Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
25 юли 2017, 10:04, 4218 прочитания

Вазил Хюдак: Искаме да финансираме и по-големи проекти в България

Вицепрезидентът на ЕИБ пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

"Райфайзен лизинг" договаря 50 млн. евро кредитна линия от ЕИБ

Компанията би могла да предостави лизинг в размер, двоен на размера на линията

25 сеп 2017

Първото българско трио с пари от плана "Юнкер"

Две частни дружества вече получиха инвестиционни заеми за над 50 млн. евро от ЕИБ, а "Биовет" чака одобрение за 100 млн. евро кредит

21 сеп 2017

ЕИБ откри офис в България

Така банката ще предложи разширени технически и финансови консултантски услуги на място

18 сеп 2017

Петнайсет санирани сгради ще има във Велико Търново в края на годината

Обявените от общината търгове до момента по програмата за енергийна ефективност са за 12 млн. лв.

29 юли 2017

Близо половин милиард евро предостави ЕИБ на България през 2016 г.

Освен подкрепа за малки и средни предриятия институцията ще търси да финансира и проекти на едрия бизнес

23 юли 2017

Сибанк отпуска заеми за още 200 млн. лв. по програма COSME

В гаранционната програма участват Райфайзенбанк и лизинговото й дружество

9 юли 2017

EИБ ще отпусне до 30 млн. евро на Сърбия за газовата връзка с България (Обновена)

Липсата на осигурено финансиране от западната ни съседка беше една от основните прични за забавянето на проекта

26 май 2017

Дъжд от пари за бизнеса

Иновации за 1 млрд. евро могат да бъдат финансирани в България

10 мар 2017

ЕИБ ще вложи 100 млрд. евро в климатични проекти през следващите пет години

"Климатичните инвестиции" заемат около една четвърт от кредитния портфейл на кредитната институция на ЕС

26 яну 2017
След близо половин милиард евро ресурс, насочен към България през миналата година, главно в проекти на малки и средни предприятия, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще открие още един фронт в работата си - подкрепа за по-едри проекти с индикативна стойност над 40 млн. евро. Това каза в интервю за "Капитал" вицепрезидентът на институцията Вазил Хюдак, който бе в София преди седмица за участие във форум на строителната индустрия. Хюдак прогнозира, че през 2017 г. обемът на подпомагането за проекти в България може да е по-голям от предишната заради правителствената програма за саниране. Според него ефектът от Brexit няма да намали възможностите за финансиране през банката за държави като България. Вазил Хюдак e вицепрезидент на ЕИБ от октомври 2016 г. Сред отговорностите му като ръководител са финансовите операции на институцията в България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Словения, Украйна и Централна Азия. Преди да се присъедини към екипа на банката, Хюдак е министър, а след това и съветник на министъра на икономиката в Словакия. Кариерата му е започнала в корпоративния сектор, където е работил за компании като Citibank и J.P. Morgan.

На базата на бизнесa ви в България до средата на тази година какви са очакванията ви за цялата 2017 г. - ще порасне ли финансирането тук, както и броят на компаниите, които се възползват от него?

Очакванията ми са годината да е поне на нивото на миналата, ако не и малко по-добра, тъй като стартирахме немалко операции тук, насочени към малките и средните предприятия. Има и конкретни области за по-активни действия, които обсъждаме с местните власти, като например програмата за енергийно обновление на многофамилните жилищни сгради, която има такъв потенциал. В случая обаче при нея може да се наложат някои промени, като например крайните бенефициенти на помощта да трябва да върнат някаква част от получените средства.

Сред продуктите и инструментите, които предлагате отскоро и в България, има такива, които ви дават възможността да подпомагате директно клиентите без посредничеството на банки. Такъв ли ще бъде фокусът на дейността ви занапред и дава ли задоволителни резултати този подход в работата?

За да финансираме директно, ние се нуждаем от проекти с определена големина. Минимумът е 40 млн. евро. Търсим такива проекти и внимаваме компаниите, които стоят зад тях, да са стабилни и в сектори с потенциал. Такива за нас в момента са селското стопанство, фармацевтиката, туризмът, където възможността е да се промени профилът от low cost продукт на продукт с висока добавена стойност.ЕИБ е обявила емиграцията, сигурността и отбраната като нови сфери, които би подпомагала. Има ли в България такива проекти, които сте набелязали?

Ние търсим възможности, които да оказват положително въздействие върху целия Европейския съюз, и отбраната е пример за сфера, в която капацитетът би могъл да бъде подсилен. Търсим компании, които са технологични и работят в това направление, но имаме изискване те да работят и за цивилния сектор, не само в специалната продукция, и дори цивилното производство да е доминиращо, над 51%.

Съзирате ли начин да подпомогнете подготовката на България за председателството на ЕС?

Ние имаме опит в това и имаме готовност да подкрепим българското председателство на ЕС. То си е поставило за цел да преследва изпълнението на три приоритета и те са сигурността, стабилността и развитието на Западните балкани и кохезията и конкурентоспособността. Ние искаме да подкрепим такива политики, за да се превърнат те в реален резултат.

Доволен ли сте от прогреса по плана "Юнкер" в България?

Като цяло сме доволни, защото генерално сме на две трети от онова, което си бяхме поставили като цел по плана "Юнкер". В България сме предоставили 150 млн. евро за проекти по него през Българската банка за развитие (ББР). Освен с ресурс смятаме да подпомогнем процеса чрез разкриването на информационни минихъбове в страните, включително и в България, които да представят инициативата на местния език. Тяхната роля ще е създаването на инвестиционната среда, която да се възползва от този ресурс. Екипът в този минихъб ще действа и като първи филтър на проектите, защото идват много идеи, голямата част от които е невъзможно да бъдат изпълнени. Този хъб ще е още един канал към директното подпомагане през ЕИБ.

Като подкрепящи инвестиционни и дългосрочни проекти вие сте много зависими от инвестиционния климат в страната. Последните статистически данни показват влошаване, особено на чуждестранните инвестиции. Как гледате на тази тенденция?

Намалението на чуждестранните инвестиции е особен въпрос, защото то не значи обезателно, че ситуацията е лоша. Може да е резултат на влошен климат в цяла Европа или да се дължи на политическите цикли при смяна на правителства, което кара инвеститорите да изчакват. Тук имаме ново правителство, заетостта расте, България е сред страните с най-нисък държавен дълг и бюджетът е на излишък. В региона страната стои много добре, така че за нас това не е червен флаг. Освен това ние сме чуждестранен инвеститор на финансовия пазар и за нас местните банки са в добра кондиция - добре капитализирани са и делът на необслужваните заеми не е голям.

Как очаквате да се отрази Brexit върху активностите ви в страни като България, защото това най-вероятно ще означава свиване на ресурсите, с които разполагате?

Великобритания е един от основните акционери на ЕИБ, един от четирите най-големи, с дял от 16%. Знаете, че акционери могат да са само страни от ЕС, така че след март 2019, когато се случи Brexit, Великобритания ще трябва да се оттегли от ЕИБ, което ще има отражение върху капитала на банката. Имахме дискусия с Европейската комисия (ЕК), особено с Мишел Барние, който води преговорите на ЕС с Великобритания. Работим за това Brexit да не се отрази негативно върху ЕИБ и върху размера на нашето финансиране. Това може да бъде постигнато през увеличение на капитала от останалите акционери или като актуализираме своите собствени фондове. Търсим как да компенсираме излизането на Великобритания и гледаме на себе си като на институция със запазена мощ и капацитет, затова и не гледаме на възможността за негативен ефект върху никоя държава членка.

Ако все пак се свият ресурсите ви заради Brexit, има ли опасност от едно гишетата за подпомагане да станат две - едно на по-бърза и второ на по-бавна скорост?

Ние сме институция, зад която държавите членки като Германия и Франция стоят като гаранти. Годишно набираме по 70 млрд. евро благодарение на първокласния ААА рейтинг, който имаме. Нашите акционери изискват от нас да продължим своята работа със същия размах и дори да засилим ролята си като банката на Европа. Ето защо не искам да спекулирам какво би станало, ако изведнъж се окажем по-малки. Европа има нужда от инфраструктура, иновации, конкурентоспособност и ЕИБ е институцията, която подпомага и ще подпомага тези сфери.

Интервюто взе Гергана Михайлова
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Дидие Боровски: Има риск от балони при акциите, облигациите и имотите 1 Дидие Боровски: Има риск от балони при акциите, облигациите и имотите

Макроикономистът във фонда Amundi пред "Капитал"

18 яну 2018, 1129 прочитания

Божидар Нейчев: Двете големи промени са технологиите и регулациите Божидар Нейчев: Двете големи промени са технологиите и регулациите

Управляващият съдружник за Югоизточна Европа в "PwC България" пред "Капитал"

5 яну 2018, 2596 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (27 ноември - 3 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Интервюта и коментари" Затваряне
Точки за смет

Чиома Укону, главен оперативен директор на Recicle Points и подгласник в надпреварата Chivas Venture 2017

Голямото прочистване на ОББ

Банката избра EOS Matrix за купувач на рекордния портфейл за 460 млн. лв. необслужвани потребителски заеми

Витоша: Затворената планина

Ако Столична община наистина иска да защити интересите на гражданите, пътят е лесен

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Стил по водите

"Презокеанските кораби: Стил и скорост" е една от най-чаканите изложби на годината в Лондон

Театър: Кралят елен

След силната постановка от Мариус Куркински преди години пиесата отново оживява на българска сцена, заредена с много ентусиазъм

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Telenor продава българския си оператор на американски фонд

Емисия

DAILY @7AM // 19.01.2018 Прочетете