накратко

Приватизацията на “Пиргос плод - Бургас” е спряна с решение на Бургаския съд заради нередности в регистрацията на работническо-мениджърските дружества, съобщи Асен Дюлгеров, председател на надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Има предложение приватизацията на предприятието да бъде продължена от друг орган по чл.3, който за предприятията от хранително-вкусовата промишленост е Министерството на промишлеността. Според становището на АП обаче сделките, по които има издаден информационен меморандум, трябва да се довършват от същия орган по чл.3, който е започнал приватизацията.


Печалбата на “Велур” АД - Ловеч, за миналата година е над един милиард лева, съобщи изпълнителният директор на дружеството Симеон Григоров. Приходите от продажба на продукция са 6.5 милиарда лева. Основната дейност на предприятието включва обработка на сурови кожи от дребен рогат добитък и свине и конфекционирането им в облекла и други кожени изделия. Произвеждат се и якета и палта в комбинация от велур и кожи. Дружеството е изнесло във Франция и Германия 23 хиляди облекла. Предвижда се през тази година износът да бъде по-голям - около 25 хиляди облекла. В средата на месеца Агенцията за приватизация продаде 24.4% от акциите на кожарското предприятие “Велур” АД - Ловеч, на работническо-мениджърския колектив “Велур-97” АД за 570 055 700 лв. Шестдесет и седем процента от капитала на “Велур” АД бяха предвидени за масова приватизация и бяха изцяло изкупени. Акции придобиха мениджърско-работнически приватизационен фонд “Труд и капитал” - 34%, и ПФ “Отечество” - 23.65%. За продажба при преференциални условия са предназначени 6.6% от акциите на “Велур” АД , а 2% са за удовлетворяване на реституционни искове.


Работническо-мениджърското дружество “Вихрен Благоевград инвест” придоби 7% от капитала на “Вихрен” АД - Благоевград. Цената на закупения дял е 76 376 долара. Двадесет процента от цената вече са платени, а останалите 80% ще се плащат в тригодишен срок с едногодишен гратисен период. Основната дейност на “Вихрен” АД са производството на спортни и туристически обувки (маратонки “Адидас”) и търговията с тях в страната и чужбина. След края на първата вълна бяха продадени 90% от това предприятие. Пакети спечелиха ПФ “Булстрад” - 34%, “Българо-холандски” ПФ - 33.50%, МРПФ “Труд и капитал” - 4.33%, и ПФ “Акционер фаворит” с 2.92%.


Приватизационната сделка за покупка на консервния завод “Дунавия” - Русе, вече не е в сила. Това стана, след като през миналата седмица Върховният съд я отмени, защото купувачът не изплащал задълженията на закупеното предприятие, както предвижда приватизационният договор. Сделката бе сключена в началото на тази година между Министерството на земеделието и частната фирма “ММР - Николов” - Кубрат, която придоби 70% от русенското дружество. Тогава сделката прекрати производството по несъстоятелност на “Дунавия”, което бе открито от Русенския окръжен съд още през 1996 г. заради големи задължения на дружеството. Ако се окаже, че купувачът не е изплащал задълженията на дружеството, ще бъде открито ново производство по несъстоятелност.


Само за 155 000 лв. (68 долара) бяха продадени 80% от МПУ ЕООД - София. Купувач е софийската фирма “ЕЛКО стар” ООД, която се задължава да поеме и обслужи дълговете на предприятието за микропроцесорни устройства. Те са в размер на над 12 милиарда лева. Купувачът трябва да инвестира в производството 190 000 долара до 2000 г. и да разкрие 10 нови работни места.


От 2 до 4 февруари в Лондон ще се проведе шестата среща на българо-британската работна група по електроника, телекомуникации и информационни технологии. В срещата ще вземат участие 23 български дружества, между които “Микропроцесорни системи”, “Инкомс”, Изома”, “Оптикоелектрон” и др. От британска страна досега са заявили участие 33 компании. Предмет на преговори ще бъдат съвместни производства, научни изследвания, трансфер на технологии и инвестиции в нашата електронна промишленост.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар