Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 4 ное 2015, 13:15, 5399 прочитания

Инвеститорите в бизнес имоти гледат отново към България

Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers International, в интервю за "Капитал Daily"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Инвеститори имат по-голям интерес към българските бизнес имоти

Участниците в изложението в Мюнхен Expo Real отчитат повече запитвания за активи в страната

9 окт 2016

Изборът на мол зависи от мястото му

Съвместно проучване на Colliers и GfK изследва нагласите към търговските центрове в София

26 ное 2015

Наемите на бул. "Витоша" са в застой през последната година

Нивата в света са се увеличили с 35%, показва проучване на Cushman

18 ное 2015

Търсенето на бизнес имоти под наем расте

Започването на нови проекти в сектора също се увеличава, показват данните консултантите на Forton за деветмесечието

21 окт 2015

Наемите на офиси в София плавно ще се вдигат в следващите три години

Олга Стоичкова, председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България, в интервю за "Капитал Daily"

5 окт 2015

До НДК за 22 млн. лв.

Централите на Сибанк и ДЗИ се местят в офис гиганта "Милениум център" през лятото на 2017 г.

2 окт 2015

"Вистеон" премества офиса си в Capital Fort

Компанията за автомобилна електроника ще наеме 7300 кв. метра в небостъргача

8 сеп 2015
визитка
Иглика Йорданова е изпълнителен директор на консултантската компания за недвижими имоти Colliers International от 2013 г. Присъединява се към екипа през 2002 г. и има основни заслуги за създаването на отдел "Търговски площи". Заемала е позицията заместник изпълнителен директор на компанията, а преди това мениджър "Търговски площи". Предишният професионален опит на Йорданова е в сферата на търговията с бързооборотни стоки. Тя притежава бакалавърска степен по икономика и магистърска степен по финанси от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Член е на Международното сдружение на търговските центрове ICSC.
147
млн. евро достигат инвестициите в бизнес имоти през деветмесечието
Голяма част от общия обем на инвестициите са сделки със земя, която е предназначена за развитие на жилищни, офисни, логистични и производствени сгради.
Каква се очертава 2015 г. за бизнес имотите?
-
С уговорката, че остават два доста динамични и интензивни месеца до края на годината, след които ще можем да направим истинската равносметка за това каква е била 2015 г., до момента се очертава да е година на възстановяване на имотния пазар. На растеж в търсенето, в предлагането, в интереса към сделки с имоти. Също така и на нарастване на инвестиционния интерес към имотите в България по принцип. Значителен ръст се отчита във всички сегменти, но колко е съизмерим спрямо предходната година или още по-ретроспективно - няколко години назад, ще можем да измерим точно към края на годината. Най-вече защото последното тримесечие традиционно е най-силното за имотния пазар в България, а и не само тук. Но определено годината е такава на растеж, на възстановяване на сектора и на доста повече сключени сделки във всички сегменти.

Какъв е обемът на сключените инвестиционни сделки през деветмесечието?
- Това, което трябва да се отбележи със сигурност, е, че интересът на инвеститорите към България се завърна. На фона на това, което се случва в региона обаче, броят на инвеститорите, готови да направят такава стъпка, е значително по-малък. Ако трябва да се сравняваме с пазари като Румъния, все още има да наваксваме като темпове, интерес, транзакции, нива на възвращаемост, но като цяло категорично има повече интерес и към нашата страна. Много силно се надявам към края на годината да има и по-големи новини. За първите девет месеца обемът от сключените инвестиционни сделки е 146.6 млн. евро. Това са както активи, които генерират приходи за инвеститора, така и сделки с имоти, които са за развитие на нови проекти. Профилът на купувача все още е преобладаващо местен на фона на сключените транзакции. Но, разбира се, имаме и регионални играчи и дивелопъри, които искат да развиват проекти с акцент върху региона. Но със сигурност ще очакваме до края на годината да се раздвижи това съотношение и международните инвеститори, които са стъпили на нашия пазар, да са повече. Това ще е сигнал за по-добра 2016 г. от гледна точка на инвестиционния интерес, защото има значение колко от сделките са направени с международни играчи.

Върху кой тип сделки е фокусът тази година?
- Голяма част от общия обем на инвестициите от почти 147 млн. евро са сделки със земя, която е предназначена за развитие на по-малки, но и на по-мащабни проекти. Фокусът е основно върху сферите на жилищното строителство, офисите и логистиката и производствените сгради. Това са и сегментите, които показват изчерпване на качествения продукт и необходимост от ново предлагане. Така че съвсем логично е цикълът да започне с покупката на земя и оформяне на концепцията на проекта. Други транзакции, които си заслужава да споменем, бяха продажба на активи, които под една или друга форма сменят собственост в търсене на реализация, довършване, репозициониране, конвертиране от една употреба в друга. Някой от по-интересните са сделки с проекти, които са започнати като търговски центрове и шопинг молове, но сменят предназначението си. Такъв проект е мол "Галерия Варна" на GTC, който беше закупен като актив с основна цел превръщането му в болница. Друга продажба беше тази на мол "Марково тепе" в Пловдив, която по-скоро ще върви в посока размразяване на проекта, довършването му, репозиционирането му като конкурентен проект на пазара в града. Така че имаше интересни транзакции до момента като тип актив и общо взето нямаше сегмент, който да не е минал под една или друга форма под знака на инвестиционните сделки. От хотели до земи - за офисни, за жилищни проекти, молове. Общо взето, целият спектър. Оценяваме факта, че повечето инвеститори са местни, по-скоро като полезен за бъдещето на тези активи. Защото в случаите с по-проблемни активи или такива, които трябва да претърпят някаква трансформация, локалният бизнес, който познава спецификите на пазара, би могъл да се справи с някои проблеми по-лесно. Така че това развитие беше логично и беше прогнозирано. Важно е също, че банките успяха да поизчистят портфолиата от активи, които искат да извадят на пазара. Голяма част от сделките, които споменах, всъщност минаха през банки.

Кой е основният движещ фактор за сделките със земя?
- Офисите определено се изчерпаха като наличен продукт и транзакциите със земя са поради факта, че има нужда от развитие на нови проекти. Това е нещо, за което говорим от много време и алармираме, че офисите от високия клас А свършват. Определено темповете, с които се абсорбира качественият продукт в офисния сегмент на пазара, изцяло оправдават очакванията и ще завършим 2015 г. с много ниски нива на свободните площи в такива офиси. Към края на септември делът на незаетите площи в истинските клас А сгради беше под 4%, което не се е случвало в новата история на имотния пазар. И този процент продължава да намалява, тъй като до края на годината няма да има нови офисни сгради. Това ще постави сложна задача пред консултантите и пред потенциалните наематели през следващите няколко месеца - къде да наемат.

Кога ще се завърнат чуждестранните инвеститори?
- В последните международни форуми, в които участвахме - като Expo Real в Мюнхен и други, имахме възможност да видим по-голям интерес и към България. В момента инвестиционната активност на континента, включително в Централна и Източна Европа, е изключително висока, аналогична на тази от 2007 г. Обемът на транзакциите е много висок и мога да кажа, че към Полша и Чехия се насочват капиталови потоци, интерес има към Унгария, Румъния също става изключително атрактивна дестинация. Според нас неминуемо като тенденция инвестиционната активност ще стигне и до България, просто е въпрос на време. Вече има повишен инвестиционен интерес и играчи, които гледат към България. Не са твърде много на брой, но определено са такива, които познават региона и пазара и знаят защо биха влезли в него именно сега. Това, което до някаква степен ги въздържа, е рискът колко ликвиден е пазарът, тъй като последните години имаше ограничен брой сделки с международни инвеститори. И, разбира се, въпросът, който инвеститорите си задават, е, ако влязат на пазар, в който няма достатъчно история до момента, какво значи това за актива, който биха придобили.
Но позитивната страна е, че пазарът има много добър фундамент. Ако погледнем офисния сегмент, имаме добри активи - наемите са стабилизирани и с възможност във времето да се покачват, съществува и солидно търсене. Тоест фундаментално придобиването на актив има смисъл, защото има търсене и възможност не само за покачване цената на актива във времето, но и постепенно на наемите - нещо, което не е задължително в другите страни в Централна и Източна Европа. Там нивата на наемите са по-високи и в някои от страните има дори свръхпредлагане. Затова са много по-високи рисковете в краткосрочен или средносрочен план да трябва да се справяш с проблеми с актива си. Разбира се, в България все още бихме могли да говорим и за по-високи нива на възвращаемост предвид усещането за малко по-висок риск. Което, разбира се, не е за подценяване като стимул за инвестиране на нови играчи на пазара. Затова аз и целият инвестиционен екип в Colliers сме много оптимистично настроени към това, което предстои да се случи, и се надяваме съвсем скоро да видим капиталови потоци и към България.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Един български инженер в дубайски стартъп в Берлин Един български инженер в дубайски стартъп в Берлин

Петър Минев, управляващ R&D центъра на Careem в Германия, пред "Капитал"

20 апр 2018, 3058 прочитания

От стартъп до хостинг лидер за 13 години От стартъп до хостинг лидер за 13 години

Съоснователите на "СуперХостинг.бг" Любомир Русанов и Методи Дреновски

13 апр 2018, 3181 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (23 - 29 април)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (16-22 април)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Конкурсите като скрити възможности за кариерно развитие

Или защо е важно да участвате в подобни инициативи и как да ги използвате максимално в своя полза

Стажове, стипендии, конкурси (10-15 април)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (2 - 8 април)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Интервюта и коментари" Затваряне
Бихме искали да кредитираме повече в България

Николай Косов, International Investment Bank, в интервю за "Капитал Daily"

Крахът на експеримента "Младост"

Политическият експеримент на Десислава Иванчева достигна очакван провал в неочакван мащаб

Безплатният обяд на Ковачки и Папазов

ТЕЦ-овете на двамата бизнесмени ще бъдат включени в регулирания пазар на високи цени, въпреки че няма нужда от тях

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Труд и творчество

Как испанският архитект Хоакин Вакеро Паласиос превръща ВЕЦ-ове в арт пространства с грижа за работниците

София импровизира

18 представления от утвърдени чуждестранни и български хореографи на новото издание на "Антистатик"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 16

Капитал

Брой 16 // 21.04.2018 Прочетете
Капитал PRO, Германската Mecalit инвестира 2 млн. евро в завода си в Пловдив, други две български компании също се разрастват

Емисия

DAILY @7AM // 23.04.2018 Прочетете