Българското звено има участие в почти всички нови продукти на VMware
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Българското звено има участие в почти всички нови продукти на VMware

Българското звено има участие в почти всички нови продукти на VMware

Марк Ломайер, вицепрезидент продукти и облачни платформи във VMware

Александра Козбунарова
11607 прочитания

Марк Ломайер е в екипа на VMware от 2014 г. и заема позиция на вицепрезидент дигитални продукти и облачни платформи. Преди това е работил в Cisco и Schooner Information Technology. Започва кариерата си в софтуерния разработчик Symantec.

На последната конференция на VMware бяха представени много нови продукти и партньорства. А доколкото ми е известно българското звено има отношение към всеки един от новите продукти. Така ли е?

-Аз мога да говоря само за VSphere. Там голяма част от работата по интерфейса беше свършена от българското звено. Webclient платформата е разработена също изцяло в България.

Всички тези продукти, които обявявате напоследък, както и платформите в партньорство с IBM и Amazon Web Services, са малко объркващи. Можете ли да обясните с прости думи какво точно правите и в каква посока е тръгнала компанията?

-На първо място всичко, което правим напоследък, включително и партньорството с AWS, е в отговор на нуждите, които клиентите ни споделиха, че имат. Те искаха да правят нови неща и затова създадохме за тях нови продукти и платформи, които да им предоставят нови възможности. Те използват VMware за виртуализация на сървърите си, мрежите си и пространствата си.От друга страна много от тях използват и AWS, защото им позволява да са по-бързи и гъвкави в процесите си и начина, по който управляват бизнесите си.И накрая се оказва, че трябва да избират какво да използват. Това беше и нашето предизвикателство - да обединим двата свята на частния и на публичния облак, за да използваме пълния потенциал на корпоративния VMware софтуер в комбинация с гъвкавостта на Amazon.

С тези продукти към конкретни компании и сектори ли се насочвате?

-Интересното е, че този продукт не е специфичен за някакви вертикали. Разбира се по-засилен е интересът на индустриите, които бяха сред ранните ползватели на VMware като например финанси и банкиране, ритейл, публичен и правителствен сектор. Горе долу такива са и клиентите на AWS. Всеки може да извлече ползи от тези продукти.

Мога да ви дам някои примери от ранните дскусии, които сме водили с клиентите. Единият е от сектора на здравеопазването.Клиентът ни имаше всички онези приложения - за сестрите, за лекарите и какво ли още не, като всичко това беше върху продукт на VMware. Впоследствие клиентът ни започнал да прави нови неща - big data анализи за диагностика, най-новите технологии в облака. Те вървяха на AWS. Двата свята не бяха смислено свързани.Интеграцията им би значело, че анализите и информацията от големите обеми данни могат да отиват директно на правилното място - в приложенията, които използват лекарите. Така процесите се скъсяват и всичко е много по-лесно, а и в ползва на пациента.

Кога ще бъде на пазара последният ви продукт?

- По план май-юни 2017 г.,като ще го представим на отделни фази на пазарите си. В Европа ще дойде през лятото. Първо ще го представим в САЩ, после в Европа и след това в Азия. Основно обаче ще се ръководим от нуждите и желанията на клиентите.

Има ли някакви конктретни разлики в начина по който разгръщате продукта на различни пазари и искат ли клиентите на различните континенти различни неща?

-Едно от нещата, които наскоро изясних за себе си е, e че бизнесът ни е силно зависим от начина, по който отделните страни гледат на управлението на данни. В Европа тези регулации са много по-строги. И понеже AWS e силно застъпена в Германия, това е начин да адресираме и местния пазар и оттам да се разрастваме. Като цяло AWS имат 13 региона по света, където са много силни и мисля, че следващата година ще прибавят още пет. Те продължават експанзията си, което е благоприятно и за нашия бизнес. Това е едно от много важните неща, които разбрах - просто трябва да си в страната и да си видим там. Между другото това е и причината освен AWS, VMware да има много силна партньорска мрежа е Европа - над 2 хил. партньори, които предлагат решения на своите клиенти, изградени върху нашия софтуер.

Какво очаквате от последното партньорство с AWS да донесе на компанията по отношение на клиенти, ръст и достъп до пазари?

