“Напредък холдинг” е купувачът на “Биовет” - Пещера

Булбанк отпуска кредит от 9.7 млн. долара на новия собственик

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация одобри договора за продажба на 54% от капитала на “Биовет” - Пещера, на “Българска фармацевтична компания” (БФК). Държавното фармацевтично предприятие е в списъка за целева приватизация, затова купувачът трябва да плати оферираната цена от 10.6 млн. долара кеш. БФК е дъщерно дружество на “Напредък холдинг” и в офертата си предвижда цената да бъде платена с кредит от Булбанк. Преди седмица надзорниците поискаха от избрания купувач да докаже произхода на средствата си. “Купувачът е взел кредит в размер на 9.7 млн. долара, който е обезпечил с вече притежаваните по линия на масовата приватизация 13% от акциите на “Биовет”, ипотекирал е имуществото на едно от дружествата от холдинга - търговски център “Тракия” (пловдивското “Илиянци”), а за остатъка е използвал собствени свободни средства,” обясни шефът на надзора Асен Дюлгеров. В допълнение “Напредък холдинг” поема солидарно всички задължения на БФК по приватизационния договор.
В офертата си българската фирма предлага цена от 10.639 млн. долара и инвестиции в размер на 10.3 млн. долара, а предложението на втория кандидат-купувач - италианската “Синтофарм”, беше съответно за 10 млн. и 9 млн. долара. Избраният купувач ще плати 30% от цената три дни след подписването на договора, а остатъка - в 45-дневен срок. “Синтофарм” беше предложила да плати цената по сделката, като използва споразуменията за уреждане на дълга на България към Италия или Испания. Приватизационният договор най-вероятно ще бъде подписан през идващата седмица, тъй като през миналата изпълнителният директор на агенцията Захари Желязков беше в отпуск. Представител на втория кандидат преди няколко седмици обяви, че “Синтофарм” има намерения да обжалва решението на агенцията с мотива, че избраният купувач няма опит в бранша.
Сделката за “Биовет” не направи изключение от други приватизации и не мина без проблеми и медийни атаки. Те стигнаха и до вицепремиера Петър Жотев в ролята му на принципал на дружеството. На последния етап от процедурата беше разпространена информацията, че БФК иска да бъде назначен техен представител за прокурист веднага след като бъде изпълнено плащането само на 30% от цената. “Искането за прокурист не е включено в договора,” коментира тази информация Асен Дюлгеров.
“Биовет” е едно от добрите български предприятия - няма задължения, изнася по-голяма част от произведената продукция, ежегодно завършва на печалба (като положителния финансов резултат, който за миналата година е 7 млн. лв.). Купувачът на дружеството, ”Българска фармацевтична компания” АД, е регистрирана в края на миналата година. Негов мажоритарен собственик е бившият приватизационен фонд “Напредък холдинг”, а останалите 19% от капитала на фирмата са собственост на физическото лице Петко Нейков. Бившият фонд след увеличение на капитала е с главни акционери лицата, които навремето са го учредили. Това са Кирил Домусчиев и Иван Кочев чрез “Кимаго” ООД и “Пасифик 2000”. “Напредък холдинг” е мажоритарен собственик в 11 дружества, най-големите от които са “Балкан Ловеч”, търговски център “Тракия”, “Самоковска комуна”. За управлението на “Биовет” от холдинга са наели за консултант американската фирма “Фонтейн агрикаунсъл”.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар