С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 5 фев 2019, 15:45, 10938 прочитания

Ненко Трифонов: Планираме около 1 млн. лева инвестиции в животновъдната ферма

Носителят на отличието "Млад фермер на 2018" на фондация "Еврика" пред "Капитал"

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ненко Трифонов е бакалавър по "Агрономство – полевъдство" и магистър по "Агробизнес" от Аграрния университет в Пловдив. Регистрира се като земеделски производител през 2004 г., когато е още студент, и става част от фамилния бизнес в областта на селското стопанство. Създава модерна кравеферма в гр. Баня, Пловдивска област, а по-късно затваря цикъла с преработката на мляко и месо и производството на млечни и месни продукти в предприятия в село Ведраре, община Карлово. Ненко Трифонов получи отличието "Млад фермер на 2018 г." на фондация "Еврика", което се връчва за 28-а поредна година. Ограничителното условие е номинираните да не са по-възрастни от 35 години.

Защо решихте да се занимавате със земеделие, колко е голямо вашето стопанство?


- Цялото ми семейство се занимава със земеделие от 15 години, насочихме се към отглеждането на животни, пшеница, слънчоглед, царевица, различни бобови култури. Отрасълът е добре субсидиран в България. Аз се занимавам с животновъдство, а с отглеждането на земеделски култури се занимават родителите и роднините. Моята ферма е по-скоро голяма - отглеждаме 1000-1100 крави, 280 бивола, около 750–800 дойни говеда. Деветдесет процента от кравите са вносни – от Германия и Дания. Добиваме около 30 литра мляко от глава животно на ден. Във фермата има изградена инсталация за електроенергия от биогаз, инвестицията е за около 3 млн. лв. Изпълнили сме четири проекта по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони, направили сме инвестиции в оборудване за около 3.5 млн. лв., от които 1.7 млн. лв. са субсидиите, а останалото е финансирано чрез кредити.

Какви инвестиции направихте през 2018 г.?

- През миналата година инвестирахме около 700 хил. лв. основно в подновяване на стадото и закупуване на земеделска техника. Това са предимно собствени средства, субсидиите са незначителна част.



Защо не са много тези, които искат да се занимават с отглеждането на животни?

- Един от проблемите е трудното намиране на работна ръка. Все още се срещат трудности при субсидирането на животните, има много изисквания, а през 2018 г. намалиха част от субсидиите. Според браншовите асоциации това намаление се дължи на увеличения брой животни в страната, в резултат на което пада ставката за глава животно.

Трябва ли да има изобщо агросубсидии, те не изкривяват ли бизнеса?

- Да, непременно трябва да има агросубсидии. Донякъде те изкривяват картината, но без тях животновъдите няма да успеят да се справят. При малките фермери с до 100-200 животни нещата са много тягостни. Големият проблем е, че в България животните се гледат неефективно. Лактацията е 305 дни, високопродуктивните животни в чужбина дават 9-10 тона мляко за този период, а в България - около 5 тона. Това се дължи на съвкупност от фактори - недобро отглеждане, недобра дажба за изхранване, недобри условия.

Трябва ли да има агропреференции за отделни отрасли – например зеленчукопроизводство, овощарство, биопроизводство?

- Според мен всички сектори трябва да бъдат равни. В България има един проблем – когато нещо е преференциално, всички се насочват към него. Преди години това беше производството на тикви, следващата година са пъпеши, догодина ще е нещо друго.

Занимавате се с млеко- и месопреработка, как се развива този ваш бизнес?

- Създадохме мандрата, която вече се нарича "Ведраре", през 2014 г., а месопреработващото предприятие - през 2017 г. Мандрата е със среден размер - преработва около 40 тона мляко на ден. Произвеждаме основни видове истински млечни продукти от краве, овче, козе и биволско мляко под марката "Ведраре". Работим със собствена суровина и със суровина от основни партньори – най-големите български ферми за овце, кози и биволици. Месопреработващото предприятие, което продава под марката "Карлово мес", е с капацитет около 3 тона дневно. Продаваме основно в най-големите търговски вериги в страната.

Как работите с веригите, има ли натиск за ниски цени?

- За веригите или добро, или нищо. Но не мисля, че има натиск. Когато произвеждаш качествени продукти – пазар има за всички.

Кои са вашите клиенти в чужбина?

- Продаваме основно във Великобритания и Испания чрез търговци на млечни продукти. В Лондон например доставяме за TFC Supermarkets – турска верига с около 15 магазина. Българската диаспора иска да яде българска храна. Продаваме млечни продукти, сушени месни деликатеси, сурово-сушени колбаси, охладени меса - кайма, кебапчета, кюфтета. Експортът ни е около 10% от общите продажби, но сега започваме износ чрез "Лидл България" за "Лидл Румъния" и се надяваме този процент да се вдигне.

Колко са заетите във вашите фирми и какви са приходите за 2018 г.?

- Заетите в животновъдната ферма са 14, в мандра "Ведраре" – 63, в "Карлово мес" – 14. Продажбите на "Ненко Трифонов фуудс" (млекопреработката) за 2018 г. са малко под 10 млн. лв., което е близо 65% ръст спрямо 2017. За ЕТ "Ненко Трифонов" приходите са с около 30% по-високи спрямо 2017 г. и достигат около 6 млн. лв. през миналата година.

Какви са очакванията за приходите от продажби през 2019 г. и какви инвестиции планирате?

- За млечните продукти очакваме около 30% ръст спрямо 2018 г., а за месните – около 25%. Планираме около 1 млн. лв. инвестиции, които ще бъдат насочени основно в подновяване на стадото, надяваме са на минимум 300 нови животни. Строим нов цех за разфасовка на млечни продукти, който ще бъде разположен на около един декар площ. Общата инвестиция в СМР и оборудване ще е малко под милион лева. Искаме да запазим сегашните работни места и да увеличим производителността.

Какво пречи на младите фермери в България?

- Бумащината и липсата на квалифицирана работна ръка пречат особено много на малкия бизнес. Когато трима-четирима са заети, за да гледат семейно 50-60-100 животни, не им остава време да се занимават с документи. А те са страшно много и някои се подават по няколко пъти. Но от три години не съм изпълнявал европроект, така че нещата може да са се променили.

Интервюто взе Мара Георгиева
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


  • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
  • Джои Прайс, Jumpstart
  • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Заедно и в добро, и в лошо 1 Заедно и в добро, и в лошо

Радомир Миланов, управляващ директор в SAP България, пред "Капитал"

18 окт 2019, 2253 прочитания

Невил Причард: Темпът на промяна увеличава необходимостта от адаптиране, учене и развитие Невил Причард: Темпът на промяна увеличава необходимостта от адаптиране, учене и развитие

Основател на People in Flow и лектор на HR and Leadership Forum 2019

14 окт 2019, 1777 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Интервю" Затваряне
Ценностите зад PR бизнеса

Мария Гергова-Бенгтссон, собственичка и управляващ директор на PR агенцията United Partners, пред "Капитал"

Още от Капитал
Новите инженери на "Бош"

Германската група направи инженеринг център в София, който разработва технологии за автомобилната индустрия

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Решения за софийските проблеми

Какво предлагат кандидатите за кметския пост по ключови за града въпроси

Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

20 въпроса: Даниела Костова

Тя претворява различни житейски ситуации в работата си като художник, а най-амбициозният й проект беше реализиран това лято във Виена

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10