Десет години в инженерния свят на Siemens

Д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на "Siemens България", пред "Капитал"

Визитка

Д-р инж. Боряна Манолова оглавява от 10 години Siemens България, която е част от Siemens AG – глобална компания за продукти, технологии и решения в сферата на електрификацията, автоматизацията и дигитализацията за енергийния и индустриалния сектор.

В началото на кариерата си Манолова работи в Националната агенция по заетостта в Русе, а по-късно и като регионален мениджър на Агенцията за чуждестранни инвестиции. От 1998 г. до 2007 г. е изпълнителен директор на шведската компания за пътно-строително оборудване "Атлас Копко Лифтън". От 2007 до 2009 г. създава и управлява собствена компания в сферата на енергетиката. Магистър е по електроника в Русенския университет и по корпоративни финанси в Стопанската академия в Свищов. Има докторска степен по електроснабдяване и електрообзавеждане от Русенския университет. Завършила е курсове за приедприемачество и лидерство в университетите Bocconi и INSEAD.

Компанията

В България Siemens присъства вече над 140 години. Част от структурата на компанията са два компетентни центъра – в сферата на сградните технологии и енергетиката, както и производствено предприятие за измервателна апаратура високо напрежение в гр. Правец. През 2018 г. компанията откри два нови хъба в България – за обработка на клиентски поръчки за Централна и Източна Европа (София) и за разработване и внедряване на софтуер за автомобилната индустрия (Варна). Приходите от продажби на компанията в България през финансовата 2019 г., която приключи на 30 септември, са 41.4 млн. евро. В България концернът има 464 служители.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар