С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
10 5 май 2017, 10:40, 31448 прочитания

Максим Заяков: Юни ще изстреляме първия български сателит. Ще излъчваме от юли

Съсобственикът и изпълнителен директор на "Булсатком" пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Първият български геостационарен сателит BulgariaSat-1 на "Булсатком" е пред изстрелване в орбита. Той трябваше да излети в края на миналата година, но заради инцидент с ракета на SpaceX в Кейп Канаверал проектът беше отложен. От телекомуникационния оператор съобщиха, че са приключили успешно всички основни процедури по монтажа и тестването от компанията производител Space Systems/Loral (SSL) в Пало Алто, Калифорния. В момента се извършва подготовка за транспортирането на сателита до площадката за изстрелване в Кейп Канаверал, Флорида. Той ще бъде изведен в орбита от ракета носител на компанията на Илън Мъск SpaceX. Разговаряме за проекта с Максим Заяков, акционер и изпълнителен директор на "Булсатком", който е най-големият доставчик на телевизия с около 650 хил. клиенти и с приходи от 160 млн. лв.
Профил

Максим Заяков е управляващ собственик и на "България сат" - дружеството, което ще оперира новия спътник. Той има дългогодишен опит в телеком индустрията, като преди "Булсатком" е участвал в управлението и основаването на няколко дружества в областта - "Евросат" и "Делтаком", както и инженерен мениджър и частичен собственик в "Евротур сат". Завършил е "Компютърни науки" в Техническия университет в София.

Окончателно кога ще бъде изстрелването на сателита ви BulgariaSat-1?
- В средата на юни.

А кога ще започнете да излъчвате от него?
- Ако всичко е нормално, около месец след това. Това е много сложна техника, всичко е възможно, може да има леки отклонения, но при нормално развитие на нещата - месец.


Какво е да си сътрудничиш с една от най-високотехнологичните компании в света - SpaceX?
- Избрахме ги през 2006 г. когато те имаха един тестов полет на една ракета Falcon 1. Те бяха в началото на развитието си. Интересното е, че бяхме по-голяма фирма от тях тогава, само че те са в САЩ, а ние в България. Сега вече сме 25 пъти по-малка компания от тях. Опитвам се да кажа, че възможностите да се развиеш като фирма зависи от средата, в която се намираш. Избрахме ги да си сътрудничим, защото страшно много приличат на нас по вертикалната си интеграция. Тоест проектират и създават системите си вътрешнофирмено, без да имат много подизпълнители. Да, разчитат на външни подизпълнители, но не за 100% от нещата си, а за много малък процент. Ние така действаме от 1997 г. А това е много важно във всяка технология, още повече космическа. Защото сложността е още по-висока - системите са много, дисциплините са много.

Отношенията ни са като между клиент и доставчик, работим много добре с тях. Процесът е много сложен, едно изстрелване изисква много голяма подготовка. Само кампанията по подготовката на стартовата площадка продължава един месец. Започва сега в средата на май. Има подготвителни тестове, изпитания.

Всъщност вертикалната интеграция не е някаква интересна фраза, а това е нещото, което позволява на един производител действително да има пълен контрол върху продукта си. Няма друга космическа компания, която да може да приготви една ракета за старт, после да я спре заради съмнения в някой датчик или нещо друго и след 24 часа да я изстреля безпроблемно. Толкова бърза реакция на проблем може да направи само някой, който напълно контролира целия процес. Само тогава може да доставиш най-високо качество, защото управляваш всяка стъпка и детайл и знаеш тези системи как работят заедно. Това не значи, че другите производители не могат да осъществяват контрол, но той просто е много по-труден и сложен. А пък качеството в Космоса е надежност.SpaceX е еволюцията, която прави Космоса достъпен за по-малки компании. Иновациите им имат пряко отражение и върху нас като хора и потребители, към всекидневния ни живот. Само си представете - SpaceX е приземил ракета и ние ще качим сателита си с тази ракета.

Вие виждал ли сте се с Илън Мъск?
- Да, разговаряли сме с часове. Изключително интересен човек, един от големите визионери на този век.

С каква ракета ще летите?
- Ще летим с ракета носител, която вече е използвана - същата, която се върна на 14 януари.

Имате ли екип инженери в САЩ?
- Да, и то голям.

Чисто технологично след изстрелването какво следва?
- След изстрелването следва достигане на орбиталната позиция и след това тестове и ако всичко е нормално, около месец след изстрелването се влиза в нормален работен режим.

Сателитът стигна ли до Флорида?
- Още пътува.

Какво означава за вас това изстрелване след толкова дългогодишни усилия и забавяния?
- Началото на още по-големи усилия.

Има ли вече компании, които искат да ползват вашия сателит?
- Други освен собствените в България все още няма. Работим в момента върху няколко варианта, има проявен интерес, но все още няма нищо реално. Очакваме съществено да се измени тази ситуация с изстрелването. Имаме разговори, но не мога да разкрия повече подробности на този етап.

Предвиждате ли някакви събития за популяризиране по някакъв начин на пускането на сателита?
- Да, разбира се, това го дължим най-вече на клиентите си, дължим го на многото хора, които участват в програмата. Така или иначе самото изстрелване ще се предава в интернет.

Готови ли сте с наземните станции и оборудване?
- Не още, но работим, за да сме готови навреме.

Какъв капацитет от целия сателит ще използвате?
- Около 46%, като това включва българския и сръбския пазар, където "Булсатком" също присъства.

Обявихте, че инвестицията ви в проекта е около 200 млн. евро. Нарасна ли тя заради забавянето?
- Няма увеличение на инвестициите, но има пропуснати възможности на пазара. Има съответно по-малки приходи и това забавя изпълнението на бизнес плановете и много пречи на цялостното развитие на компанията.

Но проектът се бави по независещи от вас причини?
- Ако нещо е зависело от нас, това беше да намерим кредити по-бързо. Проект с тези мащаби по света е съвсем стандартен, да не кажа средно голям проект, а за България това са невъзможни мащаби, много са парите. Много хора не си дават сметка колко е трудно, най-вече тези, които пиратстват и така не разбират, че дърпат себе си и всички останали в блатото.

Това е много непопулярна мисъл за българския пазар.
- Да, непопулярна мисъл е, обаче истината е, че не се ходи в Космоса с 50 ст. Само да изпратим за пореден път след изстрелването екип от седем инженери в центъра за управление, който трябва да участва в част от процедурите, ни струва 35 000 долара. Нищо специално: екип от страхотни специалисти ще стоят две седмици в Калифорния, ще спят на нормален хотел, ще имат някакви дневни пари, кола - елементарните неща.

Така че от нас самите зависи лека-полека да започнем да променяме средата. Което не значи да даваме пари за щяло и нещяло, но да плащаме истинската цена за дадена услуга.

Съжалявате ли, че се захванахте с този проект?
- Ако питате лично мен, никога няма да съжалявам. Но ако питате банкерите, които са намесени, те сигурно съжаляват. Но мога да им кажа, че проектът ще е успешен, просто Космосът напомня за себе си всеки път, когато някой си мисли, че е много лесно подобно изстрелване. В "Булсатком" имаме закъснение с година и половина, което е страшно много във финансовия свят. Естествено, кредиторите имат своите цели, срокове, планове и начин на работа. В Космоса такива закъснения са нещо съвсем нормално, във финансовия свят - не.

Много хора не разбират какво означава да пратиш такова сложно устройство в Космоса. В нашия случай става дума за търговско начинание, а те в Космоса са сложна работа. В бизнеса предвидимостта е най-важна. И когато има толкова големи разминавания във времето между очаквания и реализация, става някакъв някакъв ад, особено при нас, където всичко е със заеми.

Кога очаквате да започне да ви се връща инвестицията?
- Проектът е успешен финансово от момента, в който очакванията се изпълняват. Но хоризонтът е много дълъг - поне 10 години. Това е пълният антипод на някои инвестиции в нашите географски ширини, които са с много кратък период и с много висока доходност. Тук е точно обратното - периодът е много дълъг, а доходността е много малка.

Колко години е животът на един такъв сателит?
- 15 години по договор, а имаме гориво за 20 години.

А този, който използвате в момента?
- Той имаше 12 години живот, но има гориво за 15.

Веднага ли ще прехвърлите всички услуги на новия BulgariaSat-1?
- Не, ще използваме и двата.

Каква застраховка има "Булсатком" за сателита?
- Застраховката покрива изстрелването и първата година от дейността. На втората година отново се застрахова.

А какви нови услуги ще добавите с новия сателит?
- Ще се променят количеството и качеството - ще има повече услуги, по-качествен сигнал, телевизия с по-хубава картина и други нови услуги.

Как забавянето се отрази на бизнеса на "Булсатком"?
- Негативно, тъй като искахме колкото се може по-скоро да предоставим качествено нова услуга. Слава богу, работим с банки, които проявяват разбиране и помагат нещата да се случат, но е много трудно. Има много голям конфликт точно между финансова дисциплина и космическа невъзможност.

Тези големи заеми ще се отразят ли негативно на развитието ви по-нататък?
- Заемите влияят позитивно защото са помощ за развитието ни. Негативно влияе фактът, че се забавя цялостната реализация на по-бърз растеж.

А как се движи проектът ви за GSM услуги?
- Бавно върви. Работата ни по мобилната услуга ще се ускори след изстрелването. Трудно е финансово да работим по всички проекти едновременно.

Не сте се отказали от този проект?
- Не сме от хората, които се отказват лесно. Пък и ако за нещо има смисъл да се прави, то е за потребителите. Потребителят няма да откаже по-високи скорости и по-добри пакетни цени.

Преди време водихте разговори с "Макс телеком". Имате ли интерес към честотите на компанията?
- Разгледахме идеята за купуване на компанията, но в крайна сметка пак е въпрос на капитал. На този етап подобна сделка не беше възможна.

Законът за електронните съобщения не изключва възможността да се прави на търговски принцип роуминг между предприятия, има много възможности да се ползват повече честоти с цел подобряване на услугата и повишаване на конкуренцията.

Как завършихте 2016 г., имате ли растеж?
- Скромен едноцифрен процент.

Конкуренцията в платената телевизия е ожесточена, телекомите имат агресивна стратегия. Какви са очакванията ви за този пазар?
- Някои оператори кроссубсидират услугата с други услуги, което определено е проблем. Крайно време е всички да започнат да се държат на пазара като отговорни участници. Но по-големият проблем според мен са компаниите, които не плащат авторски права и оперират на ръба на закона. Така те конкурират такива като нас, които, освен че се опитваме да правим легален бизнес, сме принудени да го правим в условия, при които привличането на абонати е изключително трудно - някъде по места има оператори, които на много по-ниска цена може да предлагат услугата и като не плащат права, или не ги плащат по съответния ред за броя абонати, които обслужват.

Пазарът на платена телевизия и ексклузивно съдържание се променя. Преди време "Мобилтел" пусна спортни канали, като вече излъчва и тенис и други турнири, на които вие държахте правата до края на 2016 г. Какви са плановете ви в тази насока - ще добавяте ли ново ексклузивно съдържание?
- Ще продължим да държим на известен ексклузивитет при нас. А на "Мобилтел" им пожелавам да успеят да монетизират инвестицията, която направиха в тези условия. Излъчвахме двубоя Кличко - Джошуа по канала ни Sport HD+. Всички се гласяха да го гледат по разни стриймове в интернет, но този път не стана. Не е редно да не можеш да отделиш няколко лева. При такива условия какъв Космос, какви пет лева? Ако човек погледне отчетите на "Булсатком", ще види, че чистата ни печалба е нула, телекомите са възможно най-трудоемкият бизнес. Оперативната ни печалба отива за нови инвестиции.

Говорим за разумни цени, не искаме да се плаща на някой 50 лв. Обаче за дадена услуга с определено качество всички могат да плащат разумната й цена. Още Буров го е казал навремето: Българинът ще стане европеец, когато почне да си плаща честната цена за всяка стока или услуга.

Загубихте ли клиенти заради загубата на спортни права и забавянето на нови услуги?
- Не, а и по отношение на спортните права ние загубихме възможността да ги предлагаме засега. За щастие имаме много лоялни клиенти, на които съм признателен и дълбоко благодарен. Надявам се в скоро време наистина да оправдаем тяхното търпение и доверие и да получат от нас най-доброто у нас.
BulgariaSat-1

Производител: Space Systems/Loral (SSL), Пало Алто, Калифорния
Стойност на проекта: 200 млн. евро
Орбита: 36 000 км над Земята
Ракета носител: SpaceX Falcon 9
Изстрелване: от Кейп Канаверал, Флорида
Тегло: 4000 кг
Мощност: 10 kW, от шест соларни панела.

Интервюто взе Константин Николов
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 януари 2019г.
София Хотел Балкан

capital.bg/governmentevent

13-ТА ГОДИШНА СРЕЩА НА БИЗНЕСА С ПРАВИТЕЛСТВОТО


Пътят на България към еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът

Запазете своето място сега


Акценти в програмата:


 • Важните стъпки към Еврозоната
 • Какво предстои пред България през 2019: приоритетите на правителството
 • Колко голям е рискът за разделение между държавите от Еврозоната и останалите и къде е мястото на България
 • Политики и реформи, които ще доближат България до Еврозоната
 • Ефектът на еврото върху бизнеса
 • Как членството в Еврозоната ще се отрази върху икономиката и как бизнесът да се подготви

Към регистрацията

Прочетете и това

Шандор Чани, OTP Bank: Оглеждам възможности за инвестиране в България Шандор Чани, OTP Bank: Оглеждам възможности за инвестиране в България

Унгарският предприемач се интересува от бизнес извън банковия и в България

16 яну 2019, 3274 прочитания

Офир Ейял: Viber e лидер в България, макар потребителите да използват едновременно и други приложения Офир Ейял: Viber e лидер в България, макар потребителите да използват едновременно и други приложения

Главният оперативен директор на Viber пред "Капитал"

15 яну 2019, 1963 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Предприемаческа програма изпраща 70 европейци в САЩ

Двама българи бяха стипендианти на Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative през 2018 г.

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Интервюта и коментари" Затваряне
Димитър Зоров: Липсата на контрол намалява качествените млечни продукти

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите пред "Капитал"

Как се делят 134 млрд. долара

След 25 години брак семейство Безос се развежда. Какво означава това за Amazon?

Какво ще стане с кюрдите след изтеглянето на САЩ от Сирия

Кюрдските съюзници на Америка не са единствените, които ще пострадат от зигзагообразните ходове на Тръмп

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Льо Корбюзие, който живее на покрива

Домът-ателие на френско-швейцарския архитект Льо Корбюзие в Париж отваря за посетители след двегодишна реставрация

Кино: "Приказка за Астрид"

С проникновение и стил за ранните години на Астрид Линдгрен

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 19.01.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: За какво говори Давос, край на българското гражданство срещу инвестиции

Емисия

DAILY @7PM // 22.01.2019 Прочетете