Накратко

Работническо-мениджърското дружество "Филикон 97" АД купи 67% от капитала на "Пловдивска консерва" срещу 2 млн. долара, като цената на една акция достигна 22.56 долара. Заводът е известен производител на плодово-зеленчукови консерви, кетчуп и сокове, от които близо 80% са предназначени за износ. Купувачът плати 200 000 долара в деня на подписване на договора - 30 март, а остатъкът ще се изплаща в левова равностойност на осем равни годишни вноски с едногодишен гратисен период. Според условията на договора "Филикон 97" предстои да плати 900 000 долара в дългосрочни държавни облигации и още толкова в брой. Купувачът се задължава да инвестира в завода 400 000 долара през следващите три години и да запази 380 работни места.


Агенцията за приватизация сключи договор с варненското дружество "Фрутекс" АД за продажбата на 80% от капитала на още един консервен завод - сливенския "Фрукто". Цената на сделката е 1.3 млн. долара, половината от които са платени в деня на подписване на договора, а остатъкът трябва да бъде издължен до края на април. Според условията на приватизационния договор купувачът "Фрутекс" трябва да инвестира 1.25 млн. долара през следващите пет години, а освен това се задължава да запази съществуващите 415 работни места и да открие 57 нови.


"СФБ Капиталов пазар" АД (наследило бившата "Софийска фондова борса" АД) увеличи капитала си от 30.6 млн. лв. на 102 млн. лв. Това стана на общо събрание на акционерите, проведено на 31 март. Увеличението на капитала ще стане чрез емитирането на 42 000 обикновени поименни акции с право на глас с номинална стойност 1700 лв. Част от увеличението (30 600 акции), равняващо се на 51% от увеличения капитал на дружеството, е записано от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП). Нови акционери на дружеството са и ТБ Биохим, "Доверие - обединен холдинг" и "Албена инвест" холдинг, ФБК "Ви веста" и БК "Инвест". В съвета на директорите са избрани Жечко Димитров, Георги Шиваров, Атанас Георгиев, Андрей Евтимов, Тенчо Тенев, Георги Петков, Атанас Бойчев, Иван Генчев и Бранимир Милев. Акционерите на дружеството са подкрепили предложението на ръководството да се работи по изграждане на организиран инзвънборсов пазар в България. Взето е решение след предоставяне на възможност да се кандидатстава пред Комисията по ценни книжа и фондови борси за лиценз за извънборсов пазар.
Според подписаното през миналата година споразумение за сливане "Българска фондова борса - София" АД трябва да изкупи 18 000 акции (целият капитал преди увеличението) на "СФБ Капиталов пазар". Ако "Българска фондова борса - София" реши да изпълни ангажимента си, ще придобие 30% от капитала до 102 млн. лв. на "СФБ Капиталов пазар". По този начин борсата ще има блокираща квота.


Общото събрание на "Астика" АД, което трябваше да се проведе на 27 март, е отложено за по-късна дата. На събранието трябваше да бъдат отчетени резултатите от дейността на дружеството за 1997 г., да се направят промени в устава и ръководството и да се увеличи капиталът чрез непарични вноски от фирма "Козме" - Австрия.


"Пектин" АД - Перник, е подновило производството след престой около два месеца, е съобщил пред БТА представител на дружеството. Производството бе спряло поради липса на суровини. В момента предприятието разполага с 400 тона ябълкови пресовки, които ще му стигнат да работи 25 дни. От наличните пресовки ще бъдат произведени ябълково брашно и пектин. След това ще се наложи ново спиране до септември, когато ще има суровини (ябълки) от новата реколта.


Министърът на транспорта Вилхелм Краус съобщи след завръщането си от Амстердам, че холандската банка АМРОбанк ще търси финансиране за големи инфраструктурни обекти в България. В Холандия той е участвал в конференция по инфраструктурните проекти заедно с министъра на благоустройството и регионалното развитие Евгений Бакърджиев. Според Вилхелм Краус в момента България е хит сред западните инвеститори.


Софийският градски съд е регистрирал промени за "Централен депозитар" АД. Вписано е увеличението на капитала от 30 млн. лв. на 100 млн. лв., което ще стане чрез издаване на нови 7000 поименни акции с право на глас с номинал 10 000 лв. Съветът на директорите е увеличен от 5 на 7 членове. От съвета е отписан Калин Митрев, а са вписани Мариела Андонова Ненова-Амар, Стилиян Вътев и Любомир Цеков.


Министерството на търговията и туризма обявява публичен конкурс за продажбата на 16 628 акции, представляващи 25.54% от капитала на "Хемустурист" АД - Габрово. Началната офертна цена на пакета е 598 608 долара. За участие в конкурса се внася депозит или банкова гаранция в размер на 5% от началната конкурсна цена. Според условията на конкурса спечелилият заплаща 30% от цената в деня на подписване на договора, а останалата част - в срок от 30 календарни дни след подписване на договора. Чрез масовата приватизация бяха раздържавени 67% от дружеството. Два от холдингите - "Развитие индустрия" и "Север", вече са продали своите пакети, "Албена инвест - холдинг" все още притежава пакет от 22 200 акции.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар