С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
25 ное 2016, 13:34, 7894 прочитания

Никлъс Пихлер: Правенето на сделки в България е свързано с по-висок риск

Управляващият директор на Mezzanine Management пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Никлъс Пихлер

[Mezzanine Management]
Управляващият директор австрийската инвестиционна компания Mezzanine Managament Никлъс Пихлер има над 15 години опит в инвестирането и предоставянето на структурно финансиране на компании от Централна и Източна Европа, като освен за първия мецанин фонд в Централна и Източна Европа е работил за консултантската компания по корпоративни финанси в Централна Европа VCP Capital Partners. Mezzanine Management управлява три фонда с общ капитал над 570 млн. евро, които до момента направили 42 инвестиции в над 10 държави от региона. Никлъс Пихлер е ръководил няколко от тях, сред които са и сделките за "Девин", "Белла България" и "Евроинс".

Мениджърът ще бъде един от лекторите на организираната от "Капитал" на 29 ноември в "София хотел Балкан" годишна конференция "Сделки и инвеститори". Повече за програмата и лекторите можете да научите на capital.bg/conference.Кои бяха основните тенденции на M&A пазара през изминалата година?
Преди това нека уточня, че ние се фокусираме най-вече върху транзакциите с малки и средни предприятия (МСП) – с приходи между 20 и 150 млн. евро – т.е. не прекалено малки, но не правим и прекалено големи изкупувания. Както подсказва наименованието ни, предоставяме мецанин финансиране, но го структурираме по специфични начини, които варират от чисто мецанин финансиране до различни капиталови инвестиции, като например привилегирован капитал – т.е. имаме много гъвкав продукт. Правим три типа транзакции. Първият са типични заеми за изкупуване на бизнес, които предоставяме, когато даден фонд за дялови инвестиции или стратегически инвеститор иска да придобие дадена компания. Вторият тип, който става по-важен за нас през последните няколко години, са експанзионни сделки, при които дадена компания търси капитал, за да прави придобивания или да расте органично. Третият тип са транзакции за рефинансиране на задължения. Във всички случаи става въпрос за дългосрочни заеми, които винаги включват и определен дялов компонент – т.нар. equity kicker. Малко по-скъпи сме от банковото финансиране, но пък наличието на дялов компонент ни прави и един вид партньор на компанията. В България вече сме извършили 11 транзакции, така че сме доста активен инвеститор.

Колкото до трендовете, бих казал, че пазарът определено е движен от купувачите (т.нар. buyout market) – ако погледнем последните десет години, този тренд беше много силно изразен преди кризата, когато се правеха много изкупувания. Една от причините за това беше наличието на големи количества евтин капитал, банките бяха склонни да отпускат средства, използваше се доста заемен капитал във всяка сделка – и като цяло това задвижваше пазара. С идването на кризата през 2008-2009 г. тази активност значително намаля. След кризата банките правеха точно обратното – много от тях бяха в затруднено положение и нямаха апетит да финансират изкупувания, така че имаше много малко такава активност. През последните три години – 2014-2016 г. – пазарът на изкупувания е сравнително стабилен, на високи, почти предкризисни равнища. Наблюдаваме това в глобален мащаб, но то до голяма степен се отразява и в ЦИЕ. Пазарът на изкупувания в региона през последните три години е сравнително стабилен, имаше доста транзакции както в по-големия сегмент, където някои стратегически, но също така и финансови инвеститори бяха доста активни. Регионът става по-привлекателен за западноевропейски и американски играчи. Една от причините е това, че много от страните в ЦИЕ са част от ЕС. Освен това регионът показва и доста добри темпове на растеж въпреки някои политически спънки, като цяло държавите са политически стабилни, икономиките им са стабилни и до голяма степен експортно ориентирани.

Ако говорим за България обаче, трябва да направя и няколко допълнителни уточнения. Ситуацията тук до голяма степен е сходна, но една съществена разлика е това, че страната е доста малка и правенето на сделки тук е свързано с по-висок риск – в сравнение с централноевропейските пазари като Чехия и Полша, за които усещанията за риск са по-ниски. Редица инвеститори все още не се чувстват толкова комфортно с това да правят сделки в България. Друг фактор е и това, че тъй като българският пазар все още е малък, няма толкова много големи сделки – много малко са големите активи, които биха привлекли такива мащабни транзакции. Това е и причината да не наблюдаваме толкова засилена активност по изкупувания в страната.Ако гледаме по-малките компании обаче, сред тях има множество наистина добри дружества, които искат да разширят бизнеса си и търсят партньор, който да ги изведе на следващото равнище – затова и сме направили 11 сделки в страната.

Какви са усещанията навън за политическата ситуация тук, където през последните няколко години сменихме няколко правителства?
Като цяло през последните една-две години нещата са по-стабилни, като се има предвид, че имате правителство на малцинството (интервюто е взето преди оставката на втория кабинет "Борисов" - бел. ред.). Но ако сте чуждестранен инвеститор, трябва да опознаете страната и хората – според мен има множество добри компании, с много добро управление – така че трябва да си напишете домашното и да анализирате какъв е рискът, свързан със сделката. Като инвеститор с опит в България ние се чувстваме наистина комфортно с това да инвестираме в страната, но може би някои от другите инвеститори, сред които, както казах, усещанията за риск са по-високи, избягват България точно поради тези причини.

