Иван Марчев: Зад биткойн стои само вярата на притежателите му, че цената само ще расте
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Иван Марчев: Зад биткойн стои само вярата на притежателите му, че цената само ще расте

Иван Марчев, инвестиционен стратег във фирмата Navellier & Associates.

Иван Марчев: Зад биткойн стои само вярата на притежателите му, че цената само ще расте

Инвестиционният стратег в Navellier & Associates (Ню Йорк) пред "Капитал"

11590 прочитания

Иван Марчев, инвестиционен стратег във фирмата Navellier & Associates.

© Капитал


Иван Марчев редовно коментира злободневни финансови теми за авторитетни финансови сайтове като MarketWatch, SeekingAlpha и Motley Fool, а днес и за "Капитал" - за криптовалутите и проблемите пред тях.

Биткойн и блокчейн често биват представяни като неразделни елементи, съществуват обаче разлики, бихте ли коментирали?

- Блокчейнът е изобретен от същото лице или лица, които са създали биткойн. Блокчейнът като технология е напълно валиден, обаче ситуацията с биткойн е съвсем различна. Алгоритъмът за получаване на криптовалутата е програмиран така, че да ограничи количеството му до 21 милиона единици. При постоянен поток на капитал, който тече към него без дори и минимален отток - абсолютно нормално е цената да расте. Обаче фактът, че броят е ограничен на 21 милиона, наподобява спекулативен балон и така в рамките на една година цената набъбна от хиляда до почти 20 хиляди долара (19.12.2017, в момента е около 8 хил. долара - бел. ред.). Убеден съм, че който и да е създателят на биткойн (официално беше допреди години митичният Сатоши Накамото) - той съзнателно е ограничил броя на "монетите" с цел цената им да расте при постоянен поток на капитал. Това се получава при възникване на глобална мания (търсене) - точно това, което наблюдаваме от декември 2017 г. насам.

По отношение на биткойн и другите криптовалути относително лесно може да се провери дали става дума за балон или не: ако от даден актив няма (почти) никакви продажби и печалби, които да демонстрират нормална пазарна капитализация - това означава, че активът е преоценен от пазара и най-вероятно става дума за балон. По време на първия интернет балон (1999-2000), така наречения dot com bubble, съществуваха редица компании, чиито акции се търгуваха на абсурдно високи нива и по никакъв начин не можеха да оправдаят пазарната си капитализация. Такава схема работи само дотогава, докато има стабилен поток от капитал към нея. Пазарната капитализация по отношение на криптовалутите е абсурден термин, тъй като те не генерират реални печалби и продажби.

Много от големите американски корпорации вече използват или сериозно проучват начини да използват технологията блокчейн, тъй като тя има сериозен потенциал и е отворена платформа (open source). Мога да гарантирам обаче, че никоя от тези корпорации няма да интегрира биткойн в проектите си. Огромните ценови колебания при търговията с него са още един показател, че става дума за високо спекулативен актив. Когато възникне мания, както е в случая с биткойн, хората губят способност за разумна преценка на ситуацията. Имах случай с клиент, дама, която беше купила 10 биткойна по 14 хиляди долара. Попитах я защо го е направила, отговорът беше "Ами защото цената му расте...".

Досега са изобретени около 1500 криптовалути, като всяка от тях изтъква определени свои предимства пред другите. Има ли реално необходимост от тях?

- Технологията блокчейн е абсолютно валидна. Но тя не е неразделно свързана с биткойн. Няма практическа необходимост виртуалната валута да се закупува с традиционна (долар, евро, йена), за да се прилага технологията блокчейн. Това е излишна стъпка.

Правят се съпоставки между златото и биткойн като носители на стойност. Бихте ли коментирали дали са основателни такива сравнения?

- Златото се използва в търговията от 5 хиляди години, биткойн - от 2009 г. Използването на златото във финансовата система е строго регулирано, докато при търговията с биткойн няма никакви или почти никакви регулаторни механизми, това е нерегулиран актив. Във всеки финансов баланс обикновено има активи и пасиви, златото е уникално, в смисъл че е актив, който няма пасиви. Дори зад едни хартиени пари стои нещо като централна банка, финансова структура, икономика и т.н. Нищо подобно не стои зад биткойн освен вярата на притежателите му, че цената само ще расте. Ако примерно Америка изчезне, стойността на доларите ще стане нула, тъй като хартиени пари без финансова система зад тях нямат стойност. Златото обаче запазва своята стойност. Поради това сравненията между златото и биткойн като носители на стойност ми се струват абсурдни.

Агенция Bloomberg преди време направи проучване, което показа, че биткойн предстои да се превърне в най-големия спекулативен балон в историята, тъй като нарастването на цената му е по-голямо дори сравнено с цената на лалетата в Холандия преди спукването на балона през 1637 г. Преди разпространението на интернет балоните обикновено биваха локализирани в една страна, обаче днес търговията с биткойн и други криптовалути е глобална, 24/7.

При какви условия би могла да се създаде ефективна регулаторна рамка за търговия с биткойн и други криптовалути?

- Необходимостта от регулиране на търговията с криптовалути е остра, тъй като носи висок риск и е уязвима на хакерски атаки. През 2014 г. една от най-големите платформи за търговия с биткойн в Япония, Mt. Gox, фалира, тъй като хакер(и) успяха да откраднат биткойни на стойност 450 милиона долара по тогавашния курс. В края на януари японската платформа Coincheck съобщи за хакерска атака, загубите от която се изчисляват на около 530 милиона долара. Потенциалът за измама при търговията с крипто "валути" е много висок, а поради нерегулирания характер на тази търговия сигурността е значително по-ниска, отколкото при търговията с регулирани финансови продукти.

Много хора са въвлечени в тази мания и ми се струва, че цялото това нещо ще се сгромоляса. Кога точно ще стане е трудно да се каже, но при балон исторически цената в началото стремително расте като парабола, в даден момент настъпва пик, след което следва голям sell off (разпродажба). Тъй като биткойн не създава никаква печалба и продажби (освен за тези, които спекулират с него) - няма да може да се задържи задълго дори и на по-ниско ниво, а веднъж тръгне ли оттам надолу - няма спиране. Това е класическият балон, когато се спука, а при биткойн това вече се е случило (понижението с около 50 процента за две седмици от най-високото ниво).

Ако направим съпоставка със спукването на технологичния индекс NASDAQ през 2000 г. и понижението му с 80 процента - това отне около две години. При биткойн, струва ми се, нещата ще се развият доста по-бързо. Дали това ще окаже влияние върху общото състояние на икономиката ми е трудно да кажа, тъй като не е ясно каква ще е капитализацията на биткойн, когато това се случи. Ако се гледа историята обаче - винаги спукването на голям балон оказва въздействие върху икономиката, тъй като се заличава огромно количество капитал, изчезва, така да се каже, илюзията за натрупано богатство.

Интервюто взе Никола Кръстев

Очаквайте в следващия брой на "Капитал" специална тема за манията по дигиталните валути, рисковете, свързани с тях, и възможностите за майнинг на криптомонети в България.

Иван Марчев редовно коментира злободневни финансови теми за авторитетни финансови сайтове като MarketWatch, SeekingAlpha и Motley Fool, а днес и за "Капитал" - за криптовалутите и проблемите пред тях.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

34 коментара
 • 1
  praseto avatar :-|
  Свинчуга

  Зад всяка инвестиция стои точно същото.

 • 2
  m17 avatar :-|
  m17


  До коментар [#1] от "
  Свинчуга
  ":

  Е да не забравяме и реализираните резултати на съответния бизнес. Пък ако се стигне до там и ликвадационната стойност на капитала. Та има голяма разлика всъщност.

 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Поредният кратунковец повтарящ безмозъчно изтъркани щампи. Боже мой, ако такива експерти работят на Уол Стриит не се изненадвам, че редовно се дънят. Чак яд ме хваща, че не съм ориентирал навремето към този бизнес.

  Ще изредя само някои от най-големите bloopers:

  "Във всеки финансов баланс обикновено има активи и пасиви, златото е уникално, в смисъл че е актив, който няма пасиви. "

  WTF???

  "Ако примерно Америка изчезне, стойността на доларите ще стане нула, тъй като хартиени пари без финансова система зад тях нямат стойност. Златото обаче запазва своята стойност. "

  Ако Америка изчезне никой не знае каква ще е цената на златото щото най-вероятно това ще е такъв катаклизъм, че е много вероятно да се върнем към бартер с овчи кожи. И какво значи "златото запазва своята стойност"? Каква точно е стойността му? Тази от днес или тази от вчера? Щото не е една и съща.

  Истината е, че стойността на златото е такава каквато е на борсата. Т.е. - няма друг обективен критерий. И затова днес цената е една, а утре е друга.

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Тъй като биткойн не създава никаква печалба и продажби (освен за тези, които спекулират с него) - няма да може да се задържи задълго дори и на по-ниско ниво, а веднъж тръгне ли оттам надолу - няма спиране. Това е класическият балон, когато се спука, а при биткойн това вече се е случило (понижението с около 50 процента за две седмици от най-високото ниво)."

  Този балон го пукат вече 9 години. Аз купих биткойните си през 2013-та. През 2014-та цената падна с над 70% в началото на годината заради MtGox. На биткойн му трябваха над 3 години за да се върне на позициите от края на 2013-та. Сега дори пак да падне с 70% цената ще е в пъти над това, което беше през 2013-та.

  На кратко - благодаря за клишетата, но смятам да си задържа биткойните.

 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Другото безмозъчно клише е за разликата между биткойн и блокчейн. Да, те, наистина, са различни неща. Може да се ползва блокчейн без да се ползва биткойн. Но самата идея на блокчейна (която въпросният "експерт" май не схваща) е да премахне нуждата от trusted third party. Без тази идея блокейн-а е просто една база данни и то не особено ефикасна - съществуващите релационни бази данни са много по-добри в почти всяко отношение. Разликата е, че класическите бази данни имат една ключева слабост - те зависят от това администраторът на базата данни да гарантира за тяхната коректност. И тук е слабият момент - ако администраторът не си върши работата базата данни може да бъде манипулирана. Блокчейнът има предимството, че ако никой не контролира 50% от сървърите то няма как блокчейнът да бъде манипулиран. Въпросът е - колко от блокчейн имплементациите отговарят на това условие? Много малко. И биткойн е една от тези малко имплементации на блокчейна.

  Разликата между блокчейна и биткойн-а е като между долара и американския долар. Долари много - американски, австралийски, зимбабвийски и т.н. Всеки може да си създаде свой долар. Но само американският има тежест като международна валута. И с блокчейна е същото. Блокчейни много. Всеки може да си инсталира блокчейн на компютъра. Но не значи, че моят блокчейн има същият авторитет като този на биткойн. В крайна сметка аз имам пълен контрол над моя блокчейн и мога да си го манипулирам както си искам. Ама я някой да се опита да манипулира блокчейна на биткойн?

 • 6
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  До коментар [#5] от "Николай Николов":

  Преди коментираше смислено, сега си загубил и добър тон и обноски. Марчев може да не е експерт по крипто-валутите, но главната тенденция - че става дума за супер-балон - я долавя точно. Това, което се избистря през последните 2-3 седмици е, че биткойн и другите крипто-валути са различен звяр от блокчейна. И пазарът реагира адекватно. Не е необходимо да купуваш отделно токени, монети и други подобно дрънкулки за да прилагаш технологията. Има и друго, разбира се, нарича се страх. При такова стремително спускане надолу нормално е хората, които са купували на нива над 15 хиляди долара да са уплашени и да разпродават тъй като не искат да загубят всичко. Има елемент на стадност и на паника. Като цяло, струва ми се, концепцията за крипто-валутите е вече сериозно компрометирана в масовото съзнание. А тъй като те са чудо за един ден и няма какво повече да предложат от това, което вече е предложено, финалът ми се струва предрешен.

 • 7
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Обаче ако биткойн слезе до 50-100 долара парче - запазвам си правото да купя 50-100 ей така, да видим какво ще стане след няколко години. Мога да се набутам с 10 хил. долара без много да подсмърчам, ама с повече ще ми е криво :)

 • 8
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#6:"zmuz"]Това, което се избистря през последните 2-3 седмици е, че биткойн и другите крипто-валути са различен звяр от блокчейна. И пазарът реагира адекватно. Не е необходимо да купуваш отделно токени, монети и други подобно дрънкулки за да прилагаш технологията.[/quote]Това е нонсенс - както писах по-горе. Блокчейн и биткойн са различни неща, но блокчейн-ът няма стойност освен като решение елиминиращо нуждата от trusted third party. Без това блокчейн-ът е просто една доста тромава база данни. Почти всяка друга база данни на пазара е по-добра. вЕрвай ме - с бази данни се занимавам вече 20 години.

  Но за да елиминира trusted third party блокчейн-ът е необходимо, но недостатъчно условие. Другото, което е нужно е блокчейнът да е инсталиран в мрежа в която никоя организация не контролира 50% от сървърите. В момента в който една организация придобие такъв контрол блокчейн-ът автоматично се превръща просто във въпросната тромава и неефикасна база данни. По тая причина повечето частни блокчейни дето ги мътят организации като се почне от банките и се стигне до Бритиш Петролеум са запъртъчави. Еквивалентът е просто въпросната организация да инсталира Оракъл и да отвори публичен портал. Всъщност, не е еквивалент - технически ще е по-добре защото Оракъл е много по-добър в почти всичко от блокчейна. С изключение на едно - нуждата от trusted third party.

  Това, което биткойна прави е, че елиминира въпросната trusted third party. Това го правят, разбира се, и много други криптовалути. Така, че най-голямата конкуренция на биткойн не са частните блокчейни, а другите публични такива. А те са все криптовалути.

 • 9
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  До коментар [#8] от "Николай Николов":

  Всичко дето го пишеш може и да е вярно, имаш познания по темата, следя ти коментарите. Няма как да не знаеш също, че цената на даден финансов актив - в случая биткойн и други крипто-валути - се определя най-вече от психологическата настройка на масовия купувач, именно онзи който трябва да се набута за да може цената да върви нагоре. След такова ужилване каквото наблюдаваме от 19 декември насам не мисля, че ще има много мераклии да се набутват наново. Цената му може да се движи напред-назад, но при много ниска ликвидност, която обезсмисля цялата работа. Като се има предвид, че ако нещата пак се закучат - какво пречи на Coinbase & Co. да дръпнат шалтера? Не са регулирани, не им е за първи път. Тогава възниква следния въпрос - каква е пазарната цена на актив, който всеки иска да продаде, но няма платформа за сделката нито пък купувачи?

 • 10
  redirect1977 avatar :-|
  redirect1977

  Следва да се отбележи, че биткоинът никога не е бил замислян да служи като актив за инвестиции, особено пък за такива със спекулативна цел. Всеки, които си направи труда да прочете документа на Накамото, ще установи, че той е бил замислян да служи предимно като средство за размяна, а поради естеството си, без проблеми може да служи и като разчетна единица. Повечето от напъващите се да бъдат инвеститори в криптовалути, естествено, не са го чели.

  Единственото, което не му достига, за да покрие напълно определението за "пари" (така, както го дават в учебниците по икономика), е че не може да служи като хранилище за стойност. Но пък това е вярно и за всички масово потребявани валути - долари, евра, юани - в момента. Те са фиатни пари, имат номинална стойност, само защото правителството, чиято централна банка емитира съответните валути, е постановило, че ще приема само и единствено тях. И стойността им може да бъде сведена до кръгла нула само с едно партийно постановление - пример, скорошната демонетизация на индийските рупии от 500 и 1000.

  Също така чета и много глупости на тема как правителствата се напъвали я да регулират, я да забранят криптовалутите. Това спрямо самите криптовалути могат да го постигнат точно толкова, колкото могат да спрат торентите - тоест, ако не спрат 100% от целия Интернет, не могат да направят нищо. Но могат да регулират и/или да забранят ексчейнджите (това вече се случва в Китай и Ю.Корея) - като юридически лица, служещи най-често като фронт-офис на пуловете за монетизация на изкопаните единици, за тях е налична цялата информация по агенции и служби. Самите ексчейнджи като цяло са и най-слабото звено в цялата екосистема - както предполага името им, те изпълняват ролята именно на бюра за обмяна и банки, с всичките присъщи на тези институции недостатъци. А и следва да се отбележи, че всичките опитващи се да бъдат инвеститори/спекуланти ползват именно тях за дейността си - немалко от тях обикновено имат предишен опит с платформи като Metatrader, а и самите сайтове са направени да изглеждат познати на играчите на Forex. HODLer-ите като правило не ги ползват - те или ползват децентрализирани системи като Bisq, или ги закупуват от биткоин автомати (като този във фоайето на Интерпред в София).

  Що се отнася до цената на биткоина (а и на всички останали криптовалути), zmuz по-горе е прав - зависи изцяло от психологията на масите. А миналата година направо си мязаше на масова психоза, тип "мания по лалетата". Скок от 900$ до 19000$ само за десет месеца - това е присъщо само на балоните, а и на схемите тип "pump-and-dump".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK