накратко

Новият собственик на 75% от капитала на ЗКО “Хаджи Димитър” - Своге, е АDUT - ADOX. Това е словашка фирма със седалище в град Скалица. Цената, която купувачът трябва да плати за 80 268 акции, е 1 000 139 долара. Една акция е с цена 12.46 долара. Според условията на сключения в Агенцията за приватизация договор 50% от цената трябва да бъдат платени в брой, а станалата част - чрез държавни дългосрочни облигации в срок от 45 дни от подписване на договора. Купувачът се задължава да запази предмета на дейност на свогенското дружество и да запази и увеличи работещите в предприятието от 265 на 300 души. Освен това трябва да бъдат направени инвестиции в размер на 3.050 млн. долара.
ЗКО “Хаджи Димитър” - Своге, произвежда потребителски и транспортни опаковки от хартия, картон и комбинирани материали. Произведената продукция се пласира предимно в България. За преференциална продажба на работещите в предприятието са предвидени 20% от капитала, а с 5% ще бъдат удовлетворени реституционни претенции.


Петчленна група ще извърши проверка дали се спазват условията на приватизационния договор в пловдивския завод “Чайка” и дали има нарушения в трудовото законодателство и колективния трудов договор. От средата на октомври работниците от завода стачкуват, като протестът им е насочен срещу собствениците на предприятието - “ЕТКО - Дунавия”. Това дружество купи 67% от акциите на “Чайка” за 600 млн. лв. през февруари. Стачкуващите обвиняват ръководството в бездействие и настояват за ревизиране на договора. Завод “Чайка” произвежда кожени чанти.


“Октагон интернешънъл” ЕООД купи 75% от капитала на дружеството за производство на антени и приемателна техника “Ком” ЕООД - Годеч. Цената на придобития дял е 102 400 долара. Купувачът трябва да инвестира в производството 596.813 млн. лв. за петгодишен срок.


Търгът с тайно наддаване за продажбата на 24% от акциите на “Полимери” АД - Девня, насрочен от Агенцията за приватизация за 18 декември, беше провален поради явяването само на един кандидат-купувач. Тръжната комисия насрочи нова дата за провеждане на търга - 13 януари 1998 г. от 14.00 ч в сградата на Агенцията за приватизация.


Чешката фирма “Корадо” купи 26% от “Лъч Стражица”. Делът от предприятието беше продаден от Министерство на промишлеността като орган по чл. 3. Чешката фирма и “Лъч Стражица” от известно са създали смесено дружество. Бизнеспрограмата на чуждестранния купувач предвижда въвеждане на стандарт ИСО 14000 за продукцията на фирмата.


Работническо-мениджърското дружество “Ескана-инвест 96” АД купи 24.4% от акциите на варненското предприятие “Ескана” АД за 181 981 долара. Купувачът трябваше да плати 10% от покупната цена до 3 дни от датата на подписване на договора, тоест до 20 декември, а останалите 90% - на 9 годишни вноски, половината от които ще се изплащат чрез държавни дългосрочни облигации. “Ескана” АД произвежда пясък, трошен камък, негасена вар и взривни материали.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар