Изворът на IT кадри
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Изворът на IT кадри

Изкачването на Иван Ненков до изпълнителен директор е в синхрон с бързото развитие на "СофтУни"

Изворът на IT кадри

Иван Ненков, изпълнителен директор на "СофтУни", пред "Капитал"

Йоан Запрянов
19164 прочитания

Изкачването на Иван Ненков до изпълнителен директор е в синхрон с бързото развитие на "СофтУни"

© Надежда Чипева


Иван Ненков е роден през 1990 г. Завършил е бакалавърска степен Икономика и бизнес в УНСС, наред с магистърска степен по иновации, предприемачество и финанси във ВУЗФ. От 2011 до 2013 г. работи за стартъп организацията Start it Smart. Присъединява се към "СофтУни" през 2014 г., няколко месеца след началото на инициативата. Първоначално работи като директор продажби, след което се заема и с маркетинга и бизнес развитието, докато не става изпълнителен директор на компанията през февруари 2016 г.

Ненков е един от 12-те финалисти в тазгодишния национален конкурс за млади бизнес лидери на "Капитал" и "Кариери" Next Generation, в който се включиха рекордните над 70 участници.

Как започна работата ви в "СофтУни"?

Част съм от "СофтУни" почти от самото начало, няколко месеца след като бе основана организацията. Инициативата вече беше стартирана като идея. Тогава тепърва започваха да идват хора и да се разраства. В началото се занимавах с бизнес развитието, основно с партньорски отношения между IT компаниите и други организации, с които работим и до ден днешен. След това започнах да се занимавам и с маркетинга. Така постепенно, функция по функция, освен с маркетинга и клиентските взаимоотношения в един момент отговарях за цялата организация. В момента това включва десет звена.

Как оценявате собствения си професионален растеж?

Всичко това се случи за три години. В началото бяхме екип от 4-5 души, докато сега сме екип от 60. "СофтУни" е бизнес, който расте много бързо. Благоприятно е това, че ние уцелихме точното време. Имаше няколко фактора, които допринесоха за този бърз растеж и доброто развитие на бизнес модела. Първият е пазарната възможност - нишата, която ние запълнихме. Вторият са качествените хора, които се събраха. Имаме споделена визия за развитието на организацията и влиянието, което тази организация трябва да има върху образованието в България, върху огромното количество млади хора, които преминават през нас и обучителните ни програми. Моето личностно развитие върви с общото развитие на организацията. Ако успееш да запазиш същата скорост, която има организацията, ти се развиваш паралелно с нея. Това е моето голямо предизвикателство - да успявам да надграждам умения и да се развивам наред със "СофтУни".

"СофтУни" се появява в момент, в който има голям глад на пазара за IT специалисти. С кого още работите, за да бъде заситен той? Как си помагате и взаимодействате?

Работим с около 80 IT компании. За много от тях ние сме основен източник на младши програмисти. Не усещаме обръщане на тенденцията - напротив, гладът за качествени кадри в сектора продължава да расте. Колкото повече специалисти реално създаваме, толкова повече бизнес ще има - толкова повече чуждестранни инвестиции ще има, толкова повече компании ще се насочат към България. Всички други условия - бизнес климат, данъци, такси, ниво на експертиза - са много благоприятни. Единствената пречка е недостигът на кадри. Това е, което спира сектора да расте още по-бързо. Браншът е в подем и няма изгледи в близко бъдеще това да се промени.

Търсенето се увеличава, а не намалява?

Да. Има огромен дефицит на пазара. По-скоро растежът би се забавил не заради това, че няма нужда от такива услуги, не защото пазарът не изисква тези услуги, а защото предлагането е ограничено. Ако предлагането се увеличи, ще се увеличи и растежът, а не обратното.

Предвид по-голямото търсене "СофтУни" смята ли да промени по някакъв начин стратегията си?

Нашата стратегия не се е променила от самото начало. Поне дългосрочната ни визия. Оперативната стратегия, разбира се, се променя постоянно. Но нашата визия е създаването на колкото се може повече и по-качествени кадри. Например сега, през идните месеци през есента, организираме курсове по програмиране в 40 града в България. Безплатни курсове. В тях ще се включат хиляди хора, които ще изучават програмиране безплатно. Дори в малки градове като Карлово, Казанлък и други, където населението е около 20 хил. души. Работим активно към това да увеличаваме възможностите за изучаване на програмиране в страната. В момента при нас кандидатстват по около 2000 души на месец. Те преминават през безплатен курс по основи на програмирането. След това минават приемен изпит и влизат в университета. В София обучаваме по 2500 души, които са преминали през този начален филтър.

Колко време отнема целият курс?

Относително е, защото нашата програма обхваща различни специалности. Някои специалности са по-продължителни, други вземат по-малко време. Средно е между година и половина и три години. Това е периодът, който трябва да посветиш на обучение. Много е относително, защото някои хора се справят по-добре от други. Хората, които са се посветили изцяло на това и могат да отделят едни 40 часа на седмица - те обикновено се справят по-добре и преминават по-бързо. Има други групи хора, които са работещи и искат да се преквалифицират. Тогава отнема повече време.

Каква е голямата ви лична цел като бизнес лидер?

Моята голяма цел, ако говорим за бизнес, се припокрива и с личностните ми цели. Те са в съзвучие, няма как да са различни. Целта е в даден момент в бъдещето да влияем на голяма маса от хора така, че да променяме животите на тези хора. В момента го правим, но само в известна степен. През нас преминават десетки хиляди хора, които обучаваме и на които съдействаме за работа, но това е само парче от всичко, което искаме да постигнем. Започнахме тази компания с визията да направим България Силициевата долина на Европа. Това не се е променило и няма да се промени. Това е моята голяма цел и тя се припокрива с целта на "СофтУни".

Как бизнесът приема разрастването на "СофтУни"?

Бизнесът има нужда от нас. Нашето разрастване е добре дошло. Именно заради това толкова много компании ни подкрепят по много различен начин. Компаниите разчитат на нас, но в никакъв случай прекалено много. Всяка фирма има различни канали, чрез които осигурява кадрите си. Ние сме само един от тях. Има и други - университет, други обучителни програми. "СофтУни" е елемент в голямата картинка. Помагаме за развитието на цялата екосистема. Дори кадрите, които обучаваме и след това си намират сами работа, също спомагат за това развитие. Не всички кадри, които обучаваме, преминават след това през нашия кариерен център. Ние съдействаме на най-добрите от тях, защото не всички, които преминат през курса, имат нужните умения да започнат работа.

Приемате ли се като един бъдещ лидер?

Няма как да не приемам себе си като лидер, защото аз съм това дори в момента. Ако не приемам себе си като лидер, значи се дистанцирам от ролята, която съм приел като ангажимент и отговорности.

Кои са хората, които ви амбицират да ставате все по-добър лидер?

Това са основно моите колеги Христо Тенчев и Светлин Наков, които са основатели на "СофтУни". Те ми дадоха тази възможност и отначало повярваха в мен, в потенциала, който имам. Те са моите ментори и в настоящето.

Q&A

Коя е последната бизнес книга, която прочете?

Positioning на Ол Рийз. Това е книга за маркетинг. Фундаментално четиво, в което става дума за изграждането на бранда като актив на компанията. Мога да препоръчам също и Influence на Робърт Чалдини. Тя също е за продажби, влияние и психологията около тях. Препоръчвам повече четене на фундаментални книги, отколкото специализирани, защото те са интересни на по-малка група от хора. Последно бих препоръчал и "Най-богатият човек от Вавилон" на Джордж Клейсън.

Кое е най-важното приложение на телефона ти?

Може би Facebook или Messanger. Рядко използвам телефона си за нещо по-различно от комуникация. Всъщност предпочитам да работя на лаптоп, а не на телефон или таблет.

Интервюто взе Йоан Запрянов

Иван Ненков е роден през 1990 г. Завършил е бакалавърска степен Икономика и бизнес в УНСС, наред с магистърска степен по иновации, предприемачество и финанси във ВУЗФ. От 2011 до 2013 г. работи за стартъп организацията Start it Smart. Присъединява се към "СофтУни" през 2014 г., няколко месеца след началото на инициативата. Първоначално работи като директор продажби, след което се заема и с маркетинга и бизнес развитието, докато не става изпълнителен директор на компанията през февруари 2016 г.

Ненков е един от 12-те финалисти в тазгодишния национален конкурс за млади бизнес лидери на "Капитал" и "Кариери" Next Generation, в който се включиха рекордните над 70 участници.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Евала на младежа, аз на неговите години не знаех с какво искам да се занимавам, камо ли кариера да съм правил. Като чета за такива млади хора ме облъхва надеждата, че не всичко е изгубено в тая държава, дано бъдещето е на тяхна страна!

 • 2
  tvr18355030 avatar :-|
  tvr18355030

  Изворът на code monkey-та :-) IT специалист не се става със 2-3 курса при Наков. И най-малкото човек който не се насочил сам и самонау

 • 3
  bay_nasko avatar :-P
  bay_nasko

  Браво, на младежа, а и с тези хубаво оформени вежди, не моЙте го стигна Ве. Ашколсун!

 • 4
  ivanston avatar :-|
  ivanston

  В СофтУни не се учи. В зала с 200 души не се учи, а се слуша. Без упражнения и без индивидуална работа с курсистите, няма как да има образователен процес. Доста нахално е да се твърди, че някой създава кадри, когато в "университета" му преподават по-умните курсисти без стаж, а не квалифицирани специалисти с образование и опит, които обръщат индивидуално внимание.

 • 5
  vaskoangelov avatar :-|
  vaskoangelov

  пазара е гладен - вярно, че не излизат големи специалисти от там, но все някой трябва да "завива гайките".
  така че, с тях е по-добре отколкото без

 • 6
  geny avatar :-|
  Евгения Христова

  До коментар [#4] от "ivanston":
  Нещата в тази област се учат самостоятелно, защото са твърде нови. Ценното на СофтУни е "началният тласък" който човек получава. Липсва обаче широката обща култура, след един истински университет, та макар и ТУ, от която един инженер се нуждае, за да приеме и усвои огромното количество нови неща, които му идват в ръцете, докато практикува. Но и това се преодолява, ако няма как - пак самостоятелно!

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "tvr18355030":

  Един приятел се жалваше така - ама за СофтУни се говори това, онова, защо да записвам. Аз го питам - кой ти го казва това? Еди кой си. Той какво работи? Ааа - ми той си учи. Ами като си учи, да си гледа безработицата (и математиките) и да не обяснява.

  Всички горделивковци от техническия и ИТ компании с малки заплати се наредихте да пообиждате малко студентите в СофтУни. За ваша сметка е, аз не се засягам. При много хора е нормално да има доста плява. Във Виенския университет се приемат всички - който оцелее, той. И никой не им казва нищо за качеството на образованието.

  Вярно е, има много трески за дялане. Вярно е, че излизат някакви хора дето нищо не знаят и фирмите от немай къде ги наемат. Само че най-добрите от СофтУни изобщо не са зле нито като специалисти, нито като реализация.

  И точно така се ражда hate-а. Едните ви взимат хубавите работни места, другите не разбират и са при вас щото имате нисък стандарт. На интервютата в ИТ компаниите затова има и техническа част - за да покажеш какво можеш. Тия митове и легенди как нищо не знаем са за студентите, дето гърчат 4-те висши математики в ТУ-то и ги изпитват по Java на хартия (по действителен случай). Естествено, през това време студентът от СофтУни е намерил работа и е придобил знания от практиката.

 • 8
  johnnybravo avatar :-|
  Anton Dimov

  До коментар [#4] от " ivanston ": Точно така! А и те си го казват, че това е бизнес. Няма нищо общо с образование в каквато и да е форма. А младежа колко е мениджър с едно УНСС и липса на опит.... айде няма нужда.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.