- Това е чудесна възможност за нас. Това, което можем да предложим на клиентите си е да въведат бизнеса си и процесите си в бъдещето. И тук има цяла палитра съвсем различни клиенти. Имаме такива, които си използват частен облак и нямат намерение да преминат на публичен, защото за бизнеса им няма смисъл. Те биха добавили към това, което имат, допълнителни модули за мениджмънт или за сигурност. Има и такива, които искат да излязат изцяло от своя център за данни и да използват изцяло публичния облак. А реалността е някъде по средата между тези две екстремни виждания. За нас възможността чрез VMware Cloud Foundation да можем да предложим на всички нашия софтуер в комбинация с много различни публични облаци, е страхотна. Това е страхотна възможност и за клиенти, защото им избор кога и как искат да мигрират между платформите. Това е добре и за нас, защото и клиентите, които искат да ползват публични виртуални сървъри, продължават да си купуват от нас. Така много се разширява полето ни на действие, както и пазарът.

Говорейки за такива промени, вероятно ще трябва да се преосмисли и структурата на звената ви. Влизайки в този бизнес, няма ли да са ви необходими повече центрове за поддръжка и как ще се промени работата на разработчиците ви?

-Ние сме глобална компания и искаме да се възползваме от всички възможности, които имаме. Разполагаме с развойни звена в Индия, Китай, няколко в САЩ и разбира се в България, което е една от големите ни инвестиции и много важна локация за Европа. Ще продължим да растем навсякъде.

В България например имате не само разработчици, но и се извършват други дейности за компанията. Преди две години беше открит Center of Excellence. Ако говорим по-конкретно за задачите, които изпълняват екипите ви, как ще се изменят те с оглед на промените в модела и услугите ви?

-Със сигурност, като компания не бихме били много напредничави, ако решим, че едно звено е добро в нещо и предназначено само за това и няма да променяме нищо там. Философията ни е да подпомагаме хората си да се развиват в различни насоки.

Ще ви трябват ли повече центрове за изнесени услуги?

-Да, разбира се, че ще се увеличи и нуждата от професионални услуги. Не само за VMware, но и за партньорите ни.

По време на събитието в Браселона тази година, един от анализаторите заключи, че според него VMware излиза от бизнеса с виртуализация, за да се хвърли в интеграцията (на виртуални сървъри - бел. авт.). Как бихте коментирал това?

- Питате някого, чиято работа е наполовина VSphere (платформа на VMware) и наполовина AWS. Като такъв бих казал, че не сме само в бизнеса с виртуализация, но сме и в другия. Платформата, която правим е основа за клиентите ни да развиват бизнес, и те със своите нужди дефинират в коя област сме. Да кажем, че ако преди виртуализацията беше основната ни дейност, сега тя е основата за развитието ни.

И за да обобщим: защо е токова важно частният и публичният облак да са обединени?

-Всичко се свежда до клиентите ни, които инвестират много в дигиталните си трансформации, в приложения в публичния облак, чрез които да запазят контакт със своите клиенти. Но разбира се, никой не иска да започне съвсем от нулата, а да се възползва от вече съществуващи знания умения, дори инфраструктура. Това предлагаме и ние.

Още нещо се чу из залите в Барселона. Анализаторите смятаха, че това е модерната тема днес, а след пет години VMware ще е поела съвсем нов курс на развитие. Какво мислите?

-Нямам идея какво ще е след пет години. Това е една от уловките на технологичния сектор, никога не знаеш какво ще ти се случи за толкова много време като пет години. Но в крайна сметка, ако слушаме клиентите си и следим внимателно настроенията, не би трябвало да има огромни изненади.

Марк Ломайер е в екипа на VMware от 2014 г. и заема позиция на вицепрезидент дигитални продукти и облачни платформи. Преди това е работил в Cisco и Schooner Information Technology. Започва кариерата си в софтуерния разработчик Symantec.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 2
    tvr18355030 avatar :-|
    tvr18355030

    VMware е едно от най-неприятните места за работа в София. Добрите заплати привличат един куп натегачи и позьори на това място. Познавам много кадърни хора избягали от там ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK