Спас Русев: При мен няма модела "Кой", има модела "Той"

Най-големият акционер в БТК и "Левски" пред "Капитал"

Профил

Спас Русев в момента е председател на надзорния съвет на БТК, но влиза в публичното пространство в първите години на прехода, когато е назначен за заместник-председател на Агенцията за чуждестранна помощ. Малко преди това той е човекът, който осигурява рояла за историческия митинг на СДС на "Орлов мост". Следват няколко години живот в Лондон и после завръщане тук с инвестиционния посредник "Глобал", където той е съдружник с иранския бизнесмен Малеки. През 2001 г. на власт в България идва НДСВ и основната част от икономическия екип на Симеон Сакскобургготски бива посочен от него.

По това време той е съдружник в "Телелинк", което изгражда мрежата на втория GSM оператор - тогава "Глобул". Името му беше замесено в т. нар. яхтен скандал, когато на наета от него яхта в Монако се събират тогавашният финансов министър Милев Велчев, транспортният Пламен Петров, депутатът (и по-късно министър на енергетиката) Мирослав Севлиевски заедно с обвинения за пране на пари Пепи Амигоса и подозирания за контрабандист Иван Тодоров-Доктора.

Случка, за която той съжалява и до днес. Години по-късно той инвестира заедно с "Винпром Пещера" в два софийски хотела - Radisson и Hilton, като впоследствие остана само в собствеността на първия.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се