Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
29 яну 2018, 11:51, 4999 прочитания

Димитър Спасов, "Kaufland България": Oсновната съставка на успеха на всяка компания е силният и мотивиран екип

Компаниите, които застават зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България" и тяхната мотивация да го направят

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Румен Цонев, КЦМ 2000 Груп: Човек и в България може да бъде полезен, успешен и удовлетворен от професията си

Компаниите, които застават зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България" и тяхната мотивация да го направят

31 яну 2018

Андрей Евтимов, "Доверие Брико" АД: Амбицията ни е да бъдем шампионът в дисциплината "Човешки отношения"

Компаниите, които застават зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България" и тяхната мотивация да го направят

30 яну 2018
Димитър Спасов е председател на управителния съвет на "Kaufland България" от 15 години. Компанията е лидерът в модерната търговия с изградена верига от 58 хипермаркета на територията на цялата страна. Компанията е на първо място по годишен оборот – резултат, който е гарант за високото ниво на доверие сред българските потребители. Паралелно с лидерството си "Kaufland България" е ключов фактор в развитието на националната и регионална икономика и инфраструктура, социални дейности и проекти за социална отговорност. Компанията е един от най-големите и надеждни работодатели у нас с екип от 6400 души, голяма част от които са с търговската верига от самото ѝ начало.

"Kaufland България" е една от компаниите, заставащо зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България.


Какво провокира вашата компания и вас в частност да се включите в проекта на PWC - "Твоите 25 причини да избереш България"?

Причината "Kaufland България" да се включи в инициативата е убедеността ни, че основната съставка на успеха на всяка компания е силният и мотивиран екип. Ние сме лидер именно благодарение на експертния и лоялен екип, с който непрекъснато се развиваме.

От самото си начало "Kaufland България" работи целенасочено за налагане и осигуряване на високи професионални стандарти, съпоставими с международните. Развитието на човешкия капитал е наша основна мисия като работодател. От началото на дейността си в България заставаме и зад значими каузи, които целят развитие на обществото и повишаването на качеството на живот.Включваме се в проекта "Твоите 25 причини да избереш България", защото той кореспондира с някои от основните ни ценности - проектът подкрепя и вдъхновява младите хора да преследват целите си у нас, защото България е място с огромен потенциал и партньорски дух.

Защо смятате, че той е важен?

Защото има добра кауза и дългосрочен смисъл – да привлечем обратно и развием човешкия капитал на България. Мисията на такъв проект работи двупосочно. От една страна, големите компании са отправна точка за кариерата на начинаещи професионалисти, от друга – често младите екипи помагат на компаниите да се променят успешно.

Какви са най-ценните качества, които трябва да притежават служителите във вашата компания?

Както при всяка компания, която държи на високите стандарти, това са компетентност, коректност и лоялност. Това, което ни отличава и е много характерно за нас, е силният отборен дух, вътрешната мотивация за усъвършенстване и нещо много важно – желанието да работиш за себе си, но и за другите. Именно то е изворът на добавената стойност, която осигуряваме на потребителите и ни задържа на лидерското място през последните години.
Мисията на такъв проект работи двупосочно. От една страна, големите компании са отправна точка за кариерата на начинаещи професионалисти, от друга – често младите екипи помагат на компаниите да се променят успешно.

Какъв смятате, че ще е най-ценният опит, който студентите, които кандидатстват за стаж, биха могли да натрупат в компанията ви?

Можем да говорим от опит – с дългогодишната ни стажантска програма осигуряваме не просто отличен старт в кариерата на младите таланти, но и добро разбиране за това кои са определящите фактори да бъдеш компания - лидер в един от най-конкурентните сектори както на глобално, така и на локално ниво.

Предимството за тях е, че още в самото начало на своя кариерен път поставят летвата високо и предизвикват собствената си амбиция и желание за развитие. Като част от "Kaufland България" те научават и още нещо ключово - колко е важен силният екип за изграждане на силна марка, на която хората се доверяват всекидневно. Силният екип се създава от силни личности, но има функцията и да изгражда такива.

Какви трудности срещате при набирането/задържането на персонал във вашата индустрия?

Имаме ясно структурирана политика по набиране и задържане на екип, която функционира по начин, който ни предпазва от съществени трудности. Основни предпоставки за добрия екип са добрите условия, доброто отношение и чувството за принадлежност към екипа. Заплащането и социалните придобивки са над средните за страната и едни от най-добрите в сектора на търговията. Коректността е една от ценностите ни, прилагаме я на всяко ниво, като се стараем да допринасяме не само за добрите работни условия на нашия екип, но и за качествения баланс между работата и личния живот. Тази наша политика ни помага да задържаме и поддържаме силен екип от самото начало.

Приблизително колко от служителите ви са учили/работили/живели в чужбина и са избрали да се върнат и да се развиват в България?

Много от колегите, които работят в централния ни офис, са учили или работили в чужбина, но са избрали да се върнат в България. Аз самият съм пример за това. Взех това решение, защото вярвам в огромния потенциал на България като човешки капитал, общество и икономика.

Какво липсва на младите хора, за да остават в България?

Не мисля, че в България липсват условия за развитие. Намирам за признак на градивно любопитство това, че младите хора пробват различни образователни системи или сфери на работа в страни извън нашата. Това със сигурност може да допринесе за натрупване на по-богат и различен опит. Разбира се, това най-вече зависи от самия човек и какво той съумява да вземе от ситуацията, средата, в която се намира.

Как смятате, че те могат да бъдат стимулирани да се развиват тук? Как вашата компания работи в тази посока?

Динамична среда, която ги предизвиква, и колеги, които им дават усещане за екип, както и възможност постоянно да надграждат себе си. В допълнение с адекватно възнаграждение смятам, че това са основните предпоставки.
Не мисля, че в България липсват условия за развитие. Намирам за признак на градивно любопитство това, че младите хора пробват различни образователни системи или сфери на работа в страни извън нашата. Това със сигурност може да допринесе за натрупване на по-богат и различен опит.

В "Kaufland България" осигуряваме редица обучения, които са част от годишния план за развитие и стимулиране на екипа. Той включва и възможност за преквалификация на тези, които смятат, че са достигнали прага на развитието си в дадена професионална област, но искат да останат в компанията.

Едно от най-големите ни предимства е силният професионален и изключително добре функциониращ международен екип. Колегите ни тук имат възможност да черпят и обменят опит от международните пазари, на които Kaufland развива дейността си. Представете си – това е мрежа от близо 150 000 колеги от различни страни в Европа, които работят в същата динамична и конкурентна среда и са отворени да споделят ценен опит и знания.

Бихте ли посъветвали децата си да останат и да се развиват тук?

Преди всичко вярвам в добрия пример. Смятам, че условията за развитие в България ще произвеждат все повече добри примери. Всички работим в името на тази кауза – пример е и проектът, в който участвам не само като представител на "Kaufland България", но и като мое лично убеждение. Моята позиция е ясна и е резултат на информирания ми избор. Съветвам моите деца именно това – да правят избора си информирано, самостоятелно и осъзнато.

Кои са вашите причини вие да сте останали и да се развивате в България?

Върнах се на първо място, защото вярвах, че условията за стартиране и развитие на бизнеса в България ще стават все по-добри. Знаех, че мога да бъда полезен за това позитивно развитие.

Впоследствие това да остана в България придоби и още по-голям смисъл - заедно с екипа на една от най-добрите компании у нас да създаваме възможностите и условията за следващите поколения да избират да се развиват тук.

Днес знам, че със сигурност съм взел правилното решение тогава.За кампанията

"PwC България", водеща консултантска компания и работодател с над 168-годишна история, стартира кампанията "Твоите 25 причини да избереш България" в подкрепа на младите и амбициозни студенти. По повод 25 години от създаването й "PwC България" заедно с водещи компании партньори ще подкрепи 25 български студенти със стипендии по 6000 лв., стажове в престижни компании и менторство. В конкурса могат да участват български студенти от 18 до 24 години, обучаващи се у нас или в чужбина. Победителите ще бъдат избрани от независимо жури.

За да кандидатстват, студентите трябва да изпратят есе на тема "Моите 25 причини да избера България" до 10 февруари 2018 г. на www.pwc.bg/25reasons.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 май 2018г.
Sofia Event Center

www.capital.bg/fintech/

The First Annual FinTech Summit will present how the fintech industry will reshape the future of financial servicesBook your seat to learn:


 • What are the key trends for 2018: banking and fintech overview
 • What are the domestic challenges towards a performing fintech scene
 • How can Sofia become a regional fintech hub
 • How to be successful: lessons and case studies from tope performing market professionals

For more information about the program and speakers please visit: capital.bg/fintech.

Прочетете и това

Мениджмънт извън рутината Мениджмънт извън рутината

Александър Георгиев, мениджър "Бизнес интеграция" в Avon Cosmetics, пред "Капитал"

22 май 2018, 2441 прочитания

Полският лидер в България Полският лидер в България

Изпълнителният директор на "Интер карс България" Вихрен Богданов пред "Капитал"

18 май 2018, 4927 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Как да приобщим новия колега

Процесът е продължителен - започва още преди първия работен ден и не приключва непосредствено след края на обучителния период

На стаж в ЕС: къде, кога, как

Няколко по-малко известни институции на Европейския съюз и възможностите за стаж, които предлагат

Ела в клуба на Next Generation бизнес лидерите (видео)

Членове на журито на конкурса и финалисти през годините споделят защо и как

Как да накараш шефа да те слуша?

"Кариери" и Шефийлдският университет организират практически уебинар за ефективно представяне на бизнес казуси, предназначен за хора, които искат да "продадат" идеите си на своите ръководители, колеги или клиенти

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Интервюта и коментари" Затваряне
Андрей Евтимов, "Доверие Брико" АД: Амбицията ни е да бъдем шампионът в дисциплината "Човешки отношения"

Компаниите, които застават зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България" и тяхната мотивация да го направят

Бързи, смели, сръчни мобилни приложения

Българско-финландската компания "Аппзио" разработва платформа, ускоряваща създаването на мобилен софтуер десет пъти

Следобедът на българската икономика

БВП запазва темпа си на растеж от 3.5%, но Европа тръгва надолу и въпросът е - кога ще я последваме

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кино: "Без милост"

Трагедиен трилър за границите на възмездието от Фатих Акин

Цвят и светлина

Сградата на операта в Сидни става светлинна скулптура

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 20

Капитал

Брой 20 // 19.05.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Шансът на България за чакалнята на еврозоната се сви, турската лира се обезцени рекордно

Емисия

DAILY @7PM // 23.05.2018 Прочетете