"Булгаргаз" губи пазар. И се опитва да го пази
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Булгаргаз" губи пазар. И се опитва да го пази

"Овергаз" към момента няма и никога не е имал и един цент задължения с настъпил падеж, които да не са били заплатени, казва Светослав Иванов.

"Булгаргаз" губи пазар. И се опитва да го пази

Зам.-изпълнителният директор на "Овергаз инк" Светослав Иванов пред "Капитал Daily"

14400 прочитания

"Овергаз" към момента няма и никога не е имал и един цент задължения с настъпил падеж, които да не са били заплатени, казва Светослав Иванов.

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Разговаряме със Светослав Иванов по повод отношенията между "Овергаз инк", "Газпром" и "Булгаргаз", за намесата на българската и руската държава, както и за неслучилата се либерализация на пазара.

Иванов е заместник изпълнителен директор "Корпоративно развитие" на "Овергаз инк" от 2003 г. и член на управителния съвет на компанията. Завършил е индустриален мениджмънт във Факултета за немско инженерно обучение на Техническия университет в София. Има тригодишна специализация в енергийния бранш в Германия. Професионалният си опит в системата на "Овергаз" започва през 1994 г. като PR специалист. През 1998 г. е назначен за директор "Маркетинг и продажби", а през 2001 г. става изпълнителен директор на "Софиягаз" (сега "Овергаз мрежи") и е в бордовете на още няколко дъщерни дружества.
Сега само "Булгаргаз" има право да купува от местния добив, само тази компания ползва хранилището "Чирен".

Спирането на доставките на природен газ за "Овергаз инк" от 1 януари се превърна в една от най-горещите теми в последните дни. От ваша страна това беше изтълкувано като опит да бъде откраднат бизнесът ви. Продължавате ли да поддържате тази теза и след като шефът на БЕХ Жаклен Коен и премиерът Бойко Борисов категорично отрекоха да има подобен сценарий и дори ви обвиниха, че сте сигнализирали за проблема в последния момент?

- Както аз, така и много мои колеги сме изненадани, че от бълхата се опитва да се произведе слон. По традиция в последните 5-6 години ние завършваме годината или в офиса на "Булгаргаз", или в офиса на "Булгартрансгаз", защото все има някакви въпроси, които трябва да бъдат уреждани. За това обаче никой не научава, тъй като очевидно се е превърнало в практика. Тази година на 30 декември се случи нещо, което наистина ни изненада.

Има някакви неуточнени въпроси по отношение на заявките за месец януари, въпреки че имаме действащ договор с "Газпром експорт". Това наложи да се вземат временни мерки от рода на това да се активира "Булгаргаз" като обществен доставчик. Много е важно да се разбере ролята на обществения доставчик. Вие нямате нужда от пожарна, аз също нямам до момента, в който не ви пламне домът, но знаете, че пожарна има и можете да се обадите и да я извикате. Ето такава е ролята на обществения доставчик, той е различен от стандартния търговец, неговата основна задача е всеки, който иска да получи газ, да го получи в количествата, от които има нужда. Именно това направи "Овергаз мрежи" на 31 декември. Не е вярно, че тогава компанията информира за пръв път обществения доставчик. Ние от 2012 г. настояваме "Булгаргаз" да ни предостави такива заместващи договори, които влизат в сила в подобни ситуации. Предпоследният път, в който поискахме да ни предоставят такъв проект на договор, беше от 3 декември 2015 г. На 8 декември получихме информация от "Булгаргаз", че те не могат да предоставят такъв договор, но винаги, когато имаме нужда, сме добре дошли да се обърнем към тях за съответните доставки. Това направи на 31 декември "Овергаз мрежи" и не виждам нищо драматично в цялата тази ситуация.

Искам да кажа, че никой по никакъв начин не би си позволил да застраши дори за секунда доставките на клиентите на "Овергаз" и практиката в последните 20 години го доказва. Ние не сме оставяли никой от нашите клиенти без газ, включително и по време на кризата през 2009 г. Това, което се случи, по никакъв начин няма да се отрази на качеството и цената на услугата, която крайните ни клиенти получават.

На 31 декември не само "Овергаз мрежи", а и още няколко клиента се обърнаха към "Булгаргаз" с молбата, която ние имахме - да се възползват от услугите му на обществен доставчик. Те трябваше да са клиенти на "Овергаз инк" от 1 януари и тъй като ние бяхме достатъчно коректни да ги информираме, че нямаме потвърждение на доставките, те се обърнаха към обществения доставчик.

Значи те все пак са се върнали при "Булгаргаз"...

- Може би това е била целта...

Въпросът обаче е защо "Газпром" спря доставките на газ за "Овергаз инк" от 1 януари?

- Няма спиране на доставките. Дали има договор между "Овергаз инк" и "Газпром експорт" за доставка на газ е въпрос, който не интересува никой от българското общество или ако го интересува, то е дотолкова, че това е наченката на либерализацията на пазара, защото ние сме тези, които разрушихме монопола на "Булгаргаз" - от 1 януари 2012 г. ние сме другата компанията, която доставя газ на българския пазар. През 2015 г. подписахме договори с още няколко индустриални потребителя, на които трябваше да започнем да доставяме газ от началото на януари. Очевидно тази ситуация не се хареса на много хора, но това е бъдещето.

За мен не е изненада опитът на досегашния монополист да съхрани положението си на пазара, но ние не изпитваме страх от подобни действия. Те само потвърждават колко сме успешни. Тези действия, на които сме свидетели, са защитна реакция на някой, който е притеснен, че губи пазар. А те наистина щяха да загубят и вече са загубили доста голяма част от пазара.

Никой от нашите клиенти нямаше да разбере, че има такъв проблем, ако на 30 декември някой не беше излязъл така драматично да представи ситуацията. От 30 декември насам постоянно някой говори едва ли не за някакъв неуспешен опит за държавен преврат, което на мен лично ми изглежда абсурдно. Непрекъснато някой се опитва да се прави на спасител, но кой от кого е спасил не е ясно. Излишно вдигане на шум. С каква цел - не съм ясновидец, за да мога да кажа.

Искате да кажете, че спирането на доставките от страна на "Газпром" към "Овергаз" е техническа грешка?

- Обективно погледнато, на 30 декември единственото, което е било факт, е, че един търговец заявява на своя доставчик определени количества и не получава потвърждение на тези заявки. Това обаче не е прецедент. Имало е много други случаи и не само при нас - и при колегите от "Булгаргаз", одобрената заявка от доставчика да е различна от това, което е заявено. Нещо повече - с изтичането на месеца има практика със задна дата да бъдат преправяни количества, които са доставени за съответния ден, така че нищо особено драматично не се е случило на пазара.

До първото изваждане на така наречения проблем в публичното пространство нищо друго не беше факт освен едно потвърждаване на количества газ, различни от тези, които ние сме заявили, което, подчертавам, не е прецедент. Това ме кара да си мисля, че някой целенасочено се опитва да интерпретира фактите по удобен за него начин. Оттам излезе и допускането, че това представлява натиск към нашата компания, за да бъде откраднат бизнесът ни.

"Овергаз" на пръв поглед през 2009 г. беше изгубил много неща в краткосрочен план. В средносрочен и дългосрочен план обаче цялата ситуация беше изключителна услуга за компанията, защото направи невероятна реклама и на газа като продукт, и на нас като компания. Нямам съмнение, че и този път това ще се случи.

Каква е причината да се стигне до тази ситуация в конкретния момент?

- В момента в Русия почиват, така че преди 12 януари надали бихме очаквали отговор. На 31 декември ние получихме потвърждение за нулеви доставки за 3 дни, след което за първите 10, но, пак казвам, това не е различна практика от обичайната досега. Никъде няма официална позиция или становище, че "Газпром експорт" отказва да изпълнява договора си.

В писмо на руското външно министерство обаче се казва, че до тази ситуация се е стигнало в резултат на натрупани с годините търговски въпроси?

-  Първо, странно е, че министерството се намесва във взаимоотношенията между две компании, но там за проблеми никой не говори. Господин Коен си позволи да интерпретира това като едва ли не непокрити задължения. "Овергаз" обаче към момента няма и никога не е имал и един цент задължения с настъпил падеж, които да не са били заплатени, така че абсолютно неоснователни са подобни твърдения. Всичко се плаща регулярно. Банковите гаранции, които се изискват, за да бъдат учредени по договорите за доставка, се учредяват.

В тази връзка какви са финансовите ви резултати за изтеклата година?

- Със сигурност печалба, със сигурност малко по-малка от тази, която беше през 2013 г. (консолидираната печалба за 2013 г. е 18.7 млн. лв. - бел. авт.), но с точните числа не съм готов в момента, а и би било некоректно да ги обявявам, преди да са приети от общото събрание на акционерите.

Има ли напрежение между акционерите в "Овегаз инк"? Вече е ясно, че "Газпром експорт" има намерение да излезе от компанията до пролетта...

- Отношенията ни са прекрасни. В такива отношения не може да се очаква някакъв драматизъм. Не бива да гледате акта на раздяла между двата акционера извън контекста на европейско ниво. Свидетели сме на излизане на "Газпром" от различни компании в целия Европейски съюз и това е въпрос на тяхна политика. Ние имаме едно 20-годишно ползотворно партньорство, познаваме се достатъчно добре. Не виждам защо някой прави връзка между отношенията между акционерите в компанията и търговския договор.

Какво е бъдещето на "Овергаз инк", след като акционерите се разделят?

- Това е въпрос между акционерите и аз не съм готов да го коментирам. Разбира се, че един от възможните изходи е единият акционер да изкупи акциите или обратно. Възможни са варианти, при които влиза трети акционер. При всички положения отношенията компания - крайни клиенти няма да пострадат.

Въпросът е дали "Овергаз" ще пострада по някакъв начин от тази ситуация?

- Няма никакви основания за притеснение и дори считам, че сегашната конюнктура е изключително подходяща за развитието на газификацията в България, което всъщност е бизнесът на "Овергаз". Няма как цените на електрическата енергия да спрат да растат, така че газът ще бъде още по-конкурентно гориво. България е на последно място по газификация в ЕС и подобни случки като тази влияят на имиджа на газа.

Няма никакво значение откъде идва газът. Важното е клиентите да го търсят и да го получават, защото основният ни бизнес е да създаваме газова инфраструктура и да я развиваме. Тя може да е полезна за обществото само ако по нея тече газ. Така че важно е газ да тече отнякъде.

Откъде, кой ще го доставя - това е друг въпрос.

Казахте, че един от вариантите след излизането на "Газпром експорт" от "Овергаз инк" е да влезе трети акционер. Вие лично усещали ли сте натиск в тази посока от определени компании?

- Аз лично не съм ставал свидетел на подобно нещо. Пак казвам, възприемам всичко това (ескалацията на напрежението около подписването на договора между "Булгаргаз" и "Овергаз" на 31 декември - бел. авт.) като защитна реакция на компания, която е на път да си загуби монополното положение на пазара.

Искам да припомня, че "Булгаргаз" е единствената компания, която по много непазарен начин успя да си завоюва позицията да изкупува  100% газа от местен добив, който е един много хубав инструмент да се прави микс. Не знам с какво са го заслужили. Друг аспект е, че към днешна дата в газохранилището "Чирен" има количества само на "Булгаргаз". Кандидатстваме всяка година, но обикновено ни предлагат такива условия, които са изключително неизгодни, като това да нагнетяваме газа рано и да го теглим много скъпо, което прави услугата много скъпа.

Работите ли за осигуряването на алтернативни доставки на газ?

- Ние винаги сме го правили. За съжаление по необясними за мен причини изграждането на интерконекторите дълги години не се прави. Хубаво е човек никога да не разчита само на една възможност, трябва да има алтернатива и няма да се поколебаем, ако се появи подходяща, във всеки момент.

Да очакваме ли, че доставките от страна на "Газпром" ще се възобновят?

- Може да се очаква, че ние ще защитим интереса си, както сме го правили винаги досега. Във всеки договор има две страни. В момента аз представлявам едната и мога да кажа, че от наша гледна точка ще продължим да си изпълняваме коректно задълженията си. Какво ще направи другата страна не мога да кажа. Ние имаме действащ договор до 2017 г.

Възможно ли е да бъде активирана наказателна клауза заради извънредните количества, заявени от "Булгаргаз", и кой ще плати цената?

- Тъй като аз не познавам в детайли договора на "Булгаргаз" с техния доставчик, мога да предполагам, че става въпрос за санкции за количества над максимално дневните. Това няма как да бъде отнесено директно към случая, тъй като отношенията "Булгаргаз" - "Овергаз мрежи" са регулирани, следователно са по цената, одобрена от ДКЕВР.

Затова подчертавам, че тук е ролята на обществения доставчик, тъй като този евентуален разход за по-големи обеми на него му се признава като разход в цената и се поема от целия пазар, защото това е таксата, която плащаме за пожарната. Ние не ги ползваме всеки ден, но когато има нужда, трябва да знаем, че те са в кондиция.

Какво е мнението ви по отношение на идеята за превръщането на България в газоразпределителен център?

- Трябва да се даде ясен отговор на въпроса откъде ще дойде газът и къде ще отиде. Ресурси ще се намерят, въпросът е има ли търсене и предлагане, според мен има. Както всяко едно е да искаш, едно е да можеш, четвърто и пето е да го направиш. Същото е и с интерконекторите с Турция и Румъния. Много години се говори за тях, дай боже, да се реализират. Поне този с Гърция, сега вече има конкретни стъпки.

 
Кои са "Овергаз инк"

"Овергаз инк" е единственият частен доставчик на газ в страната извън държавната "Булгаргаз". Дружеството притежава 10 лицензии за снабдяване на територията на 51 общини. Клиентите са 55 хил. домакинства и 3 хил. обществено-административни и индустриални потребители. 

Акционери в "Овергаз инк" са "Овергаз холдинг" на Сашо Дончев, която държи 50%, останалите са руски - 49.51% са на "Газпром експорт", а 0.49% - на самата "Газпром". В началото на декември акционерите са подписали споразумение за излизането на "Газпром експорт" от компанията.

От 1996 г. "Газпром" доставяше природния газ на държавната "Булгаргаз" основно чрез "Овергаз инк". През 2012 г. тези договори изтекоха и "Газпром" започна да доставя директно на държавната компания. Подновеният договор между "Овергаз инк" и руската компания е със срок на действие до 2017 г. и предвижда на компанията да бъдат доставяни 400 млн. куб. метра газ годишно.

Последният консолидиран отчет на дружеството в Търговския регистър е за 2013 г. Според него печалбата на "Овергаз инк" е 18.655 млн. лв. при 20.5 млн. лв. за предходната. Приходите на дружеството за 2013 г. са 110.7 млн. лв., а доставените количества газ от компанията за годината са 272.4 млн. куб. метра. Задлъжнялостта на групата през 2013 г. остава непроменена. Нетният дълг съответно е 176 млн. лв. при капитал от общо 271.5 млн. лв. Заемите към свързани лица са 180 млн. лв.

От миналата година компанията, която по информация на "Капитал" получава газа с 10% под цената на "Булгаргаз", е започнала да предлага по-активно количества на индустриални клиенти.
Разговаряме със Светослав Иванов по повод отношенията между "Овергаз инк", "Газпром" и "Булгаргаз", за намесата на българската и руската държава, както и за неслучилата се либерализация на пазара.

Иванов е заместник изпълнителен директор "Корпоративно развитие" на "Овергаз инк" от 2003 г. и член на управителния съвет на компанията. Завършил е индустриален мениджмънт във Факултета за немско инженерно обучение на Техническия университет в София. Има тригодишна специализация в енергийния бранш в Германия. Професионалният си опит в системата на "Овергаз" започва през 1994 г. като PR специалист. През 1998 г. е назначен за директор "Маркетинг и продажби", а през 2001 г. става изпълнителен директор на "Софиягаз" (сега "Овергаз мрежи") и е в бордовете на още няколко дъщерни дружества.
Сега само "Булгаргаз" има право да купува от местния добив, само тази компания ползва хранилището "Чирен".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  the_core avatar :-|
  The Core

  Овергаз са абсолютни цигани!
  Държат се като цгани, лъжат като цигани!
  Какво търсят в "Капитал"....??!
  Сами си правете изводи!

 • 2
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  КОЙ май е метнал око и на газовия бизнес ...

 • 3
  igla avatar :-|
  Time is on my side

  "...възприемам всичко това (ескалацията на напрежението около подписването на договора между "Булгаргаз" и "Овергаз" на 31 декември - бел. авт.) като защитна реакция на компания, която е на път да си загуби монополното положение на пазара."

  Смешко. Значи сте имали евентуално нови клиенти от 1-ви януари, но пък не сте могли да им доставите газ, затова сте ги предупредили навреме, а на Булгаргаз сте се обадили едва на 31-ви?! И искаш някой да ви повярва, че сте коректни?! Лъжете и мажете като господарите си от Газпром. Просто не ви мина този път номерът.

 • 4
  Access_Limited avatar :-|
  Напуснал Поради ОграниченДостъп

  Начи.. искат да им откраднат прекупваческия и без това съмнително подарен бизнес и те не поръчват суровина да продават.
  А видиш ли, молят конкуренцията да снабдява клиентите им.
  Явно приличаме на идиоти след като ни правят на такива.

 • 5
  prince_of_bankya avatar :-|

  #КОЙ има интерес да измести Овъргаз/Сашо Дончев и #КОЙ се дразни от карикатурите във в-к Сега?

  Овъргаз не са герои в бяло, но някои действия и учудващия синхрон м/у част от участниците във водевила са притеснителни. Оставят лош привкус и напомнят за една банка с три букви

 • 6
  snower avatar :-?
  snower

  От това интервю не ми стана ясно защо Газпром решава, че няма да доставя газ на себе си (Овергаз)? Как може подобна ситуация да е нормална според Св. Иванов?
  Разбирам обществения доставчик да бъде в ролята на пожарната, само ако има различни източници на газ, диверсификация. Но при нас газът идва само от едно място - Газпром.
  НяКОЙ направил ли е предварителна задкулисна уговорка с Газпром за такъв новогодишен ход?

 • 7
  aha avatar :-P
  aha

  Ей голямо менкане на тоя газ. Всичкият идва от братска Русия с помоща на случайния монополист Газпром (за справка ФСБ). После се губи в запетайките на договорите между всичките 3-4 предизвестени участника в продажбата му на територията наречена близка чужбина. Накрая излиза този 'шев' и се прави на ощипана мома... Свободен пазар , нали!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK