Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 2 авг 2019, 12:37, 7348 прочитания

Ескадрила от жалби за летище София

И четиримата загубили кандидати обжалват избора на концесионер на летище София. Основните критики са срещу субективността в техническите оценки

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • И четиримата загубили кандидати обжалват избора на концесионер на летище София
 • Причината - победителят Maridiam и Strabag предложи най-малко инвестиции и трета по размер цена
 • Основните критики на обжалващите са насочени към субективността в техническите оценки
Всеобщо обжалване предизвика избора на концесионер на летище София. Победителят беше съобщен на 17 юли след решение на изборната комисия в министерството на транспорта, одобрено от министъра Росен Желязков. Предстоящите 35 години на летището бяха поверени на oбединението между фонда Maridiam и строителя Strabag, а техен партньор е операторът на летище Мюнхен.

Срокът за подаването на жалбите изтече в понеделник, като броят им е четири, т.е. от общо пет кандидата аргументите на държавата в подреждането не се харесват от всички извън посочения победител. Към КЗК са се обърнали класираното на второ място обединение между Airport de Paris и TAV, третият финалист - операторът на летище Франкфурт Fraport. Класираните на четвърто място - летище Манчестър и китайският им партньор. И номер пет - строително-инвестиционната SSB с оператор Копенхаген.


Причината за масовото недоволство е, че министерството на транспорта избра компанията с най-ниска инвестиционна оферта и третото поред предложение за концесионно възнаграждение, като обединението победител не е водено от летищен оператор. Летище Мюнхен няма да има дял в консорциума, като това създава несигурност. Едновременно с това не бяха дадени никакви обяснения за мотивацията на избора. Проблемът е, че държавата беше задала параметри на концесията, с които даде голяма тежест на цената и по-малка на инвестициите, а на финала опита по странен начин да пренебрегне собствената си цел. Иначе е ясно, че перфектен кандидат е трудно да се посочи - заради страхове от вдигане на таксите, през слаба връзка с наетите летищни оператори до риск от монопол.

Обжалването от всички не е изненада, тъй като класирането беше неочаквано. Според различни източници натискът около процедурата е бил голям от различни посоки. Според двама класирането е било променяно в последния момент, като дори се появиха твърдения, че роля в избора на концесионер има мястото за завода на Volkswagen, което е обсъдено на високо германско-българско ниво. Във всеки случай масовото обжалване на подредбата на кандидатите не е добър знак, като това е най-атрактивната сделка на годината за един от най-ценните държавни активи въобще. Влизането на чужд стопанин ще се отдалечи и настоящите проблеми и държавно управление на аерогарата ще останат факт още напред във времето.

Средно аритметичноПобедителят беше избран с оферта да заплаща на държавата 24.5 млн. евро годишно възнаграждение и да инвестира в следващите 35 години от концесията 608 млн. евро (плюс исканата от всички сума от 550 млн. лв. първоначално плащане). Основният играч в обединението победител е базираният в Париж фонд Meridiam, който е фокусиран върху инфраструктурни проекти в Европа, Северна Америка и Африка. За летище София си партнира със строителя Strabag, като по информация на "Капитал" той държи 20% в обединението. Strabag има един не много успешен опит на летище София в миналото, като основен собственик в компанията е олигархът Олег Дерипаска. В България напоследък "Щрабаг България" печели поръчки, като това според представители на строителния сектор става с посредничеството на Иван Мирински, който е "строителният" човек на Пеевски.

Победителят излезе напред, след като двата участника, подали най-високо предложение за концесионно плащане, получиха много ниски оценки на техническите си предложения - Airport de Paris (56.25 точки) и SSB с оператор Копенхаген (50 точки). Останалите два - Fraport и Манчестър, както и победителят получиха максималната оценка на техническата си оферта от 100 точки, като поради ниските оферти за концесионно възнаграждание Fraport и Манчестър останаха назад и така излезе начело победителят. Единственото обяснение на министър Желязков е, че комисията е взела решението си на база "изпълнимост, достоверност и устойчивост на модела за развитие".

Общите основания

Въпросите и критиките около тези оценки на комисията от страна на близки до загубили не закъсняха и те вероятно са намерили място и в жалбите, които не са публични.

Първо, защо, след като е поискала да се състезават по цена и инвестиции, държавата нагласява класирането така, че да се лиши от стотици милиони евро приход за бюджета и от активи, които ще получи обратно след края на концесията.

Второ, как кандидат, предвиждащ да инвестира над два пъти повече от определения за победител, получава равен брой точки с фаворита, т.е. летище Манчестър, което предложи над 1.4 млрд. евро (без в това число да влиза стадионът).

Трето, как изобщо три кандидата с различни оферти имат еднакви точки, и то максимални, което предполага отсъствието на каквито и да било несъвършенства.

На база на какви изчисления държавните чиновници решават, че за пътникопоток от малко над 20 млн. на година е нужна втора писта (летище Гетуик в Лондон работи с една писта при 50 млн. клиенти) и на тази база отнема точки.

Как са формирани оценките в частта финансиране, като кандидатите са обявили, че се финансират от топ банки (по информация на "Капитал" Meridiam е посочил Unicredit, Манчестър - Raiffeisen, ADP - Citi, а SSB - Credit Suisse), но получават различни оценки.

Представители на кандидатите говорят и за куп технически неточности в протокола на комисията, като обяснението им е, че разминаването в точките на места е резултат от редакция в последния момент. Изтъкват се и разминавания от прочетеното публично при отварянето на офертите и цитирани информации в протокола на комисията.

На теория пред КЗК всеки може да обжалва собствения си резултат, но периферно може да атакува и точките на останалите и като резултат комисията и съдът могат да разпоредят нова оценка за всички. Това обяснява и защо кандидати с максимум точки протестират. А по-общото послание, което изпращат към държавата и други потенциални инвеститори, е, че класирането не е било изрядно.

В очакване на промяна

"Анализът ни показва, че комисията неправилно е приложила методологията за оценяване, посочена в конкурсната документация или в закона за концесиите. Бихме искали да дадем възможност на компетентните органи да прегледат решението, за да потвърдят дали финалното решение е в съответствие със съгласуваните условия на процеса. Затова и подадохме жалба", коментираха от Manchester Airports Group пред "Капитал". Летище Копенхаген се фокусира върху оспорване на ниските му оценки на техническата оферта, като се иска ново преразглеждане на техническите оферти. А от Airport de Paris смятат, че "докато финансовата оферта беше оценена на базата на формула (а това значи обективно и неоспоримо оценяване), в оценяването на техническото предложение има голяма доза субективност. Такова високо ниво на субективност би изисквало за всеки от участниците в търга детайлна обосновка, която да покаже задълбочено разглеждане на доводите зад всеки от мотивите, изтъкнати от комисията". От ADP изчисляват, че държавата се лишава от 1.3 млрд. евро концесионно плащане и 300 млн. евро инвестиции, колкото е разликата между тяхната оферта и посочената за печеливша.

Представители на кандидатите изтъкват и притеснението, че в работната група няма достатъчна експертност за оценката на офертите и основното искане на всички ще е ново преразглеждане на техническите предложения. Консултантът IFC (част от Световната банка) беше само наблюдател при разглеждането на офертите. Комисията оценител в министерството на транспорта беше с председател зам.-министър Велик Занчев. Той дойде в министерството от БДЖ, където последно заемаше поста председател на борда на директорите, откъдето беше освободен от настоящия министър Росен Желязков след скандали в между ръководството на държавния превозвач, станали публично достояние, но запази поста си зам.-министър. Друг член на комисията е Албена Лазарова, директор на дирекция "Концесии и контрол върху дейността на търговските дружества и държавните предприятия", която бе и зам.-министър по времето на служебното управление на министър Кристиан Кръстев, Красимира Стоянова, директор на дирекция "Правна" и Владимир Жеков, старши инспектор в отдел "Летище и лицензиране на летищните оператори" в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация". Затова ключово е дали и КЗК ще ползва специализирана експертиза и дали в бъдеще може да задължи министерството да подходи към професионалисти за становище.

Показателно за развитието на сделката и волята на държавата ще бъде дали Министерство на транспорта ще поиска от КЗК предварително изпълнение на решението, т.е. да продължи и да подпише договор с фаворита си. По-вероятно обаче е да се изчака обжалването, което ще продължи поне до края на годината.

Капитал #31

Текстът е част от седмичния Капитал. В новия брой ще прочетете още:

 • Изплъзва ли ни се еврото
 • Доган и Ковачки - абонирани да получават милиони
 • Какви са рисковете за злоупотреба с лични данни

Купете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Транспорт с опасно ниска скорост Транспорт с опасно ниска скорост

Намаленият брой движещи се камиони в момента е довел до ръст на цената за превоз. Превозвачите очакват трендът скоро да се обърне поради задаващата се липса на товари

26 мар 2020, 2691 прочитания

Здравният министър забрани влизането на камиони, пътуващи за Турция от 67 държави. След три часа отмени заповедта 11 Здравният министър забрани влизането на камиони, пътуващи за Турция от 67 държави. След три часа отмени заповедта

Това щеше да доведе до блокиране на хиляди камиони от Европа и почти отрязването на Турция от пазара на ЕС

25 мар 2020, 6881 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Транспорт" Затваряне
НКЖИ търси строител за 345.9 млн. лв. за жп линията Волуяк – Драгоман

Търговете на НКЖИ затънаха в обжалвания, като КЗК до момента връща в конкурсите, спечелени от чужди компании, играчи като Ковачки, "Водстрой" и "Джи Пи груп"

Още от Капитал
Банките: Истинският стрес тест

За банките предстоят трудни месеци, но секторът влиза в кризата с добри буфери от капитал и ликвидност

Съвети при борсова зараза

"Капитал" разговаря с мениджърите на няколко от най-големите управляващи дружества в България

Ваксината срещу COVID-19: В надпревара с вируса

Пандемията вероятно ще е достигнала своя пик и ще върви към овладяване, преди ваксината да е налице, но това не я прави непотребна

Проф. д-р Коста Костов: Колкото повече знаем за заразата, толкова по-добре ще се справим с нея

Ръководителят на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет пред "Капитал"

В началото бе поп културата

"Пророческите" филми, книги и песни, които помагат на света да осмисли случващото се

Шоу по време на пандемия

Как културата и шоубизнесът се променят насред постоянните трусове

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10