Смятате ли, че това ще се промени в следващите 1-2 години?
Не мисля, че ще е драстично. Дано политическата ситуация остане стабилна – това очевидно ще е важен фактор. Преди 2-3 години имаше доста смени в управлението и това със сигурност оказа влияние върху инвеститорската активност. През последните две години има повече активност. Самите компании и мениджърите им са по-предпазливи при разширяването на бизнеса си при чести политически промени. Смятам, че в последните две години самият бизнес стана по-уверен и това също допринася за наблюдаваната повишена активност по сделки в България.

Какви са предимствата на мецанин финансирането в сравнение с банковото финансиране, което напоследък е още по-евтино?
Нормално е компаниите първо да се обръщат към банките, когато търсят финансиране. За добрите клиенти със стабилна капиталова база и здрави баланси банките са склонни да отпуснат повече, така че такива компании могат да получат по-евтино финансиране. Но в някои случаи клиентите нямат достатъчно капитал, така че банките ги финансират до определено равнище – това е един сценарий, който се случва доста често и който банките не са склони да отпуснат повече капитал на такива компании. Втора причина може да е това, че компаниите нямат много активи, които да покрият банковата гаранция.

Ние в Mezzanine Management гледаме паричните потоци. Мисля, че това е голямата разлика – ние можем да предоставим финансиране дори и на компании, които не разполагат с много атрактивни за банките активи. Рисковият профил, който гледаме, е различен от този на банките – ние поемаме по-висок риск за сметка на по-висока възвращаемост.

Една такава компания, която наскоро финансирахме в България, беше "Ремикс глобъл" – компания, която е създадена през 2012 г. и е водещият онлайн търговец на дребно с дрехи втора употреба. Тя търсеше експанзионен капитал, с който да ускори растежа си, и приключихме сделката през октомври.

Кои са другите ви сделки в България?
Първата беше през 2004 г. – тогава участвахме при приватизацията на БТК. Следващата транзакция, в която участвахме, беше придобиването на "Девин" през 2006 г. от австрийския фонд за рискови инвестиции Wing Equity. Подкрепили сме и няколко, компании, които искаха да се разширяват – "Белла България", "Джет файненс", "Евро инс", "Ремикс", "Телелинк", селскостопанската "Серес", която беше управлявана от "Рослин кепитъл партнърс".

Освен производството и финансовия сектор кои други гледате?
Като мецанин фонд гледаме различни сектори и имаме апетит към определени индустрии – като бизнес услуги ("Телелинк"), потребителски стоки ("Белла", "Ремикс"), гледаме също ИТ и аутсорсинг сектора, здравеопазването също е интересна тема – в България, както и в ЦИЕ като цяло това е сектор с огромен потенциал за развитие. Мисля, че това са сектори, които и останалите инвеститори гледат. Винаги се стремим да финансираме пазарните лидери – както можете да забележите и от портфолиото ни. Така че опитваме да идентифицираме пазарните лидери в сектори, за които смятаме, че имат потенциал да растат или да се консолидират.

Интервюто взе Мария Иванова
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

3 октомври 2019
Хотел Империал Пловдив

Годишен бизнес форум Industry 4.0


Къде е мястото на България в Индустрия 4.0 и европейската карта на автомобилните производители?
Запазете своето място на форума Industry 4.0, организиран от Капитал, за да почерпите от първа ръка от опита и знанието на глобалните и местни лидери: Daimler, Volvo Group, McKinsey & Company, Schneider Electric, Aurubis и други.

Основни теми на събитието:


 • Перспективите за развитие на индустриалния и автомобилния сектори в страната и региона
 • Бизнес стратегиите за прилагане на нови технологии като AI и 5G на водещи европейски производители
 • Умните решения за по-добро използване на ресурсите и кръгова икономика
 • Конкретните ангажименти на държавата и общините за развитие на индустриалния сектор

Годишен бизнес форум Industry 4.0 Запазете билет

Прочетете и това

На какво ни учат грешките На какво ни учат грешките

Александър Лефтеров, изпълнителен директор на Tiger Technology, пред "Капитал"

23 авг 2019, 2110 прочитания

Джейн Дзие Сун: България е все по-популярна сред китайските туристи 1 Джейн Дзие Сун: България е все по-популярна сред китайските туристи

Главният изпълнителен директор на китайската Ctrip Corporation пред "Капитал"

9 авг 2019, 2861 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Интервюта и коментари" Затваряне
Крис Дийц: Brexit може да повлияе положително на пазара на луксозни имоти в България

Вицепрезидентът глобални операции на Luxury Portfoliо пред "Капитал"

Помните ли фразата: "Защото сте абсолютен престъпник!"

Стратегията на Иван Гешев за повече публичност на прокуратурата не е нова, вече има достатъчно примери за вредите от подобни практики

"Друсана" държава

Заради нежеланието си да различи индустриалния коноп от марихуаната България е на път окончателно да остане извън CBD индустрията

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кино: "Момчета за пример"

Лошият вкус като гег и "възпитание" за живота

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица