Накратко

Задължително присъствие на нотариусите на учредителните и общите събрания на капиталовите търговски дружества предвижда промяна в Търговския закон, предложена от работна група към правосъдното министерство. През миналата седмица в Центъра за изследване на демокрацията промените бяха представени и обсъдени от експерти.

Друга предлагана поправка в закона предвижда възможност акционерни дружества да се учредяват само от едно лице. Предлага се също така учредяването на търговски дружества да става без подписка, а такава да се допуска само при последваща емисия на акции или при евентуално учредяване на някои специализирани дружества - например инвестционни посредници. Целта на промените е сближаване на търговското ни право с правото на Европейския съюз. Според експертите, работили по проекта, той би трябвало да влезе в сила от началото на 2001 г.


Работническо-мениджърското дружество (РМД) “Дунавски драгажен флот - инвест” АД спечели търга за 26.4% от капитала на “Дунавски драгажен флот” АД, Русе. РМД беше единствен кандидат в търга, обявен от Агенцията за приватизация. Цената, предложена от купувача, е 374.178 млн. лв. Това е с близо 44 млн. лв. над обявената начална цена.


На търг за 19% от капитала на “Сливница 1968” АД, Сливница, проведен от Агенцията за приватизация, за победител бе определен единственият явил се кандидат - работническо-мениджърското дружество “Сливница - 2000” АД. Предложената от купувача цена за миноритарния пакет е 151.5 млн. лв. при начална тръжна цена в размер на 103 642 300 лв.


На търга за 23% от капитала на “Складова техника” АД, Горна Оряховица, се яви само един кандидат-купувач - бившият приватизационен фонд “Акционер Фаворит холдинг” АД. Агенцията за приватизация обяви кандидата за победител при цена 1 177 777 172 лв.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар