По български модел в Канада

Николай Христов, старши вицепрезидент "Устойчиво бизнес развитие" в Dundee Precious Metals

"Винаги съм смятал, че отговорността е изцяло моя, а успехът е успех на целия екип", казва Николай Христов
"Винаги съм смятал, че отговорността е изцяло моя, а успехът е успех на целия екип", казва Николай Христов
"Винаги съм смятал, че отговорността е изцяло моя, а успехът е успех на целия екип", казва Николай Христов    ©  Цветелина Белутова
"Винаги съм смятал, че отговорността е изцяло моя, а успехът е успех на целия екип", казва Николай Христов    ©  Цветелина Белутова
Николай Христов е старши вицепрезидент "Устойчиво бизнес развитие" в Dundee Precious Metals от ноември 2014 г. Преди това е бил изпълнителен директор на "Дънди прешъс металс Челопеч" - едно от българските дружества на канадската компания, което оперира медно-златното находище в Челопеч. Започва работа в компанията през 2004 г. като технолог, след което заема все по-високи управленски длъжности, а през 2011 г. поема ролята на вицепрезидент и генерален мениджър на рудник "Челопеч". Той ръководи проекта за разширение, с който беше удвоено производството на предприятието. Завършил е Минно-геоложкия университет в София с докторска степен по "Обогатяване на полезните изкопаеми". Има завършена управленска програма за напреднали в Harvard Business School.

Компанията

Dundee Precious Metals (DPM) е международна минна компания със седалище в Торонто, Канада. Дейността й включва търсене и проучване на полезни изкопаеми, разработване, добив и преработка на руди на благородни метали. В България DPM е собственик на две дружества - "Дънди прешъс металс Челопеч", което оперира подземното медно-златно находище край града, и "Дънди прешъс металс Крумовград", което в момента изгражда минно-обогатителен комплекс за златно-сребърни руди, който се очаква да заработи в края на следващата година. Канадската компания е собственик и на металургично предприятие в Намибия, където се преработва концентрата от Челопеч. Работи по няколко геологопроучвателни проекта в различни държави.

Приходите на DPM за 2016 г. са в размер на 279.5 млн. долара. Към края на годината в компанията и дъщерните й дружества работят 2898 души.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове