Орнит Шинар: Държавата не трябва да се меси там, където частният сектор се справя добре

Ръководителят на стартъп партньорствата на Citibank в интервю за "Капитал"

С населението си от 8.8 млн. души Израел е сравнима като големина с България, но като степен на развитие в областта на предприемачеството и технологиите двете страни са като различни планети. По данни на независимата неправителствена организация Startup Nation Central технологичният сектор допринася за 12% от брутния вътрешен продукт и дава заетост на 8% от работещите в страната.

През 2018 година там работят активно 6600 високотехнологични компании, проведени са 681 рунда по финансиране на стартъпи, с които са набрани 6 млрд. долара. Завършени са 97 изхода от инвестиции в такива дружества на обща стойност 3.28 млрд. долара. Броят на професионалните инвеститори в сектора е 430 и за една година се е увеличил с 16. Мултинационалните компании, разкрили развойни центрове, са 320, а специализираните хъбове, акселератори, co-working space и програми за подкрепа на стартиращи компании в технологиите са 225.

За да стигне толкова напред, Израел е изминал не много дълъг, но затова пък поучителен път. Бедна на природни ресурси, но богата на образовано, тренирано в армията население, преди 20 години държавното управление оценява потенциала и избира да подпомогне развитието на технологичния сектор, като предложи стимули на мултинационалните гиганти да отворят развойни центрове в страната, а и на квалифицираните професионалисти чрез привлекателна имиграционна политика.

Citigroup e една от компаниите, отворила Innovation Lab в Тел Авив, а резултатът е в десетки разработки, които, от една страна, подкрепрят стартъп екосистемата на Израел, а, от друга - фундаментално променят начина, по който се развива глобалната банка. От лабораторията й тръгва например проектът Proximity, който дава възможност на инвеститорите дистанционно да участват в общи събрание на акционерите и след тестовия период във Великобритания ще бъде предложен на глобалния пазар. През развойния си център в Тел Авив банката гледа и към възможностите на близките дестинации, стана ясно по време на медийна среща, организирана от банката за журналисти от Централна и Източна Европа, включително и България. В интервю за "Капитал" Орнит Шинар, която е ръководител дялови инвестиции и иновации в Citi, каза, че акселераторската програма на институцията е отворена и за технологични компании от България.

Шинар, която израелският вестник Haaretz определя като една от 66-те жени, които трябва да познавате, ще бъде в София на 20 юни за участие в InnoStart Forum, който се организира от Американска търговска камара в България и Израелско-американската търговска камара.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове