Проектът е мащабен, затова избрах Плевен пред Лондон
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Проектът е мащабен, затова избрах Плевен пред Лондон

Иванка Ватева

Проектът е мащабен, затова избрах Плевен пред Лондон

Георги Карааргиров, директор "Иновации и информационни технологии" в болница "Света Марина" – Плевен, в интервю за "Капитал Daily":

16297 прочитания

Иванка Ватева

© Иванка Ватева


Целта в нашата болница е да затворим кръга и да предлагаме на пациентите всичко на едно място, при това на най-високо ниво.

Георги Карааргиров не е типичният млад юпи. След 19 години във Великобритания е решил да се върне в България, защото си е дал сметка, че иска да е част от нещо ново, интересно, модерно, каквото е една "умна" болница. Днес той е директор "Иновации и информационни технологии" в МБАЛ "Света Марина" в Плевен. Модерната болница за 14 млн. лв. беше открита на 17 юли тази година. Въведената IT система позволява пълен контрол на качеството и сигурността на лечението, дава възможност за бърза обработка, анализ, съхранение и достъп от всяка точка на света до данните, свързани с лечението и проследяването на пациентите, обясни Георги Карааргиров.

При постъпването си всеки пациент получава гривна с баркод и чрез него всичко – от влизането до изписването му, се въвежда в електронно досие. До всяко болнично легло има персонален пациентски високотехнологичен терминал, позволяващ лесен и бърз достъп до това досие. Системата има възможност за телемедицина, дистанционни консултации с водещи експерти от страната и чужбина.

Изграждането на болницата започва преди по-малко от 2 години, на зелено в покрайнините на Плевен, до село Опанец. Собствеността в медицинското заведение е поделена поравно между едноличните дружества "ВК Ком" на баща му Валери Карааргиров и "Горчев мед" - на проф. Григор Горчев. Болницата разполага със 110 легла, заема площ от 7000 кв.м и в нея има седем отделения - онкология, хирургия, урология, гинекология, гастроентерология, реанимация, образна диагностика. В клиниката ще има шест операционни зали. Уникалното в клиниката е първият по рода си в Източна Европа HIFU център за лечение на злокачествени и доброкачествени новообразувания - това е най-модерната неинвазивна методика, при която лечението става чрез високоинтензитетен фокусиран ултразвук (HIFU).

Ранно съзряване

Карааргиров е роден в Карлово, но повече е живял в Плевен. На 9 години родителите му го изпращат в пансион в Единбург, където учи до 18-годишен. След това завършва бакалавърска степен по икономика в университета в Нотингам и магистратура по бизнес мениджмънт със специализация по финанси в Париж и Лондон. На втория ден след завършване на магистратурата започва работа в инвестиционна банка в Лондон, която се занимава със сделки по сливания и придобивания основно в технологичния сектор. "Там работих близо 3 години, като сред най-големите ми успехи е сделка за закупуване на френска софтуерна компания от английска за 10 млн. паунда. Това не е огромна сделка, макар че за българските мащаби изглежда такава. Но аз това харесвам – по-малки, но развиващи се фирми", разказва Карааргиров.

Разказва, че хората често го мислят за софтуерен специалист. "Аз не съм програмист и не мога да напиша софтуер, но когато една програма е създадена, трябва да имаш представа какво прави, да можеш да й сложиш цена, да разбереш как да я наложиш на различните пазари и кой пазар е най-подходящ. Това е моето умение."

"Днешният ми успех е болница "Света Марина" - изградихме една от най-модерните IT системи в сектор здравеопазаване. И не само в България. Много от нещата, които сме вложили, се появяват за първи път на Балканския полуостров и в Югоизточна Европа."

Новият проект

Решението да се върне в България не е било лесно. "Не е имало агитация от родителите ми да се връщам. Те бяха доста доволни, когато си намерих работа в Лондон. Казаха, че вече ги освобождавам от финансовите ангажименти. Решението не беше мигновено. То не е лесно и го взех след анализ. Защото е голяма промяна. Все пак аз израснах във Великобритания, там е социалният ми кръг. Шокът е сходен на излизането на българи навън."

"Винаги е въпрос на това къде какви възможности има. Един такъв проект е мащабен за всяка държава – независимо дали в Плевен, Ню Йорк или Папуа Нова Гвинея. Но да направиш една супермодерна болница като "Света Марина", с технологии като HIFU, е мащабен проект," разказва той.

И така след 19 години във Великобритания той избира промяна. От голяма полза са били контактите му в Лондон с технологични фирми, с инвестиционни фондове и адвокати, които помагат при структурирането на компании. "В един момент видях, че цялото това ноу-хау мога да го взема оттам и да го върна тук, за да постигнем нещо наистина мащабно, което ще повлияе на много хора. Ще спасява живот. Ние всеки ден докосваме страшно много хора, което е главният мотивиращ фактор за целия персонал", казва Карааргиров.

Сега вече има и истории, с които се гордее. "Преди около месец една от компаниите, с които работим – италианският гигант ЕSAOTЕ, които имат оборот от над 1.5 милиарда евро годишно, продават ултразвукови апарати, се обърна към нас с молба за референция. Бившият ми шеф в Лондон ме свърза с тях, като каза, че имат страхотни софтуерни решения за болници: "Мисля, че е добре да говориш с тях". Работим с тях от една година и толкова много се харесваме, че получих телефонно обаждане лично от директора на ЕСАОТЕ. Той ме помоли за референция по повод потенциална сделка - запитване от голяма болница в Западна Англия, които питали къде тяхната система работи най-интегрирано и с всичките си възможности. Като се има предвид, че техника на италианската фирма има в болници в Германия, в Италия, те избират българска болница, при това в Плевен, не в столицата. Много сме горди," разказва той.

Здравеопазването - най-голямата криза на бъдещето

Като икономист и финансист е наясно, че светът няма да издържи финансово на все по-големите разходи за здраве. Дава за пример САЩ, където се харчи най-много в тази сфера. Отвъд океана вече се обмислят начини болниците да бъдат стимулирани така, че да не правят веднага скъпи операции, а преди това да положат усилия да решат проблема по друг начин. Ако някой пациент със сърдечни проблеми отиде на преглед, ще е по-добре да му се назначи хранителен режим, да го запишат на фитнес и чрез програма да следят дистанционно състоянието му - колкото по-дълго стои далеч от здравно заведение, толкова по-добре ще са си свършили работата медиците, обяснява той.

И е стигнал до извода, че най-доброто здравеопазване е това, което те държи извън болницата. "То трябва да е свързано със здравно осигуряване. Аз като икономист разсъждавам така – един човек, който не пуши и не пие, защо да плаща колкото друг, който е немарлив към собственото си здраве. У нас много се говори за здраве, но няма политика, особено дългосрочна," заключава Карааргиров.

Ето малко статистика - Плевенският регион има най-нисък процент на пациенти с хванат в ранен стадий с рак на простатата – около 30, докато в София например процентът е 60.

"Поинтересувахме се от кои държави е най-голям броят на онкопациентите в Истанбул, във филиала на клиниката "Джон Хопкинс" и други центрове, за които знаете, върви постоянен "керван" от нуждаещи се от трансплантации и долекуване онкоболни. И се оказа, че малка и бедна България е втора. Втора след богатия Азербайджан и не в проценти, а в абсолютни числа. На трето място е Германия заради турските гастарбайтери, които се връщат за лечение в родината си."

"Нужно е масово образование за профилактични методи и технологии, които да те държат здрав или поне не тежко болен. И пълен цикъл на профилактика, изследване, лечение и долекуване, смята той. Целта в нашата болница е да затворим кръга и да предлагаме на онкоболните всичко на едно място, при това на най-високо ниво. Сигурен съм, че ще я постигнем до 2 години", заключава Карааргиров.

Целта в нашата болница е да затворим кръга и да предлагаме на пациентите всичко на едно място, при това на най-високо ниво.

Георги Карааргиров не е типичният млад юпи. След 19 години във Великобритания е решил да се върне в България, защото си е дал сметка, че иска да е част от нещо ново, интересно, модерно, каквото е една "умна" болница. Днес той е директор "Иновации и информационни технологии" в МБАЛ "Света Марина" в Плевен. Модерната болница за 14 млн. лв. беше открита на 17 юли тази година. Въведената IT система позволява пълен контрол на качеството и сигурността на лечението, дава възможност за бърза обработка, анализ, съхранение и достъп от всяка точка на света до данните, свързани с лечението и проследяването на пациентите, обясни Георги Карааргиров.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  kiro1234 avatar :-|
  kiro1234

  А дано. Като идея е добре само да не стане като повечето - точене на здравната каса.

 • 2
  zo avatar :-|
  zo

  Егати комплексарите, сложили огромен SAINT MARINA HOSPITAL надпис върху болницата. Не знаят ли в коя държава са и какви са им пациентите?!

 • 3
  itoskov avatar :-|
  Woland

  Ще ме прощава юпито, ама директор във фирмичката на тате не е постижение. Пък ако ще и 50 години да си бил във Великобритания.

 • 4
  odp22478821 avatar :-|
  odp22478821

  След като работи във фирмата на тате, значи че момчето е добре обезпечено финансово и има здрав гръб, за разлика от много други момчета, които сигурно са по-способни от него, но няма кой да ги побутне. В България всичко е изкривено и не се ценят способните млади хора, които обаче нямат подкрепата на мама и тате.

 • 5
  v_stefanov avatar :-|
  v_stefanov

  До коментар [#3] от "itoskov":

  Ти ми даде отговор на въпроса (който си зададох сам на себе си) как такъв пикл.о е директор на болница.

 • 6
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Браво, много се радвам когато виждам млади и образовани хора да се връщат в България и да се занимават със значими и смислени неща.
  Стискам палци!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK