Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
8 25 авг 2017, 11:12, 11796 прочитания

Изворът на IT кадри

Иван Ненков, изпълнителен директор на "СофтУни", пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Онлайн курс по програмиране - кога има смисъл

Все по-големият брой курсове за уеб разработчици предоставят множество възможности за развитие в сфера, която все повече се нуждае от кадри

13 окт 2017

Интернет университет

Онлайн курсовете по икономика и финанси стават все повече и все по-сериозни

22 сеп 2017

Заплатите в IT и във финансовия сектор

От "да започнеш със 2500 лв. на месец" до "да мигрираш в друг сектор"

15 сеп 2017

Недостигът на работна ръка все повече притеснява бизнеса

Най-остро проблемът се усеща в промишлеността и строителството, сочат данни на НСИ за бизнес климата

28 авг 2017

Тайната на здравословното хранене

Надя Русенова, съосновател и изпълнителен директор на "Топ Форма", пред "Капитал"

11 авг 2017

Да уловиш удобния вятър

Продуктовият директор в Progress Христо Борисов пред "Капитал"

4 авг 2017

По чорапите посрещат

Христо Петков, съосновател на Stinky Socks, пред "Капитал"

28 юли 2017

Големият експеримент

Съоснователят и главен изпълнителен директор на арт фондация DOMA Мартина Стефанова пред "Капитал"

21 юли 2017

Данъчният, който си направи стартъп

Съоснователят на "Клеймкомпас" Александър Сумин пред "Капитал"

14 юли 2017

В началото бе betahaus

Александър Михайлов, съосновател и управител на betahaus София пред "Капитал"

7 юли 2017
Иван Ненков е роден през 1990 г. Завършил е бакалавърска степен Икономика и бизнес в УНСС, наред с магистърска степен по иновации, предприемачество и финанси във ВУЗФ. От 2011 до 2013 г. работи за стартъп организацията Start it Smart. Присъединява се към "СофтУни" през 2014 г., няколко месеца след началото на инициативата. Първоначално работи като директор продажби, след което се заема и с маркетинга и бизнес развитието, докато не става изпълнителен директор на компанията през февруари 2016 г.

Ненков е един от 12-те финалисти в тазгодишния национален конкурс за млади бизнес лидери на "Капитал" и "Кариери" Next Generation, в който се включиха рекордните над 70 участници.

Как започна работата ви в "СофтУни"?

Част съм от "СофтУни" почти от самото начало, няколко месеца след като бе основана организацията. Инициативата вече беше стартирана като идея. Тогава тепърва започваха да идват хора и да се разраства. В началото се занимавах с бизнес развитието, основно с партньорски отношения между IT компаниите и други организации, с които работим и до ден днешен. След това започнах да се занимавам и с маркетинга. Така постепенно, функция по функция, освен с маркетинга и клиентските взаимоотношения в един момент отговарях за цялата организация. В момента това включва десет звена.

Как оценявате собствения си професионален растеж?Всичко това се случи за три години. В началото бяхме екип от 4-5 души, докато сега сме екип от 60. "СофтУни" е бизнес, който расте много бързо. Благоприятно е това, че ние уцелихме точното време. Имаше няколко фактора, които допринесоха за този бърз растеж и доброто развитие на бизнес модела. Първият е пазарната възможност - нишата, която ние запълнихме. Вторият са качествените хора, които се събраха. Имаме споделена визия за развитието на организацията и влиянието, което тази организация трябва да има върху образованието в България, върху огромното количество млади хора, които преминават през нас и обучителните ни програми. Моето личностно развитие върви с общото развитие на организацията. Ако успееш да запазиш същата скорост, която има организацията, ти се развиваш паралелно с нея. Това е моето голямо предизвикателство - да успявам да надграждам умения и да се развивам наред със "СофтУни".

"СофтУни" се появява в момент, в който има голям глад на пазара за IT специалисти. С кого още работите, за да бъде заситен той? Как си помагате и взаимодействате?

Работим с около 80 IT компании. За много от тях ние сме основен източник на младши програмисти. Не усещаме обръщане на тенденцията - напротив, гладът за качествени кадри в сектора продължава да расте. Колкото повече специалисти реално създаваме, толкова повече бизнес ще има - толкова повече чуждестранни инвестиции ще има, толкова повече компании ще се насочат към България. Всички други условия - бизнес климат, данъци, такси, ниво на експертиза - са много благоприятни. Единствената пречка е недостигът на кадри. Това е, което спира сектора да расте още по-бързо. Браншът е в подем и няма изгледи в близко бъдеще това да се промени.

Търсенето се увеличава, а не намалява?

Да. Има огромен дефицит на пазара. По-скоро растежът би се забавил не заради това, че няма нужда от такива услуги, не защото пазарът не изисква тези услуги, а защото предлагането е ограничено. Ако предлагането се увеличи, ще се увеличи и растежът, а не обратното.

Предвид по-голямото търсене "СофтУни" смята ли да промени по някакъв начин стратегията си?

Нашата стратегия не се е променила от самото начало. Поне дългосрочната ни визия. Оперативната стратегия, разбира се, се променя постоянно. Но нашата визия е създаването на колкото се може повече и по-качествени кадри. Например сега, през идните месеци през есента, организираме курсове по програмиране в 40 града в България. Безплатни курсове. В тях ще се включат хиляди хора, които ще изучават програмиране безплатно. Дори в малки градове като Карлово, Казанлък и други, където населението е около 20 хил. души. Работим активно към това да увеличаваме възможностите за изучаване на програмиране в страната. В момента при нас кандидатстват по около 2000 души на месец. Те преминават през безплатен курс по основи на програмирането. След това минават приемен изпит и влизат в университета. В София обучаваме по 2500 души, които са преминали през този начален филтър.

Колко време отнема целият курс?

Относително е, защото нашата програма обхваща различни специалности. Някои специалности са по-продължителни, други вземат по-малко време. Средно е между година и половина и три години. Това е периодът, който трябва да посветиш на обучение. Много е относително, защото някои хора се справят по-добре от други. Хората, които са се посветили изцяло на това и могат да отделят едни 40 часа на седмица - те обикновено се справят по-добре и преминават по-бързо. Има други групи хора, които са работещи и искат да се преквалифицират. Тогава отнема повече време.

Каква е голямата ви лична цел като бизнес лидер?

Моята голяма цел, ако говорим за бизнес, се припокрива и с личностните ми цели. Те са в съзвучие, няма как да са различни. Целта е в даден момент в бъдещето да влияем на голяма маса от хора така, че да променяме животите на тези хора. В момента го правим, но само в известна степен. През нас преминават десетки хиляди хора, които обучаваме и на които съдействаме за работа, но това е само парче от всичко, което искаме да постигнем. Започнахме тази компания с визията да направим България Силициевата долина на Европа. Това не се е променило и няма да се промени. Това е моята голяма цел и тя се припокрива с целта на "СофтУни".

Как бизнесът приема разрастването на "СофтУни"?

Бизнесът има нужда от нас. Нашето разрастване е добре дошло. Именно заради това толкова много компании ни подкрепят по много различен начин. Компаниите разчитат на нас, но в никакъв случай прекалено много. Всяка фирма има различни канали, чрез които осигурява кадрите си. Ние сме само един от тях. Има и други - университет, други обучителни програми. "СофтУни" е елемент в голямата картинка. Помагаме за развитието на цялата екосистема. Дори кадрите, които обучаваме и след това си намират сами работа, също спомагат за това развитие. Не всички кадри, които обучаваме, преминават след това през нашия кариерен център. Ние съдействаме на най-добрите от тях, защото не всички, които преминат през курса, имат нужните умения да започнат работа.

Приемате ли се като един бъдещ лидер?

Няма как да не приемам себе си като лидер, защото аз съм това дори в момента. Ако не приемам себе си като лидер, значи се дистанцирам от ролята, която съм приел като ангажимент и отговорности.

Кои са хората, които ви амбицират да ставате все по-добър лидер?

Това са основно моите колеги Христо Тенчев и Светлин Наков, които са основатели на "СофтУни". Те ми дадоха тази възможност и отначало повярваха в мен, в потенциала, който имам. Те са моите ментори и в настоящето.
Q&A

Коя е последната бизнес книга, която прочете?

Positioning на Ол Рийз. Това е книга за маркетинг. Фундаментално четиво, в което става дума за изграждането на бранда като актив на компанията. Мога да препоръчам също и Influence на Робърт Чалдини. Тя също е за продажби, влияние и психологията около тях. Препоръчвам повече четене на фундаментални книги, отколкото специализирани, защото те са интересни на по-малка група от хора. Последно бих препоръчал и "Най-богатият човек от Вавилон" на Джордж Клейсън.

Кое е най-важното приложение на телефона ти?

Може би Facebook или Messanger. Рядко използвам телефона си за нещо по-различно от комуникация. Всъщност предпочитам да работя на лаптоп, а не на телефон или таблет.

Интервюто взе Йоан Запрянов
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Дидие Боровски: Има риск от балони при акциите, облигациите и имотите 1 Дидие Боровски: Има риск от балони при акциите, облигациите и имотите

Макроикономистът във фонда Amundi пред "Капитал"

18 яну 2018, 1129 прочитания

Божидар Нейчев: Двете големи промени са технологиите и регулациите Божидар Нейчев: Двете големи промени са технологиите и регулациите

Управляващият съдружник за Югоизточна Европа в "PwC България" пред "Капитал"

5 яну 2018, 2596 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (27 ноември - 3 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Интервюта и коментари" Затваряне
Новата ера на Viber

Джамел Агауа, главен глобален изпълнителен директор на Rakuten Viber, пред "Капитал"

Голямото прочистване на ОББ

Банката избра EOS Matrix за купувач на рекордния портфейл за 460 млн. лв. необслужвани потребителски заеми

По-малко университети, по-малко проблеми. Дали?

Какво не е наред с висшето образование в България

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Музика за очите

Мадрид представя Дебора Файнголд, пред чийто обектив са заставали някои от най-големите имена в поп културата през последните няколко десетилетия

Стил по водите

"Презокеанските кораби: Стил и скорост" е една от най-чаканите изложби на годината в Лондон

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Telenor продава българския си оператор на американски фонд

Емисия

DAILY @7AM // 19.01.2018 Прочетете