Новият застрахователен кодекс може да доведе до вълна от сливания и придобивания
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новият застрахователен кодекс може да доведе до вълна от сливания и придобивания

Новият застрахователен кодекс може да доведе до вълна от сливания и придобивания

Николай Генчев, главен изпълнителен директор на "Уника България", пред "Капитал Daily"

7401 прочитания

© Велко Ангелов


България остава единствената държава в ЕС без бонус-малус система.
Спадът на лихвите по депозити накара хората да търсят други възможности за парите си и някои се насочиха към животозастраховки.

От началото на следващата година в целия ЕС ще влязат в сила новите регулации на директивата "Платежоспособност 2", което ще завиши изискванията към застрахователните компании и трябва да направи сектора по-стабилен. В България промените идват с изцяло нов нов застрахователен кодекс, който вече предизвика и много критики, включително и заради изрично ограничение в бъдеще да няма възможност за изцяло онлайн полица "Гражданска отговорност". Потърсихме за коментар Николай Генчев, главен изпълнителен директор на "Уника България", част от австрийската група UNIQA Insurance Group.

В парламента вече е внесен проектът за нов застрахователен кодекс. Какви ще са последиците за пазара от него?

- Новият кодекс има за основна цел да въведе регулациите от европейската директива "Платежоспособност 2" (Solvency II). Тя трябва да влезе в сила от началото на следващата година, така че не остава много време и кодексът трябва да бъде приет скоро. Участниците на пазара знаят за директивата от години и се подготвят, така че би трябвало да имат достатъчно опит и познания. Новите изисквания ще се отразят върху практически всички аспекти от основната дейност на застрахователите, а директивата е и предизвикателство за надзорните органи.

С нея основно се променят начинът на оценка на рисковете и управлението им, минималните изисквания за капитал са завишени в сравнение със сегашните и ще зависят от вида на застраховките, които компанията продава. Предстоят и доста промени в оперативната работа и организацията. Извън европейската директива има и много промени, залегнали в проекта за кодекса. Те би трябвало да решат съществуващи проблеми, както и да регулират процеси, които вече наблюдаваме. Например – след приемането на кодекса застрахователят ще отговаря и за действията на посредници, автомобилни сервизи, болниците, с които работи. Това ще промени отношенията между двете страни и ще се искат гаранции за добро изпълнение.

Съществена промяна е и въвеждането на държавна гаранция при несъстоятелност на застраховател. Тя ще е по подобие на гаранцията за банкови депозити до 100 хил. евро. Значително е засилена ролята на Гаранционния фонд, има и редица специфични промени. Засега можем да коментираме само текстовете, които са внесени в парламента, тепърва ще има обсъждания и съгласувания, може някои да претърпят значителни промени или да отпаднат. За редица текстове имаше спорни предложения и противоположни алтернативи. Важното е, че новият кодекс успява до голяма степен да отговори на нуждите на пазара и на индустрията. Така че би трябвало да видим подобрения в много отношения, а редица съществуващи практики вече ще бъдат ясно разписани.

Ще станат ли компаниите по-стабилни с новите финансови изисквания?

- Всяка от компаниите на пазара със сигурност вече е предприела и ще извърши редица промени, ще направи значителни инвестиции, за да се влезе в новата регулаторна рамка. Вероятно повечето застрахователи ще трябва да посрещнат повишени капиталови изисквания, а всеки трябва да отдели сериозни вътрешни ресурси, за да може да отговори на новите условия. Ако навсякъде се подходи достатъчно сериозно и отговорно, определено системата и участниците в нея би трябвало да станат по-стабилни. Очаквам, че както всички изпълняваха изискванията на "Платежоспособност 1", която действа сега, така и занапред ще намерят начини да приведат дейността си и според новата директива. Въпросът е колко стриктно от професионална гледна точка ще бъде готов да подходи регулаторът. Промяната в законодателната рамка няма автоматично да доведе до по-стабилен пазар и застрахователи. По-скоро практическото прилагане на новите норми би могло да доведе до качествено подобрение на системата. Така че е от голямо значение и как ще се оценява изпълнението на изискванията от всички участници на пазара.

Да очакваме ли консолидация на застрахователния пазар? Трябва ли да има такава предвид множеството малки компании с незначителен брой клиенти?

- През последните две години вече наблюдаваме вълни на консолидация на българския застрахователен пазар. Няколко международни имена със сравнително малки или нишови операции на локалния пазар излязоха от България. В мнозинството от случаите купувач беше локален играч, което беше закономерно развитие. Крайно невероятно е да очакваме да видим скоро нова международна група да влезе на пазара. Напротив, напълно възможно е още някой от присъстващите да излезе. Броят на застрахователните дружества, особено след прелицензирането на бившите здравни фондове, е по-скоро твърде голям за малък пазар като нашия.

Ефектите от въвеждането на "Платежоспособност 2" ще се проявяват занапред във времето. Агрегираните оценки на европейско ниво сочат, че новата регулаторна рамка ще доведе до завишени капиталови изисквания пред повечето участници на пазара. Възможен резултат от това е вълна от сливания и придобивания.

Интересно ще бъде да видим какви ще са резултатите от проверката за качеството на активите на застрахователите, която трябва да се извърши догодина, според европейска директива. За съжаление, доколкото ми е известно, няма предвидени стрес тестове за застрахователи, както ще има за банките. Такива бяха направени тази година в Румъния със сътрудничество между Румънския надзорен орган, Европейската комисия и EIOPA, като резултатите показаха дефицит от над 350 млн. евро.

В новия кодекс е залегнала изрична забрана за изцяло електронно сключване на "Гражданска отговорност", като се запазват хартиените документи и стикери. Какво мислите за това?

- Забраната изглежда на мнозина твърде странно. Всъщност тя може да се окачестви като много консервативен подход, особено при сравнение с актуалните европейски и световни тенденции към дигитализация на финансовите услуги. Вместо с няколко кликвания на екрана потребителят да си купи застраховка, сега му се налага да положи мокър подпис върху няколко листа хартия, да вземе предварително отпечатан сертификат за Зелена карта, както и стикер. А всичко това оскъпява крайната цена за клиента. Но явно за момента този подход намира своите поддръжници и аргументи. По отношение на тази застраховка трябва да се отбележи и още нещо. България продължава вече години наред да бъде единствената държава в ЕС без осигурена възможност за въвеждане на бонус-малус система, за която иначе толкова често се говори. И това, при положение че отдавна има работеща централизирана система за издаване и регистриране на застраховките "Гражданска отговорност" към Гаранционния фонд, за която бяха инвестирани значителни средства.

"Уника" предлага ли онлайн застраховане и на какви продукти? Смятате ли да го разширите?

- За същинско онлайн застраховане на практика не може да се говори в България. Има определени законови пречки пред реализирането му. За жалост това не се променя и с новия застрахователен кодекс, компаниите все още нямат възможност да се възползват достатъчно активно и пълноценно от предимствата на новите технологии. Традиционно българинът предпочита да купува застраховките си и да завежда щети офлайн, при доверения си агент или брокер, на място в офиса. Но новите поколения клиенти прекарват все повече време във виртуалното пространство. Със сигурност те биха се радвали да получат повече възможности за онлайн покупка на застраховки. И в момента много от пазарните участници - и застрахователи, и брокери, се стремят максимално да улеснят клиентите при получаване на информация и сключване на полица, като предлагат някаква частична форма на онлайн застраховане. Рано или късно повечето застрахователни компании и брокери ще обърнат внимание на възможностите за дигитална търговия и ще намерят своята позиция в тези канали за продажба. Секторът трябва да се адаптира към новите технологии, защото това искат клиентите.

Ние в "Уника" ясно осъзнаваме тези тенденции. Затова скоро ще стартираме специално приложение за мобилни устройства, което нарекохме UNIQA 4U. То ще предоставя съвети за добро здраве и тонус, ще показва локацията и ще навигира до най-близките здравни заведения, автосервизи или офиси от партньорската ни мрежа. Клиентите ни ще могат да подават претенции за обезщетение директно от мобилното си устройство. Към края на годината ще представим и изцяло нов корпоративен уеб сайт.

Според данните на КФН има увеличение на премиите по застраховки "Живот", включително и тези с инвестиционен фонд. На какво се дължи интересът към продукт с инвестиция и каква доходност може да се постигне от него?

- Специално спестовните застраховки и тези, свързани с инвестиционен фонд, се явяват логична алтернатива на спестяванията в банков депозит например. А както знаем, през последните години след кризата от 2007-2008 г. и борсовите спадове населението у нас масово предпочита да спестява в депозити. До миналата година банките предлагаха сравнително високи лихви. Но в резултат на глобалните тенденции за намаляване на лихвените нива, както и заради ефекта от несъстоятелността на КТБ, лихвите по банкови депозити рязко спаднаха. Така че хората започват да търсят други възможности за инвестиране на спестените си пари. Специално застраховките, свързани с инвестиционен фонд, дават възможност на клиента сам да избере рисков профил на инвестицията си, от което пък зависи и очакваната доходност.

Доколко повишените премии по класически полици "Живот" са на работодатели, които целят спестяване на данъци?

- Трудно е да се каже, тъй като няма обобщена пазарна статистика за това. Данъчното законодателство предоставя определени преференции за работодателя и за служителите при сключване на животозастраховки и здравни застраховки. И открай време компаниите се възползват в различна степен от тези преференции. Ако сега има ръст на тези продукти, той би се свързвал по-скоро с повишената бизнес активност и оттам повишени разходни бюджети, които могат да бъдат оптимизирани за данъчни цели чрез такива инструменти, или пък повишена склонност на работодателите да предлагат отново такива социални придобивки на служителите си. В крайна сметка законодателят е предоставил тези преференции точно с цел да промотира сключването на подобни застраховки. Ще ми се да вярвам, че има повишен интерес и от страна на индивидуалните клиенти към такива продукти, включително и заради данъчните облекчения, които предлагат.

България остава единствената държава в ЕС без бонус-малус система.
Спадът на лихвите по депозити накара хората да търсят други възможности за парите си и някои се насочиха към животозастраховки.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 2
  vaskoangelov avatar :-|
  vaskoangelov

  Както винаги тотална липса на далновидност, окопаване на големите и нищо за потребителя.
  За какви 'нови технологии' говорим, тези неща отдавна са.стандарт по света и никой ме се занимава с печати, бележки и стикери.
  От КФН да се гръмнат с тия тъпотии

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  vaskoangelov avatar :-|
  vaskoangelov

  Както винаги тотална липса на далновидност, окопаване на големите и нищо за потребителя.
  За какви 'нови технологии' говорим, тези неща отдавна са.стандарт по света и никой ме се занимава с печати, бележки и стикери.
  От КФН да се гръмнат с тия тъпотии

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.