Кризата на Силициевата долина
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кризата на Силициевата долина

"Вместо да мислиш как да продадеш компанията, направя я така, че да оцелее във времето", казва Адео Реси

Кризата на Силициевата долина

Основателят и изпълнителен директор на преакселераторската програма Founder Institute Адео Реси пред "Капитал"

6461 прочитания

"Вместо да мислиш как да продадеш компанията, направя я така, че да оцелее във времето", казва Адео Реси

© Надежда Чипева


Визитка

Адео Реси е сериен предприемач от Силициевата долина, съосновател и изпълнителен директор на един от най-големите преакселератори в света - Founder Institute. Той е и сред основателите на ТheFunded.com, онлайн платформа, която дава възможности на мениджъри и предприемачи от цял свят да анализират, оценяват и преглеждат източници на финансиране от цял свят. В Университета в Пенсилвания е бил съквартирант с главния изпълнителен директор на SpaceX и Tesla Motors Илън Мъск. Тази година той беше лектор на технологичната конференция DigitalK, организирана от "Капитал" и фондовете LAUNCHub Ventures и NEVEQ.

Преакселе- раторът

Базираният в Калифорния преакселератор Founder Institute (FI) е създаден през 2009 г. от Адео Реси и Джонатан Грийчан. Институтът е насочен към предприемачи, които вече имат професионален опит зад гърба си, но тепърва стартират собствена компания. Той обучава стартъпи в над 200 града по света, а в България отваря врати през 2015 г. За четири години през програмата са преминали 106 души, а 35 стартъпа са я завършили изцяло, като шест от тях са получили инвестиция. Тази година FI отвори в София първия офис извън Силициевата долина.
3500 стартъпа общо са завършили програмата на Founder Institute.

30 млрд. долара е общата им оценка.

Как се промени Силициевата долина през годините?

Живея там от 2007 г. и за 12 години се промени изключително много. За съжаление Google и Facebook имаха негативен ефект върху долината. Когато за първи път отидох там, имаше със сигурност големи компании, но в който и ресторант, бар или магазин да влезеш 90% от хората бяха предприемачи. Може да засечеш Стив Джобс, Марк Зукърбърг, Лари Пейдж на улицата, всички са навън, работят и си говорят. Сега тези компании станаха гигантски и започнаха да плащат на хората огромни суми пари. Среден компютърен инженер може да печели по 5 млн. долара на година. Затова вече всичко там е изключително скъпо. Има например ритейлър на McLaren през една улица от дома ми, а колите там започват от цена 1 млн. долара.

Много от предприемаческия дух се е загубил и се е заменил от много високоплатени технологични работници, които правят трудно за предприемачите да си намерят дори жилища на достъпни цени. Фокусът върху технологичните иновации не е свързан с бъдещите нужди на света, за да стане едно по-добро място.

Трябва да се случат съществени промени в Силициевата долина. Първо, да позволят на предприемачите да се върнат в региона. Второ, да се изравнят бизнес амбициите с нуждите на света днес. Може би в един момент целият свят ще стане една Силициева долина с различни центрове на умения в зависимост от това коя страна или град в какво е добра. Например Стокхолм ще бъде финтех столицата на света, Хелзинки ще бъде лидер в хранителната промишленост, а България - лидер в селското стопанство.

В публикация в блога ви сте написали, че Силициевата долина преминава през екзистенциална криза. В какво се изразява тя?

Дълго време Силициевата долина се справяше много добре в създаването на технологични иновации. Едно от предизвикателствата обаче е те да подобряват човечеството и живота на хората. Вярвам, че бъдещите иновации ще са неща, които подобряват качеството на живота не само за хората, но за всички живи същества. Добър ориентир за това са 17-те цели на ООН за устойчиво развитие. Това са неща, които трябва да се случат, за да живеем по-добър живот.

Европа вече е пазарен лидер в създаването на бизнеси, които до голяма степен отговарят на 17-те цели за развитие. Затова фокусираме и програмата на FI върху тях. Иска ми се 80% или повече от компаниите, които създаваме, да работят поне върху някои от тези 17 цели. За 2019 г. целта ни е 30% от компаниите да отговарят на тях. В Европа този процент вече е надминат. В Северна и Южна Америка, Африка и Азия не са дори близо до този процент.

Европа дълго време повтаря, че е назад по отношение на технологиите и иновациите, но ако погледнем основаните компании и приемем, че бъдещето е в тези 17 цели на организацията, Европа всъщност е много по-напред от останалия свят и може да вдъхнови останалите да следват стъпките й.

Какво представлява социалното предприемачество?

Има различни наименования на бизнеси, които правят света по-добро място. Едните се наричат социално предприемачество, има бизнеси с предназначение и такива с въздействие. Ако имате нужда от дефиниция какво означават тези термини, просто използвайте тези 17 цели на Организацията на обединените нации и ако бизнесът ви попада в някоя от тях, то вероятно работите в сферата на социалното предприемачество.

Има стигма около социалните бизнеси, че няма да печелят никога пари. Но FI например е социален бизнес и ние сме печеливши. Може и трябва да правиш добри неща за света и може и трябва да печелиш пари от тях.

Какво е мерилото за истински успех в предприемачеството?

Когато става въпрос за рискови инвестиции, мерилото дълго време беше стойността на екзита или IPO. В реалността обаче продажбата на компания обикновено довежда до нейната смърт. Ако компанията стане публична, се променя цялата структура на бизнеса. Затова според мен съвременното мерило за успех е хората да построят компания, която може да остане във времето, хората в компанията да се развиват и да им се осигурява по-добър живот.

Казвате, че предприемачите не трябва да се фокусират върху продажбата на компаниите си, а върху развитието им. Вие обаче имате много продадени компании зад гърба си, какво се промени?

Всяка компания, която съм продал, е умряла. Да продадеш компанията е много добре от парична гледна точка, но е и тъжно, защото е краят на нещо, върху което си работил много усърдно. Затова според мен, ако бизнесът е значим за теб и прави света по-добро място, трябва да продължиш да работиш върху него възможно най-дълго. Така че, вместо да мислиш как да продадеш компанията, направи я така, че да оцелее във времето. Ако погледнем Стив Джобс и това, което направи с Apple, компанията е лидер на пазара много след смъртта му, което означава, че е построил значим бизнес. Трябва да мислим за нов модел на предприемачество, при който хората мислят повече като Стив Джобс, отколкото да осъществят екзит и да приберат пари.

Но пък рисковите инвеститори се фокусират върху продажбата на компаниите.

При модела на днешните рискови инвеститори фондът има живот от 10 до 15 години и след това трябва да върнат парите на партньорите или инвеститорите. Толкова отнема и на компаниите да пораснат, но често след тези години някои компании не искат да се продават или да направят IPO. Тогава фондовете прибягват до драстични действия и безскрупулно поведение, за да ликвидират холдингите си. Историята за Uber и съоснователя Травис Каланик, който напусна компанията, го доказва. След това направиха компанията бързо публична, което се случва под натиска на инвеститорите.

Какъв тогава е бъдещият модел на рисковите инвестиции?

Трудно е да се каже какво е бъдещето им, но вярвам, че трябва да се експериментира повече с дългосрочни фондове, за да се постигнат по-добри резултати за инвеститорите.

Често се споменава, че сте много близки приятели с Илън Мъск. Какво научихте от него през годините?

Едно то най-важните неща, които съм научил и спазвам, е, че трябва да имаш много силна воля, за да успееш в бизнеса, защото има много хора, които ще кажат, че няма смисъл в това, което правиш, че идеята ти е луда. Трябва да имаш воля да преминеш през всичките откази и съмнения. Второто много важно нещо е, че Илън успява изключително добре да приоритизира задачите си, кое да направи първо, второ, трето и т.н. Понякога имам лист с над 20-30 задачи и се стремя да бъде категорично ясен в това кои са най-важните и приоритетно трябва да свършa. Това помага да не се изгубиш в ежедневните задължения.

