Половината от шефовете на “Химко” не бяха освободени от отговорност

Торовото дружество започва работа благодарение на Агрополихим

Повече от половин година продължава спорът между украинеца Юрий Литвиненко и американската фирма “Ай Би И трейд” за правото на собственост върху дружеството, което притежава контролния пакет в “Химко”, Враца - “Ай Би И трейд”, и не се очертава скоро американският съд да постанови окончателно решение. На местно ниво преди седмица се състоя поредното общо събрание на торовото дружество. Освен протоколните точки от дневния ред за приемане на годишния счетоводен отчет на дружеството за 1999 г. основното решение на събранието е било да не бъдат освободени от отговорност част от членовете на управителния и надзорния съвет. Отговорност за действията си ще продължават да носят бившият изпълнителен директор Емануил Рафаилов, който управляваше дружеството, докато все още беше държавно, както и представителите на “Ай Би И трейд” (Александър Ровт, Имре Пак, Анатолий Тимофеев и Володимир Петров), които бяха за няколко месеца в управителния и надзорния съвет на дружеството. Гласуващият с мажоритарния пакет от акции на “Химко” Мартин Макариев, който е член на управителния съвет и е от кръга на украинеца, е гласувал за освобождаване от отговорност всички представители на Литвиненко в управителните органи.
В дневния ред не фигурираше точка за промени в надзорния съвет, който е в намален състав заради смъртта на негов член - Димитър Дацов. Така или иначе скоро ще трябва да се свика ново общо събрание. Причината е, че Литвиненко и изпълнителният директор на “Химко” Валентин Димитров са се задължили писмено пред американския съд да свикат ново събрание, на което да върнат представителите на “Ай Би И трейд” в управителните органи, т.е. да възстановят управителния и надзорния съвет от октомври 1999 г. Това би означавало, че от управителния съвет трябва да бъдат махнати и спечелилите си лоша слава заради миналото си Макариев и Димитров. Допълнителна причина за промени в ръководните органи е, че държавният представител Стефан Ставрев (бивш зам.-министър на промишлеността, а впоследствие съветник на вицепремиера Петър Жотев) е подал оставка от Министерството на икономиката и принципалът трябва да определи негов заместник.
Самият торов завод не работи от два месеца и половина. Причината за спирането беше неуредените текущи задължения на “Химко” към Булгаргаз. Дълговете към газовия монополист все още не се обслужват. Заедно със задълженията към НЕК, БДЖ и работници новите дългове на врачанското дружество вече приближават 20 млн. лв. Отчетената загуба само за двата месеца на тази година, в които “Химко” работи, са 5 млн. лв., за миналата заводът е на минус с над 19 млн. лв.
Междувременно изпълнителният директор на дружеството Димитров обяви, че до седмица заводът във Враца ще започне работа макар и с малко натоварване. В действителност управляващите “Химко” трябва да благодарят за пуска на завода на собственика на Агрополихим - Девня, “Асид енд фъртилайзър”. Последният се нуждае от карбамид, за да произвежда течни торове, а вносът на суровини е по-нерентабилен заради защитните мита. За да заработи “Химко” обаче, е нужно подаване на природен газ, което е невъзможно заради необслужваните задължения. В случая с Агрополихим ще бъде използвана схемата за преработка на ишлеме. Ръководството на предприятието все по-често се оплаква от непосилните цени на Булгаргаз, сякаш забравило, че още през януари декларира, че се е споразумяло с “Газпром” за по-изгодна схема на доставки. Договорът с “Газпром” обаче остана само на думи, а делата на управляващите “Химко” говорят по-скоро за източване, отколкото за оздравяване на дружеството.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар