Иван Марчев: Зад биткойн стои само вярата на притежателите му, че цената само ще расте

Инвестиционният стратег в Navellier & Associates (Ню Йорк) пред "Капитал"

Иван Марчев, инвестиционен стратег във фирмата Navellier & Associates.
Иван Марчев, инвестиционен стратег във фирмата Navellier & Associates.
Иван Марчев, инвестиционен стратег във фирмата Navellier & Associates.    ©  Капитал
Иван Марчев, инвестиционен стратег във фирмата Navellier & Associates.    ©  Капитал

Иван Марчев редовно коментира злободневни финансови теми за авторитетни финансови сайтове като MarketWatch, SeekingAlpha и Motley Fool, а днес и за "Капитал" - за криптовалутите и проблемите пред тях.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
34 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  praseto avatar :-|
  Свинчуга
  • + 6

  Зад всяка инвестиция стои точно същото.

  Нередност?
 • 2
  m17 avatar :-|
  m17


  До коментар [#1] от "
  Свинчуга
  ":

  Е да не забравяме и реализираните резултати на съответния бизнес. Пък ако се стигне до там и ликвадационната стойност на капитала. Та има голяма разлика всъщност.

  Нередност?
 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 10
  • + 7

  Поредният кратунковец повтарящ безмозъчно изтъркани щампи. Боже мой, ако такива експерти работят на Уол Стриит не се изненадвам, че редовно се дънят. Чак яд ме хваща, че не съм ориентирал навремето към този бизнес.

  Ще изредя само някои от най-големите bloopers:

  "Във всеки финансов баланс обикновено има активи и пасиви, златото е уникално, в смисъл че е актив, който няма пасиви. "

  WTF???

  "Ако примерно Америка изчезне, стойността на доларите ще стане нула, тъй като хартиени пари без финансова система зад тях нямат стойност. Златото обаче запазва своята стойност. "

  Ако Америка изчезне никой не знае каква ще е цената на златото щото най-вероятно това ще е такъв катаклизъм, че е много вероятно да се върнем към бартер с овчи кожи. И какво значи "златото запазва своята стойност"? Каква точно е стойността му? Тази от днес или тази от вчера? Щото не е една и съща.

  Истината е, че стойността на златото е такава каквато е на борсата. Т.е. - няма друг обективен критерий. И затова днес цената е една, а утре е друга.

  Нередност?
 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 7
  • + 7

  "Тъй като биткойн не създава никаква печалба и продажби (освен за тези, които спекулират с него) - няма да може да се задържи задълго дори и на по-ниско ниво, а веднъж тръгне ли оттам надолу - няма спиране. Това е класическият балон, когато се спука, а при биткойн това вече се е случило (понижението с около 50 процента за две седмици от най-високото ниво)."

  Този балон го пукат вече 9 години. Аз купих биткойните си през 2013-та. През 2014-та цената падна с над 70% в началото на годината заради MtGox. На биткойн му трябваха над 3 години за да се върне на позициите от края на 2013-та. Сега дори пак да падне с 70% цената ще е в пъти над това, което беше през 2013-та.

  На кратко - благодаря за клишетата, но смятам да си задържа биткойните.

  Нередност?
 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 4
  • + 9

  Другото безмозъчно клише е за разликата между биткойн и блокчейн. Да, те, наистина, са различни неща. Може да се ползва блокчейн без да се ползва биткойн. Но самата идея на блокчейна (която въпросният "експерт" май не схваща) е да премахне нуждата от trusted third party. Без тази идея блокейн-а е просто една база данни и то не особено ефикасна - съществуващите релационни бази данни са много по-добри в почти всяко отношение. Разликата е, че класическите бази данни имат една ключева слабост - те зависят от това администраторът на базата данни да гарантира за тяхната коректност. И тук е слабият момент - ако администраторът не си върши работата базата данни може да бъде манипулирана. Блокчейнът има предимството, че ако никой не контролира 50% от сървърите то няма как блокчейнът да бъде манипулиран. Въпросът е - колко от блокчейн имплементациите отговарят на това условие? Много малко. И биткойн е една от тези малко имплементации на блокчейна.

  Разликата между блокчейна и биткойн-а е като между долара и американския долар. Долари много - американски, австралийски, зимбабвийски и т.н. Всеки може да си създаде свой долар. Но само американският има тежест като международна валута. И с блокчейна е същото. Блокчейни много. Всеки може да си инсталира блокчейн на компютъра. Но не значи, че моят блокчейн има същият авторитет като този на биткойн. В крайна сметка аз имам пълен контрол над моя блокчейн и мога да си го манипулирам както си искам. Ама я някой да се опита да манипулира блокчейна на биткойн?

  Нередност?
 • 6
  zmuz avatar :-|
  zmuz
  • - 5
  • + 5

  До коментар [#5] от "Николай Николов":

  Преди коментираше смислено, сега си загубил и добър тон и обноски. Марчев може да не е експерт по крипто-валутите, но главната тенденция - че става дума за супер-балон - я долавя точно. Това, което се избистря през последните 2-3 седмици е, че биткойн и другите крипто-валути са различен звяр от блокчейна. И пазарът реагира адекватно. Не е необходимо да купуваш отделно токени, монети и други подобно дрънкулки за да прилагаш технологията. Има и друго, разбира се, нарича се страх. При такова стремително спускане надолу нормално е хората, които са купували на нива над 15 хиляди долара да са уплашени и да разпродават тъй като не искат да загубят всичко. Има елемент на стадност и на паника. Като цяло, струва ми се, концепцията за крипто-валутите е вече сериозно компрометирана в масовото съзнание. А тъй като те са чудо за един ден и няма какво повече да предложат от това, което вече е предложено, финалът ми се струва предрешен.

  Нередност?
 • 7
  zmuz avatar :-|
  zmuz
  • - 3
  • + 4

  Обаче ако биткойн слезе до 50-100 долара парче - запазвам си правото да купя 50-100 ей така, да видим какво ще стане след няколко години. Мога да се набутам с 10 хил. долара без много да подсмърчам, ама с повече ще ми е криво :)

  Нередност?
 • 8
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 1
  • + 3

  [quote#6:"zmuz"]Това, което се избистря през последните 2-3 седмици е, че биткойн и другите крипто-валути са различен звяр от блокчейна. И пазарът реагира адекватно. Не е необходимо да купуваш отделно токени, монети и други подобно дрънкулки за да прилагаш технологията.[/quote]Това е нонсенс - както писах по-горе. Блокчейн и биткойн са различни неща, но блокчейн-ът няма стойност освен като решение елиминиращо нуждата от trusted third party. Без това блокчейн-ът е просто една доста тромава база данни. Почти всяка друга база данни на пазара е по-добра. вЕрвай ме - с бази данни се занимавам вече 20 години.

  Но за да елиминира trusted third party блокчейн-ът е необходимо, но недостатъчно условие. Другото, което е нужно е блокчейнът да е инсталиран в мрежа в която никоя организация не контролира 50% от сървърите. В момента в който една организация придобие такъв контрол блокчейн-ът автоматично се превръща просто във въпросната тромава и неефикасна база данни. По тая причина повечето частни блокчейни дето ги мътят организации като се почне от банките и се стигне до Бритиш Петролеум са запъртъчави. Еквивалентът е просто въпросната организация да инсталира Оракъл и да отвори публичен портал. Всъщност, не е еквивалент - технически ще е по-добре защото Оракъл е много по-добър в почти всичко от блокчейна. С изключение на едно - нуждата от trusted third party.

  Това, което биткойна прави е, че елиминира въпросната trusted third party. Това го правят, разбира се, и много други криптовалути. Така, че най-голямата конкуренция на биткойн не са частните блокчейни, а другите публични такива. А те са все криптовалути.

  Нередност?
 • 9
  zmuz avatar :-|
  zmuz
  • - 4
  • + 5

  До коментар [#8] от "Николай Николов":

  Всичко дето го пишеш може и да е вярно, имаш познания по темата, следя ти коментарите. Няма как да не знаеш също, че цената на даден финансов актив - в случая биткойн и други крипто-валути - се определя най-вече от психологическата настройка на масовия купувач, именно онзи който трябва да се набута за да може цената да върви нагоре. След такова ужилване каквото наблюдаваме от 19 декември насам не мисля, че ще има много мераклии да се набутват наново. Цената му може да се движи напред-назад, но при много ниска ликвидност, която обезсмисля цялата работа. Като се има предвид, че ако нещата пак се закучат - какво пречи на Coinbase & Co. да дръпнат шалтера? Не са регулирани, не им е за първи път. Тогава възниква следния въпрос - каква е пазарната цена на актив, който всеки иска да продаде, но няма платформа за сделката нито пък купувачи?

  Нередност?
 • 10
  redirect1977 avatar :-|
  redirect1977
  • + 9

  Следва да се отбележи, че биткоинът никога не е бил замислян да служи като актив за инвестиции, особено пък за такива със спекулативна цел. Всеки, които си направи труда да прочете документа на Накамото, ще установи, че той е бил замислян да служи предимно като средство за размяна, а поради естеството си, без проблеми може да служи и като разчетна единица. Повечето от напъващите се да бъдат инвеститори в криптовалути, естествено, не са го чели.

  Единственото, което не му достига, за да покрие напълно определението за "пари" (така, както го дават в учебниците по икономика), е че не може да служи като хранилище за стойност. Но пък това е вярно и за всички масово потребявани валути - долари, евра, юани - в момента. Те са фиатни пари, имат номинална стойност, само защото правителството, чиято централна банка емитира съответните валути, е постановило, че ще приема само и единствено тях. И стойността им може да бъде сведена до кръгла нула само с едно партийно постановление - пример, скорошната демонетизация на индийските рупии от 500 и 1000.

  Също така чета и много глупости на тема как правителствата се напъвали я да регулират, я да забранят криптовалутите. Това спрямо самите криптовалути могат да го постигнат точно толкова, колкото могат да спрат торентите - тоест, ако не спрат 100% от целия Интернет, не могат да направят нищо. Но могат да регулират и/или да забранят ексчейнджите (това вече се случва в Китай и Ю.Корея) - като юридически лица, служещи най-често като фронт-офис на пуловете за монетизация на изкопаните единици, за тях е налична цялата информация по агенции и служби. Самите ексчейнджи като цяло са и най-слабото звено в цялата екосистема - както предполага името им, те изпълняват ролята именно на бюра за обмяна и банки, с всичките присъщи на тези институции недостатъци. А и следва да се отбележи, че всичките опитващи се да бъдат инвеститори/спекуланти ползват именно тях за дейността си - немалко от тях обикновено имат предишен опит с платформи като Metatrader, а и самите сайтове са направени да изглеждат познати на играчите на Forex. HODLer-ите като правило не ги ползват - те или ползват децентрализирани системи като Bisq, или ги закупуват от биткоин автомати (като този във фоайето на Интерпред в София).

  Що се отнася до цената на биткоина (а и на всички останали криптовалути), zmuz по-горе е прав - зависи изцяло от психологията на масите. А миналата година направо си мязаше на масова психоза, тип "мания по лалетата". Скок от 900$ до 19000$ само за десет месеца - това е присъщо само на балоните, а и на схемите тип "pump-and-dump".

  Нередност?
Нов коментар