Една от шестте жени топ мениджъри в Siemens
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Една от шестте жени топ мениджъри в Siemens

"Не бих казала, че жените или мъжете са по-добри лидери, по-скоро подходите в лидерството между мъжете и жените са различни."

Една от шестте жени топ мениджъри в Siemens

Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на "Сименс"

Десислава Николова
10221 прочитания

"Не бих казала, че жените или мъжете са по-добри лидери, по-скоро подходите в лидерството между мъжете и жените са различни."

© Цветелина Белутова


Профил

Д-р инж. Боряна Манолова е главен изпълнителен директор на Siemens България от 2009 г. Преди да оглави българското дружество "Сименс" на германския концерн, има дългогодишен опит в частния и обществения сектор. В началото на кариерата си работи в Националната агенция по заетостта в Русе, а по-късно и като регионален мениджър на Агенцията за чуждестранни инвестиции. От 1998 г. до 2007 г. е изпълнителен директор на шведската компания за пътно-строително оборудване "Атлас Копко Лифтън", а от 2007 г. до 2009 г. създава и управлява собствен бизнес в сферата на енергетиката. Магистър е по електротехника и по мениджмънт и фирмено управление. Има докторска степен по "Електроснабдяване и електрообзавеждане", завършила е курсове за лидерство и предприемачество в Bocconi и INSEAD.

Компанията

Siemens е германски инженерингов концерн с приходи 83 млрд. евро за 2017 г. Компанията е представена в България от 140 години и историята й е свързана с изграждането на телеграфната и телефонната мрежа, електрификацията на знакови сгради, доставката на едни от първите рентгенови апарати. Siemens в България има бизнес в енергетиката, индустрията, сградните технологии, транспорта и инфраструктурата. Компанията има и завод за измервателна апаратура високо напрежение в град Правец и два компетентни центъра - за енергиен инженеринг и за иновации в сградните технологии. През пролетта Siemens ще открие в София и Варна два инженерни хъба.

В България за Siemens работят 405 служители, а приходите на българското дружество "Сименс" през 2016 г. са били 100 млн. лв. с печалба от 11.2 млн. лв.

Имате опит и в държавната администрация, и в частния бизнес, и в големи корпорации. Къде сте сключили най-успешните си сделки?

Във всички сфери, в които съм работила досега, е имало интересни и успешни проекти, всеки със своите специфики и предизвикателства. Все пак в този списък бих отличила тези, които реализираме в "Сименс" в България.

Гордеем се, че работим по изключително разнообразни, иновативни, понякога уникални за страната ни проекти. Сред тях е изграждащата се в момента метролиния 3 в София, за която Siemens ще достави 20 влака Inspiro плюс системи за управление, включително сигнализация и електрическа част. Технологиите, които Siemens използва, са наистина модерни, иновативни и безопасни. Освен това новата линия ще разполага с автоматични врати на станциите, като по този начин София ще може да се равнява с европейски столици като Лондон и Париж.

Работим и по други проекти, които са свързани с модернизация, например в ТЕЦ "София-изток". На нашите технологии и ноу-хау се доверяват и водещи индустриални предприятия, сред които компанията за производство на целулоза и хартия "Монди Стамболийски" и производителят на продукти за ветеринарната медицина "Биовет". И двата завода разширяват своето производство и с тях изграждаме нови подстанции и рехабилитираме стари.

Някои от най-иновативните проекти, по които работим през последните години като част от навлизането на Индустрия 4.0 и у нас, са свързани с отворената IoT платформа на Siemens, наречена MindSphere. Това е платформа, която обединява всички активи на дадено предприятие и, качвайки данните на облака, позволява на собствениците и операторите да следят своите машини, оборудване и процеси. На база на тази информация може да се предприемат различни действия, свързани с ремонти или подобряване на процесите. Такива проекти за индустриален онлайн мониторинг и оптимизация вече внедрихме в "РАИС" и "ЗММ Сливен".

