Димитър Зоров: Липсата на контрол намалява качествените млечни продукти

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите пред "Капитал"

"Минимум 45% от предприятията в бранша крият част от оборота си, не плащат данъци и осигуровки," посочва Димитър Зоров
"Минимум 45% от предприятията в бранша крият част от оборота си, не плащат данъци и осигуровки," посочва Димитър Зоров
"Минимум 45% от предприятията в бранша крият част от оборота си, не плащат данъци и осигуровки," посочва Димитър Зоров    ©  Георги Кожухаров
"Минимум 45% от предприятията в бранша крият част от оборота си, не плащат данъци и осигуровки," посочва Димитър Зоров    ©  Георги Кожухаров
"Не очаквам флуктуации в цените на млякото като в предходни години."

Димитър Зоров от десет години е председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. В бранша е от 24 години. Собственик е на млекопреработвателното предприятие "Пършевица", има собствена кравеферма и овцеферма.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oml08475260 avatar :-|
    Slavi Pavlov
    • - 1
    • + 2

    Прав е Зоров, бранша загива, бизнеса се окрупнява, продуктите стават все по-некачествени. Това отговаря на възможностите на потребителите(масовите), българина е беден и е готов да си купи нещо което "мяза" на сирене, само за да го има на трапезата. Говори Зоров и за хората, които се интересуват с какво се хранят - хубаво, НО дори и утвърдените марки почнаха да произвеждат боклуци, пуснаха си лоу-кост брандове и избора ти, ОСВЕН ако не си много навътре се размива. Хващаш, което е на промоция, викаш "то всичко е еднакво" и се тровиш. Особено опасно е за малки и подрастващите да се хранят с тия отрови, с вложени в тях добавки, които са практически несмилаеми...За немлечните мазнини, които се внасят, рекомбинирани млека...абе изобщо алхимията е на ниво и то се в ущърб на купувача и все в интерес на рандемана - да има беличко, да има вкус, ама ако може да е без мляко най-добре. Веригите натискат за евтин продукт, млекарите реват че им ниска изкупната цена...Загива този бизнес, до 2-3 години макс..

    Нередност?
  • 2
    dage avatar :-|
    dage
    • - 4
    • + 2

    Господин специалистът да каже как така в Германия прясното мляко е 42 цента за литър в магазините, киселото е 35 цента за 3,5%, кашкавалът е 5 евро за килограм, а бялото саламурено сирене - 3,60?

    Нередност?
  • 4
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • + 3

    Още един дето чака на държавата да му даде субсидии (като в Македония и Румъния) и да му оправи качеството на пазара, като прогони конкурентите дето уж не им се връзвала сметката.
    Ако искаха, точно тези можеха да си направят едно частно лицензиране и да преборят сивата конкуренция. Могат ама явно не искат, въпреки че е просто: частна организация, която следи за качеството на продуктите и слага знак че отговаря за шмекерии с тези продукти. Която фирма иска, кандидатства с определен продукт, тези го проверяват често-често и ако не е наред отнемат лицензния знак. Така, хората ще търсят стоки с този лицензен знак щото е гаранция, а ако нещо не е наред, хората ще съдят и ще си вземат обезщетението от организацията (така няма да претупват проверките и няма да лизензират калпава стока заради рушвет или далавера). Много бързо тези дето искат качествени млечни продукти ще се ориентират какво да купуват, тези дето разчитат на качествена продукция няма да им е проблем да поддържат качество за лиценза, а другите... е, за всеки влак си има пътници

    Нередност?
  • 5
    oml08475260 avatar :-|
    Slavi Pavlov
    • + 1

    Гост22, то тази функция би трябвало държавата да я изпълнява, ама...Това юридическо лице кой ще го учреди, кой ще определя какви специалисти и експерти ще членуват, колко независими ще бъдат те...Иначе идеята не е НИКАК лоша, но все пак знаеш къде живеем. Аз не вярвам, че това може да се осъществи или би се осъществило мимолетно, заработило и опорачило веднага, защото просто шмекерите са взели превес, имат пари, лостове за влияние и ще ги омаскарят за месец-два, дотам:)
    Николай, мисля че технологично правят номера, за да прескочат етапа на зреене, а колкото до ензима, който се влага, да-има го и това, но всичко разбира се, си има обяснение-зависи от коя страна стоиш. Едните викат веригите ни мачкат с условия(което е така-цени, срок на годност и т.н.), другите викат "ами като ни мачкат, ние ще шмекерстваме" и кръга се върти. Мисли, се не как да се произведе хубав продукт, а все повече да се търси начин или да пекат на по-висока температура, за да коагулира протеина, или чрез влагането на ензими да мамят с естественото зреене и водно съдържание и какво ли още не ще измислят :) И не видях Зоров да говори за нетипичните за България сирена - гауди, ементали и т.н. По-скоро за автентичните български, класически продукти - бяло саламурено сирене, кашкавал, масло, кисело мляко. При тях проблема е голям, другите да си го внасят, разбира се че клиента ще иска и по-екзотични продукти. Тук говорим за българското производство, което знаем къде се е утвърдило и къде трябва да държи на позициите си. Такива ми ти работи...

    Нередност?
  • 6
    gost22 avatar :-?
    gost22

    [quote#5:"oml08475260"]Гост22, то тази функция би трябвало държавата да я изпълнява, ама...[/quote]
    Държавата няма интерес да го прави, а и дори да опита, ще се получи като кучето на нивата. Държавата има интерес да следи долното ниво, да не се правят големи пакости, че да не влизат хора в болницата щото лечението е скъпо и се плаща от бюджета. Отделно че всеки чиновник с кеф ще вземе рушвет за да вкара калпазаните в далаверата с високото качество... Вдигането на качеството и надзора е работа на конкурентите помежду им, щото имат файда да порязват тарикатите, щото така ги разкарват от пазарния сегмент на качествените продукти, и за самите тях остава по-голямо парче от баницата. А за да не шмекеруват като цяло, просто трябва да поемат присъдените обезщетения солидарно с фирмата-издънкаджия.

    Нередност?
  • 7
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • + 3

    Преди няколко години мандрата на Зоров редовно тровеше местната река в Монтанско. След това като се вдигна шум с палмовите масла пак излезна наяве, и точно този човек сега е начело на техния бранш. Има нещо гнило в тая територия.

    Нередност?
Нов коментар