Никлъс Пихлер: Правенето на сделки в България е свързано с по-висок риск
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Никлъс Пихлер: Правенето на сделки в България е свързано с по-висок риск

Никлъс Пихлер

Никлъс Пихлер: Правенето на сделки в България е свързано с по-висок риск

Управляващият директор на Mezzanine Management пред "Капитал"

Мария Иванова
8854 прочитания

Никлъс Пихлер

© Mezzanine Management


Управляващият директор австрийската инвестиционна компания Mezzanine Managament Никлъс Пихлер има над 15 години опит в инвестирането и предоставянето на структурно финансиране на компании от Централна и Източна Европа, като освен за първия мецанин фонд в Централна и Източна Европа е работил за консултантската компания по корпоративни финанси в Централна Европа VCP Capital Partners. Mezzanine Management управлява три фонда с общ капитал над 570 млн. евро, които до момента направили 42 инвестиции в над 10 държави от региона. Никлъс Пихлер е ръководил няколко от тях, сред които са и сделките за "Девин", "Белла България" и "Евроинс".

Мениджърът ще бъде един от лекторите на организираната от "Капитал" на 29 ноември в "София хотел Балкан" годишна конференция "Сделки и инвеститори". Повече за програмата и лекторите можете да научите на capital.bg/conference.

Кои бяха основните тенденции на M&A пазара през изминалата година?

Преди това нека уточня, че ние се фокусираме най-вече върху транзакциите с малки и средни предприятия (МСП) – с приходи между 20 и 150 млн. евро – т.е. не прекалено малки, но не правим и прекалено големи изкупувания. Както подсказва наименованието ни, предоставяме мецанин финансиране, но го структурираме по специфични начини, които варират от чисто мецанин финансиране до различни капиталови инвестиции, като например привилегирован капитал – т.е. имаме много гъвкав продукт. Правим три типа транзакции. Първият са типични заеми за изкупуване на бизнес, които предоставяме, когато даден фонд за дялови инвестиции или стратегически инвеститор иска да придобие дадена компания. Вторият тип, който става по-важен за нас през последните няколко години, са експанзионни сделки, при които дадена компания търси капитал, за да прави придобивания или да расте органично. Третият тип са транзакции за рефинансиране на задължения. Във всички случаи става въпрос за дългосрочни заеми, които винаги включват и определен дялов компонент – т.нар. equity kicker. Малко по-скъпи сме от банковото финансиране, но пък наличието на дялов компонент ни прави и един вид партньор на компанията. В България вече сме извършили 11 транзакции, така че сме доста активен инвеститор.

Колкото до трендовете, бих казал, че пазарът определено е движен от купувачите (т.нар. buyout market) – ако погледнем последните десет години, този тренд беше много силно изразен преди кризата, когато се правеха много изкупувания. Една от причините за това беше наличието на големи количества евтин капитал, банките бяха склонни да отпускат средства, използваше се доста заемен капитал във всяка сделка – и като цяло това задвижваше пазара. С идването на кризата през 2008-2009 г. тази активност значително намаля. След кризата банките правеха точно обратното – много от тях бяха в затруднено положение и нямаха апетит да финансират изкупувания, така че имаше много малко такава активност. През последните три години – 2014-2016 г. – пазарът на изкупувания е сравнително стабилен, на високи, почти предкризисни равнища. Наблюдаваме това в глобален мащаб, но то до голяма степен се отразява и в ЦИЕ. Пазарът на изкупувания в региона през последните три години е сравнително стабилен, имаше доста транзакции както в по-големия сегмент, където някои стратегически, но също така и финансови инвеститори бяха доста активни. Регионът става по-привлекателен за западноевропейски и американски играчи. Една от причините е това, че много от страните в ЦИЕ са част от ЕС. Освен това регионът показва и доста добри темпове на растеж въпреки някои политически спънки, като цяло държавите са политически стабилни, икономиките им са стабилни и до голяма степен експортно ориентирани.

Ако говорим за България обаче, трябва да направя и няколко допълнителни уточнения. Ситуацията тук до голяма степен е сходна, но една съществена разлика е това, че страната е доста малка и правенето на сделки тук е свързано с по-висок риск – в сравнение с централноевропейските пазари като Чехия и Полша, за които усещанията за риск са по-ниски. Редица инвеститори все още не се чувстват толкова комфортно с това да правят сделки в България. Друг фактор е и това, че тъй като българският пазар все още е малък, няма толкова много големи сделки – много малко са големите активи, които биха привлекли такива мащабни транзакции. Това е и причината да не наблюдаваме толкова засилена активност по изкупувания в страната.

