Добрият програмист трябва да учи по един компютърен език на година
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Добрият програмист трябва да учи по един компютърен език на година

Добрият програмист трябва да учи по един компютърен език на година

Михаил Иринчев, съосновател на PHP Bulgaria и разработчик в SiteGround

Константин Николов
14600 прочитания

© SiteGround


Михаил Иринчев е съосновател на потребителската група BulgariaPHP, която е организатор на предстоящата конференция Bulgaria PHP, която ще се проведе на 25 до 27 септември в Sofia Event Center. Тя има за цел да събере разработчици на програмния език PHP от региона. Самият Иринчев е завършил бакалавър "Компютърни науки" в Американския университет в България и е магистър "Електронен бизнес" в СУ "Св. Климент Охридски". През последните десет години работи за българската уеб хостинг компания SiteGround.

"Съотношението между качество и цена на труда е високо в България спрямо западните стандарти"

"Самата IT индустрия расте с такива темпове, че търсенето на работна ръка винаги е по-голямо от предлагането"

Как се стигна до идеята да организирате конференцията в София?

- Идеята за конференция, организирана от нашата потребителска група (bgphp), дойде постепенно като последствие от сформирането на самата група преди около 2 години. Тогава с няколко колеги бяхме на подобно, но по-мащабно събитие в чужбина и имахме удоволствието да поговорим с Микеланджело ван Дам (един от нашите лектори тази есен). Той организира подобна група в Белгия, както и PHPBeNeLux - една от значимите европейски конференции за PHP. Микеланжело е от хората които имат голямо влияние в общността и когато ни попита "Вие имате ли си потребителска група в София?" и ние отговорихме, че нямаме, а последвалият въпрос беше "Тогава защо не създадете такава?". Той е официалният кръстник на нашата група, както и на много други.

Желанието да привлечем повече хора в духа на това споделяне ни подтикна към организирането на събитието тази есен. SiteGround удари сериозно рамо в организацията на предстоящата Bulgaria PHP Конференция.

Кои са гост лекторите и кои ще са основните теми на конференцията?

- Очакваме 25 лектора от цял свят: има известни имена в бранша от САЩ, Канада, Германия, Белгия, Швейцария, Полша, Италия, Финландия и други европейски страни, включително хора от региона - Сърбия и България. Искахме да постигнем деликатен баланс в избора на лектори между световно известни - такива, без които рядко минава голяма PHP конференция и хора, които ще говорят за първи или втори път на подобно събитие, но имат сериозен опит зад гърба си като специалисти. В списъка изпъкват имената на хора като Себастиан Бергман, Кал Еванс, Лари Гарфилд, Илия Алшанецки и др., които са дали много на общността с работата си по водещи за сферата проекти с отворен код, както и с лекциите които водят по подобни събития.

Основните теми са актуалните новини около развитието на самия език за програмиране, съвременни похвати за софтуерна архитектура, сигурност и тестване, инструменти и техники за оптимизиране на скоростта и други, включително и малко нетехнически лекции.

Как се развива PHP общността в България и как подобна конференция може да я подпомогне?

- Тук опираме до същината на идеята за общност/потребителска група. В България има немалко IT специалисти като цяло и съответно достатъчно много в отделните сфери на бранша. За съжаление, като че ли културата за събиране в потребителски групи и споделяне на опита не е на достатъчно високо ниво. Не искам да генерализирам, защото сигурно има определени професионални общности, които поддържат регулярни контакти и се срещат, но положението с PHP програмистите със сигурност не беше такова, поне не преди две години. Нашата цел беше именно това - да организираме хората да се срещат на живо регулярно и да споделят, да комуникират, да създават нови контакти. В началото искахме да се срещаме на всеки две седмици. Не успяхме да постигнем такава честота, но поне веднъж на месец-два правим срещи. Първоначално идваха доста малко хора, после постепенно броят им нарасна, започнаха да идват с идеи за презентации и лекции. Сега имаме едно ядро от редовни активни участници в събитията, както и хора във facebook групата, които помагат и отговарят на въпросите и проблемите публикувани там. Иска ни се да привлечем повече колеги към тази култура на споделяне и общуване, защото това е и една от причините за популярността на самия програмен език PHP - има голяма и много отворена общност с култура на споделяне. Надявам се чрез конференцията да предадем това послание на много повече хора и така да увеличим групата.

Колко голям е недостигът на квалифицирани специалисти във вашата област в България?

- Смятам, че недостигът на квалифицирани IT специалисти е глобално явление - то не е запазена марка за България. Просто самата индустрия расте с такива темпове, че търсенето на работна ръка винаги е по-голямо от предлагането. Всяка година има огромен брой start-ups, както и съществуващи фирми, които се разширяват. Същевременно истински добрите - надъханите, кадърните хора са още по-малко. Отдавна вече е ясно, че добрият специалист избира компанията, в която ще работи, а не обратното. Тук също искам да подчертая важността на това хората да участват активно в потребителски групи и да ходят на събития, където могат да повишат квалификацията си, да научат нови техники и инструменти. Това предразполага да са "на ръба на бръснача" и автоматично вдига цената на техния труд, поставя ги в много изгодно положение на масата на интервюто с бъдещ работодател. Работодателите, от друга страна, трябва да полагат грижи за хората които са наели, да им предоставят възможности за развитие и обучение, да ги пращат по конференции - това е от полза и за самия работодател и за морала и мотивацията на служителя. Ясно е за мислещите работодатели, че добрите IT специалисти съвсем не търсят само заплащането в едни трудови взаимоотношения. Хубавата заплатата е само едно необходимо, но недостатъчно условие за удовлетвореност на такъв служител. Възможностите за реализация на идеите му и повишаването на квалификацията са от първостепенна важност.

От какви специалисти има най-голяма нужда индустрията ви?

- Мислещи и искащи да се учат. Максимата, че човек се учи, докато е жив, е на 100% вярна в IT сферата. В една от любимите ми професионални книги: "The Pragmatic Programmer: From Journeyman to a Master" на Дейвид Томас и Андрю Хънт, авторите препоръчват на всеки професионален програмист да научава поне един нов програмен език на година. Освен новостите в основния език, на който пишат, и в съпътстващите го технологии, специалистите трябва да държат очите си отворени за всеки нов инструмент, който може да подобри работата им. Ние сме занаятчии - нашият занаят има своите инструменти като всеки друг. Понякога подходящият инструмент за дадената задача е готов, понякога трябва сам да си го измайсториш. Затова много помага разширяването на кръгозора - възможността да виждаш повече и по-добри начини за решаване на даден проблем. Ако останеш пленник на един език или една технология, сам изграждаш затвор около себе си и спираш развитието си.

Бих препоръчал на колегите от другите фирми, които участват в процеса на интервюиране и избор на нови кадри, да държат очите си отворени за хора с остра мисъл и желание да се учат, дори и по-млади, а не толкова на хора с поне N години трудов стаж. Стажът гарантира някаква по-висока степен на познаване на дадена проблематика или инструмент, но не гарантира, че кандидатът има желание да намери оптималното решение на проблемите, които ще му дадете. Можеш да научиш на нов програмен език човек, който мисли и иска да учи, за не повече от 2-3 месеца, понякога и по-малко, но не можеш да възпиташ на ученолюбивост човек, който не иска да се развива. Един от най-новите колеги, които наехме в нашата фирма, е на 23 г. и се развива с темпове, с които спокойно ще надмине някои от старите колеги до една година. Предразсъдъците относно възрастта на хората при наемане не са в полза на компанията. Това важи както за опасения, че кандидатът е прекалено млад, така и за такива, че е прекалено възрастен. Ако самият човек има хъс за знание и желание да се развива, и на 40+ и на 50+ години пак ще бъде отличен член на екипа.

Донякъде съм привилегирован от съдбата, че работя в организация, в която имам възможност да си избирам новите хора в екипа си, без подобни фактори да имат значение. В SiteGround не ми се е налагало да се боря с предразсъдъците на някой мениджър или собственик, за да наема кандидат, в който съм видял потенциал, само защото е "прекалено млад" или "малко старичък".

Какви са прогнозите ви са развитието на сектора в България през следващите години?

- Оптимистични. Аз като цяло съм оптимист, но що се отнася до развитието на IT сектора оптимизмът ми е подплатен с това, което виждам около себе си и във фирмите, в които моите приятели и познати работят. България отдавна е значима дестинация на световната карта за избор на място, където дадена компания да аутсорсва или да наема хора отдалечено. Съотношението между качество и цена на труда тук е високо по западните стандарти, същевременно позволява да се дават достатъчно добри заплати за стандарта на живот. Освен това има и голям брой български компании, които се справят чудесно (работя в такава), което ме радва още повече. Чувал съм скептични изказвания от колеги относно недостига на IT кадри, които "произвеждат" университетите или за качеството им. Дори това да е така, мислещите хора много отдавна са разбрали, че се иска много повече от това да си посещавал някакъв курс или програма в учебно заведение, за да станеш добър специалист. Това важи за всяка една област. Все повече хора добиват квалификация чрез специализирани професионални курсове, в т.нар. софтуерни академии или университети, както и дори чрез самоподготовка. Няма гаранция за качество никъде, само личната мотивация и желанието да отделиш достатъчно от свободното си време за да се развиваш дават сигурна възможност за успех.

Михаил Иринчев е съосновател на потребителската група BulgariaPHP, която е организатор на предстоящата конференция Bulgaria PHP, която ще се проведе на 25 до 27 септември в Sofia Event Center. Тя има за цел да събере разработчици на програмния език PHP от региона. Самият Иринчев е завършил бакалавър "Компютърни науки" в Американския университет в България и е магистър "Електронен бизнес" в СУ "Св. Климент Охридски". През последните десет години работи за българската уеб хостинг компания SiteGround.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  xyha avatar :-P
  xyha

  Добрият програмист ...

  Не ползва РНР .

  http://www.cs.virginia.edu/~evans/cs655/readings/ewd498.html

 • 2
  kuha_leika avatar :-|
  Куха Лейка

  Ако един програмист учи всяка година по един език, то със сигурност няма да владее и един като хората! За качествата на PHP не искам да коментирам въобще ...

 • 3
  tesloev avatar :-|
  tesloev

  Зависи како се разбира под програмист. Ако смисълът на това е "web-based front-end design" може и да е така, понеже каквили не диривативни езици и компилатори се генерират и разработват за все по-лесено писане/генериране на "web content and interfaces".
  За разблика от това C, C++ (изгравацият GO като интересен последовател на тях) и в някаква степен Java (поради флуидността си върху операционните системи, и леснотата на програмиране) са се обособили като фудаметални езици за "back-end systems". Знаейки тях, а един фундаментален език не е елесен за изучаване (изисква много работа, справяне с трудни проблеми, търпение и прецизност), и в някаква степен, предполагаемо (поне) основни познания по "chip design and lenguages (VHDL and Verilog)" е сериозен технологичен фундамент на който лесно може да се гради каквото и да следва. След това ако за година ако може да се навлиза в определна нова (сриозна) технология би било идеално.
  В крайна сметка, пожелавам всеки да се занимава с това което му е интересно и късмет в работата.

 • 4
  hirschfeld avatar :-|
  hirschfeld

  До коментар [#2] от "Куха Лейка":

  Евалла !

 • 5
  carmello avatar :-P
  carmello

  ''Добрият програмист трябва да учи по един компютърен език на година''

  да цитираш такова нелепо твърдение от книга която е нещо като ''селф хелп'' за програмисти е мега безумно

 • 6
  carmello avatar :-P
  carmello

  ''Добрият програмист трябва да учи по един компютърен език на година''

  да цитираш такова нелепо твърдение от книга която е нещо като ''селф хелп'' за програмисти е мега безумно

 • 7
  mkardjiev avatar :-|
  MMK

  Ако РНР-то ви прави програмисти...За мен сте си уеб-драскачи.

 • 8
  lamy avatar :-|
  lamy

  PHP е език който позволява и некадърно и кадърно писане. Именно защото е лесен за употреба, той е толкова популярен. Според някои това не е език за програмиране, според други Java не е също. Нека не започваме война на езиците, всеки си вади хляба както може и намери за добре.

 • 9
  yxq1442244084474276 avatar :-|
  Miroslav Vassilev

  Колеги - Първо идеята на статията не е да се сравняват програмните езици като такива. Второ - за всяка задача си има подходящи инструменти и средства. Едва ли някой иска да поправя домашната си ел. инсталация с 4-ри канален осцилоскоп - не че е невъзможно, но е ненужно и безкрайно неудобно. Намирам повечето коментари за типично "български" и от типа "база-а-а-ра ми е много по-добър от база-а-а-ра ти". Некоструктивната критика и откровеното плюене по чужд адрес не са издигнали никого в професионален аспект - такива похвати се изпозват само от (българските) политици или много ограничени хора.

 • 10
  dobadoba avatar :-|
  dobadoba

  Ха-хах.
  Хората с години учат занаят и признават, че имат пропуски.

  Преди време спорехме колко години трябва да си карал кола, за да си добър шофьор. Тогава запомних думите на чичо Коста/Бог да го прости/, дългогодишен тираджия. Той каза:
  - Какво да ви кажа, момчета, след първите 1000000/един милион/ километра разбрах, че съм доникъде...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.