Тодор Николов: Това ще е година на оцеляване за топлофикациите

Изпълнителният директор на топлофикация "Далкия Варна" пред "Капитал Daily"

Тодор Николов    ©  Капитал

Профил

Тодор Николов е част от екипа на "Далкия" (от групата "Веолия") в България от 1 септември 2010 г. На национално ниво той отговаря за дейността по централизирано топлоснабдяване и енергийни пазари. От април 2012 г. е член на съвета на директорите и изпълнителен директор на "Далкия Варна" ЕАД. Преди това е работил на експертно и управленско ниво в ТЕЦ "Русе" (сега част от "Топлофикация - Русе" ЕАД); групата "Солвей" в България, по-специално "Девен" АД; дружествата на групата ЕГГЕД в България.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 5

  Комбинираният добив на ток и пара както от от газ, така и биомаса е една невиждана измама, в разрез с всякаква техническа, природосъобразна и в следствие на това пазарно-икономическа логика. Вместо по една евтина горелка за подгряване на парата в по квартали, само и единствено за отоплителни цели, се построиха безсрамно скъпи електродобивни съоръжения с турбини или 4-тактови генератори. Днес същите са подпукали ДКЕВР с фактури за "себестойност", формирана първо от монополния вносен руски газ, второ от скъпото оборудване. Частта на енергодобива беше напълно безсмислена, при наличие на ПАВЕЦ Чаира и цялата система от ВЕЦ с изравнители, които за нула време могат да достигнат над 10 пъти енергийната мощност на днешните когенерации заедно.

  Нередност?
 • 2
  gost22 avatar :-|
  gost22
  • + 3

  До коментар [#1] от "cinik":

  Още по-зле е. Днешните технологии позволяват всеки вход да си има собствен котел на газ в мазата, където сега е абонатната станция. Това да буташ топли флуиди на далечни разстояния в климат с четири сезона и мека зима си е направо икономическо безумие. Може би е имало някакъв смисъл, когато са се ползвали мазут и въглища, заради по-добрият процес на изгаряне, ама все пак сме в 21 век и горелката на газ си е отлична. Дори като период на използване, няма икономически смисъл, защото зимата е кратка, а през лятото така или иначе има един период от почти месец без топла вода, та всички са си накупили ел.бойлери (инвестицията е направена от всяко семейство)...

  Нередност?
 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 2
  • + 1

  До коментар [#2] от "gost22":

  Знам как е на газ, аз лично не съм въодушевен. Самите газови котли имат загуба при горенето от над 30%, която заминава през комина заедно с продуктите на горенето. Загубите при пренос на ТЕЦ-а са под 20% и то при положение, че отопляват градове като София и Пловдив от 2-3 точки и със старите тръби, вместо с квартални отоплителни централи. Загубите от подгряване с горелка са лимес нула. Ако газовите печки са ти вътре по стаите, нещата стават още по-сложни. Те са нагряти почти като кюмбетата, една допряна завеса и стана белята. Изсушават въздуха - има цяла потребителска субкултура с овлажнители за неутрализиране на ефекта. Отделно по веднъж годишно минаваха първо да проверят комина, защото запуши ли се, ще се отровиш. Веднъж годишно минаваха да мерят вредни емисии, веднъж годишно - да зачистват дюзи. Това бяха разходи колкото за половин отоплителен сезон. Последният ми спомен е, че дойдоха и сложиха на кухненския абсорбатор едно реле, че може да работи само при отворен прозорец, иначе имало риск да създаде под-налягане и въглеродният двуокис да тръгне из къщата, вместо през комина нагоре. С една дума, газ нищо против - само да не ми е в къщата.

  Нередност?
 • 4
  gost22 avatar :-?
  gost22
  • + 3

  До коментар [#3] от "cinik":

  ТЕЦ-овете също са на газ, а продуктите на горене са същите... Горелките на газ, не са толкова сложни като тези за мазут или въглища, та няма кой знае каква разлика (предимство за ТЕЦ-овете). А тези 30% загуби... в газта няма сяра, та да ти трябва висока температура на димните газове, нито ще правиш пара нито нищо. Дори има възможност да си поставиш топлинна батерия в мазето. За домашните печки на газ, може да има проблеми, ама за котел в мазето заменяш абонатната станция възможностите за свястна работа са огромни. Отделно, проблема с подновяването на тръбите между ТЕЦ-а и абонатните станции, като разкопани улици и последващите ремонти (пропадане на улиците поради слягане на пръстта около подменените тръби)... Отделно, че дори през лятото трябва да работи ТЕЦ-а за да имат топла вода абонатите, а при начупена система ще е достатъчно да има солари на покрива. За "пускането на парното" да обсъждаме ли, или сам се сещаш, че всеки от входа ще има думата, а не всички квартали да карат на печка два-три дена, преди да ТЕЦ-а да им пусне парното... Новите технологии и възможностите дето предлагат променят икономическата ефективност на процесите.

  Нередност?
 • kukuband
  • + 3

  2016 г. , ще е година за оцеляване на измъчените клиенти на Топлофикациите, не желаем вашите услуги, искаме промяна в закона и се отказваме завинаги от Топлофикация и безкрайния рекет, а вие Топлофикациите, дали ще оцелеете...Новите технологии чукат на вратата :)

  Нередност?
Нов коментар