Ако гледаме по-малките компании обаче, сред тях има множество наистина добри дружества, които искат да разширят бизнеса си и търсят партньор, който да ги изведе на следващото равнище – затова и сме направили 11 сделки в страната.

Какви са усещанията навън за политическата ситуация тук, където през последните няколко години сменихме няколко правителства?

Като цяло през последните една-две години нещата са по-стабилни, като се има предвид, че имате правителство на малцинството (интервюто е взето преди оставката на втория кабинет "Борисов" - бел. ред.). Но ако сте чуждестранен инвеститор, трябва да опознаете страната и хората – според мен има множество добри компании, с много добро управление – така че трябва да си напишете домашното и да анализирате какъв е рискът, свързан със сделката. Като инвеститор с опит в България ние се чувстваме наистина комфортно с това да инвестираме в страната, но може би някои от другите инвеститори, сред които, както казах, усещанията за риск са по-високи, избягват България точно поради тези причини.

Смятате ли, че това ще се промени в следващите 1-2 години?

Не мисля, че ще е драстично. Дано политическата ситуация остане стабилна – това очевидно ще е важен фактор. Преди 2-3 години имаше доста смени в управлението и това със сигурност оказа влияние върху инвеститорската активност. През последните две години има повече активност. Самите компании и мениджърите им са по-предпазливи при разширяването на бизнеса си при чести политически промени. Смятам, че в последните две години самият бизнес стана по-уверен и това също допринася за наблюдаваната повишена активност по сделки в България.

Какви са предимствата на мецанин финансирането в сравнение с банковото финансиране, което напоследък е още по-евтино?

Нормално е компаниите първо да се обръщат към банките, когато търсят финансиране. За добрите клиенти със стабилна капиталова база и здрави баланси банките са склонни да отпуснат повече, така че такива компании могат да получат по-евтино финансиране. Но в някои случаи клиентите нямат достатъчно капитал, така че банките ги финансират до определено равнище – това е един сценарий, който се случва доста често и който банките не са склони да отпуснат повече капитал на такива компании. Втора причина може да е това, че компаниите нямат много активи, които да покрият банковата гаранция.

Ние в Mezzanine Management гледаме паричните потоци. Мисля, че това е голямата разлика – ние можем да предоставим финансиране дори и на компании, които не разполагат с много атрактивни за банките активи. Рисковият профил, който гледаме, е различен от този на банките – ние поемаме по-висок риск за сметка на по-висока възвращаемост.

Една такава компания, която наскоро финансирахме в България, беше "Ремикс глобъл" – компания, която е създадена през 2012 г. и е водещият онлайн търговец на дребно с дрехи втора употреба. Тя търсеше експанзионен капитал, с който да ускори растежа си, и приключихме сделката през октомври.

Кои са другите ви сделки в България?

Първата беше през 2004 г. – тогава участвахме при приватизацията на БТК. Следващата транзакция, в която участвахме, беше придобиването на "Девин" през 2006 г. от австрийския фонд за рискови инвестиции Wing Equity. Подкрепили сме и няколко, компании, които искаха да се разширяват – "Белла България", "Джет файненс", "Евро инс", "Ремикс", "Телелинк", селскостопанската "Серес", която беше управлявана от "Рослин кепитъл партнърс".

Освен производството и финансовия сектор кои други гледате?

Като мецанин фонд гледаме различни сектори и имаме апетит към определени индустрии – като бизнес услуги ("Телелинк"), потребителски стоки ("Белла", "Ремикс"), гледаме също ИТ и аутсорсинг сектора, здравеопазването също е интересна тема – в България, както и в ЦИЕ като цяло това е сектор с огромен потенциал за развитие. Мисля, че това са сектори, които и останалите инвеститори гледат. Винаги се стремим да финансираме пазарните лидери – както можете да забележите и от портфолиото ни. Така че опитваме да идентифицираме пазарните лидери в сектори, за които смятаме, че имат потенциал да растат или да се консолидират.

Интервюто взе Мария Иванова

Управляващият директор австрийската инвестиционна компания Mezzanine Managament Никлъс Пихлер има над 15 години опит в инвестирането и предоставянето на структурно финансиране на компании от Централна и Източна Европа, като освен за първия мецанин фонд в Централна и Източна Европа е работил за консултантската компания по корпоративни финанси в Централна Европа VCP Capital Partners. Mezzanine Management управлява три фонда с общ капитал над 570 млн. евро, които до момента направили 42 инвестиции в над 10 държави от региона. Никлъс Пихлер е ръководил няколко от тях, сред които са и сделките за "Девин", "Белла България" и "Евроинс".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.