Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
4 яну 2018, 10:30, 4838 прочитания

Александра Дойчинова: Надявам се засилването на инвестициите към България да продължи

Правната несигурност остава най-големият проблем за икономиката, посочва управляващият партньор в адвокатска кантора Schoenherr пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
През 2017-а година виждаме навлизане на нови клиенти, които не са били преди на българския пазар, както виждаме и български собственици, които са развили бизнеса си и успяват да го продадат на външен инвеститор и то от западна Европа или Америка. Това е добра новина и означава, че пазарът донякъде отново спечелва доверието на чуждестранните инвеститори, което след 2012-а бе поизгубено.

Още по темата

Forton: Сделките с офис сгради ще движат инвестиционния пазар през 2018 г.

Наемната цена за първокласни офис площи ще продължава да бъде около 13.5 евро/кв.м

9 яну 2018

Христо Христов: Транспортът е носител на големи промени в новите технологии

Президентът и изпълнителен директор на транспортната компания "Дискордиа" пред "Капитал"

20 дек 2017

Чавдар Кенаров: Ценното в дигиталната среда е пряката връзка с потребителите

Основателят и творчески директор на Noble Graphics пред "Капитал"

20 дек 2017

Константин Шаламанов: Интернет помага и нашият традиционен бранш да расте

Председателят на съвета на директорите и съсобственик на козметичната компания "Лавена" пред "Капитал"

20 дек 2017

Николай Логофетов: Здравното застраховане ще надхвърли 90 млн. лв.

Има тенденция на поскъпване на продуктите с 5-8%, посочва изпълнителният директор на ЗАД "България" пред "Капитал"

20 дек 2017

Зоран Арсовски: Опитваме се да мислим като стартъп предприемачи

Директорът "Дигитален маркетинг" в Progress пред "Капитал"

19 дек 2017

Шакир Ахмедов: Банките, телекомите и туризмът имат най-голяма нужда от технологиите

2018-а ще бъде годината на виртуалната и добавената реалност в търговията, прогнозира мениджърът на "Омни ченъл" пред "Капитал"

19 дек 2017
Стартъпи и разработени платформи имат потенциал да излязат на пазара на сделки
Инвеститорите продължават да имат предубеждения към нашата съдебна система.
В навечерието на новата година се срещаме на живо с бизнес абонатите на "Капитал" в различен формат събития с обща тема Digital Transformation. Заедно с тях търсим отговорите на въпросите как цифровите технологии влияят на бизнеса им и как променят производството, услугите, начините за продажба, разработването на нови продукти.

Александра Дойчинова е управляващ партньор в адвокатска кантора Schoenherr.


Каква беше годината като сделки и активности по сливания и придобивания?

Последната година за нас беше успешна и доста по-напрегната откъм работа, в сравнение с последните години. Дали и идните години ще продължат така и това е признак, че икономиката се възстановява и има интерес към нови инвестиции, ще покаже 2018-а, а може би и следващите години. Не изключваме и да е било моментен интерес, ние да сме имали късмет, при нас да има интересни сделки, но доколкото чуваме и от други колеги от нашата сфера, има съживяване на пазара, което като цяло е добра новина и се надяваме да продължи и през идните години.

За нас имаше един голям тренд тази година и това са продажбите на молове и търговски площи. Никога на нашия пазар не е имало такова раздвижване след периода 2006 - 2008-а, когато започваха големите инвестиции в такива търговски площи. За пръв път има масово сделки с тях.Публична информация е, че южноафрикански фондове инвестират. Nepi Rokcastle придобиха тази година два мола, сделката за МОЛ "Сердика" приключи успешно, както и за Мол Paradise. Общата цена за "Сердика" беше над 200 млн. евро, а за Paradise център е над 250 млн. евро. МОЛ "България" смени собственика си, "Галерия" Бургас, "Галерия" Стара Загора ... така че това бе едно раздвижване, което беше много силно за пазара, невиждано до сега и ако правилно разбираме, тези фондове имат интерес да продължат да инвестират на нашия пазар.В какъв тип активи и сектори?

Мога да спекулирам, но предполагам, че от същия вид.

Случващото се при моловете доведе нови външни инвеститори. Намирате ли, че това е тенденция?

Действително Между 2012-а и 2016 г. сме работили предимно за продавачи, чуждестранни, които, за съжаление, напускаха пазара. През 2017-а година виждаме навлизане на нови клиенти, които не са били преди на българския пазар, както виждаме и български собственици, които са развили бизнеса си и успяват да го продадат на външен инвеститор и то от западна Европа или Америка. Това е добра новина и означава, че пазарът донякъде отново спечелва доверието на чуждестранните инвеститори, което след 2012-а бе поизгубено, според нашето усещане.

Освен от Южна Африка, откъде другаде има интерес за инвестиции?

При нас продължават да са европейски инвеститорите, като забелязваме интерес към големи инвестиции в производството, в автомобилната индустрия, например. Проблемът е, че не във всички региони можем да предложим нужния обем работна ръка и инфраструктура, които са необходими за големи производства.

На база на случилото се през тази година, какво можем да очакваме през следващата?

За това, което бе силно тази година, търговските площи, мисля, че сме приключили. Офис площи, в сферата на недвижимите имоти, е нещо, което очакваме да поражда интерес. В сферата на информационните технологии очакваме да има сделки, както и навлизане на чужди партньори в български бизнеси, които са достигнали до етап, в който им трябва допълнителен ресурс да продължат да се развиват и да продават продуктите си в чужбина. Така че стартъпи, започнали през минали години и разработени платформи може би ще излязат на пазара на сделки.

В момента почти няма бизнес, който да не е засегнат от дигитализацията. Как тя движи сделките?

Дружества, които се занимават в тази сфера, стават по-интересни за инвестиции - не само да продадат, но и да привличат инвеститори в своя бизнес. Нивото на дигитализация, която във всяка една сфера е различно необходима, за да се движи бизнеса, е до голяма степен решаваща за цената, която може да се постигне при определено предприятие, защото един чуждестранен инвеститор гледа доколко, ако трябва да се направи бъдеща инвестиция, това ще се отрази в разходите.

Иначе, в нашата работа, като по-консервативна професия, свързана с личности и личностни услуги, все още дигитализацията не е настъпила много силно. В нашия бизнес има два аспекта: дигитализация и информационните технологии, които ни помагат да вършим по-бързо нашата работа и технологии, които ще заместят до определена степен услугите, които юристите предлагаме.

Примерът, който много често се дава, при покупка на търговски център обикновено има 100 - 200 договора за наем, които са почти идентични, но не съвсем. Ако трябва да ги прегледа юрист, това ще отнеме седмица - две, докато компютърна програма го прави за минути.

В "детски обувки" са тези технологии, но те вървят към нас. Ще отнеме време да ги въведем, но ще стигнат рано или късно и оттам нататък ще се отрази на очакванията на клиентите спрямо нас. Това донякъде ще промени и конкуренцията на пазара, защото който успее да финансира такъв софтуер, може би ще има предимство спрямо другите като време и разход, който може да предложи за изпълнението на една задача.

Какви са вашите надежди за 2018-та година?

Първо, бихме се радвали, ако бумът или засилването и интереса към инвестиции в България от 2017 година се окаже тренд, а не случайност. Второ, до голяма степен, поне ние, като юристи, осъзнаваме, че нашето членство в Европейския съюз е невероятно силен аргумент за привличането на инвестиции, защото прави впечатление за наличие на правна сигурност.

Истината е, че правната сигурност в България не сме я постигнали все още. Истината е, че абсолютно всички инвеститори, без изключение, продължават да имат предубеждения към нашата съдебна система. Не мога да кажа, че те са неоснователни. Не се виждат реформи, въпреки, че имаше опити да се направят реформи в съдебната система, тя наистина да е независима, да има механизми за бързо разглеждане на дела. За съжаление това все още не е постигнато.

Имам надежди по отношение на работата на институциите - докато в някои аспекти сме много напреднали, например Търговския регистър, който много напред в сравнение с други държави, в други аспекти изоставаме. Добър пример за това са промените в Закона за особените залози, които са много положителна стъпка с цел защита на кредиторите. Но половин година по-късно има изключителна несигурност за това какво трябва да се подаде в регистъра, за да се впишат определени неща.

Отстраняването на правната несигурност е най-важното нещо. И, разбира се, прозрачност при обществените поръчки и процеси. Много голяма тема е дигитализацията, защитата на личните данни. През май 2018 г. започва да се прилага нова директива, по която ние имаме изключителна специализация и много говорим с предприятията, но де факто се оказва, че тя е още непозната. Така че се надяваме нещата да се развиват по ефикасен и полезен за икономиката начин.

Интервюто взе Гергана Михайлова
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

От стартъп до хостинг лидер за 13 години От стартъп до хостинг лидер за 13 години

Съоснователите на "СуперХостинг.бг" Любомир Русанов и Методи Дреновски

13 апр 2018, 3024 прочитания

Жеко Колев: Работното място трябва да поражда креативност 6 Жеко Колев: Работното място трябва да поражда креативност

Директорът "Стратегическо развитие" в WeWork и лектор на DIGITALK 2018 пред "Капитал"

13 апр 2018, 4994 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (16 - 22 април)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Конкурсите като скрити възможности за кариерно развитие

Или защо е важно да участвате в подобни инициативи и как да ги използвате максимално в своя полза

Стажове, стипендии, конкурси (10-15 април)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (2 - 8 април)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

"Лидл" отваря 300 работни места за касиери в София със заплащане от 1260 лв.

Компанията предоставя и ваучери за храна, гъвкаво работно време и допълнително здравно осигуряване

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Интервюта и коментари" Затваряне
Божидар Нейчев: Двете големи промени са технологиите и регулациите

Управляващият съдружник за Югоизточна Европа в "PwC България" пред "Капитал"

Безконтролните очи на пътната агенция

Данните от над триста камери по пътищата позволяват проследяване на всяка кола без ясна регламентация

Студен северен вятър за българските газови амбиции

Политиката на Германия и Европейската комисия към "Газпром" няма да донесе много ползи на България

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Око да види, ръка да пипне

Три онлайн магазина, които се превръщат във физически

Да бъдеш или не турист

Как се променя пътуването според тези, които пишат за него

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 15

Капитал

Брой 15 // 14.04.2018 Прочетете
Капитал PRO, Мениджърите очакват силен ръст в приходите, още бизнес за компаниите за спортни карти

Емисия

DAILY @7AM // 19.04.2018 Прочетете