Румен Цонев: Икономическата война е глобална и засяга всички

Изпълнителният директор на "КЦМ 2000" пред "Капитал"

Румен Цонев, изпълнителен директор на "КЦМ 2000"
Румен Цонев, изпълнителен директор на "КЦМ 2000"
Румен Цонев, изпълнителен директор на "КЦМ 2000"    ©  Надежда Чипева
Румен Цонев, изпълнителен директор на "КЦМ 2000"    ©  Надежда Чипева
Какви са преките и косвените ефекти за компаниите в България от войната в Украйна, какви мерки вземат и какви са прогнозите им. Това коментираха мениджъри по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" на 15 март. Тук можете да видите коментара на изпълнителния директор на "КЦМ 2000" Румен Цонев.

Как се отразява войната в Украйна на бизнеса и дейността на КЦМ след всички други затруднения, които металургичният сектор изпита напоследък?

- Войната в Украйна влияе на КЦМ така, както влияе на цялата европейска общност, на цяла България и на всички компании в страната. Ситуацията е много тежка. Преди всичко като хора обръщаме внимание на хилядите жертвани животи, на разрушенията, на страданието, нуждата. Това е първото, което засяга всеки от работещите в нашата компания.

В корпоративно отношение ние нямаме много голям бизнес с Украйна и Русия, имаме някои малки доставки, за които търсим алтернативни източници, но ако военният конфликт е регионален по-скоро, икономическата война е глобална. И проблемите следват един след друг. Нашите компании са отворени към целия свят, ние доставяме суровини от целия свят, продаваме изделията си и в логистично отношение изпитваме вече сериозни проблеми. Разбира се, надяваме се в Черно море да се запазят възможностите за транспорт, въпреки че последните дни видяхме затваряне на Босфора, но се надявам, че това е само временно и се дължи на лошото време.

Следим какво се случва, опитваме се да реагираме, но трябва да имате предвид, че в такава ситуация, общо взето, наблягаме на краткосрочните мерки, търсим краткосрочни решения, които да ни задържат в съответната конкурентоспособност. Влиянието върху енергийните суровини и върху техните цени е огромно, тъй като този регион - Украйна, Русия, е един от регионите, на които разчита в енергийно отношение цяла Европа. А металургичните компании са преди всичко енергия плюс съвременни технологии, т.е. каквито и технологии да имаме, ако нямаме стабилна доставка на енергийни суровини на конкурентни цени, ние по-скоро трудно ще се справим със световната конкуренция. Така че проблемите са много сериозни, но и ние се надяваме да сме подготвени за посрещане на тези трудности.