Синият “Олимп” ражда нова групировка

Как собственикът на ресторант Славчо Христов стана строител, хотелиер и банкер

Нов кръг от фирми, свързани с управляващите политици, напоследък печели все по-големи бизнестеритории. Той вече има две от характеристиките на класическa групировка - политическо лоби и банка. На фирмите, свързани с премиерския познат Славчо Христов, липсва само медийно влияние, за да се превърнат в нещо аналогично на червения “Орион”.
Първо се появи информацията, че приятелят на премиерското семейство Славчо Христов стои зад едно от двете РМД в приватизацията на “Златни пясъци”. В края на миналата седмица точно това РМД предложи най-много пари за курорта и за момента е най-вероятният купувач. Сделката трябва да бъде сключена до края на тази седмица. Едновременно с момента, в който стана ясно, че Славчо Христов стои зад единия от кандидатите на черноморския курорт, медиите разпространиха и новината, че на предстоящото общо събрание той влиза в надзорния съвет на БРИБанк чрез фирмата на Валентин Златев “Агрохолд” АД. Макар събранието да беше проведено този петък, Христов практически присъства в банката от няколко седмици.
Бай Славе, както наричат собственика на известния столичен ресторант “Олимп”, е добре познат сред синия елит. През последните две години неговото заведение се превърна в любимо място на премиера и неговата съпруга, както и за голяма част от актива на СДС. Фактът, че около името на Славчо Христов не се е шумяло достатъчно, не означава, че не се е знаело нищо за неговите бизнесинтереси. Доскоро те бяха съсредоточени главно в строителния бранш. Фирмата му “Балканстрой инженеринг” дори спечели няколко добри поръчки за ремонт на пистите на летище “София”, финансирани по програма ФАР. Едва ли това е станало без ползване на добрите контакти с влиятелни хора в синята власт.
В известен смисъл е логично след смяната на властта някои икономически групи да просперират по-бързо от други. Проблемите идват, когато те натрупат достатъчно голям капитал. Просто мащабите на бизнеса са станали прекалено големи, за да останат в сенчестата част на икономиката. Излизането на светло е трудно не само защото изисква доказване на доходи, а и заради нуждата от организационно преструктуриране, сътрудничество с властта и поддържане на имидж.

Кой е бай Славе

Публично известните факти за биографията на Славчо Христов са малко. Достъпът до него е силно ограничен и единственото място, на което може да бъде видян със сигурност, е собственото му заведение. Най-често - в обкръжението на СДС-величия. Отскоро за неговите PR-контакти се грижи агенцията “Ди енд Ди”, която обслужва медийно БРИБанк, ЛУКойл и структурите на Валентин Златев.
За себе си Славчо Христов обича да казва, че е постигнал всичко благодарение на “приятелите, които са навсякъде”. Той не крие, че има само диплома за средно образование, получена от техникума по радио- и телевизионна техника “Александър Попов”. Близо десет години Славчо е работил като оператор в БНТ и предаването "Бързи, смели, сръчни". През 1988 г. напуска телевизията и се захваща с частен бизнес. Първоначално се занимава с търговия “на процент” към НАРКООП. Както обяснява самият той, бизнесът се е състоял от продажбата на мартеници до бира и кока-кола на собствената му сергия.
Сред ранните бизнесначинания на Славчо Христов е създаването на колбасарски цех, както и построяването на птицефермата в село Доганово, която по-късно фалира. Според него това е станало заради голямата инфлация в периода 1995 -1996 г.
В зората на демокрацията бай Славе наема столичния ресторант “Димитровград”, който преименува после на ресторант “Рич” (от англ. - богат). Негов съдружник по това време е съпругът на Маргарита Хранова, който самият Славчо смята за един от своите най-добри приятели. И днес той се гордее с факта, че по това време в “Рич” са пеели Силвия Кацарова, Нели Рангелова и други звезди на българската естрада. От това време датира и любовта на Славчо Христов към ресторантьорския бизнес. “Аз не съм браншовик, никога не съм бил сервитьор, готвач или барман”, казва Славчо, но признава, че е създал по-късно “Олимп” по подобие на първото си заведение. Луксозният ресторант с име от древногръцката митология той наема през 1991 г. На обявения от общината търг не е имало друг кандидат, твърдят хора от обкръжението на Славчо Христов. Преди две години той откупи ресторанта от общинската фирма “Оборище” и го реконструира основно, като му придаде сегашния луксозен вид.

