Гинка Върбакова: Не познаваме политици. Само ние и банката сме в сделката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гинка Върбакова: Не познаваме политици. Само ние и банката сме в сделката

"В момента водим преговори с няколко международно финансови институции с висок кредитен рейтинг."

Гинка Върбакова: Не познаваме политици. Само ние и банката сме в сделката

Собственичката на "Инерком България" пред "Капитал"

Теди Василева, Ивайло Станчев
22854 прочитания

"В момента водим преговори с няколко международно финансови институции с висок кредитен рейтинг."

© "Инерком"


Интервюто е от седмичния брой на "Капитал", взето е във вторник (27 февруари) и е актуализирано в сряда (28 февруари).

Разкажете накратко за себе си и бизнеса ви?

Родена съм в гр. Стамболийски, живяла съм за кратко в Пазарджик, а през последните 20 години живея в София. Завършила съм приложна лингвистика в Югозападния университет в Благоевград. Със съпруга ми сме се занимавали с различни бизнеси, но през последните 10 години бизнесът ни е основно в сектора на енергетиката и строителството. Ние бяхме едни от пионерите и изградихме 23 MW фотоволтаични централи. Работим и се развиваме и в изграждане и реконструкция на енергийна инфраструктура. Общите активи на фирмите ни са около 100 млн. лв., а предварителната печалба за 2017 г. е около 10 млн. лв.

Има данни обаче за различни бизнес начинания и партньорства на съпруга ви в миналото, които повдигат доста въпроси...

Винаги сме се стремили да бъдем прозрачни и честни към нашите партньори, уважаваме закона и нямаме задължения към държавата, смятаме, че сме едни нормални български бизнесмени.

Покрай соларите или сделката с CEZ имали ли сте срещи с политици или хора от изпълнителната власт освен Теменужка Петкова, с която стана ясно, че се познавате отдавна?

Не познавам политици и нямам близки контакти с хора от властта. През годините, разбира се, съм имала официални срещи в Комисията за енергийно и водно регулиране и Министерството на енергетиката като член на управителния съвет на фотоволтаичната асоциация, но става дума само за официални срещи, по въпроси на сектора.

При този шум около сделката за ЧЕЗ, не смятате ли, че трябва да се представите на премиера, в енергийното министерство или пред секторния регулатор?

До този момент ние бяхме изцяло фокусирани върху преговорите с продавача. Това е една частна сделка, в която бизнесът и политиката трябва да бъдат разграничени. Политиката трябва да задава законите и нормите, по които ние, бизнесмените, да работим. Друга връзка между нас не бива да има. Ако някой потърси среща с мен, няма да откажа, тъй като ние няма какво да крием.

А някой от държавното управление търсил ли ви е вече?

Не, досега никой не се е свързал с мен. И ми е много обидно да се твърди, че никой не знае нищо за тази сделка и едва ли не сме се появили в последния момент, при положение че "Инерком" участва в процедурата още от самото начало преди повече от година. Така че ако някой е имал интерес да види кои са участниците в тази сделка, да ги провери с какво се занимават - можеше отдавна да го е направил. Ние не се крием, но може би не са ни приемали за фаворити.

Как една сравнително малка компания с приходи от около 50 млн. лв. ще осигури над 1 млрд. лв. (цена за CEZ, за миноритарните дялове и евентуално рефинансиране на заем) и после да инвестира в мрежата?

Цената е значително под споменатото число. За финансирането имаме детайлен и устойчив бизнес план, с който убедихме най-голямата компания в Чехия и една от най-големите в Европа, че имаме капацитета и възможностите да затворим тази сделка и, което е още по-важно, да управляваме устойчиво бизнеса, който придобиваме.

Откъде ще намерите това финансиране?

Не мога да коментирам детайли от споразуменията, които сме подписали с продавача. Имаме голяма неустойка, ако нарушим клаузите. В момента водим преговори с няколко международни финансови институции с висок кредитен рейтинг. Нека да изчакаме завършването на сделката, когато всичко по нея ще може да стане публично. Но, подчертавам, показали сме разчети пред финансовите институция, с които преговаряме, на базата на които ще получим необходимите средства.

Докъде сте с договора за кредит?

В момента се водят преговори, като целта е да затворим финансирането в сроковете съгласно договора.

Колко са средствата, които самата "Инерком" ще осигури?

Това е част от преговорите с банките и когато имаме яснота и не сме ограничени от конфиденциалността на преговорите, ще се радваме да го споделим с вас.

Дотук публично казвахте, че парите са от международна банка. Няма как тя да ви даде 100% от цената... Трябват или ваши средства, или от друг...

За собственото си участие в сделката "Инерком" ще използва собствени средства, на базата на собствените си активи и печалбата, която е генерирала и ще продължи да генерира от бизнеса, който управляваме, ще си осигури финансиране. И понеже спекулациите по тази тема са много, подчертавам, че това финансиране не е от офшорни фирми. Изобщо цялото финансиране на сделката и цената, и самоучастието, ще бъдат ясни и публични след приключването й. Нека не забравяме, че закупуваните активи са от публични дружества, което означава, че финансирането за закупуването им ще бъде строго контролирано.

Докога трябва да платите цената?

След като получим разрешение от Комисията за защита на конкуренцията, нашето желание е да затворим сделката възможно най-скоро.

Има ли вероятност да не успеете да намерите парите и да не платите в срок?

Досега преговорите ни гарантират комфорт в това отношение.

Премиерът и чешки медии показаха документ, че сте планирали средства да дойдат от Уникредит Булбанк, ПИБ, ББР...

Финансиране от офшорни дружества няма да има. Банковото финансиране ще бъде водено от голяма международна банка. Българската банка за развитие и Първа инвестиционна банка няма да участват във финансиране на придобиването. Още един път, нашето самоучастие ще бъде гарантирано и финансирано от досегашния ни бизнес. Казано накратко - само ние и банката сме в сделката

Участват ли в сделката руско-грузинските доскорошни собственици на мол "Парадайз"?

Не мога да коментирам.

Ако впоследствие се окаже друго, ще се дискредитирате...

Наясно съм, нека да изчакаме всичко да приключи и тогава ще коментираме пак. В интервюто, което ще вземете от мен след пет години, този въпрос няма да присъства. С Божията помощ сделката да приключи успешно.

Дори и сега никой да не стои зад вас, това може да се случи, за да получите необходимия политически комфорт.

Досега се говореше, че някой стои зад нас. Сега - че в бъдеще ще стане така. Нека да мине достатъчно време и ще се види. Тези неща не могат да останат скрити. След години ще се радвам да установите, че не е имало скрит интерес.

Какво и в какъв хоризонт може да очакват потребителите, ако в средата на година наистина придобиете бизнеса на ЧЕЗ?

Хората няма да усетят никакви негативи от промяната на собствеността. Нашите планове за развитие и подобряване на услугите ще представим, след като придобием и влезем във владение на компаниите. Планираме да съкратим административните срокове за услугите, като например за присъединяване към мрежата, да ориентираме компанията към бизнеса, да създадем нови услуги за домакинствата.

През март ЧЕЗ трябва да внесе в регулатора плана си за инвестиции и цени за следващия период. CEZ съгласувала ли ги е с вас?

Към момента дружествата са собственост на CEZ. Срокът за заявяване на нови ценови предложения изтича до края на март, както за 3-годишният регулаторен период, така и за ценовия, които ще започнат от 1 юли. Предложенията ще бъдат направени изцяло от името на ЧЕЗ. Ако сделката приключи успешно, ние ще спазваме одобрените от регулатора параметри на бизнеса.

Електроразпределителната мрежа има нужда от сериозно и доста скъпо обновяване. Ще може ли да се справите с това?

Ще инвестираме толкова, колкото е предвидено в одобрената от КЕВР инвестиционна програма, но не по-малко от необходимото за гарантиране сигурността на доставките. Имаме идеи, имаме решения, ще ги видите. Нашето желание е да предоставяме по-добра услуга, което включва и постоянни инвестиции в иновации и подобряване на енергийната инфраструктура. Амбицирани сме да докажем, че може да предложим добри и качествени услуги на бизнеса и домакинствата.

Интервюто взеха Теодора Василева и Ивайло Станчев


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Тя била и банките, бабини деветини. Тя ходи с двама адвокати, за да не вземе да се отплесне да каже нещо, което не е написано от тях.

 • 2
  mul1426175987394222 avatar :-|
  Milen Stefanov

  Имат ли участие грузинците - "не мога да коментирам" - явно имат.
  Ако нямаха , щеше да каже "категорично не ".

 • 3
  air_born avatar :-|
  air_born

  Направо невероятно ми се струва как всеки коментира толкова негативно и търси под вола теле. Много тъжна картинка е цялото бг общество - всеки си съчинява какво ли не без никакви факти и всички прогласят. Дайте факти че нещо не е наред. Дайте шанс на бг бизнеса. Днес четох коментари че не изглежда жената като милионер. Мъка и тъга... Ако беше западна фирма всички щяха да са щастливи. Вижте теленор и нова телевизия кой ги купи защо никой нищо не казва?

 • 4
  m_todorov avatar :-|
  m_todorov

  Повярвах ти, ганке.

 • 5
  chichka avatar :-|
  chichka

  Браво Гинче, само така, няма да се даваш на политици и лаладжии! Купувай е мачкай. Тъпаците трябва да разберат, че тока ще стане 3 лв преди бензина!

 • 6
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Цялата история е много поучителна и показва що за калпазани са в МС. А Гинка се справи доста добре в офсета с калпазаните и партизаните...

 • 7
  trentatre avatar :-P
  Андонов

  А, ПееФски и Борисов познавате ли?
  Щото те не са точно политици.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Естествено, предпочитам да не стават собственик. Но не може да се отрече, че жената има мозък в главата и говори аргументирано и убедително. Ако не беше въпросът за грузинците, със сигурност щеше да запази правоприличие.

  Далеч е от описанията в нета тип "Гинка от Пазарджик". Напълно нормален човек е за бизнесдама.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK