Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 фев 2018, 10:00, 3518 прочитания

Илиан Георгиев, Българо-американска кредитна банка АД: Бизнесът, както и държавата имат отговорност в насърчаването на младите хора да останат и да се развиват в България

Компаниите, които застават зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България", и тяхната мотивация да го направят

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Левон Хампарцумян, Уникредит Булбанк: Задължението на един родител е да образова и възпита децата си, решенията къде да живеят и работят е тяхно право

Компаниите, които застават зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България", и тяхната мотивация да го направят

12 фев 2018

Ираван Хира, Hewlett Packard Enterprise: В днешно време светът е по-малък от всякога

Компаниите, които застават зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България", и тяхната мотивация да го направят

5 фев 2018

Виолина Маринова, ДСК: Няма нещо, което човек да не може да реализира тук, ако вярва и работи достатъчно усилено за него

Компаниите, които застават зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България", и тяхната мотивация да го направят

2 фев 2018

Румен Цонев, КЦМ 2000 Груп: Човек и в България може да бъде полезен, успешен и удовлетворен от професията си

Компаниите, които застават зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България" и тяхната мотивация да го направят

31 яну 2018

Андрей Евтимов, "Доверие Брико" АД: Амбицията ни е да бъдем шампионът в дисциплината "Човешки отношения"

Компаниите, които застават зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България" и тяхната мотивация да го направят

30 яну 2018

Божидар Нейчев: Двете големи промени са технологиите и регулациите

Управляващият съдружник за Югоизточна Европа в "PwC България" пред "Капитал"

5 яну 2018
Илиан Георгиев е главен изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка АД. БАКБ предлага пълен пакет от банкови продукти и услуги на индивидуални и бизнес клиенти на конкурентни цени и при високо ниво на обслужване. Тя е модерна, високотехнологична институция, която отговаря адекватно на все по-високите изисквания на съвременните потребители, адаптира се бързо към променящите се условия на банковия пазар и се възползва от всички технологични новости, които могат да бъдат в услуга на клиентите й.

Българо-американска кредитна банка АД е една от компаниите, заставащи зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България".


Какво провокира вашата компания и Вас в частност да се включите в проекта на PwC - "Твоите 25 причини да избереш България"?

Проектът "Твоите 25 причини да избереш България" ни провокира заради възможността да покажем на младите хора, че тук също могат да намерят добра реализация и да се чувстват успели. България се променя всеки ден и предоставя все повече възможности за изява на младите хора, а заплащането на труда им не се подценява.

Защо смятате, че той е важен?Бизнесът, както и държавата имат отговорност в насърчаването на младите хора да останат и да се развиват в България. Това е важно за устойчивото развитие на страната ни. Ние с нашето поведение можем да бъдем една от причините те да ни повярват и да изберат България.
На младите хора в България им липсва увереност във възможностите за успешна реализация. Всеки човек има очаквания за бъдещето си. Колкото по-голяма част от тях се реализират, толкова повече хората ще имат хъс за бъдеща работа.


Какви са най-ценните качества, които трябва да притежават служителите във вашата компания?

Хората трябва да бъдат мотивирани и да искат непрекъснато да се усъвършенстват. Те трябва да могат да посрещат предизвикателствата и промените, затова е необходимо да са адаптивни, гъвкави и акуратни, с възможност да работят по няколко задачи едновременно. Успехът в нашия бизнес е резултат на екипен труд, затова е задължително служителите да умеят да работят заедно, в екип.

Какъв смятате, че ще е най-ценният опит, който студентите, които кандидатстват за стаж, биха могли да натрупат в компанията ви?

Студентите ще се запознаят със структурата на банката, ключовите звена и функциите им в организацията, както и тяхната роля в бизнеса на БАКБ. Ще имат възможност да работят в реална среда и да прилагат на практика теорията, която изучават. Ще видят доколко тя е приложима в конкретни ситуации и ще бъдат част от екипа при решаване на конкретни казуси. Не е за подценяване и фактът, че ще се потопят във фирмената среда и ще се запознаят с офис културата и корпоративните стандарти.

Какви трудности срещате при набирането/задържането на персонал във вашата индустрия?

Банковата индустрия преживява времена на консолидация. Това води до разбирането, че предлагането на работна сила е повече от търсенето. Но в същото време се развива и паралелна тенденция. Другите индустрии конкурират нашите най-масови нужди: фронт офис служители, касиери и специалисти по кредитиране. Определен проблем изпитваме в набирането на персонал с опит в статистика, банкиране и обработка на бази данни.

Битката за добри кадри ще продължава. Но не само привличането на качествени кадри, а и задържането им е важно за всяка организация. В силно конкурентната среда, която се очаква да се установи у нас в най-близко бъдеще, персоналът ще играе все по-голяма роля в развитието на всяка фирма.

Приблизително колко от служителите ви са учили/работили/живели в чужбина и са избрали да се върнат и да се развиват в България?

Нямам точна статистика, но може би около 15-20% са хората, които са се обучавали и работили в чужбина.

Какво липсва на младите хора, за да остават в България?

Липсва увереност във възможностите за успешна реализация. Всеки човек има очаквания за бъдещето си. Колкото по-голяма част от тях се реализират, толкова повече хората ще имат хъс за бъдеща работа. Младежите живеят с усещането, че навън нещата са по-сигурни и има повече възможности. Реално възможностите за добра кариера в България не са малко. Отговорност на бизнеса е да ги развива, а на медиите да показват добрите практики. Развитието на икономиката ни, увеличаването на чуждите инвестиции и бизнеса в България ще доведе до повече нужда от работна сила и още по-добри възможности за кариерно развитие.

Как смятате, че те могат да бъдат стимулирани да се развиват тук? Как вашата компания работи в тази посока?

Голяма част от българите в чужбина не могат да се похвалят с блестящо професионално развитие. Достигат ниво, което ги удовлетворява и получават прилични доходи. Но те попадат в капана на тамошните порядки, които изискват и множество разходи. Ние подкрепяме нуждите на нашите служители с пакет от социални мерки, включително и с предоставянето на изключително преференциални условия за кредитиране на покупка на собствено жилище. Обучаваме ги и развиваме техните професионални и личностни качества и умения. Не на последно място трябва да отбележа човешкото отношение. Служителите и работниците нямат нужда от нашата обич, но имат нужда от нашето уважение и признание освен заплатата, която получават. Добрата среда, разбирането на проблемите на служителите и комуникацията помежду ни независимо от йерархията е от съществено значение.

Бихте ли посъветвали децата си да останат и да се развиват тук?

Разбира се. Вярвам, че възможностите за бизнес в България са много повече от тези в чужбина, и ги насърчавам да изберат родната си страна.

Кои са Вашите причини Вие да сте останали и да се развивате в България?

Вярвах, че страната поема в правилна посока. Не се блазних от кариера в чужбина, а се вълнувах от възможността да се докажа в България и да достигна висока позиция, която обикновено се заема от чужд мениджмънт. Оцених перспективите на професията и нуждата от хора с качества и се стремих да ги изградя и да отговоря на очакванията на бизнес средата.За кампанията

"PwC България", водеща консултантска компания и работодател с над 168-годишна история, стартира кампанията "Твоите 25 причини да избереш България" в подкрепа на младите и амбициозни студенти. По повод 25 години от създаването си "PwC България" заедно с водещи компании партньори ще подкрепи 25 български студенти със стипендии по 6000 лв., стажове в престижни компании и менторство. В конкурса могат да участват български студенти от 18 до 24 г., обучаващи се у нас или в чужбина. Победителите ще бъдат избрани от независимо жури.

За да кандидатстват, студентите трябва да изпратят есе на тема "Моите 25 причини да избера България" до 10 февруари 2018 г. на www.pwc.bg/25reasons.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Крайният срок е
27 май!


Повече подробности на capital.bg/next

Остават броени дни до крайния срок за участие в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018!“Капитал” и “Кариери” търсят активните, вдъхновени и вдъхновяващи мениджъри и предприемачи.

За да разкажем историите им.
И да ги наградим с EMBA стипендии от City College - международния факултет на The University of Sheffield.

Кандидатствай или номинирай Next Generation мениджър или предприемач!


Конкурсът се провежда с подкрепата на Trelleborg.

Прочетете и това

Мениджмънт извън рутината Мениджмънт извън рутината

Александър Георгиев, мениджър "Бизнес интеграция" в Avon Cosmetics, пред "Капитал"

22 май 2018, 2668 прочитания

Полският лидер в България Полският лидер в България

Изпълнителният директор на "Интер карс България" Вихрен Богданов пред "Капитал"

18 май 2018, 5141 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Как да приобщим новия колега

Процесът е продължителен - започва още преди първия работен ден и не приключва непосредствено след края на обучителния период

На стаж в ЕС: къде, кога, как

Няколко по-малко известни институции на Европейския съюз и възможностите за стаж, които предлагат

Ела в клуба на Next Generation бизнес лидерите (видео)

Членове на журито на конкурса и финалисти през годините споделят защо и как

Как да накараш шефа да те слуша?

"Кариери" и Шефийлдският университет организират практически уебинар за ефективно представяне на бизнес казуси, предназначен за хора, които искат да "продадат" идеите си на своите ръководители, колеги или клиенти

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Интервюта и коментари" Затваряне
Виолина Маринова, ДСК: Няма нещо, което човек да не може да реализира тук, ако вярва и работи достатъчно усилено за него

Компаниите, които застават зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България", и тяхната мотивация да го направят

Как да се поправят счупените медии

Пет идеи, които могат да защитят журналистиката в полза на хората

Следобедът на българската икономика

БВП запазва темпа си на растеж от 3.5%, но Европа тръгва надолу и въпросът е - кога ще я последваме

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Българки от ново време

Две авторки, които изследват женската природа, спорните традиции и какво остава недоизказано между нас и най-близките ни

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 20

Капитал

Брой 20 // 19.05.2018 Прочетете
Капитал PRO, Поредна дубайска офшорка влезе в "Булгартабак", пловдивският завод "Биомашиностроене" ще се разшири със заем от ЕБВР

Емисия

DAILY @7AM // 25.05.2018 Прочетете