Синият “Олимп”

За ресторант “Олимп” в политически план се заговори през есента на 1996 г. В него беше свикана срещата на кандидат-президента Петър Стоянов с представители на бизнеса, на която според запознати е бил обсъждан и въпросът с финансирането на кампанията на СДС. Организатори на срещата бяха Марио Тагарински, Любомир Павлов и шефът на предизборния щаб Евгений Бакърджиев. Сред поканените пък бяха Сашо Дончев, Красимир Стойчев (за когото се твърди, че е много близък със Славчо Христов), шефът на застрахователната компания “Европа” Румен Георгиев и други представители на “националния капитал”. В срещата участваха и представители на съмнителни групировки като шефа на СИК Красимир Маринов-Маргина.
Една от причините за популярността на луксозния ресторант е възможността да вечеряш в съседство с някои от сините лидери. Почитатели на неговата кухня са външният министър Надежда Михайлова, председателят на парламентарната група Екатерина Михайлова, земеделският министър, много от сините депутати и шефове на държавни институции.
Пред медиите Славчо Христов категорично отрича да е приятел на премиерското семейство. “Аз нямам лоби. Защо не питате г-н Костов дали съм му приятел”, каза в телефонен разговор през миналата седмица Славчо Христов. Хора, които са имали вземане-даване с него, обаче твърдят, че собственикът на “Олимп” умело използва добрите си връзки с властта за развиване на своя бизнес. Според запознати Славчо Христов в повечето случаи спекулира с широкоизвестните си контакти с премиера без знанието на последния.

Бизнесът на Славчо

Справката в Държавен вестник показва, че през 1996 г. Славчо Боянов Христов е участвал като акционер или съдружник в пет дружества - “Транзит инс” АД , “Коко-трейд” ООД, “Медикус - КОЛ Трейдинг” ООД, “Чоби-90” ООД и “Надин - рекламна агенция” ООД. В момента името на Славчо Христов фигурира в над 20 фирми с най-различен предмет на дейност, - от рекламата и издателската дейност през застраховане и консултантски услуги до търговия и строителство на големи обекти.
Фирмата “Балканстрой инженеринг”, на която Славчо Христов беше управител до 1998 г., се прочу основно с дейността си на летището. На нея беше възложено да ремонтира част от полосата, както и да извърши цялостен ремонт на перона на летището. Според някои източници “Балканстрой инженеринг” е работила там като подизпълнител на “Главболгарстрой”. Според други тя е разчитала на достатъчно силна подкрепа от високо място. Смята се, че за нея е лобирал и лично министърът на транспорта Вилхелм Краус. Оказа се, че по същото време в “Балканстрой инженеринг” работи неговият брат - Борис Краус. Връзката с Краус минава и през “Софстрой комплект” ООД. Дружеството е регистрирано през 1997 г. и е с предмет на дейност внос и износ, производство и търговия с промишлени стоки, хотелиерство, ресторантьорство и др. Съдружници в него са Славчо Христов и Антон Вилхелм Краус, който е син на бившия транспортен министър. Освен със спечелените търгове за софийските маршрутки, Краус-син е известен и със съвместния си бизнес с футболиста Емил Костадинов. Двамата са съдружници във фирмата “Национал 7” ООД и заедно управляват няколко дискотеки в София и по морето. Бившият футболист от националния отбор има съвместен бизнес и със Славчо Христов. Емил Костадинов стана през 1998 г. член на съвета на директорите в една от фирмите на Славчо - “Селекта” АД, която пък заедно с македонската “Гранит” е основен съдружник в “Балканстрой инженеринг”.
Според Славчо Христов съвместната му фирма със сина на бившия транспортен министър никога не е имала реална дейност. Тя е била създадена за строителството на жилищна сграда в Лозенец, но проектът се е провалил. “Човек може да направи фирми с много хора. Аз ви казвам, че тази компания не е работила и две минути”, обясни за “Капитал” г-н Христов. Според него същата съдба е имало и застрахователното дружество “Транзит инс”, в което той е съакционер с футболистите Борислав Михайлов и Наско Сираков. То е било създадено с идеята да продава транзитни застраховки, но бизнесът също е пропаднал.
Пак по думи на Славчо Христов от година и половина той няма нищо общо с “Балканстрой инженеринг”. Работата в строителството сега той осъществява чрез няколко собствени фирми, регистрирани през последните година-две - “М и С строителна компания”, “Автострой комплект”, “Автострой инженеринг” ООД, “Саут” ООД, “Норт” ООД. Според запознати в последните две години в областта на строителството той работи съвместно с друга приближена на управляващите фирма - НИКМИ ООД. Щом чуят това име, много хора от строителния бранш изпитват искрена завист.
НИКМИ е съкращение от имената на нейните собственици Николай Козанов и Милчо Благоев, за които също се твърди, че се ползват с подкрепата на кръгове в СДС. Според някои източници те са хора на Евгений Бакърджиев, а според други - на Елена Костова. Говори се, че не без нейна помощ фирмата е успяла да продаде построената от нея сграда на здравната каса в елитния столичен квартал Лозенец. В последно време фирмата спечели голям брой атрактивни обекти в страната. Тя построи централата на “Мобилтел” и още няколко големи административни сгради в София. НИКМИ извършва и ремонта в националното радио, за който преди време НСРТ за малко да уволни Александър Велев. В момента фирмата строи бизнесцентъра върху взривената столична библиотека на “Гурко” 1. На нея беше поверена и реконструкцията на пътническия терминал на летището, който ще струва 6-7 млн. долара. Предвижда се фирмата да влезе и в консорциума за Дунав мост 2.
Едва ли всичко това е постигнато без съдействието на достатъчно силна политическа подкрепа, коментират хора от бранша. Според тях решаващи в случая са били контактите, осигурени от собственика на ресторант “Олимп”, с когото шефовете на НИКМИ не само че не се конкурират, но имат и общи интереси в доста проекти. Николай и Милчо са съдружници със Славчо Христов в основаното през 1999 г. туристическото дружество “Съни дей тур”. То е собственик на луксозния хотел “Лилия” на Златни пясъци, за построяването на който Славчо не крие, че е оказал помощ “главно по организацията”.

“Славия”, СИК и стрелба в нощта

Около бизнесделата на Славчо Христов невинаги всичко е било наред. Неговото име се появи в криминалните хроники на вестниците през 1998 г., когато неизвестни лица поставиха взрив пред “Олимп”. Тъй като пораженията не бяха толкова големи, целият случай беше потулен от полицията, а извършителите и истинските им мотиви така и не станаха известни. Пред вестниците тогава управителят на ресторанта заяви, че е изненадан от инцидента и че няма врагове. Тъй като заведението е посещавано от много висши политици, с разследването на случая бяха ангажирани и спецслужбите. Хората, които познават Славчо, обаче залагаха на версията, че това е било по-скоро сплашване за неизпълнен ангажимент от самия него, отколкото сигнал срещу някой от именитите гости на заведението.
Името на Славчо беше намесено и в друг криминален случай през 1998 г. Няколко месеца след бомбата беше застрелян с пет куршума младият бизнесмен Емил Петров. По-късно се оказа, че убитият е бил служител на “Балканстрой инженеринг”, на която Славчо тогава все още беше управител. Истината за кървавото покушение отново не излезе наяве, но най-силната версия не изключваше причината да е била намесата на фирмата в бизнеса на други строителни компании.
Самата фирма “Балканстрой инженеринг” винаги е била свързвана с кръгове около застрахователното дружество СИК. Нейният шеф по това време Славчо Христов близо две години беше вицепрезидент на футболния клуб “Славия”, в който дял имаше и групировката. След като шефът на “Дискавъри 93” Стоян Николов беше арестуван за невърнати кредити и се отказа от президентския пост в “Славия”, логото на фирмата беше свалено от екипите на отбора. След това за известен период спонсор на “Славия” беше точно “Балканстрой инженеринг”. Твърди се, че от времето в “Славия” Славчо Христов е добър приятел с Милчо Бонев (известен повече като бай Миле), съдружник в бившата застрахователна компания СИК и в икономическата й структура Интергруп. Самият Славчо Христов отрича да има нещо общо със сикаджии или други представители на силови групировки.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове