Ако икономиката остане стабилна, ще продължим да се разширяваме
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ако икономиката остане стабилна, ще продължим да се разширяваме

Ако икономиката остане стабилна, ще продължим да се разширяваме

Еберхард Файт, председател на управителния съвет на Festo - Германия, в интервю пред "Капитал Daily"

Александра Козбунарова
4134 прочитания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Не е нужно утвърдени предприятия като Festo, които искат да инвестират, да чакат толкова дълго за разрешителни.

В началото на 90-те, когато за Запада България изглежда твърде ненадеждна за инвестиции, един германски концерн за пневматична техника и електроника решава да разшири производствената си мощност със завод в София. Festo присъства на пазара в България вече 25 години и продължава да се развива, като през миналата седмица откри нов високотехнологичен завод за 19 млн. лв. в кв. "Дружба" в столицата. Еберхард Файт е един от отговорните за това Festo изобщо да дойде в България. В интервю за "Капитал Daily" Файт разказва за първите стъпки, успехите и спънките на българската бюрокрация.

Какво ви накара да инвестирате в България преди 25 години?

- Всичко започна с едно пътуване, което направихме средата на 80-те години и при което установихме, че висшите училища в България предлагат много добро обучение по електроника и инженерство. И тогава се роди идеята да построим тук малък завод. През 1990 г. започнахме производство в България, защото видяхме, че страната има потенциал и добре образовани хора, запознати с най-модерните технологии. След това започнахме да доразвиваме и надграждаме знанията на тукашните инженери. Днес мога да заявя, че това не беше грешка! Беше поглед в бъдещето, който днес е реалност. Понякога човек си мисли: Как е възможно това? Но България всъщност е стабилна страна, що се отнася до техника, електроника, образование и хора.

В самото начало почти никой не повярва в начинанието ни. Германската VDMA (Сдружение на машиностроителите) тогава направи проучване, което определи България като ненадеждна за инвестиции. Тогава те сгрешиха.

Значи началото не беше толкова трудно?

- Просто бяхме убедени, че България е добра за инвестиции страна, че хората тук са качествени. В това отношение началото не беше никак трудно. Същевременно обаче инфраструктурата, политиката и влизането в страната бяха проблемни. И преди всичко - тогава не си позволявахме да казваме, че произвеждаме стоки в България, това нямаше имидж.

Как се разви бизнесът ви за тези 25 години? - Разбира се, трябваше да убеждаваме и концерна, че сме на прав път с България. В началото беше сравнително бавно. Tогава в един момент пред нас имаше две възможности - или затваряме завода, или инвестираме и правим нещата както трябва. Решението ни да инвестираме на едро и да го направим както трябва беше единодушно. Тогава, през 2000 г., казах, че ще ни трябват поне 10 години, за да имаме 300 служители. Но ето че успяхме - още през 2007 г. бяхме постигнали целта. От 2012 до 2015 г. Festo в България достигна ръст в оборота от 51%.

Фотограф: Анелия Николова

Съизмерими ли са ефективността и представянето на завода в България с останалите от групата?

- Ако направите снимки на тукашния завод и на останалите заводи на Festo, едва ли ще откриете разлика. Навсякъде и качеството, и технологиите са идентични. Българският завод е най-добрият е семейството на Festo, що се отнася до производството на електроника. Всъщност в последно време е съизмерим с този в Швейцария. Там обаче се произвежда повече микросистемна техника, докато в България се правят повече сензори и сензорни системи. Но качеството и точността и особено изобретателността на инженерите тук са отлични. Мога само да го похваля.

Какви са бъдещите ви планове за българското производство, а и за глобалното през следващите няколко години?

- Иска ни се да продължим да се разширяваме в България. Но като начало трябва да изчакаме да видим как работят нещата. Или както казваме при нас в Баден-Вюртемберг: сега отново трябва да изкараме парите, които сме инвестирали. В този завод вложихме 10 млн. евро, а за последните няколко години сме направили инвестиции за 40 млн. евро в България. Имаме сериозни намерения да продължим да инвестираме тук, изхождам дори от това, че ако икономическата ситуация се запази стабилна като досега, скоро пак ще трябва да се разширяваме.

Преди 25 години германско проучване определи България като ненадеждна за инвестиции. Тогава те сгрешиха, затова и не вярвам на статистики.

Нашето търговско дружество в България расте много интензивно в момента, с повече от 15 до 20%. Това прави страната един от най-бързо развиващите се за Festo по отношение на производство и търговия. И е повече от ясно, че когато нашите клиенти инвестират тук и ние ще продължаваме. Планирали сме допълнителни производствени площи и ще се опитаме колкото се може по-бързо да го реализираме. Предпоставката за това е единствено да продължим да растем така, както очакваме, и при това положение смятам, че до 3-5 години ще можем да направим следващото разширение.

Имате ли намерение да разширите развойния си отдел в България и какво значение има той за глобалния ви бизнес?

- Както знаете, Festo е световен лидер в така наречената Индустрия 4.0, или високи технологии. Сега ние в Германия трябва да развиваме практически концепции за това. С други думи, концепциите идват от Германия, а самите продукти от България. В бъдеще искаме да продължим да разширяваме развойната си дейност тук. Винаги сме били на мнението, че там, където се произвежда, трябва да има и развойна дейност. Затова започнахме сътрудничество и с висшите училища.

Кои са предизвикателствата пред Festo в България?

- В най-голяма степен големите промени. Ние и в бъдеще ще искаме да сме успешни както на европейския и германския пазар, така и на българския. България е добре позиционирана и затова ни се налага да мислим все повече в насока професионална квалификация. И затова инвестираме в това и създадохме отдела "Фесто Дидактика", където също бележим успехи. Дидактиката е насочена както към училища и ВУЗ-ове, така и към бизнеса и е важна за всички тях, защото Индустрията 4.0 и различни технологии на свързаността ще добиват все по-голямо значение. Tрябва да се правят обучения и уъркшопове. Установяваме, че семинарите ни са много посещавани, и затова сега влагаме усилия в това. Правителството също ни увери, че ще съдейства. Винаги съм казвал, че най-важният ни ресурс е образованието. И който не насърчава образованието, твърде бързо ще спре да бъде конкурентоспособен. България не бива да изостава в това отношение и трябва да продължи да полага усилия, това е моторът, а ние като Festo с удоволствие ще помогнем.

Инвестицията в образованието на технически и инженерни кадри има 8 до 9% възвращаемост. Бих окуражил и България да влага в това.

Другото голямо предизвикателство е политиката, която за щастие тук е доста стабилна. Когато президентът на страната Росен Плевнелиев преди по-малко от две години ми каза, че сега тук ще имаме завод, можех само да се засмея и да си помисля, че и германските политици обичат да говорят. Но заводът е факт и това е от значение, ние можем да разчитаме на България като партньор.

Mожем да си пожелаем само да се прави повече образователна политика. Имам един добър пример, който винаги давам. Ако човек сложи пари в банката, ще получава под 1% лихва. Aко се инвестира в техническите и инженерни специалности, в бъдеще образованите хора ще разработват иновации, които означават за държавата данъчни постъпления. Това е възвращаемост от 8 до 9%. Затова бих окуражил и България да инвестира в образование.

С какви проблеми се сблъсква Festo в България?

- С бюрократичните процедури на държавните и общинските институции. Наложи ни се да чакаме повече от година, за да получим разрешително за строеж. Друг проблем е липсата на квалифицирани кадри в българските предприятия като цяло, тук поне можем да си помогнем.

Какви са очакванията ви от глобалния бизнес?

- Ние виждаме, че България е една от страните, била тя и не много голяма, които имат много голям потенциал. Всеки говори за Китай, Америка, Индия и Индонезия, които са милионни и милиардни държави. Аз имам обратния принцип. Тук е един много стабилен пазар и икономиката играе съществена роля. Защо? Понеже заплатите и конкурентоспособността в Китай продължават да са по-лоши, отколкото тук. България за нас е толкова важна тъкмо заради конкурентоспособността, скоростта, иновациите и не на последно място заради производствените разходи. Тук имаме известна сигурност и очакванията ми са, че България ще продължи да се развива в тази посока и дори скоро ще надскочи растежа си от последните пет години. За последното съм готов да се обзаложа. 

А що се отнася до глобалния бизнес на концерна, какви са очакванията за него?

- До 2020 г. ще растем средно с 8 до 10% годишно. През следващите пет години ще инвестираме 1 млрд. евро в бъдещето, т.е. в технологии, включително и в България. Искаме да хванем вълната на промените в Индустрия 4.0. И тук се появява България с нашите две големи надежди – хората и университетите.

Festo има и производство в Смолян. Как изглеждат нещата там?

- Заводът там също ще се разшири, но се опитваме да работим на етапи и не искам да издавам подробности. Но определено имаме планове и за него.

Има ли още нещо, което си пожелава Festo по отношение на бизнеса си в страната?

- Всъщност да. Не е нужно утвърдени предприятия като Festo, които искат да инвестират, да чакат токова дълго за разрешителни. Правилни решения могат да се взимат и по-бързо. Преди 25 години бяхме петима души, които трябваше да решат съдбата на българското предприятие. Не беше необходимо да си поставяме прекалено големи въпроси, а съвсем просто да действаме. Мотото на нашата компания е Just do it.

Не е нужно утвърдени предприятия като Festo, които искат да инвестират, да чакат толкова дълго за разрешителни.

В началото на 90-те, когато за Запада България изглежда твърде ненадеждна за инвестиции, един германски концерн за пневматична техника и електроника решава да разшири производствената си мощност със завод в София. Festo присъства на пазара в България вече 25 години и продължава да се развива, като през миналата седмица откри нов високотехнологичен завод за 19 млн. лв. в кв. "Дружба" в столицата. Еберхард Файт е един от отговорните за това Festo изобщо да дойде в България. В интервю за "Капитал Daily" Файт разказва за първите стъпки, успехите и спънките на българската бюрокрация.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK