С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
7 апр 2000, 0:00, 10689 прочитания

Синият “Олимп” ражда нова групировка

Как собственикът на ресторант Славчо Христов стана строител, хотелиер и банкер

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Нов кръг от фирми, свързани с управляващите политици, напоследък печели все по-големи бизнестеритории. Той вече има две от характеристиките на класическa групировка - политическо лоби и банка. На фирмите, свързани с премиерския познат Славчо Христов, липсва само медийно влияние, за да се превърнат в нещо аналогично на червения “Орион”.
Първо се появи информацията, че приятелят на премиерското семейство Славчо Христов стои зад едно от двете РМД в приватизацията на “Златни пясъци”. В края на миналата седмица точно това РМД предложи най-много пари за курорта и за момента е най-вероятният купувач. Сделката трябва да бъде сключена до края на тази седмица. Едновременно с момента, в който стана ясно, че Славчо Христов стои зад единия от кандидатите на черноморския курорт, медиите разпространиха и новината, че на предстоящото общо събрание той влиза в надзорния съвет на БРИБанк чрез фирмата на Валентин Златев “Агрохолд” АД. Макар събранието да беше проведено този петък, Христов практически присъства в банката от няколко седмици.
Бай Славе, както наричат собственика на известния столичен ресторант “Олимп”, е добре познат сред синия елит. През последните две години неговото заведение се превърна в любимо място на премиера и неговата съпруга, както и за голяма част от актива на СДС. Фактът, че около името на Славчо Христов не се е шумяло достатъчно, не означава, че не се е знаело нищо за неговите бизнесинтереси. Доскоро те бяха съсредоточени главно в строителния бранш. Фирмата му “Балканстрой инженеринг” дори спечели няколко добри поръчки за ремонт на пистите на летище “София”, финансирани по програма ФАР. Едва ли това е станало без ползване на добрите контакти с влиятелни хора в синята власт.
В известен смисъл е логично след смяната на властта някои икономически групи да просперират по-бързо от други. Проблемите идват, когато те натрупат достатъчно голям капитал. Просто мащабите на бизнеса са станали прекалено големи, за да останат в сенчестата част на икономиката. Излизането на светло е трудно не само защото изисква доказване на доходи, а и заради нуждата от организационно преструктуриране, сътрудничество с властта и поддържане на имидж.

Кой е бай Славе

Публично известните факти за биографията на Славчо Христов са малко. Достъпът до него е силно ограничен и единственото място, на което може да бъде видян със сигурност, е собственото му заведение. Най-често - в обкръжението на СДС-величия. Отскоро за неговите PR-контакти се грижи агенцията “Ди енд Ди”, която обслужва медийно БРИБанк, ЛУКойл и структурите на Валентин Златев.
За себе си Славчо Христов обича да казва, че е постигнал всичко благодарение на “приятелите, които са навсякъде”. Той не крие, че има само диплома за средно образование, получена от техникума по радио- и телевизионна техника “Александър Попов”. Близо десет години Славчо е работил като оператор в БНТ и предаването "Бързи, смели, сръчни". През 1988 г. напуска телевизията и се захваща с частен бизнес. Първоначално се занимава с търговия “на процент” към НАРКООП. Както обяснява самият той, бизнесът се е състоял от продажбата на мартеници до бира и кока-кола на собствената му сергия.
Сред ранните бизнесначинания на Славчо Христов е създаването на колбасарски цех, както и построяването на птицефермата в село Доганово, която по-късно фалира. Според него това е станало заради голямата инфлация в периода 1995 -1996 г.
В зората на демокрацията бай Славе наема столичния ресторант “Димитровград”, който преименува после на ресторант “Рич” (от англ. - богат). Негов съдружник по това време е съпругът на Маргарита Хранова, който самият Славчо смята за един от своите най-добри приятели. И днес той се гордее с факта, че по това време в “Рич” са пеели Силвия Кацарова, Нели Рангелова и други звезди на българската естрада. От това време датира и любовта на Славчо Христов към ресторантьорския бизнес. “Аз не съм браншовик, никога не съм бил сервитьор, готвач или барман”, казва Славчо, но признава, че е създал по-късно “Олимп” по подобие на първото си заведение. Луксозният ресторант с име от древногръцката митология той наема през 1991 г. На обявения от общината търг не е имало друг кандидат, твърдят хора от обкръжението на Славчо Христов. Преди две години той откупи ресторанта от общинската фирма “Оборище” и го реконструира основно, като му придаде сегашния луксозен вид.

Синият “Олимп”

За ресторант “Олимп” в политически план се заговори през есента на 1996 г. В него беше свикана срещата на кандидат-президента Петър Стоянов с представители на бизнеса, на която според запознати е бил обсъждан и въпросът с финансирането на кампанията на СДС. Организатори на срещата бяха Марио Тагарински, Любомир Павлов и шефът на предизборния щаб Евгений Бакърджиев. Сред поканените пък бяха Сашо Дончев, Красимир Стойчев (за когото се твърди, че е много близък със Славчо Христов), шефът на застрахователната компания “Европа” Румен Георгиев и други представители на “националния капитал”. В срещата участваха и представители на съмнителни групировки като шефа на СИК Красимир Маринов-Маргина.
Една от причините за популярността на луксозния ресторант е възможността да вечеряш в съседство с някои от сините лидери. Почитатели на неговата кухня са външният министър Надежда Михайлова, председателят на парламентарната група Екатерина Михайлова, земеделският министър, много от сините депутати и шефове на държавни институции.
Пред медиите Славчо Христов категорично отрича да е приятел на премиерското семейство. “Аз нямам лоби. Защо не питате г-н Костов дали съм му приятел”, каза в телефонен разговор през миналата седмица Славчо Христов. Хора, които са имали вземане-даване с него, обаче твърдят, че собственикът на “Олимп” умело използва добрите си връзки с властта за развиване на своя бизнес. Според запознати Славчо Христов в повечето случаи спекулира с широкоизвестните си контакти с премиера без знанието на последния.

Бизнесът на Славчо

Справката в Държавен вестник показва, че през 1996 г. Славчо Боянов Христов е участвал като акционер или съдружник в пет дружества - “Транзит инс” АД , “Коко-трейд” ООД, “Медикус - КОЛ Трейдинг” ООД, “Чоби-90” ООД и “Надин - рекламна агенция” ООД. В момента името на Славчо Христов фигурира в над 20 фирми с най-различен предмет на дейност, - от рекламата и издателската дейност през застраховане и консултантски услуги до търговия и строителство на големи обекти.
Фирмата “Балканстрой инженеринг”, на която Славчо Христов беше управител до 1998 г., се прочу основно с дейността си на летището. На нея беше възложено да ремонтира част от полосата, както и да извърши цялостен ремонт на перона на летището. Според някои източници “Балканстрой инженеринг” е работила там като подизпълнител на “Главболгарстрой”. Според други тя е разчитала на достатъчно силна подкрепа от високо място. Смята се, че за нея е лобирал и лично министърът на транспорта Вилхелм Краус. Оказа се, че по същото време в “Балканстрой инженеринг” работи неговият брат - Борис Краус. Връзката с Краус минава и през “Софстрой комплект” ООД. Дружеството е регистрирано през 1997 г. и е с предмет на дейност внос и износ, производство и търговия с промишлени стоки, хотелиерство, ресторантьорство и др. Съдружници в него са Славчо Христов и Антон Вилхелм Краус, който е син на бившия транспортен министър. Освен със спечелените търгове за софийските маршрутки, Краус-син е известен и със съвместния си бизнес с футболиста Емил Костадинов. Двамата са съдружници във фирмата “Национал 7” ООД и заедно управляват няколко дискотеки в София и по морето. Бившият футболист от националния отбор има съвместен бизнес и със Славчо Христов. Емил Костадинов стана през 1998 г. член на съвета на директорите в една от фирмите на Славчо - “Селекта” АД, която пък заедно с македонската “Гранит” е основен съдружник в “Балканстрой инженеринг”.
Според Славчо Христов съвместната му фирма със сина на бившия транспортен министър никога не е имала реална дейност. Тя е била създадена за строителството на жилищна сграда в Лозенец, но проектът се е провалил. “Човек може да направи фирми с много хора. Аз ви казвам, че тази компания не е работила и две минути”, обясни за “Капитал” г-н Христов. Според него същата съдба е имало и застрахователното дружество “Транзит инс”, в което той е съакционер с футболистите Борислав Михайлов и Наско Сираков. То е било създадено с идеята да продава транзитни застраховки, но бизнесът също е пропаднал.
Пак по думи на Славчо Христов от година и половина той няма нищо общо с “Балканстрой инженеринг”. Работата в строителството сега той осъществява чрез няколко собствени фирми, регистрирани през последните година-две - “М и С строителна компания”, “Автострой комплект”, “Автострой инженеринг” ООД, “Саут” ООД, “Норт” ООД. Според запознати в последните две години в областта на строителството той работи съвместно с друга приближена на управляващите фирма - НИКМИ ООД. Щом чуят това име, много хора от строителния бранш изпитват искрена завист.
НИКМИ е съкращение от имената на нейните собственици Николай Козанов и Милчо Благоев, за които също се твърди, че се ползват с подкрепата на кръгове в СДС. Според някои източници те са хора на Евгений Бакърджиев, а според други - на Елена Костова. Говори се, че не без нейна помощ фирмата е успяла да продаде построената от нея сграда на здравната каса в елитния столичен квартал Лозенец. В последно време фирмата спечели голям брой атрактивни обекти в страната. Тя построи централата на “Мобилтел” и още няколко големи административни сгради в София. НИКМИ извършва и ремонта в националното радио, за който преди време НСРТ за малко да уволни Александър Велев. В момента фирмата строи бизнесцентъра върху взривената столична библиотека на “Гурко” 1. На нея беше поверена и реконструкцията на пътническия терминал на летището, който ще струва 6-7 млн. долара. Предвижда се фирмата да влезе и в консорциума за Дунав мост 2.
Едва ли всичко това е постигнато без съдействието на достатъчно силна политическа подкрепа, коментират хора от бранша. Според тях решаващи в случая са били контактите, осигурени от собственика на ресторант “Олимп”, с когото шефовете на НИКМИ не само че не се конкурират, но имат и общи интереси в доста проекти. Николай и Милчо са съдружници със Славчо Христов в основаното през 1999 г. туристическото дружество “Съни дей тур”. То е собственик на луксозния хотел “Лилия” на Златни пясъци, за построяването на който Славчо не крие, че е оказал помощ “главно по организацията”.

“Славия”, СИК и стрелба в нощта

Около бизнесделата на Славчо Христов невинаги всичко е било наред. Неговото име се появи в криминалните хроники на вестниците през 1998 г., когато неизвестни лица поставиха взрив пред “Олимп”. Тъй като пораженията не бяха толкова големи, целият случай беше потулен от полицията, а извършителите и истинските им мотиви така и не станаха известни. Пред вестниците тогава управителят на ресторанта заяви, че е изненадан от инцидента и че няма врагове. Тъй като заведението е посещавано от много висши политици, с разследването на случая бяха ангажирани и спецслужбите. Хората, които познават Славчо, обаче залагаха на версията, че това е било по-скоро сплашване за неизпълнен ангажимент от самия него, отколкото сигнал срещу някой от именитите гости на заведението.
Името на Славчо беше намесено и в друг криминален случай през 1998 г. Няколко месеца след бомбата беше застрелян с пет куршума младият бизнесмен Емил Петров. По-късно се оказа, че убитият е бил служител на “Балканстрой инженеринг”, на която Славчо тогава все още беше управител. Истината за кървавото покушение отново не излезе наяве, но най-силната версия не изключваше причината да е била намесата на фирмата в бизнеса на други строителни компании.
Самата фирма “Балканстрой инженеринг” винаги е била свързвана с кръгове около застрахователното дружество СИК. Нейният шеф по това време Славчо Христов близо две години беше вицепрезидент на футболния клуб “Славия”, в който дял имаше и групировката. След като шефът на “Дискавъри 93” Стоян Николов беше арестуван за невърнати кредити и се отказа от президентския пост в “Славия”, логото на фирмата беше свалено от екипите на отбора. След това за известен период спонсор на “Славия” беше точно “Балканстрой инженеринг”. Твърди се, че от времето в “Славия” Славчо Христов е добър приятел с Милчо Бонев (известен повече като бай Миле), съдружник в бившата застрахователна компания СИК и в икономическата й структура Интергруп. Самият Славчо Христов отрича да има нещо общо със сикаджии или други представители на силови групировки.



 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Конкурентът на Starbucks в Китай ще пусне свои акции на Nasdaq Конкурентът на Starbucks в Китай ще пусне свои акции на Nasdaq

Китайската компания се надява да събере средства от 150 до 800 млн. долара, за да изпревари Starbucks, твърдят източници на различни издания

26 апр 2019, 217 прочитания

Facebook заделя 3 млрд. долара за потенциални регулаторни глоби Facebook заделя 3 млрд. долара за потенциални регулаторни глоби

Въпреки предстоящото наказание компанията е продължила да увеличава пазарния си дял и регистрира силно първо тримесечие

26 апр 2019, 236 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

Намалява броят на българските студенти в САЩ

През миналата учебна година в американски университети са учили 826 души от страната

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Нови лифтове на Пампорово и Витоша трябва да има до края на годината

Проектите ще бъдат финансирани с държавни пари

Имплозия на "Позитано" 20

След бламирането на Корнелия Нинова за евролистата въпросът е накъде е поела БСП и кой я води

Алън Мертнер: Алгоритъмът постоянно се променя

Директорът рекламно инженерство във Facebook пред "Капитал"

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

YVA в свои води

Изпълнителката, композитор и модел Ива Янкулова (YVA) за нуждата да пише песните си

Милано (сърце) дизайн

Акцентите и тенденциите от най-важната среща на световния дизайн Salone del Mobile 2019