С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
7 окт 2015, 17:44, 3843 прочитания

Питър Хаген: България има огромен потенциал за растеж в застраховането

Планираме да развиваме пенсионна компания "Доверие", казва главният изпълнителен директор на Vienna Insurance group

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Елизабет Щадлер: Очакваме двуцифрен ръст на здравното застраховане в България

Изпълнителният директор на Vienna Insurance Group пред "Капитал"

5 апр 2018

ОББ Ей Ай Джи сменя името си на "Нова инс"

Купената от Vienna Insurance Group компания ще продължи да работи самостоятелно и няма да се влива в "Булстрад"

12 яну 2016

Премиите по полиците "Живот" и масовите застраховки нарастват

Изплатените обезщетения по "Гражданска отговорност" са намалели

12 окт 2015

Премиите и печалбата на Vienna Insurance Group са се понижили

Благодарение на пазари като България спадът е ограничен

26 авг 2015

Румен Янчев: Застраховката на имущество не трябва да е задължителна

Не планираме повишение на премии заради миналогодишните бедствия, каза главният изпълнителен директор на "Булстрад Виена иншурънс груп":

18 авг 2015

VIG няма да продава "Доверие" в следващите години

Австрийската група отчете над 50% ръст на нетната печалба за миналата година

14 апр 2015

Питър Хаген: Вярваме, че на пазари като българския тепърва ще има ръст

Нямаме специални планове за продажба на "Доверие", казва главният изпълнителен директор на Vienna Insurance Group

15 дек 2014
Сътрудничеството с ОББ ще ни позволи да увеличим потенциала за продажби.

Малките застрахователи може да имат трудности да изпълнят условията по директивата "Платежоспособност II".
Австрийският холдинг Vienna Insurance Group e един от чуждите инвеститори на българския финансов пазар. Собственик е на общозастрахователната компания "Булстрад", на животозастрахователната "Булстрад живот", както и на пенсионното дружество "Доверие". Преди повече от година от австрийската група заявиха намерение да продадат "Доверие" при подходяща оферта, но след недоволство от ръководството и неяснота около финансирането на кандидата United Capital се отказаха от сделка. Двете застрахователни компании на групата имат силни позиции на пазара, а "Булстрад живот" отбелязва значителни повишения на премиите в последната година. За бъдещето на VIG в България потърсихме д-р Питър Хаген, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на VIG. Той заема поста от 2012 г. От 2004 г. е член на управителния съвет след 15 години работа в компанията. Завършил е право, бил е ръководил е "Международни дивизии" и "Презастраховане" на VIG, участвал е в управлението и на поделенията й в Чехия и Словакия.

"Виена иншурънс груп" притежава две застрахователни компании в България, какви са плановите ви за тяхното развитие?
- Като цяло съм много доволен от развитието на българските компании в групата – "Булстрад" и "Булстрад живот". И двете компании постигнаха двуцифрен ръст на премиите през първото полугодие на 2015 г. Както в много други държави в региона, така и в България животозастраховането отбелязва значителен ръст, тъй като до момента индивидуалното доброволно застраховане е новост за голяма част от гражданите. Що се отнася до общото застраховане, "Булстрад" е пазарен лидер с 55-годишна история. Ние се гордеем с доказаните експерти на компанията и се доверяваме на знанията на ръководството.

ВИГ държи и мажоритарния дял в ПОК "Доверие". Още ли планирате продажба?
-"Доверие" е стабилна компания със значителни положителни резултати. Уверени сме, че "Доверие" ще допринесе за положителното развитие на "Виена иншурънс груп" на българския пазар. За момента планираме допълнително да развием "Доверие". Няма причина да променяме нищо.

Планирате ли инвестиции в нова ниша?
- Наскоро придобихме ОББ-AIG чрез "Булстрад". В рамките на групата имаме много позитивен опит в ползването на банкови клонове като канал за продажби. Кооперирането с ОББ ще ни позволи допълнително да разнообразим нашето портфолио в България и да увеличим потенциала си за продажби чрез доказаната ни стратегия за използването на множество канали за дистрибуция. Това е само един от примерите за инвестициите, които правим в развитието на местните ни компании.

Как оценявате инвестиционния климат в България? Бихте ли посочили конкретни минуси и плюсове?
- България е много специфичен пазар и много динамичен по отношение на въвеждането на нови регулации и законодателство, които трябва да се следят внимателно. Въпреки това България има огромен потенциал за растеж, който ясно беше демонстриран от ръста в животозастраховането през 2014. И както вече казах, много сме доволни от представянето на нашите компании и през тази година.

Като представител на голям чужд инвеститор как бихте коментирали лансираните преди няколко месеца промени в частната пенсионна система в България?
- Пенсионното осигуряване е за цял живот
. Твърде честите промени в регулацията могат да създадат чувство на несигурност и много въпроси за клиентите как да планират бъдещето си. Компаниите трябва и ще се адаптират към новите условия, но клиентите може да се почувстват несигурни, когато промените се случват твърде често. Ние силно вярваме, че постоянството, предвидимостта и надеждността са решаващи, когато става дума за пенсии.Kаква е ролята на българския пазар за резултатите на ВИГ и доколко е важен той?
- България е един от ключовите пазари за Vienna Insurance Group. Представени сме в страната от 2002 г. и придобихме много опит на този пазар.
Данните от първото полугодие на 2015 г. ясно показват положителния български принос в общите резултати на ВИГ и ръст на печалбата преди данъци от почти 11%.

Скоро влиза в сила директивата "Платежоспособност II". Какво ще се промени с нея и ще бъде ли потребителят по-добре защитен?
- Застрахователите интензивно се подготвят за въвеждането на "Платежоспособност II" (Solvency II) през последните години. За Vienna Insurance Group и за местните ни подразделения мога да кажа, че сме напълно подготвени за ефективното въвеждане на директивата. Клиентите и така са добре защитени, ако се застраховат в стабилна компания като "Булстрад". Не съм убеден, че клиентите ще почувстват повишената сигурност на "Платежоспособност II", но при всички случаи могат да разчитат на нас. Външният одит на застрахователните компании и пенсионните дружества допълнително ще гарантира на клиентите, че ще продължат да са добре информирани за финансовата стабилност на техния застраховател, когато се публикуват резултатите.

Очаквате ли да има компании, които няма да могат да отговорят на условията и така да последва консолидиране на пазара?
- Застрахователният бизнес и сега е силно регулиран. Имаше много време за подготовка за директивата "Платежоспособност II" и не очаквам значително да се отрази на множество пазарни играчи. Въпреки това малките застрахователи може да срещнат някои трудности да отговорят на изискванията, за разлика от големите групи като VIG.

Как кризата в Украйна повлия на компаниите на VIG в страната? Имаше ли сериозен ефект върху общите резултати?

- Присъствието на ВИГ на украинския пазар е концентрирано в западната част на страната и около Киев. Местните ни компании са добре приети като надеждни партньори. През финансовата 2014 г. имаха 16% ръст на премиите в местна валута. Тенденцията продължи и през първата половина на тази година. В местна валута премийният ръст беше повече от 20%.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

6 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/healthforum

Иновации и добри практики в здравния секторАкценти в програмата:


 • Промени в здравноосигурителния модел
 • Тенденции в плащанията за здраве
 • Нови терапевтични хоризонти - бъдещите генни терапии
 • Иновации в здравеопазването в Норвегия
 • Болнична помощ и проблемите в управлението на лечебни заведения

Повече подробности на capital.bg/healthforum

Прочетете и това

Д-р Рей Рист: Ще оцелеят само социално отговорните и иновативни компании Д-р Рей Рист: Ще оцелеят само социално отговорните и иновативни компании

Световният експерт по корпоративна социална отговорност пред "Капитал"

19 окт 2018, 1384 прочитания

За изкуствения интелект и автентичните лидери За изкуствения интелект и автентичните лидери

Дейвид Мендлевич, съосновател и изпълнителен директор на компанията за AI базирани мениджърски обучения Butterfly.ai, пред "Капитал"

12 окт 2018, 17255 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Интервюта и коментари" Затваряне
Потребителските тестове имат по-добър резултат при работеща съдебна система

Гуидо Адриансенс, изпълнителен директор на Международната организация за потребителски изследвания и тестове, в интервю пред "Капитал Daily"

Д-р Рей Рист: Ще оцелеят само социално отговорните и иновативни компании

Световният експерт по корпоративна социална отговорност пред "Капитал"

Пируетите на Сидеров

Въпреки труса в "Обединените патриоти" до разпад на мнозинството едва ли ще се стигне

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Колко е важно да бъдеш самотен

Британският писател Иън Макюън за спорните диагнози на настоящето

Кино: "Първият човек"

Човешката страна на героя през перфектно кино

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 20.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, DHL откри нов логистичен център за 10 млн. евро, чуждите инвестиции намаляват през август, bTV с 85% ръст на печалбата за тримесечието

Емисия

DAILY @7AM // 22.10.2018 Прочетете