Десет години в инженерния свят на Siemens

Десет години в инженерния свят на Siemens

Д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на "Siemens България", пред "Капитал"

Десислава Николова
5938 прочитания

Визитка

Д-р инж. Боряна Манолова оглавява от 10 години Siemens България, която е част от Siemens AG – глобална компания за продукти, технологии и решения в сферата на електрификацията, автоматизацията и дигитализацията за енергийния и индустриалния сектор.

В началото на кариерата си Манолова работи в Националната агенция по заетостта в Русе, а по-късно и като регионален мениджър на Агенцията за чуждестранни инвестиции. От 1998 г. до 2007 г. е изпълнителен директор на шведската компания за пътно-строително оборудване "Атлас Копко Лифтън". От 2007 до 2009 г. създава и управлява собствена компания в сферата на енергетиката. Магистър е по електроника в Русенския университет и по корпоративни финанси в Стопанската академия в Свищов. Има докторска степен по електроснабдяване и електрообзавеждане от Русенския университет. Завършила е курсове за приедприемачество и лидерство в университетите Bocconi и INSEAD.

Компанията

В България Siemens присъства вече над 140 години. Част от структурата на компанията са два компетентни центъра – в сферата на сградните технологии и енергетиката, както и производствено предприятие за измервателна апаратура високо напрежение в гр. Правец. През 2018 г. компанията откри два нови хъба в България – за обработка на клиентски поръчки за Централна и Източна Европа (София) и за разработване и внедряване на софтуер за автомобилната индустрия (Варна). Приходите от продажби на компанията в България през финансовата 2019 г., която приключи на 30 септември, са 41.4 млн. евро. В България концернът има 464 служители.

Защо избрахте да следвате мъжка специалност като инженерството?

Не мисля, че има мъжки и женски специалности. Винаги съм се интересувала от техника и точни науки, а и имах примера на майка ми, която е машинен инженер. Родителите ми също ме подкрепяха и насърчаваха да се развивам в тази насока, така че моят избор да се насоча към инженерна специалност бе съвсем логичен. В моята специалност имаше и много други момичета като мен.

Завършила съм Техническия университет в родния ми град Русе със специалност "Електроника и микроелектроника". По-късно продължих образованието си в Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов, специалност Корпоративни финанси. През 2014 г. придобих докторска степен по специалността "Електроснабдяване и електрообзавеждане", отново в РУ "Ангел Кънчев". Така че цялото ми образование е в сферата на инженерните науки. Мисля, че то много ми помага за моята позиция като главен изпълнителен директор на Siemens за България.

Какъв опит придобихте от собствения си бизнес и от работата в държавната администрация, преди да приемете предложението на Siemens?

Наистина, преди да оглавя Siemens България, вече бях натрупала опит както в държавния сектор, така и в частния, включително собствен бизнес. Първото ми работно място бе в Националната агенция по заетостта в Русе, а по-късно станах регионален мениджър на Агенцията за чуждестранни инвестиции. През 1998 г. бях поканена за изпълнителен директор на шведската компания за пътно-строително оборудване "Атлас Копко". След близо 9 години на тази позиция прецених, че е време да се опитам да развия собствен бизнес. Насочих се към сферата на енергетиката - нещо, което беше ново за българския пазар. Създадох компанията, развих я успешно и след около две години получих предложението да стана главен изпълнителен директор на Siemens за България.

Спомняте ли си първия си служител, как понесохте отговорността, че само от вас зависи това той да получава заплата и да работи?

Да, разбира се. Колегите, които назначих, бяха хора, които познавах в друго амплоа, така че си ги спомням много добре. Този бизнес продължава да съществува и да се развива и до днес, а и повечето от колегите, които започнаха с мен, все още са част от компанията.

Възприемам всеки един от тези етапи в кариерата ми като важна част от моя професионален път. Работата в държавни институции като Агенцията по заетостта и Агенцията за чуждестранни инвестиции ми даде ценни познания за двата основни двигателя на бизнеса – хората и парите. След това в голямата корпорация "Атлас Копко" имах възможност да разбера как се работи в международна компания и как се прави международен бизнес, а опитът ми в частния бизнес ми даде допълнителна увереност, че мога да се справя с всякакви предизвикателства.

Трудно ли взехте решението да изоставите собствения си бизнес и да поемете поста на главен изпълнителен директор на Siemens за България, който заемате вече 10 години?

Siemens ме привлече с това, че е компания, която работи във всички кътчета на света. В България тя присъства вече 140 години и отдавна се е превърнала в символ на качество, надеждност и иновативност.

Реших, че това е компанията, в която мога още по-добре да реализирам своите възможности и потенциал. Привлече ме и това, че Siemens инвестира в зелени технологии, както и че с моята работа и тази на моя екип можем да допринесем за развитието на икономиката на България като цяло. Така че решението не беше толкова трудно.

Разбира се, първите дни, първите месеци не бяха леки – Siemens е голяма, комплексна организация и трябва време, за да можеш добре да я разбереш, да се ориентираш във всички механизми и процеси в нея. Допълнително трябваше да навляза по-дълбоко и в различните бизнеси, в които Siemens развива дейност.

Кой беше най-трудният от тях?

Като че ли няма лесни бизнеси, защото всички сфери, в които работим, са трудни. Става дума за индустрия, енергетика, инфраструктура, здравеопазване, все браншове, които не можем да наречем лесни. Но аз съм много доволна от това, че имаме отлична връзка с нашите клиенти и партньори, които развиват бизнес в тези сфери.

Кои са най-любимите ви проекти?

Честно казано, всички проекти по някакъв начин са ми любими. Трудно ми е да избера само няколко от иначе много дългия списък. Все пак в глобален мащаб бих посочила един особено емблематичен проект на компанията, реализиран съвсем наскоро на Галапагоските острови, които са обявени от ЮНЕСКО за биосферен резерват заради уникалната им природа.

На най-големия от островите – Изабела, Siemens изгради хибридна електроцентрала, която е напълно въглеродно неутрална и се захранва от фотоволтаици и биогориво на базата на местен орех. Тя замени предишната остаряла електроцентрала с дизелово гориво с много високи нива на вредни емисии и шум, като по този начин въведохме една новаторска зелена технология.

В България всички проекти са ми любими - като започнем от модернизацията на индустриални компании, например от минната индустрия, с която работим много тясно, минем през интегрирането на модерни сградни технологии в най-емблематичните търговски центрове и офис сгради в София и в страната, модернизацията на ТЕЦ "София – изток", и ,разбира се, стигнем до столичното метро, което е наша гордост. Това е проект, който помага за превръщането на София в модерна столица по подобие на Лондон или Париж, където също се движат наши метровлакове.

Ние доставяме не само влакове за трети метродиаметър, но и системи за тяхното управление. Очакваме с нетърпение пускането им в движение, като те ще бъдат най-модерните в момента – с възможност за безпилотно управление и системи от най-ново поколение.

Кой беше най-големият проблем, с който сте се сблъсквали през кариерата си?

Струва ми се, че в настоящия момент най-големият проблем за Siemens, а, предполагам, и за други компании, е липсата на кадри. Недостигът на работна ръка се явява сериозна спънка за разрастването и дори за съществуването на много бизнеси у нас.

Един от начините, по който се опитваме да се справим с него, е чрез засилена работа с техническите университети в страната, на които разчитаме за кадри. Другият начин е да разширяваме географския си обхват, откривайки нови офиси в България, така че да се възползваме от местния образователен и кадрови потенциал. Такива вече имаме в Пловдив, наскоро открихме и офиси във Варна и Русе. От опита ни мога да кажа, че това е печеливша стратегия, която ни позволява не само да открием нужните кадри, но и да работим в полза на местните общности и икономика.

Как успяхте да убедите централата да разширите присъствието си в тези градове?

Уверявам ви, че не беше никак лесно, тъй като се състезавахме като локация с няколко държави от региона.

Siemens България се ползва с много добро реноме в рамките на глобалната корпорация Siemens. Тази репутация, както и аргументите, които посочихме - че можем да се справим със задачите и да намерим подходящите хора за два нови хъба, допринесоха за нашия успех.

Единият от двата хъба, които открихме миналата година, е в София. Той се занимава с обработване на клиентски поръчки в сферата на индустрията и обслужва Централна и Източна Европа. Трябваха ни хора, които владеят различни централно- и източноевропейски езици, намерихме ги тук, в София. В момента в него работят 23 души, като плановете са да се разраснат до 40 служители.

Другият ни хъб във Варна е свързан с разработване и внедряване на софтуер в автомобилната индустрия. Колегите работят с най-големите автопроизводители в Европа, там знанията и уменията са много специфични. Освен че намерихме подходящи кадри, ние ги обучаваме и развиваме. В момента в центъра работят 17 души, като се очаква екипът да продължи да се разраства.

Офисът в Русе е част от структурата на нашия Център за иновации в сградни технологии. В София в него вече работят над 120 инженери, затова потърсихме други локации. В офиса на центъра в Пловдив имаме 20 души, а в Русе - още 11, с планове да стигнем до 20 служители там.

Изключително сме доволни от това развитие и смятаме, че в бъдеще можем да отворим офиси и в други градове в България. Освен връзката с местната икономика и университети това ни дава достъп до квалифицирани хора, които можем да намерим на място и които да останат да работят по родните си места.

Как чертаете проектите на компанията?

В това отношение можем да стъпим върху една глобална пазарна стратегия на Siemens, валидна за целия свят. Нашият бизнес фокус е насочен в сфери като електрификация, автоматизация, дигитализация. Основните приоритети се задават от централата, но ние можем да ги адаптираме спрямо целите, условията, спецификите или проектите, които очакваме за нашия пазар.

Трудно или лесно се работи с държавата?

Всяка голяма компания като нашата иска да работи в условия на политическа и икономическа стабилност, затова много усилено работим чрез бизнес организациите, в които членуваме – КРИБ, Германо-българската търговско-индустриална камара, Българския форум на бизнес лидерите, за да установим и поддържаме добър контакт и диалог с правителството и институциите. България се ползва с много добро реноме в средите на Siemens и се надяваме да продължава да е така.

Вие сте един от уважаваните членове на бизнес общността, членувате и участвате в управлението на много сдружения на бизнеса. Как решихте да създадете дамска бизнес организация?

Аз съм председател на Съвета на жените в бизнеса в България, но самата организация беше създадена от група ентусиасти - както жени, така и мъже, през 2012 г. Създадохме я с цел да споделим добри примери от нашите кариери и да подпомогнем млади дами, които са в средата на своята кариера, да получат по-голяма увереност в това, че могат да направят следващите стъпки и да се развиват успешно в сферите, в които работят. В нашата Лидерска академия, която има вече своето шесто издание и в която дамите се обучават на меки умения, имаме много успешни примери за кариерно развитие на участниците. Това ни кара да сме изключително удовлетворени от работата, която вършим.

Вие сте изключително отборен играч. Никога не чух да кажете "аз направих", обикновено казвате "ние"

Един ръководител е толкова добър, колкото е добър екипът му. Аз имах късмет в това отношение. Когато се присъединих към Siemens през 2009 г., там вече имаше добър, изграден екип, с който започнахме веднага работа. Повечето от хората, с които стартирах, все още са част от екипа. Междувременно към него се присъединиха нови служители, обогатявайки пъстрата амалгама от качества, профили и способности.

Моята роля като мениджър най-вече е да дам възможност на всеки един от екипа да покаже най-доброто от себе си, да му създам условия за това. За целта се изисква много добро познаване на хората, с които работя, какво ги мотивира и какво още мога да направя, за да бъдат спокойни, доволни и да могат да постигат целите, които си поставяме заедно. Имаме един dream team и самите резултати на компанията го показват.

Какъв човек не бихте назначили в екипа, например, ако е безкрайно талантлив, но пък конфликтен, бихте ли го взели?

Колкото по-различни са хората в един екип, толкова по-добре. Ако хората са еднакви, мислят по еднакъв начин, бихме изпуснали интересни възможности, които идват с различната гледна точка. Затова никога не търся в екипа хора, които да са унифицирани. В Siemens България има голямо разнообразие по отношение на характери, опит, възраст, но те се допълват много добре.

Не бих взела в екипа човек, който не споделя нашите ценности за честен бизнес, за бизнес, който помага на обществото, нашите ценности, свързани със социалната отговорност.

Q&A

Как си разпределяте времето?

Старая се да направя така, че да имам време както за компанията, така и за бизнес организациите, в които членуваме, за обществените ми ангажименти и, разбира се, не на последно място - за семейството ми.

Съпругът ми също е много ангажиран, дъщеря ми вече е голяма и се реализира като предприемач. И тримата сме с много натоварена програма, затова се опитваме да синхронизираме времето си, за да имаме възможност поне вечер или през уикенда да сме заедно. Това, което ни обединява, е и домашният ни любимец - кокер шпаньол, който чака да бъде разходен, така че винаги намираме време за него.

Какво четете напоследък?

За мое огромно съжаление нямам толкова време за четене, колкото би ми се искало. Освен документи и професионална литература се опитвам да намеря време и за художествена литература, най-вече през уикендите или когато съм в почивка или на път. В момента чета автобиографията на Хилъри Клинтън "Какво се случи". Харесвам да чета автобиографии, защото те ми показват как различни бизнес и политически лидери са станали това, което са.

Обичам хубава художествена литература, като често препрочитам някои класики. "Гордост и предразсъдъци" е една от любимите ми книги, които харесвам още от ученическите си години. В различни периоди от живота си човек намира различни елементи в нея, които го впечатляват и му въздействат.

Интервюто взе Десислава Николова

Визитка

Д-р инж. Боряна Манолова оглавява от 10 години Siemens България, която е част от Siemens AG – глобална компания за продукти, технологии и решения в сферата на електрификацията, автоматизацията и дигитализацията за енергийния и индустриалния сектор.

В началото на кариерата си Манолова работи в Националната агенция по заетостта в Русе, а по-късно и като регионален мениджър на Агенцията за чуждестранни инвестиции. От 1998 г. до 2007 г. е изпълнителен директор на шведската компания за пътно-строително оборудване "Атлас Копко Лифтън". От 2007 до 2009 г. създава и управлява собствена компания в сферата на енергетиката. Магистър е по електроника в Русенския университет и по корпоративни финанси в Стопанската академия в Свищов. Има докторска степен по електроснабдяване и електрообзавеждане от Русенския университет. Завършила е курсове за приедприемачество и лидерство в университетите Bocconi и INSEAD.

Компанията

В България Siemens присъства вече над 140 години. Част от структурата на компанията са два компетентни центъра – в сферата на сградните технологии и енергетиката, както и производствено предприятие за измервателна апаратура високо напрежение в гр. Правец. През 2018 г. компанията откри два нови хъба в България – за обработка на клиентски поръчки за Централна и Източна Европа (София) и за разработване и внедряване на софтуер за автомобилната индустрия (Варна). Приходите от продажби на компанията в България през финансовата 2019 г., която приключи на 30 септември, са 41.4 млн. евро. В България концернът има 464 служители.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход