествено е със смяната на поколенията и всички промени, които настъпват, тези компании да се опитват да ги хванат. Те имат достатъчно кеш, за да се пренасочат, те са основните играчи на енергийния пазар и вероятно голяма част от тях ще останат основните играчи и в бъдеще, просто ще сменят източника, с който търгуват. При петролните компании видяхме сериозно намаление в цените на акциите, но петролът не се използва единствено и само за горивата на автомобилната индустрия.
Все пак петролът се използва широко в икономиката. Така че не вярвам толкова бързо тяхното влияние да отслабне. В момента тези компании се търгуват на много добри нива, доста са подценени, но пак казвам, това е обусловено от цената на нефта, която в момента е в рамките около 40 долара. Възможно е да падне и до 30 долара, както се случи при предишния спад на цената на петрола, но трябва да се има предвид, че това е изчерпаем природен ресурс и дългосрочно трудно би се задържала на ниски нива. Например за американските компании (шистови и нефтени пясъци) средната цена, на която добиват нефт, е 50-60 долара. В момента някои от тях работят на загуба, като все повече ще спират работа, ако цената се запази на тези нива в следващите 1-2 години. Това ще даде възможност нивото на търсенето и предлагането да нормализира цената в следващите няколко години.

Кои пазари и кои държави ще бъдат най-засегнати от спадовете в цените на акциите?

- Като цяло този спад е повсеместен, започна от Китай и притесненията, че световната икономика може силно да пострада от слабото икономическо представяне на азиатската държава. А то започна най-вече от лошите данни напоследък и спукването на балона, формиран последната година. Голям беше броят на дребните инвеститори от средната класа, които се включиха в този ръст, някои от тях с привлечен капитал, което формира доста бързото движение на китайския фондов пазар и тези загуби изключително много повлияха на нагласите. Другото, което повлия, беше намесата на местните власти, а знаем, че всяка подобна намеса с цел регулации не се харесва от инвеститорите, които предпочитат пазарът да се регулира от принципите търсенето и предлагането на Адам Смит. Но всичко това естествено беше знак за разпродажби и на световните пазари, тъй като Китай, втората по големина световна икономика, най-големият износител, влияе изключително много на представянето глобално, както на САЩ, така и на Европа. Така че факторът Китай натежа изключително много на последната корекция, която виждаме на капиталовите пазари. Най-засегнатите държави биха могли да са всички азиатски икономики, дори Япония, Малайзия, Индонезия. При тях обаче благоприятното е все още ниската цена на петрола, което е позитивно за тях, тъй като те са консуматори с все още растящи икономики. Естествено, засегнати ще са САЩ и Европа. Трябва да се разчита на добро представяне на европейската икономика и продължаващо добро представяне на американската, за да може глобалната икономика да реализира ръст.

Европа обаче все повече изостава като технологичен и инженерен център, като производство и иновации, това дали не означава, че всъщност европейските пазари вече няма да са толкова атрактивни и не са перспективни за инвестиции?

- От технологична гледна точка и в Европа има компании, които предлагат добри възможности. Но все пак знаем, че повечето такива компании са концентрирани в САЩ, дори много от напредничавите китайски компании се листват на американските борси. Европа е доста по-подценена от САЩ от гледна точка на съотношение цена/печалба. Много от германските компании се търгуват на съотношение 13-14, което е много по-ниско от средното от 18 за пазара след този спад. Те бяха подценени от пазара и преди спадът да започне, сега нещата са още повече в тяхна полза. Единственото негативно за Европа в този момент е поскъпването на еврото спрямо долара. Ръстът, който беше акумулиран от европейските акции, дойде от поскъпването на долара спрямо еврото, тъй като спечелиха конкурентно предимство. Валутата играе много голяма роля за ръста на европейската икономика. Това може да е негативно за компаниите, но като цяло се забелязва едно стабилизиране на представянето на икономиките в Европа, Германия нарасна с 0.4%, виждаме стабилизиране в Испания и Италия. И се надяваме нещата в Европа да се стабилизират и да излезе от ситуацията на нулев растеж, в която беше попаднала в последните 2-3 години.

Имаше доста големи спадове точно при технологичните компании в САЩ. Това означава ли, че инвеститорите вече не ги смятат за толкова атрактивни?


- Тук опираме до т.нар. разширени стойности при тези компании, те се търгуваха при много високи пазарни съотношения и логично беше при един такъв спад инвеститорите да си вземат печалбите от тях, тоест да продадат активите, които са се качили най-високо. Така че видяхме много масирани разпродажби на компании като Netflix, при Apple също, но тя технически влезе в корекция. Много от тези компании, които все още не са формирали печалби, се търгуват на високи съотношения, базирани предимно на очаквания за успешен бизнес модел. Те бяха потърпевши от такъв спад и е естествено, ако започне понижение на пазара, да бъдат разпродавани първи.

А къде е България в цялата картинка?

- Като цяло България е много зависима от Западна Европа, Германия ни е основният търговски партньор, тоест едно позитивно развитие на икономиките в Западна Европа, германската, френската, би било добре за българските износители. Капиталовият пазар не реагира толкова бурно, колкото друг път, тъй като е в корекция от година и половина, тоест на доста ниски нива спрямо останалите пазари, така че пазарните участници не бяха изкушени да продават. Естествено перспективите пред него отново стават негативни, тъй като пазарните участници ще се пренасочат първо към развитите пазари, когато решат отново да инвестират, а след това към българския пазар. И компаниите, които все пак са представени на БФБ, не отразяват най-доброто от икономиката. Аутсорсингът тук е на много високо ниво, много IT компании движат бизнеса си от България, а такива на нашата борса все още няма.

Какъв съвет бихте дали на един обикновен инвеститор –да се насочи към нискорискови инвестиции, сега точно е моментът да купува рискови, или да изчака дъно на пазара?

- Като цяло, ако можем да разпределим инвеститорите в няколко категории – средносрочни, дългосрочни и спекуланти. В момента от гледна точка на дългосрочния инвеститор е добро ниво за влизане на пазара, но на базата на силната волатилност, която наблюдаваме, бих посъветвал да позадържат и да изчакат формирането на по-съществени дъна. Едни такива корекции понякога могат да прераснат в сериозни спадове, а в момента ние не виждаме фундаментална причина нещо толкова много да се е сбъркало в световната икономика и да бъде причина за такъв спад. Обикновено капиталовите пазари се движат изпреварващо, около шест месеца преди да станем свидетели на нещо такова от фундаментална гледна точка. Така че след 3-4 месеца може да е ясна причината защо сега наблюдаваме понижения. Те могат да повлияят върху покупателната способност и нагласите на хората като цяло и те да започнат да потребяват по-малко. В развитите държави голяма част от населението инвестира точно в капиталовите пазари и такъв спад се отразява негативно на очакванията и покупателната им способност и това се вижда в икономическа криза.

Така че след 3-4 месеца може да сме наясно защо е бил този спад. Обикновено корекциите на капиталовите пазари траят по-малко, отколкото траят покачванията. Бичият пазар се развива доста по-бавно от мечия. Така че за един дългосрочен инвеститор, който е решил да инвестира сега на капиталовите пазари, може би е по-добре да почака да се установят по-добри нива. За спекулантите, които гонят дъна, всеки подобен момент е удачен, защото след голям спад следва и корекция нагоре, от която да се направи печалба. И за средносрочните инвеститори ние смятаме, че към момента е по-добре да се въздържат.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Собственикът на текстилната "Калинел" Марин Радевски: Работим с 30% от капацитета си Собственикът на текстилната "Калинел" Марин Радевски: Работим с 30% от капацитета си

Почти всички европейски магазини на основния клиент на производителя на възглавници и завивки IKEA не работят

31 мар 2020, 6118 прочитания

Търговецът и производител на биохрани Яни Драгов: Ръст 30% в онлайн продажбите, в магазините нагоре-надолу с 10% Търговецът и производител на биохрани Яни Драгов: Ръст 30% в онлайн продажбите, в магазините нагоре-надолу с 10%

Действам предпазливо и не наемам нови хора, а в краен случай бих намалил работното време, вместо да освобождавам служители, казва собственикът на "Смарт органик"

28 мар 2020, 4044 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Интервю" Затваряне
Дейвид Марък: Ще подкрепим "Фадата" да стане основен глобален играч

Изпълнителният директор на Charles Taylor пред "Капитал Daily"

Още от Капитал
Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10