Коста Чолаков: Застраховките за транспорт до зоните на конфликт или липсват, или са скъпи

Главният изпълнителен директор на ДЗИ Коста Чолаков пред "Капитал"

Коста Чолаков, главен изпълнителен директор на ДЗИ
Коста Чолаков, главен изпълнителен директор на ДЗИ
Коста Чолаков, главен изпълнителен директор на ДЗИ    ©  Надежда Чипева
Коста Чолаков, главен изпълнителен директор на ДЗИ    ©  Надежда Чипева
Какви са преките и косвените ефекти за компаниите в България от войната в Украйна, какви мерки вземат и какви са прогнозите им. Това коментираха мениджъри по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" на 15 март. Тук можете да видите интервюто с главния изпълнителен директор на ДЗИ Коста Чолаков.

Какви преки и косвени ефекти усещат застрахователите и конкретно вие в ДЗИ от войната в Украйна? Има ли вече претенции, свързани с конфликта?

- Първо, няма как да не кажа, че всички сме повлияни от драмата, която преживяват обикновените хора вследствие на тази война, така че това е пряк ефект върху всички ни. Иначе върху застрахователния бизнес в момента са малко преките ефекти. Възникнаха някои логистични проблеми от рода на това украински граждани, които влизат в България с техните лични автомобили, как да бъдат застраховани. Има такава специализирана застраховка - гранична гражданска отговорност, която е равносилна на нашата вътрешна гражданска отговорност, и тя може да се ползва за транзитно преминаване и за временно пребиваване. Така че улеснихме режима за сключване на тази застраховка, постъпи и молба от украинската асоциация на застрахователите в тази връзка да дадем по-добри, преференциални условия, за да облекчим този режим.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове