Мартин Георгиев: Има и скрита миграция от свободния към регулирания пазар на ток

Изпълнителният директор на НЕК, за състоянието на енергийния пазар, работата на ВЕЦ и бъдещите промени в сектора

   ©  Цветелина Белутова

Визитка

Инж. Мартин Георгиев е изпълнителен директор на НЕК от май 2022 г. Бил е регионален мениджър за Южни Балкани в швейцарската компания за производство и търговия на електрическа енергия Alpiq, както и член на съвета на директорите на съвместно дружество между Alpiq и гръцката държавна енергийна компания Public Power Corporation. Преди това е работил като мениджър ключови клиенти в Aare-Tessin Ltd. for Electricity (Atel) в централата на холдинга в Швейцария. Ръководил е програма "Преструктуриране и либерализация на електроенергийния пазар в България" съвместно с Американския университет в България. Консултирал е EON Energie Германия за преструктуриране на енергийната им компания в България. В периода 2013-2022 г. е председател на Асоциацията на търговците на енергия в България.

Георгиев притежава магистърска степен по бизнес администрация (executive MBA) от Американския университет в България, както и е магистър от Факултета по Автоматика в Техническия университет София. Сертифициран спот търговец от Европейската Енергийна Борса (EEX).

Какви са прогнозите ви за електроенергийния пазар през тази зима?


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.