Така че Siemens отново е на гребена на технологичната вълна, свързана с навлизането на дигитализацията и интернет на нещата в индустрията, транспорта, сградните технологии, енергетиката, медицината. Тази година компанията ни ще отбележи своята 140-годишнина на българския пазар и се гордеем, че продължаваме да сме част от индустриалното и иновационното развитие на България. Нещо повече - продуктите и услугите, които предлагаме, помагат за технологичната модернизация на родните предприятия и за повишаване на тяхната конкурентоспособност. Нашият стремеж е да бъдем дори една стъпка по-напред, като не само отговаряме на настоящите нужди на клиентите им, но и предугаждаме бъдещите им потребности.

Ваша заслуга са двата нови инженерни хъба, които компанията открива в България. Защо Siemens се спря именно на България?

Решението на концерна за откриването на двата хъба е висока оценка за нашата дейност, от една страна, като част от голямото семейство на Siemens, но от друга страна, и на възможностите, които България предлага, както и на качественото образование в инженерните дисциплини. Вярваме, че чрез новите хъбове, които се очаква да започнат работа през пролетта, ще можем да допринесем за това Siemens да бъде още по-успешен в нашия регион.

В България компанията вече има други 2 инженерни центъра, доказали се през годините. Стъпвайки именно върху това успешно ноу-хау, беше взето решение да бъдат разкрити двата нови хъба в България. Те ще бъдат съответно във Варна и в София, като Варна ще бъде домакин на инженеринговия център, който ще обслужва проекти в автомобилната промишленост, а този в София е с фокус върху обработката на клиентски поръчки.

България се очертава като притегателно място за предприятия от автомобилната промишленост, най-вече за производството на компоненти. Вече има достатъчно натрупан опит в тази сфера, както и специалисти с висока квалификация, което също изигра роля при избора на локация.

В новия център във Варна ще се разработва софтуер, който ще се тества и внедрява на място в производствени предприятия от автоиндустрията по света. Спряхме се на морската ни столица и тъй като работим с много от техническите университети в района, включително тези във Варна, Шумен, Габрово, Русе, и ще разчитаме на тях за кадри.

Вторият ни център ще бъде в София, като той ще обработва клиентските поръчки на Siemens в сферата на индустрията за целия регион на Централна и Източна Европа. Целта му е да стандартизира всички процеси, като започнем от получаването на поръчката, нейното обработване, потвърждение, фактуриране и доставка на необходимото оборудване. За него търсим специалисти, които владеят различни езици от региона като румънски, сръбски, хърватски и други. Това също е предизвикателство, но сме убедени, че в България има нужните кадри с достатъчно добра езикова подготовка.

Как решихте да се разделите със собствения си бизнес, с какво ви привлече Siemens?

Това беше едно от трудните решения, които ми се е налагало да вземам в моята кариера. Преминах от корпоративния сектор в частния, след като почти 10 години управлявах друга чуждестранна компания. Реших, че е дошъл моментът да започна частен бизнес и да приложа наученото, но само 2 години след като създадох и развих успешно компанията си, получих предложението на Siemens да оглавя бизнеса им в България.

Много мислих дали отново да се върна в корпоративния свят, но смятам, че взех много добро решение. Siemens ме привлече с това, че предоставя изключително добри възможности за развитие, за реализация на идеи, на проекти. Разбира се, натежа и това, че дейността на компанията е много разнообразна и мащабна, практически във всички сфери на икономиката. Това ме привлече да се върна в корпоративния сектор и не съжалявам за своя избор.

Имате ли сантимент към някой от секторите, в които работи Siemens?

Нямам. По-скоро гледам да съм там, където съм необходима. Ако моето присъствие или по-детайлно ангажиране е необходимо в сферата на индустрията, аз съм там, ако е в енергетиката – също. Стремя се да фокусирам еднакво вниманието си върху всички направления.

А някое от тях струва ли ви се по-тежко от другите?

Не бих казала, по-скоро спецификите на пазара, на клиентите, на процесите, са различни. Всяко едно направление е различно и ние си даваме сметка, че реално управляваме отделни бизнеси. Смятам, че точно това е и предимството на Siemens - различните бизнес направления да си помагат и подкрепят и съответно да черпят от мащаба, силата и финансовите възможности на голямата компания.

На какво се научихте в процеса на работа от голямата компания?

На търпение, тъй като при нас проектите са сложни, трудни, мащабни. Реализацията им много често изисква дълго време, така че човек трябва да е достатъчно спокоен и търпелив, за да изчака успешния финал на даден проект.

Разбира се, има и множество други предимства. Това, което Siemens ми даде, е възможността да съм част от една международна компания, която е представена в почти всички страни по света и има огромно ноу-хау, от което човек може да почерпи във всяка една ситуация, за всеки един проблем. Пред каквато и трудност да се изправиш, може да намериш решение, което вече е приложено успешно в някоя друга точка на света. Много често с колегите от останалите страни от Централна и Източна Европа споделяме практики – добри и лоши, за да бъдем по-успешни. Това е и най-голямото предимство на международната компания.

Още ли сте една от трите жени - главни изпълнителни директори на Siemens в световен мащаб?

Когато започвах в Siemens, бях едва втората жена на поста главен изпълнителен директор. Няколко години по-късно станахме три, а сега, след девет години в компанията, вече сме шест. Смятам, че това е напредък, който се дължи и на политиката на Siemens за насърчаване на жените и тяхното развитие. Но, разбира се, за всяка една ръководна позиция в компанията подборът става на база на лични качества и опит.

Докато в България и като цяло в Централна и Източна Европа сме постигнали успехи по отношение на равенството на половете, смея да твърдя, че в други части на света тази "битка" тепърва предстои. Окуражително е, че все повече компании осъзнават, че даването на възможност за кариера на жените е икономически изгодно и за бизнеса, и за държавите, в които те работят.

В "Сименс" сме пример за равнопоставеност на половете. В мениджърския ни екип, както и в цялата компания, съотношението мъже - жени е почти 50 на 50. Този баланс се дължи не толкова на това, че аз съм изпълнителен директор, а по-скоро на факта, че имаме изключително добри професионалисти дами, които работят много упорито и са заслужили позициите си.

Не е ли по-скоро мъжка професия инженерната?

Статистиките показват, че в България процентът на жените, които учат или работят инженерна професия, е по-висок от средния за Европа. Около 30% от жените у нас са заети в IT и инженерния сектор.

Съвсем скоро попаднах и на друга статистика - че жените са 50% от всички занимаващи се с наука у нас, което е изключително добър показател. Така че в България традиционно жените имат своята територия и в инженерните специалности, и в науката.

Аз съм председател на Съвета на жените в бизнеса в България, в който членуват много дами на високи мениджърски позиции, изпълнителни директори или топ-мениджъри в компаниите си. Нашите членове са практически в целия спектър на икономиката, като започнем от тежко машиностроене, енергетика, индустрия, медицина, банково дело и стигнем до смятаните за традиционно дамски професии. Така че смятам, че жените у нас се представят на много високо ниво и имаме какво да покажем като добри практики.

Кои са качествата, които правят жените по-добри лидери?

Не бих казала, че жените или мъжете са по-добри лидери, по-скоро подходите в лидерството между мъжете и жените са различни. Жените по-често са фокусирани върху това да намерят консенсус, да изслушат другата страна и да ръководят чрез своя личен пример, докато мъжкият подход е малко по-различен.

Но отново искам да подчертая, че много зависи от индивидуалните качества на самия човек и от типа бизнес, който ръководи, защото понякога различните подходи могат да се приложат успешно към определен тип бизнес. Аз лично винаги съдя хората по техните лични качества, а не по това от какъв пол са, и смятам, че когато човек носи в себе си необходимия заряд и желанието да работи и постига определени резултати, той винаги може да бъде успешен.

Всички нови хора ли подбирате вие или от едно определено ниво нагоре провеждате интервютата?

Лично аз се срещам и събеседвам със служителите, които са на ръководни позиции в компанията, особено ако пряко ще работя с тях. Но познавам всички служители в компанията, тъй като редовно имаме срещи с различните бизнес направления или с хората, работещи по конкретен проект. Често посещавам и завода ни в Правец, който произвежда компоненти за измервателна апаратура високо напрежение. Един път в годината имаме и обща среща, на която споделяме как е минала годината и какво ни очаква, така че контактите с мен са много лесни.

Как успявате да мотивирате младите хора и въобще служителите си да останат тук, а да не заминат в чужбина?

"Сименс" работи в няколко посоки в това отношение. Първата е да намерим и привлечем нужните кадри, като в никакъв случай не разчитаме само на обявите за работа. Работим активно с университетите в София, Варна, Шумен, Русе, Габрово. Там сме оборудвали модерни зали с наши технологии, а наши специалисти участват в определянето на програмите и в изпитните комисии. Предлагаме и възможности за студентски стажове, като най-добре представилите се получават покана за постоянна работа.

Смятам, че силата на Siemens е да привлича младите хора с това, че работата, която вършат, е смислена и дава много принадена стойност към проектите и развитието на страната като цяло. За тях е много важно да имат цел в своята дейност, да виждат резултатите от своята работа, както и да имат възможност да се развиват и вървят напред. И ние се стараем да им осигурим всичко това.

Другата ни насока е задържането и развитието на настоящите ни кадри. Предлагаме на нашите служители множество специализирани обучения. Непрекъснато повишаваме и разширяваме тяхната компетентност и професионална квалификация, като предоставяме възможност за ротация вътре в компанията. Освен това колеги могат да отидат да работят в компания на Siemens в друга държава за определен период и след това да се върнат при нас, за да приложат наученото. Имаме множество такива успешни примери. Професионализмът на нашите служители се радва на високо признание, като много от тях са натоварени и с регионални мениджърски функции.

Освен професионалните тренинги предлагаме и различни обучения за подобряване на личното благосъстояние и здраве – за здравословен начин на живот, здравословно хранене и други. В централата на компанията разполагаме със спортна зала, стоянка за велосипеди и детска градина, в която служителите могат да оставят децата си и да са спокойни, докато работят.

Предлагаме и различни инициативи, насочени към тяхната мотивация и задържане. Такава например е програмата за закупуване на акции от Siemens. По този начин нашите служители стават акционери, съсобственици в компанията. Това е силен мотивиращ фактор те да дават максималното от себе си, за да допринасят за развитието на компанията.

На какво държите, когато избирате екипа си?

Когато подбирам нови хора, с които да работя, разбира се, гледам професионалните качества и опит, но залагам и на потенциала, който може да бъде открит у човека. За мен са важни ентусиазмът и отдадеността на работата, както и честността и откритостта в отношенията. Това е моята максима и от нея се ръководя и в ежедневната си работа. Аз също съм открит човек и предпочитам, когато има проблеми или някакви въпроси, те да бъдат поставени на масата и изчистени. Това е в интерес на всички и помага за добрите взаимоотношения.

Смятам, че екипът на "Сименс" е съставен от много добри професионалисти, всеки в своята област, които са отдадени на своята работа и харесват това, което правят. Вярвам, че в днешно време това е най-важният мотивационен фактор.

Кое беше последното, което научихте?

Много обичам да чета и винаги, когато пътувам, вземам със себе си много книги. Все пак бих споменала една книга, която ми направи много силно впечатление и която сега използвам и в разговорите ни в съвета.

Бях част от едно обучение на Siemens за жени лидери в престижния бизнес университет INSEAD във Франция и там се запознах с преподавателката по организационно поведение Ерминия Ибара, която ми подари книгата си "Работна идентичност" (Working Identity). В нея тя разказва за това как се структурира кариерата на даден човек и как успехът е поредица от решения, които сами вземаме. Фокусът й е, че човек трябва много добре да осъзнава и преценява възможностите, които животът му поднася, и да се възползва от тях. Мисля, че може да се научи доста от тази книга, но, разбира се, е въпрос на желание и вътрешна убеденост да се приложи наученото на практика.

Q&A

Какви бизнес устройства използвате?

Използвам iPhone и лаптоп. От една страна, те са голямо улеснение, тъй като цялата ни информация, често дори ежедневния ни график, е качен на тях, но от друга страна, лесно може да станем зависими от тези устройства.

Кои са любимите ви книги?

Следя всичко ново, свързано с бизнеса, и се опитвам непрекъснато да бъда в крак с последните тенденции. Привърженик съм на ученето през целия живот и се стремя непрекъснато да разполагам с най-актуалната информация. Чета много специализирани книги, вестници, списания, онлайн издания, всичко, което предоставя допълнителна информация, която би ме обогатила.

Обичам и художествена литература, но за съжаление ми остава все по-малко време за нея. Харесвам творчеството на Исабел Алиенде и съвсем наскоро препрочетох "Къщата на духовете". Това, от една страна, е една увлекателна книга, но от друга – дава поглед върху един исторически период, който е много труден за Чили. Всъщност това е една непреходна история и тя може да бъде отнесена към всяка една страна по света.

Как прекарвате свободното си време?

В последните години свободното ми време понамаля доста заради ангажиментите ми в Съвета на жените и в други бизнес организации. Разбира се, опитвам се да балансирам между работата и личното време, но честно си признавам, че невинаги успявам.

Смятам, че все пак е въпрос на планиране да вмъкнеш в програмата и малко време за себе си и за най-близките си. И съпругът ми, и дъщеря ми са много заети (двамата са предприемачи с натоварени програми), но винаги се опитваме да синхронизираме графиците, така че да можем поне вечер и през уикенда да имаме време за цялото семейство и за разходки с нашия кокер шпаньол.

Интервюто взе Десислава Николова

Профил

Д-р инж. Боряна Манолова е главен изпълнителен директор на Siemens България от 2009 г. Преди да оглави българското дружество "Сименс" на германския концерн, има дългогодишен опит в частния и обществения сектор. В началото на кариерата си работи в Националната агенция по заетостта в Русе, а по-късно и като регионален мениджър на Агенцията за чуждестранни инвестиции. От 1998 г. до 2007 г. е изпълнителен директор на шведската компания за пътно-строително оборудване "Атлас Копко Лифтън", а от 2007 г. до 2009 г. създава и управлява собствен бизнес в сферата на енергетиката. Магистър е по електротехника и по мениджмънт и фирмено управление. Има докторска степен по "Електроснабдяване и електрообзавеждане", завършила е курсове за лидерство и предприемачество в Bocconi и INSEAD.

Компанията

Siemens е германски инженерингов концерн с приходи 83 млрд. евро за 2017 г. Компанията е представена в България от 140 години и историята й е свързана с изграждането на телеграфната и телефонната мрежа, електрификацията на знакови сгради, доставката на едни от първите рентгенови апарати. Siemens в България има бизнес в енергетиката, индустрията, сградните технологии, транспорта и инфраструктурата. Компанията има и завод за измервателна апаратура високо напрежение в град Правец и два компетентни центъра - за енергиен инженеринг и за иновации в сградните технологии. През пролетта Siemens ще открие в София и Варна два инженерни хъба.

В България за Siemens работят 405 служители, а приходите на българското дружество "Сименс" през 2016 г. са били 100 млн. лв. с печалба от 11.2 млн. лв.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK