Иван Цанков: Въглищата за момента означават енергийна независимост

Изпълнителният директор на "AES България" пред "Капитал"

Иван Цанков, изпълнителен директор на "AES България"
Иван Цанков, изпълнителен директор на "AES България"
Иван Цанков, изпълнителен директор на "AES България"    ©  Надежда Чипева
Иван Цанков, изпълнителен директор на "AES България"    ©  Надежда Чипева
Какви са преките и косвените ефекти за компаниите в България от войната в Украйна, какви мерки вземат и какви са прогнозите им. Това коментираха мениджъри по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" на 15 март. Тук можете да видите интервюто с изпълнителния директор на "AES България" Иван Цанков.

Как България може най-ефективно да се преориентира от руската си енергийна зависимост? И може ли да го направи преди следващата зима?

В контекста на всичко това, което се случва в момента в Украйна, определено въпросът за енергийната зависимост на България отново излиза на преден план. В най-голяма степен България е зависима от руския газ. Колкото по-бързо бъде редуцирано това, толкова по-бързо държавата ще излезе от ситуацията. Безспорно проектът, който най-много може да допринесе за това, е интерконекторът с Гърция, защото тази тръба ще позволи на страната да внася големи количества газ от трети страни - както от Азербайджан, така и от новоизграждащия се терминал в Александруполис. В допълнение на това България и сега има възможност да внася от други страни, така че в комбинация с новата тръба това би било добро начало.

AES е сред лидерите в световен план в производство на батерии (има дори свои литиево-йонни, които са много ефективни), това част ли е от бъдещите бизнес планове на компанията в България?

Така е, имаме обща компания със Siemens, която се казва Fluence (50/50 инвестиция). Определено тя е един от най-големите имплементатори на литиево-йонни батерии в света. Наскоро направи IPO, така че се развива изключително добре, с много проекти в цял свят. Действително с огромния си опит и специалистите си ще бъде от полза за България, особено във връзка с предложените проекти в Плана за възстановяване. Става въпрос за 6-те гигавата батерии, които се появиха съвсем наскоро. Но и другия проект, който е комбинация на ВЕИ с батерии. Безспорно тези амбиции на България представляват интерес за Fluence и много скоро се надявам да бъдем от полза, като организираме среща за обмяна на опит и обсъдим какво трябва да се случи в България, за да се направи привлекателна средата.

Според вас и AES трябва ли да се променят рамките на зелените политики като Fit for 55 и Зелената сделка, които налагат бързо изваждане на въглищните мощности, предвид че България е все още изключително зависима от своите ТЕЦ (AES изпраща една от най-силните си години през 2021 г.)?

Ако ми бяхте задали този въпрос преди половин година, щях да ви дам доста по-различен отговор. Нека ви отговоря обаче по следния начин. Fit for 55 и въобще Зелената сделка са един страхотен европейски проект, в много правилна посока. Всеки би искал да живее в един по-чист и екологичен свят. Съвсем наскоро заедно с колегите от Американската търговска камара и един от най-добрите консултанти в Европа направихме едно пазарно проучване относно това какъв трябва да бъде енергийният микс на България, така че да могат да се изпълнят целите на Европейската комисия по Зелената сделка. Имаше съответно няколко сценария, по които може да се случи, но най-щадящият за обществото откъм разходи беше свързан с едно много по-плавно и равномерно извеждане от употреба на въглищните мощности. Особено в контекста на войната в Украйна, въглищата за България означават енергийна независимост. Не трябва да се бърза. България трябва да наблегне на това, което има като ресурс, да се цели напред към "там, където трябва да стигне", но да се даде достатъчно време, за да може икономиката да се нагласи. Важно е да се осигурят енергийната независимост и сигурността на електроснабдяването на българския бизнес и домакинства. Именно тук съществуващите въглищни мощности играят сериозна роля и както са играли в исторически план, така могат да са много важни в тази безпрецедентна криза в момента.

В този контекст ТЕЦ "Марица-изток 1" имаше една от най-успешните си години през 2021 година...

Много са факторите, които влияят на този бизнес - пазарните условия, климатичните политики и въобще сега войната в Украйна. Трябва да ви кажа, че за пореден път се доказва, че "Марица-изток" е гръбнакът на българската енергетика и икономика. Защото независимо какво си говорим, това са български ресурси, токът се произвежда в България и няма никаква външна зависимост от геополитическите процеси около нас.

Интервюто взе Евгени Ахмадзай