Трета година е част от DigitalK и журито на стартъп състезанието. Kакво ви е впечатлението от финалистите тази година?

Много ми харесаха 2-3 стартъпа от полуфиналистите, но не всички от тях стигнаха до финала.

Прави ми впечатление, че тази година много от компаниите на полуфинала не бяха представeни от техните изпълнителни директори и дори го коментирахме между членовете на журито. Много е важно именно те да представят компанията, защото в крайна сметка инвестираш в изпълнителния директор и няма как инвеститор да вземе решение, без да прекара много време с него. Двама инвеститори дори казаха, че много са харесали две идеи, но тъй като не са ги представили изпълнителните им директори и основатели, не могат да приемат компаниите несериозно.

Q&A

Как балансирате работата и личния живот?

Много харесвам работата си и не я възприемам като работа, а просто че правя неща, които за мен са важни и ми носят удоволствие. Ако трябва да избирам дали да гледам Netflix цял ден, или да бъда във FI по цял ден, със сигурност ще избера второто, защото ще ми е много по-забавно и удовлетворяващо. Най-добрият баланс се постига, когато работиш нещо наистина удовлетворяващо и му се наслаждаваш.

Прекарвам между 60 и 80 часа на седмица на работа, което е дори по-малко в сравнение с преди години. Най-дълго съм прекарвал между 80 и 110 часа на работа през седмицата. Затова сега се чувствам като на ваканция. Наистина е изморяващо да работиш по 16-18 часа на ден и това, което правя в такива случаи, е често да тренирам. Мога да спя навсякъде между 4 и 6 часа, което е достатъчно за мен. Преди да си легна, трябва да правя нещо, което ме разтоварва, като да гледам телевизия, да слушам музика или друго.

Имате ли хобита?

Хобитата ми са пряко свързани с хобитата на децата ми. Имам три деца и всеки път когато не работя, прекарвам време с тях. Синът ми преследва покемони и иска да стане най-добрият в света, в момента е седми, и така и аз ставам добър в преследването на покемони. Преди го побеждавах, а сега той ме бие.

Много харесвам да ходя на походи. От сцената искам да мога да отида директно на трасето, затова и гледам винаги да съм подходящо облечен за планина. Обикновено ходя на къмпинг всеки уикенд през лятото, обичам да съм навън сред природата и да прекарвам време със семейството и децата ми.

Коя книга бихте препоръчали?

Аз не чета. Вярвам, че може да научиш всичко, от което имаш нужда, наблюдавайки света около теб. В областите, в които нямам познания, мога да ги набавя чрез наблюдения. И тъй като мозъкът ми не е повлиян от мислите на други хора, смятам, че мога да видя неща, които другите хора пропускат. Не поставям нещата в рамки.

Интервюто взе Сирма Пенкова

Визитка

Адео Реси е сериен предприемач от Силициевата долина, съосновател и изпълнителен директор на един от най-големите преакселератори в света - Founder Institute. Той е и сред основателите на ТheFunded.com, онлайн платформа, която дава възможности на мениджъри и предприемачи от цял свят да анализират, оценяват и преглеждат източници на финансиране от цял свят. В Университета в Пенсилвания е бил съквартирант с главния изпълнителен директор на SpaceX и Tesla Motors Илън Мъск. Тази година той беше лектор на технологичната конференция DigitalK, организирана от "Капитал" и фондовете LAUNCHub Ventures и NEVEQ.

Преакселе- раторът

Базираният в Калифорния преакселератор Founder Institute (FI) е създаден през 2009 г. от Адео Реси и Джонатан Грийчан. Институтът е насочен към предприемачи, които вече имат професионален опит зад гърба си, но тепърва стартират собствена компания. Той обучава стартъпи в над 200 града по света, а в България отваря врати през 2015 г. За четири години през програмата са преминали 106 души, а 35 стартъпа са я завършили изцяло, като шест от тях са получили инвестиция. Тази година FI отвори в София първия офис извън Силициевата долина.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.