Последното решение за цените на тока признава нуждата от инвестиции в мрежата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Последното решение за цените на тока признава нуждата от инвестиции в мрежата

Последното решение за цените на тока признава нуждата от инвестиции в мрежата

Робърт Дик, регионален мениджър на "EVN България", пред "Капитал Daily"

7905 прочитания

© Капитал


Клиентът сам ще прецени дали да плаща по-малко за недобро качество на услугата или повече за качествени доставки.

"Капитал Daily" разговаря с регионалния мениджър на "EVN България" за това как новите цени на електроенергията в сила от 1 август ще се отразят на дейността на компанията, за нуждата от инвестиции в мрежата и предстоящата либерализация на енергийния пазар. Робърт Дик има повече от осем години управленски опит в концерна EVN AG. От октомври 2007 до края на 2014 г. той ръководи дейността контролинг за целия концерн, а между април 2011 и март 2013 г. е ръководил и дейносттa счетоводство. Робърт Дик е завършил бизнес администрация в Университета в гр. Линц, Австрия, където е защитил и докторска степен.

Вие сте отскоро в България, какво ви впечатлява в българския енергиен сектор?

- Няколко неща. Когато имах възможност да обиколя страната, видях резултатите от действията ни по модернизиране и развитие на нашата инфраструктура, а тя е ключова за добро качество на услугата. Когато по време на кризата с лошото време през март тази година в Родопите отидох в Кърджали, Смолян и Асеновград, а от инженерна гледна точка теренът там не е лек, видях какво сме успели да постигнем като качество на нашата инфраструктура, което ме кара да се гордея, че доставяме най-добрата услуга на клиентите си съобразно възможностите ни. От 2005 г. досега ние инвестирахме много и продължаваме да инвестираме в самата компания, за да подобрим нашите вътрешни процедури на качество и контрол, както и, разбира се, в електроразпределителната инфраструктура, за да повишим сигурността на доставките. От 2012 г. насам обаче някои регулаторни решения подкопават нашите дългосрочни намерения и не се отразиха добре на компанията, като бяхме принудени да намалим инвестициите си. В основата на нашата корпоративна култура е дългосрочният инвестиционен хоризонт от над 30 години в капиталоемък сектор като енергетиката. Затова е много важно винаги да има добър диалог с всички заинтересувани страни, за да се гарантира този хоризонт. През последните години имаше много промени в различни институции по отношение на енергетиката, което не се отразява добре на диалога и на съвместната работа. Тези промени направиха средата за правене на бизнес трудна и до известна степен много динамична. Предстоящата либерализация на енергийния пазар е предизвикателство, към което гледаме с оптимизъм и за мен като изпълнителен директор е важно да реагираме съобразно ситуацията както вътре в самата компания, така и на промяната в средата, защото тази стъпка засяга всички пазарни участници, институции, както и нашата компания.

Kaк новите цени на електроенергията ще се отразят на финансовите резултати и дейността на "EVN България"?

- Това е въпрос, на който ще мога да отговоря след няколко месеца, още повече че според многото публични заявки и на регулатора, и на изпълнителната власт през 2016 г. се очаква да настъпят много промени, свързани с либерализацията на пазара.

Искaното от вас увеличение на технологичните разходи в крайна сметка не беше одобрено от регулатора.

- Това, което ние сме посочвали в нашите ценови заявления, не са просто искания, а реалности. По тази причина ние многократно сме споделяли несъгласието си, че в последните години приетите допустими нива на технологичен разход за "EVN България Eлектроразпределение" са 8%. Знаете, че чрез инвестиции дружеството успя да намали почти двойно технологичния си разход от 2005 г. досега, което считаме за един от големите успехи на компанията през тези години. Това се доказа и от експертна оценка на екип от Технически университет - София, според която оптималният размер на технологичен разход към момента за мрежата на "EVN България Eлектроразпределение" е 10.62%. Така че тук не става въпрос за желание или искане, а за отчитане на характеристиките на мрежата, които са обективен факт. С цените, които регулаторът обяви на 1 август, този темп на намаляване на технологичния разход ще бъде по-бавен.

Като цяло удовлетворени ли сте от ценовото решение и дава ли то възможност за по-големи инвестиции от ваша страна?

- Надали има компания в сектора, която да може да каже, че е удовлетворена, а и това не е целта на ценовите решения. За нас е важно да имаме ясна рамка, според която да работим, да имаме осигурен паричен поток в необходимия размер, за да може компанията да планира своите инвестиции, защото инвестициите в сектора на енергетиката са дългосрочни. Знаете, че през последните няколко години имаше решения, които не признаваха това и ефектът от тези рестрикции се видя по цялата верига от преносната до разпределителната мрежа през изминалата зима в Родопите. В този смисъл последното ценово решение признава нуждата от инвестиции в мрежата, но е далеч от това, което е нужно за да можем да направим инвестициите, които клиентите очакват.

Възможна ли е пълна либерализация? - Подготвяме се за подобна стъпка от 2007 г. насам, оптимизираме нашите оперативни звена и създаваме необходимите IT системи. Либерализацията означава избор на клиента и всички участници на пазара трябва да бъдат подготвени, за да може клиентът да вземе информирано решение колко и от кого да купи на съответната цена. Пазарът в ЕС умерено върви към либерализация и ние сме готови да реагираме и да се адаптираме в такава среда. Има нови процедури, които трябва да бъдат законово регламентирани, като например смяната на един доставчик с друг. Процесът е комплексен, защото либерализацията е по-лесно приложима за индустриалните потребители на средно и високо напрежение. Необходим е голям човешки ресурс за подобна стъпка, например за процеса по събиране и администриране на информацията от електромерите, както и правилното им водене в обща база, което не означава непременно, че има нужда от нови уреди.

Как ще се отрази предстоящата либерализация на "EVN България"?

- При ясни и еднакви правила за всички няма какво да ни притеснява. Либерализацията не обхваща само електроснабдителните и разпределителните предприятия, а всеки по веригата от производител през системен оператор до клиент. ЕVN в Австрия постига сериозни резултати през плавния преход към либерализация. Не се притесняваме от конкуренцията, при абсолютното условие, че има еднакви правила за всички пазарни участници. Клиентът сам ще прецени дали да плаща по-малко за недобро качество на услугата или повече за качествени доставки. Разбира се, тук е необходима и голяма информационна кампания, която да предхожда либерализацията, за да се гарантира обоснованият избор. Също така и клиринг институция, която да гарантира навременно и непрекъснато плащане между участниците. В ЕVN вярваме, че конкуренцията е добра за всички страни.

Какви бяха причините за прекъсването на тока в Южна България през март тази година?

- Тогава имаше много силен снеговалеж, на някои места наблюдавахме три метра сняг, няма система, която може за издържи на подобни тежки условия. В разговори с опитни колеги разбрах, че не е имало такива работни условия от поне 30 години, надявам се и да няма в обозримо бъдеще. Почистването и възстановяването ангажираха усилията на много страни, отидох лично и установих, че въпреки тежките метеорологични условия колегите правеха всичко възможно, за да се възстанови захранването. Едва седмица след силния снеговалеж имаше сравнително надежден и постоянен достъп до инфраструктурата и започнахме нашите инспекции и ремонт. Не само нашата инфраструктура беше засегната от лошото време, като колегите от ЕСО също имаха сериозни проблеми с техните подстанции.

Мислите ли, че проблемът са ниските инвестиции в мрежата?

- Нашият анализ показва, че в тези части, в които е инвестирано в подземна кабелна мрежа, възстановяването на тока беше по-бързо, след като ЕСО възстанови работата на подстанциите. В тези части, където имаше далекопроводи, възстановяването на захранването премина по-бавно просто защото беше трудно да достигнем до тях. Имаше 15-20-метрови дървета и няма как просто да се отсекат. Били сме свидетели на сходни кризи през декември и януари, но големите ни инвестиции в подземна инфраструктура предотвратиха разрастване на проблема. Идентифицирали сме районите, в които е възможна подмяна на надземна с подземна мрежа, като те не обхващат всички, тъй като това би било висока инвестиция и ценообразуващ елемент, който ще има своя ефект. Провели сме разговори с органи на местната власт и те напълно застават зад подобна инициатива. Реагирахме на кризата навременно и съм убеден, че без направените инвестиции за последните 10 години броят на засегнатите места щеше да е много по-голям. Трябва да отбележа също, че и координацията ни с местните власти при решаването на кризата беше много добра.

Интервюто взе Ралица Николова

Клиентът сам ще прецени дали да плаща по-малко за недобро качество на услугата или повече за качествени доставки.

"Капитал Daily" разговаря с регионалния мениджър на "EVN България" за това как новите цени на електроенергията в сила от 1 август ще се отразят на дейността на компанията, за нуждата от инвестиции в мрежата и предстоящата либерализация на енергийния пазар. Робърт Дик има повече от осем години управленски опит в концерна EVN AG. От октомври 2007 до края на 2014 г. той ръководи дейността контролинг за целия концерн, а между април 2011 и март 2013 г. е ръководил и дейносттa счетоводство. Робърт Дик е завършил бизнес администрация в Университета в гр. Линц, Австрия, където е защитил и докторска степен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  ivailoa avatar :-|
  Ivailo Asparouhov

  Като чета това и подобни интервюта, направо ми става жал за тях. Едвали не са дошли тук да работят про-боно, а ние само сме недоволни от тях.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Брей!! Такова безметежно и умерено оптимистично интервю не бях чел още от "Работническо дело". Всичко върви по план... има някои пропуски, за които се вземат мерки... парите за инвестиции са малко, но ние ще се постараем да постигнем необходимите резултати... либерализацията на пазара, приета на последния конгрес, е единственият верен път към просперитета на... Вашата родина!
  Ка Пе Ес Ес - И Ви Ен! Ка Пе Ес Ес - И Ви Ен!

 • 3
  ivanpetrof80 avatar :-|
  Йосиф Давыдович

  ""Няколко неща. Когато имах възможност да обиколя страната, видях резултатите от действията ни по модернизиране и развитие на нашата инфраструктура, а тя е ключова за добро качество на услугата. Когато по време на кризата с лошото време през март тази година в Родопите отидох в Кърджали, Смолян и Асеновград, а от инженерна гледна точка теренът там не е лек, видях какво сме успели да постигнем като качество на нашата инфраструктура, което ме кара да се гордея, че доставяме най-добрата услуга на клиентите си съобразно възможностите ни".

 • 4
  ivanpetrof80 avatar :-|
  Йосиф Давыдович

  Към предния коментар ако се добави, че откак ЕВН са в България един болт не са сменили по тази инфраструктура и тя продължава да работи си е направо чудо! Защо продажниците от НДСВ харизаха тази мрежа на крадците от Австрия

 • 5
  baza avatar :-|
  Божидар Здравков

  [quote#4:"Йосиф Давыдович"]един болт не са сменили по тази инфраструктура[/quote]
  Откровенна лъжа! Не използвам такъв език, но това не е грешка или заблуда. Познавам професионално трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и Енергопро. Спрямо останалите ЕВН са години пред тях. Дори повърхностен поглед в страницата на ЕВН ще ви даде представа за инвестициите в инфраструктура.

 • 6
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  Интересни са отговорите на г-н Дик на въпросите, свързани с предстоящата либерализация на енергийния пазар в страната ни. Отчитайки опита му от EVN Австрия, следва да се възползваме от мнението му в тази насока. Известно е, че либерализацията е сложен процес, който "обхваща всеки по веригата от производител през системен оператор до клиент и всички участници на пазара трябва да бъдат подготвени, за да може клиентът да вземе информирано решение, колко и от кого да купи на съответната цена. Необходима е голяма информационна кампания, която да гарантира обоснования избор на клиента, който сам да прецени дали да плаща по-малко за недобро качество на услугата, или повече за качествени доставки". Г-н Дик напомня, че има нови процедури, които трябва да бъдат законово регламентирани, като:
  -"Смяна на един доставчик с друг";
  -Осигуряване на "Клиринг институция, която да гарантира навременно и непрекъснато плащане между участниците по веригата" и др.  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK