Краят на модела “Мултигруп”

Скандалната групировка се прекръсти на “България 2002” и скри компрометираните мениджъри

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

От миналата седмица Мултигруп не съществува като име. Корпорацията избра да се нарича “България 2002 АД холдинг”. Софийският градски съд съобщи за това в публикация от 5 май в Държавен вестник. В съобщението се казва също, че е регистрирана промяна и в устава на корпорацията. Тя гласи, че срокът на действие на дружеството е до 1 май 2000 г. Юристи коментираха, че тази формулировка означава доброволна ликвидация на фирмата.
Това, което всички подозираха отдавна, но нямаше официално потвърждение, се оказа истина. Мултигруп е изпомпана от средства и от смисъл и върви към закриване. Групировката се беше специализирала в източването на държавата и това я направи голяма и силна. Напоследък обаче след шамарите, които получи от правителството, след няколко редукции на дейности, фирми и активи, след смените на караула в управителния съвет Мултигруп вече не е същата. Финансовата мощ, близостта с държавниците и политическите протекции са по-скоро спомен. Групировката, която от години купува активно политици, държавни служители, сделки, предприятия и активи, от няколко месеца започна също толкова активно да се дели и да се разпродава. Напоследък все повече е ясно, че в Мултигруп почти не остана печеливша дейност. В същото време холдингът трябва да покрива значителни дългове. Кредиторите следят с безпокойство безкрайните трансформации в “Мулти” и се опитват да отгатнат дали това е елемент от имиджовата стратегия на корпорацията, или става въпрос за техники, с които да се отложат плащания по кредиторски искове. Някои споделят опасения, че второто ще осигури време и възможност да продължи пренасочването на пари и активи в структури, които излизат от групировката и се регистрират като самостоятелни холдинги и фирми.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар