Новият брой:
Служебната президентска република

Денис Дидик: Украйна има потенциал да замени Русия в поддръжката на АЕЦ "Козлодуй"

Съоснователят на Anti-Crisis Expert Nuclear Center of Ukraine казва още, че нивото на опасност в ядрените централи в Украйна е силно повишено заради обстрелите на Русия

Денис Дидик, съосновател на Anti-Crisis Expert Nuclear Center of Ukraine
Денис Дидик, съосновател на Anti-Crisis Expert Nuclear Center of Ukraine
Денис Дидик, съосновател на Anti-Crisis Expert Nuclear Center of Ukraine    ©  Надежда Чипева
Денис Дидик, съосновател на Anti-Crisis Expert Nuclear Center of Ukraine    ©  Надежда Чипева
Денис Дидик е експерт по киберсигурност на енергийни обекти. През 2010 г. е завършил Националния авиационен университет (НАУ) - гр. Киев, Украйна. По образование е експерт "Информационна сигурност". Работил е в редица украински компании в областта на икономическата и киберсигурност в енергийния сектор. Работил е като консултант за украинското ДП "Държавен научно-технически център за ядрена и радиационна сигурност". От 2021 г. е съосновател на експертния център Anti-Crisis Expert Nuclear Center of Ukraine (Киев). Центърът има и собствен информационен ресурс - уебсайт на украински и английски Infoatom.news, отразяващ новини и анализи в областта на ядрената енергетика, с чието издателство се занимава Дидик.

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Денис Дидик е експерт по киберсигурност на енергийни обекти. През 2010 г. е завършил Националния авиационен университет (НАУ) - гр. Киев, Украйна. По образование е експерт "Информационна сигурност". Работил е в редица украински компании в областта на икономическата и киберсигурност в енергийния сектор. Работил е като консултант за украинското ДП "Държавен научно-технически център за ядрена и радиационна сигурност". От 2021 г. е съосновател на експертния център Anti-Crisis Expert Nuclear Center of Ukraine (Киев). Центърът има и собствен информационен ресурс - уебсайт на украински и английски Infoatom.news, отразяващ новини и анализи в областта на ядрената енергетика, с чието издателство се занимава Дидик.

Имахте работна визита в София, като в програмата ви беше и посещение на АЕЦ "Козлодуй". Каква точно е целта на посещението ви и на вашите колеги, енергийни експерти от Украйна, в България?

Представлявам Антикризисния ядрен център на Украйна. Ние изследваме проблемите на енергийния сектор на Украйна и други страни. Също така разследваме заплахите за енергийния сектор. Виждаме, че в момента Русия използва не само ракети, но и кибератаки. Също така Украйна има уникален опит за преход към американско ядрено гориво в блокове със съветски дизайн.

В началото на ноември енергийната комисия в Народното събрание реши да задължи Министерския съвет да лицензира неруско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Потенциални доставчици са Westinghouse и Framatome. Как оценявате това решение?

Мисля, че е много добре да има търг за диверсифициране на доставките за ядрено гориво. Доколкото разбрах обаче, участието на Framatome е формалност, защото в търга трябва да има минимум двама участника.

По какъв начин е започнал преходът от руското към американското гориво в Украйна?

Проектът започна още през 2000 г. През 2010 г. (това е по време на проруския президент беглец Виктор Янукович - бел. авт.) беше предложен вариант на американско гориво и започна опитно-изследователска експлоатация, тя беше предвидена за 4 години и след това да се започне промишлената експлоатация на гориво.

Кога Украйна реално преминава на индустриалната експлоатация на американско гориво?

През 2014 - 2015 г.

Имало ли е опити да се осуети преминаването на американското гориво било то на политическо, било то на академично, експертно ниво?

Това ставаше редовно и дори и в момента се случва. Имаше група лица, които бяха проруски настроени по време на тестовата експлоатация. След сериозна борба с тези лица, успяхме да постигнем 50% диверсификация.

След началото на руската война срещу Украйна и спирането на доставките за колко време ще стигнат запасите от наличното руско гориво?

В ядрената енергетика има резерв. А поради окупацията на Запорожката АЕЦ горивото не е толкова интензивно експлоатирано в момента. Приблизително за половин година имаме запаси.

Кои други страни от ЕС започват процес по преминаване към американското ядрено гориво, използвайки опита на Украйна?

Финландия и Чехия се отказаха от руски реактори. Всички те гледат нашия опит. Това е научно-технически обмен на информация, научно-техническо взаимодействие, имаме профилни организации, които предоставят такава информация. Текущите данни за такива преговори избягваме да коментираме, това е част от информационната ни хигиена заради военната агресия на Русия и това би могло да навреди.

Визитата ви и споменатите от вас реализирани и предстоящи визити на украински експерти на различни нива означават ли, че Киев съдейства на България за преминаване към американско гориво?

Както виждате, да, контактите започнаха и те се провеждат на различни нива - на обществени, експертни нива, така и на ниво сериозни компании, които имат какво да предложат.

Знам, че в момента идват колеги за по-продуктивен диалог. Една от компаниите е "Киев Енергопроект", която се занимава с проектиране на ядрени мощности и провежда работа по проектната част на модернизиране на енергийни блокове и системите за сигурност, системи за физическа защита, в т.ч. удължаване на сроковете за експлоатация.

Доколкото ми е известно, българската страна е разглеждала този въпрос, това предполага обмен на информация от научно-технически план. Украинската страна винаги е готова да предостави такива възможности, да сподели опита си и освен това, Украйна има опит за производство на резервни части.

Кога са започнали тези контакти. С началото на военните действия в Украйна ли?

Не мога да кажа за всички, познавам някои от експертите (от ядрения и енергиен сектор на Украйна - бел. ред.). Знам, че те сега идват в България за по-продуктивен диалог.

На експертно ниво ли са все още тези преговори или и на по-високо?

Ами, става дума най-вече за водещата в Украйна компания в проектирането и внедряването на комплексно повишаване на сигурността ("Киев Енергопроект"), в това число проектиране на АЕЦ. Компанията провежда модернизация на ядрени блокове, в проектната й част, на системите за сигурност и физическа безопасност на ядрени обекти. А и сред важните й задачи - удължаването на сроковете за експлоатация на атомните електроцентрали.

Казвате, че тези компании са готови да предложат и постепенната частична замяна на резервните части съветско и руско производство. Имало ли е официална покана към украинската страна от властите в София за такива доставки за Козлодуй?

В момента сме на ниво преговори - ние имаме цял спектър на неща, които можем да предложим. Например комплексът работи за удължаването на експлоатационния срок на енергийните блокове. А също така проектирането на системи за сигурност, разработване на проекти по комплексното модернизиране на блоковете и т.н. Тъй като Украйна в момента е във война, се разработва план по физическа защита на обектите на АЕЦ. Освен това, имаме добра школа за кадри.

В Украйна се произвежда арматура (метали) за производство на системи от първи и втори контур, помпено и компресорно оборудване. Резервни части за турбинно оборудване. А също така, както показва практиката, е важно нивото на готовността за всякакви извънредни ситуации с дизелови генератори за АЕЦ, в производство на каквито Украйна също има опит.

Опитвала ли се е Русия да попречи на процеса по преминаване към американско ядрено гориво и замяната на резервни части?

Да, провеждала е спецоперации на ядрените ни обекти, където се е правила тестова експлоатация на американско ядрено гориво. На Южноукраинската АЕЦ е имало инцидент през 2012 г. - според технически специалисти, става дума за деформация на руско ядрено гориво, което впоследствие е деформирало американското.

Става дума за смесено запълване - това е нормална практика по света, използването на гориво на няколко различни производители. Мигновено Русия по всичките си информационни и експертни канали е заявила, че има недостатъци на американското гориво. Възможно е да става дума за диверсия, което е въпрос на правоохранителни органи. Толкова светкавична реакция и масирана информационна кампания означават, че те са били добре подготвени.

Какво се случва с АЕЦ "Запорожие"? Имаше мащабна ревизия на МАAE, имаше обстрели наблизо. Какво се случва в момента?

В настоящия момент на АЕЦ "Запорожие" се намират четирима служители на МААЕ, които отговарят за радиационна и ядрена сигурност. Процесът на контрол и преговорите с Руската федерация вървят много сложно, а поради спецификата на тази тематика не всичко се отразява. В най-скоро време ще получим от тях повече информация на какви точно стъпки е готова руската страна.

Има ли в момента реална опасност от мащабен инцидент там?

Разбира се, има такава опасност. Руската страна е организирала военна база на територията на АЕЦ "Запорожие". Част от територията е минирана. Не се отразява в медиите, че понякога се случват експлозии дори поради преминаването на кучета. Под управлението на оперативния персонал обаче се предприемат добри решения в случай на аварийни ситуации.

Каква е ситуацията след последните удари на Русия по украинските енергийни обекти?

Имаше обстрел на няколко от ВЕЦ-овете на река Днепър. Това се случва в последния месец, когато стават бомбардировките на критични обекти - това са ТЕЦ-овете, около 30% от енерго генериращите мощности бяха повредени. Част от соларните ВЕИ в Южна Украйна също са пострадали. Доколкото ми е известно, в настоящия момент украинската енергийна система се регулира през вечерни изключвания от "Укренерго". А също така благодарение на помощта на европейските страни - най-вече през доставки на оборудване.

Ще се наложи ли Украйна да внася електричество от съседните държави?

Сложно е да прогнозираме, защото такава необходимост може да възникне след всеки пореден обстрел или бомбардировка. Русия ще започне същинското влияние през енергийния сектор през есенно-зимния период, като това можем да го наблюдаваме и през газа. Например Молдова получаваше 80% от "МолдГРЕС" в Приднестровието, което се контролира от руснаците. Това са манипулации в подходящо за тях време. Възниква ситуация, при която енергиен дефицит се създава в съседните страни, в т.ч. в Молдова, което не им дава да оказват някаква помощ на Украйна.

Посланикът на Украйна в София Виталий Москаленко обяви, че Киев е поискал предоставяне на електрогенератори заради режима на ток в украинската столица и други градове. Може ли България да бъде полезна?

Мисля, че освен с доставките на въоръжения, България би могла да помогне на Украйна и с оборудване - генератори и трансформатори, разбира се, от тези, които бихме могли да използваме. Също така заслужава внимание и проучване въпросът за съвместната продажба на електроенергия от България в Украйна в случай на наличие на критична ситуация. През април 2022 г. президентът ни Володѝмир Зеленски обсъждаше и предлагаше евентуалните доставки на електроенергия от Украйна към България, но тогава ситуацията беше различна.

Какво би могла България да направи с платените реактори ВВЕР-1000, които са били за АЕЦ "Белене"?

Част от оборудването на "Росатом" би могло да бъде продадено на трети страни от ОНД, като Узбекистан, с който Москва води преговори за изграждане на ядрена централа. Руският вариант обаче не става по много причини - те не са изградили навреме нито една АЕЦ, освен това голяма част от оборудването руснаците са купували от Украйна, в това число турбинното и помпеното, и по този начин те не реализират под ключ (на зелено) нито един проект.

Това би било манипулация с големи пари. Те не са реализирали програмата за заместване (замяна) на вноса в ядрената сфера и сега са зависими от много страни при реализиране на подобен род проекти. Санкциите и изолацията вече няма как да им позволяват да реализират подобен проект.

В средносрочна перспектива би било добре да се обединят източноевропейските държави, които експлоатират съветските реактори за АЕЦ тип ВВЕР в предварително изучаване на опции за внедряване на малки модулни електроцентрал - SMR (Small Modular Reactor). Това са реактори с малки мощности до 300 мегавата. САЩ, която е локомотивът в тази технология, вече лицензираха първия реактор за изграждане през 2023 г. Това е много по-евтино (от традиционните АЕЦ) - при модулните реактори има варианти за използване на местно произведено оборудване, което да се проектира и прави на територията на страната. Преди войната - до края на 2021 г. Украйна вече успя да натрупа известен прогрес в сътрудничеството с американците в обмен на научно-техническа информация за опита на САЩ в изграждането на модулни блокове.

*Интервюто е взето от журналиста Николай Марченко специално за "Капитал".

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка
  • - 1
  • + 1

  Кремълските роби в България ще намерят хиляди извинения това никога да не се случи.

  Нередност?
 • 2
  borodino avatar :-|
  borodino
  • - 1
  • + 1

  Марченко да обясни какво правим с отработеното радиоактивно гориво, със сертифицирането на блоковете и др. подборности извън пропагандата.

  Нередност?
Нов коментар