Таня Христова: Европрограмите ни помагат да намерим по-добър начин да живеем заедно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Таня Христова: Европрограмите ни помагат да намерим по-добър начин да живеем заедно

Таня Христова: Европрограмите ни помагат да намерим по-добър начин да живеем заедно

Кметът на община Габрово, победител в категория "Устойчиво управление на водите", пред "Капитал"

Мила Чернева
9664 прочитания

© Капитал


Тази година за пръв път френското посолство организира конкурс "Екообщина", в който общините се състезават със своите екологични практики в четири категории. В конкурса можеше да участва всяка община. Кандидатстването се състои в попълване на въпросник, в който общините ще разкажат за успешните си практики, какво са правили досега и какви са бъдещите им намерения в областта, както и предвиденият за целта бюджет. Общините бяха разделени на две групи във всяка категория - с население под или над 10 000 души.

Какви са постиженията, с които спечелихте?

- В конкретния случай с наградата, която получаваме в сектор "Води", мисля, че това е резултат от продължителни, последователни и доста трудни усилия, които ни позволиха да реализираме на територията на град Габрово един изключително важен проект, който е свързан с подобряване на цялостната инфраструктура на водата. Водният проект на Габрово е единственият, който включва инвестиция по целия цикъл - рехабилитация и реконструкция на пречиствателна станция за питейни води. Ние сме единствената община, която благодарение на ОП "Околна среда" и на кохезионната политика получава подкрепа и за пречиствателна станция за питейни води, и за пречиствателна станция за отпадъчни води, и изпълнение на рехабилитация и развитие на ВиК мрежа на територията на града и изграждане на нова канализационна мрежа в няколко квартала. Една инвестиция, която беше подготвяна близо осем години, още по времето на предприсъединителните проекти, и която започна своята реализация през 2011 г. с подписване на споразумение с Европейската комисия. Успешно беше приключена през есента на миналата година. Един проект, който наистина промени качеството на живот на жителите на Габрово.

Каква е финансовата инвестиция във водния цикъл в града?

- Стойността на проекта първоначално беше 120 млн. лв. В края на самия програмен период настъпи промяна с отпадане на ДДС, така че в случая говорим за инвестиция, която е над 80 млн. лв. Всъщност това е един от най-сложните проекти, който успешно се реализира в рамките на първия програмен период, за което сериозен принос има и доброто партньорство с МОСВ.

Kакви са бъдещите ви планове в рамките на новия програмен период?

- Ние вече започнахме с изпълнение на проекти в рамките на новия програмен период. Ще започна с една друга оперативна програма - "Региони в растеж". Ние бяхме първата община, която приключи оценките за проектите си в рамките на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, и вече три от обектите в нашия град са четвърти месец в режим на изпълнение. Тези обекти са на стойност над 11 млн. лв. и са свързани с благоустрояване на градската среда, изграждане на нова улична мрежа, кръгови кръстовища, благоустрояване на паркови пространства, разбира се, енергийно ефективно улично осветление в зоните, в които се реализират тези проекти, детски и спортни площадки и създаване на условия за по-качествен живот на хората, които живеят в нашия град, и същевременно тези, които го посещават. Вече втора година изпълняваме немалки проекти по една друга важна програма. Тя не е толкова свързана с тежка инфраструктура, но е много важна за създаване на условия и подкрепа за хората в уязвимите групи. Изпълняваме редица проекти в рамките на програма "Развитие на човешките ресурси", а също така по програмата за наука и образование. Обхванали сме с проекта всички образователни институции в нашия град. Проект, който е насочен към възможността за по-добър начин да живеем заедно и да осмисляме времето на нашите деца.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK