На първо място инженер
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

На първо място инженер

"През следващите години България ще има всичко необходимо да се развие с по-бързи темпове в IT сектора от Чешката република преди време", смята Станислав Протасов

На първо място инженер

Станислав Протасов, съосновател на софтуерната компания Acronis

Константин Николов
26835 прочитания

"През следващите години България ще има всичко необходимо да се развие с по-бързи темпове в IT сектора от Чешката република преди време", смята Станислав Протасов

© Acronis


Профил

Станислав Протасов е съосновател и старши вицепрезидент за продуктовите разработки на софтуерната компания Acronis. Завършва Московския физико-технически институт и основава няколко различни IT компании с приятеля си от университета Сергей Белоусов. Впоследствие базират бизнеса в Сингапур. Кандидат на физико-математическите науки, държи над 70 международни патента.

Компанията

Софтуерната компания Acronis разработва софтуер за киберзащита, архивиране на файлове, възстановяване, синхронизиране и споделяне на документи и файлове за бизнеса. Създадена е в началото на века от четирима съдружници в Сингапур, след като е отделена от друга компания - Parallels. Има над 1400 служители в 18 държави, сред които и България. Компанията отвори голям офис тук през миналата година, където навлезе след придобиването на местната "Т-софт", чийто екип от 20 специалисти работеше с нея от години. В момента има над 200 служители.

Продуктите на Acronis се ползват от над 5 млн. клиента и 500 000 бизнеса. През септември стана ясно, че компанията е получила финансиране от 147 млн. долара от инвестиционната банка Goldman Sachs, което оценява дружеството на над 1 млрд. долара.

Колко трудно беше в началото на компанията да сте инженер, а после и мениджър?

Мисля, че на първо място съм инженер. Развих се и като мениджър, но основно другият съосновател, Сергей Белоусов, се занимаваше и се занимава с визията и растежа на компанията. Той се справя отлично и на продуктово, и на бизнес ниво. Аз се фокусирам основно върху създаването на най-добрия възможен продукт - така че съм повече инженер, отколкото бизнесмен. Но определено, когато работите от самото начало на една компания, трябва да изградите и мениджърски умения.

Колко трудно беше да създадете собствен продукт и да го развиете?

Започнахме да работим със Сергей веднага след завършване на университета. Първата ни компания се казваше SWsoft, която по-късно се превърна в Acronis и Parallels. Що се отнася до създаването на собствен продукт, е много трудно да се каже точно как стигнахме до днешния размер на компанията. В университета със Сергей смятахме, че ще работим в научната сфера, но след разпада на Съветския съюз тази сфера не можеше да ни осигури нужното качество на живот. Познавате тази обстановка - мисля, че България също премина през такъв период. И тогава започнахме да се оглеждаме с какво да се захванем. И компютрите се оказаха една добра и нова възможност - нямаше много хора, които да се занимават с такава дейност в бившия съветски блок. Доброто образование, макар да не беше компютърни науки, а по-скоро физика и математика, ни даде възможност по естествен път бързо да развием компютърни умения. Нямахме никакъв опит в създаването на продукт и първият ни бизнес се занимаваше с аутсорсинг на софтуерни разработки за външни клиенти, както много други източноевропейски компании. В края на 90-те години настъпи спукването на първия дотком балон и ние разбрахме, че да имаш собствен продукт е много по-добър вариант, отколкото да работиш за друг. Така стигнахме до идеята първо за Parallels, а после и Acronis.

Как се прави тази стъпка от подизпълнител до собствен продукт?

Много е трудно. Всяка следваща стъпка е трудна - независимо дали от работа за друг към собствен продукт или от един собствен продукт към няколко такива, или към изграждане на цялостна собствена платформа. Когато бях млад, имаше компании с много известни продукти като Ashton-Tate - в един момент бяха по-големи от Microsoft, или Borland, които така и не оцеляха. Има немалко случаи, когато хвърляш много енергия в нов продукт, разрастваш се бързо и натрупваш пари, и искаш да забавиш темпото. Ето защо е трудно - за да продължиш напред, трябва да имаш много воля и нещо, което да те стимулира.

Много болезнено е да преминеш от IT аутсорсинг към собствен продукт, защото работата за такива клиенти е някак си удобна. Ако имаш дългосрочен договор с тях, ти знаеш, че приходите ти са осигурени, независимо какво правиш. Но в момента, в който започнеш да разработваш продукт, изведнъж ти става ясно, че си сам - нямаш приходи, докато продуктът не излезе на пазара и започне да прави пари. И в известен смисъл е плашещо. В нашия случай смятам, че ако не се беше случило спукването на дотком балона, можеше и да продължим да работим като подизпълнител. Но през 1999-2000 г. американските компании започнаха да намаляват бюджетите си за аутсорсинг. И ние си казахме: Да, можем да продължим, но с намаляващ брой клиенти, или можем да преминем към наш продукт, което е рисков ход, но пък не сме зависими от друг.

Ако трябваше да дадете само един съвет и пример на млад предприемач, какъв би бил той?

Познавам много хора, които изградиха компании и продукт от нулата и станаха успешни. И за всички тях важи едно и също - поел по този път, винаги се сблъскваш с момент, когато искаш да спреш и да преминеш в друга сфера, например да работиш за друг, или да пратиш CV-то си на Microsoft. Има моменти, в които наистина си мислиш, че с живота ти е свършено. И единственият съвет, който мога да дам е: Никога не се предавай, не спирай, опитай по някакъв начин да преминеш през тези трудности и продължи по своя път.

Как решихте в Acronis да помагате на образователни инициативи, да се занимавате с благотворителност и въобще да помагате обратно на екосистемата, която ви помогна да се развиете като компания? От само себе ли се случи, или по-скоро възникна от нуждата да намерите и развиете още хора за бизнеса си?

Може би и двете. Със сигурност имаме нужда от още специалисти. Но например когато изграждаме училище в Сенегал, не очакваме нещо от подобно действие. Вярваме, че знанието е на първо място, и най-доброто, което може да сторим в живота си, е да помогнем за разпространяването на това знание. Даваш на хората шанс за по-добър живот и да постигнат повече, и в крайна сметка цялото общество печели от това. Със сигурност, когато помагаме на различни университети, налице е и HR елементът. Защото колкото са по-добри студентите в Софийския университет например, толкова по-добри инженери ще можем да наемем. Не сега, но може би след пет години. Но не това е единствената причина. Другата е желанието ни да увеличим образователното ниво чрез съвместни проекти, които никога не бихме могли да направим сами. Защото каква е основната разлика между академичната и корпоративната изследователска дейност? В повечето компании тази дейност води до резултати, които се използват в продукти. Докато при университетите негативните резултати от изследванията също са много важни, защото се учиш от тях. Бизнесът не може да си позволи това. Така че при съвместна работа с университети получаваме опит, който сами не можем да натрупаме.

За много европейски стартъп предприемачи провалът е някаква стигма, каквато например в Силициевата долина няма. Защо според вас е така?

Да, в Русия също има такива усещания. Мисленето се променя, но бавно. Смятам, че е често срещано в цяла Европа, но най-вече в източноевропейските държави. В САЩ е друго, защото никой не го е грижа колко провала имаш зад гърба си и винаги може да успееш. Една от причините за тези настроения в България и въобще Източна Европа е, че тези държави зависят от външни източници на капитал. България не може да си позволи като САЩ да инвестира много пари в изследвания и стартъп проекти. А американската финансова система е най-развитата в света и за щатските компании е много по-лесно да наберат капитал. Така, ако се провалиш, си ок, стига да не си изхарчил парите за луксозни стоки и живот, защото получаваш опит. А пък инвеститорите така или иначе са вложили пари в стотици компании и две от тях примерно да са успешни, е супер. Такава развита финансова система дава възможност на предприемачите да експериментират повече. Нещата ще се променят в Европа, но ще отнеме време.

Инвестирате ли като бизнес ангел?

Да, инвестирал съм в един от стартъп фондовете на Сергей Белоусов. Инвестирам и самостоятелно - понякога губя пари, понякога печеля, което е нормално.

Следите ли компании, които могат да ви помогнат с технологии, хора и услуги?

Да, постоянно следим компании и специалисти за определени технологии, които могат да допълнят бизнеса ни. Така разширяваме и мирогледа си.

Къде искате да видите Acronis след три до пет години?

Визията ни е фокусирана и точна и ни дава сериозни възможности за бъдещето. Защитата на данните и сигурността се сливат и трябва да интегрираш и двете услуги. Смятам, че Acronis ще бъде глобален лидер в тази област.

Какво ще е мястото на софийския офис в цялата тази организация?

Със сигурност ще бъде най-големият ни инженерен офис. Според мен през следващите години България ще има всичко необходимо да се развие с по-бързи темпове в IT сектора от Чешката република преди време. Разполагате с хора, природа, част от Европейския съюз сте и всъщност може да растете бързо и да се превърнете в IT хъб.

Интервюто взе Константин Николов

Профил

Станислав Протасов е съосновател и старши вицепрезидент за продуктовите разработки на софтуерната компания Acronis. Завършва Московския физико-технически институт и основава няколко различни IT компании с приятеля си от университета Сергей Белоусов. Впоследствие базират бизнеса в Сингапур. Кандидат на физико-математическите науки, държи над 70 международни патента.

Компанията

Софтуерната компания Acronis разработва софтуер за киберзащита, архивиране на файлове, възстановяване, синхронизиране и споделяне на документи и файлове за бизнеса. Създадена е в началото на века от четирима съдружници в Сингапур, след като е отделена от друга компания - Parallels. Има над 1400 служители в 18 държави, сред които и България. Компанията отвори голям офис тук през миналата година, където навлезе след придобиването на местната "Т-софт", чийто екип от 20 специалисти работеше с нея от години. В момента има над 200 служители.

Продуктите на Acronis се ползват от над 5 млн. клиента и 500 000 бизнеса. През септември стана ясно, че компанията е получила финансиране от 147 млн. долара от инвестиционната банка Goldman Sachs, което оценява дружеството на над 1 млрд. долара.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK