Мръсна утайка и мъртва риба затъмни блясъка на “Американ стандарт”

Увеличеното производство в завода доведе до изливане на непречистени води в река Росица</FONT></B>

На екологичната карта на България река Росица е обозначена като водоприемник втора категория. Тя обаче тече покрай завод, който на инвестиционната карта на страната е обект първа категория - изградения от американската фирма “Американ стандарт” най-голям завод за санитарен фаянс в Европа. За кратко време този завод се превърна в любим на българските управляващи, които не пропускат да го посещават и да го сочат за пример за успешна инвестиция при всяка удобна възможност. Отсега нататък обаче те със сигурност ще бъдат малко по-внимателни в похвалите си. От седмица насам образът на чуждестранния инвеститор, донесъл нови технологии и работни места в район с висока безработица и западаща индустрия, е сериозно застрашен поради установеното от районната инспекция по околната среда превишаване на замърсяващите вещества в отпадъчните води, изпуснати в реката. Според протокола на районните инспектори превишението на допустимите норми е 600 пъти. Причините - увеличаване на обемите на производство над капацитета на пречистващата станция.
Заводът “Идеал стандарт” е

Най-големият завод на “зелено”

(от англ. greenfield, т.е. на зелена поляна) в страната. Изграждането му струва общо 43 млн. долара. Другият завод на “Американ стандарт”, “Видима идеал”, е създаден като смесено дружество с държавното предприятие “Видима” и в него са инвестирани близо 30 млн. долара, а в момента се строи и трети завод в района. След посещението на президента Стоянов през миналата година районът беше обявен за българския Хонконг заради минималната безработица и сериозните чуждестранни инвестиции, имайки предвид и инвестициите на друг международен гигант, шведско-швейцарската компания Asea Brown Boveri, която е собственик на местния завод “Авангард”.
Още на пръв поглед “Идеал стандарт”контрастира с останалите промишлени мощности в региона - липсват типичните огромни пушещи комини, всичко блести от чистота, няма ги и обичайните шляещи се хора с ръце в джобовете.
Екологичната страна на дейността на американската фирма сега за първи път се разглежда толкова сериозно. След като бяха установени замърсяванията преди седмица, от Районната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново заявиха, че след отпадъчните води ще изследват и замърсяванията на въздуха в района на завода. От ръководството на “Идеал стандарт” не крият, че част от технологичния процес е свързан с рискове от замърсяване, но уверяват, че се използват най-модерни технологии и са взети всички мерки за безопасност за околната среда и работещите в завода. “В производството се използва изцяло природен газ и във въздуха отиват единствено отпадъчните газове от изгарянето”, обяснява Григор Димитров, директор “Човешки ресурси” в завода.
Това, което се е случило в река Росица преди седмица, изглежда по различен начин от двете страни. Всичко започва, след като преди две седмици живеещите около реката сигнализират за

Мръсно утаечно петно в река Росица

в близост до тръбата за отпадъчна вода от “Идеал стандарт” и мъртви риби в реката. След направените проверки на 14 юли 2000 г. се установява, че неразтворените вещества във взетите проби са 29 874 мг/л при норма от 50 мг/л. Установява се утаечно петно от силикатни частици с диаметър 2.5 метра в близост до тръбата за изливане на отпадъчните води в реката, което според експертите се е натрупало в продължение на месец и половина. Мъртви риби при проверката на 14 юли не са открити.
Направената проверка в дневника на пречистващата станция установява, че постъпващата в пречиствателната станция на завода вода за пречистване се е увеличила двойно от януари насам вследствие на увеличаване на обема на производството. “При това натоварване усреднителите за входящата вода се запълват до краен предел и не може да се спази необходимото технологично време за престой в ламелния утаител”, установяват специалистите на РИОСВ - В. Търново. Претоварването според тях е довело до авария и директно изливане на непречистени отпадъчни води в р. Росица.
Две седмици след проверката всичко около реката изглежда нормално. “Нивото е нормално ниско за летния сезон, риба в реката има”, обясняват неколцината рибари. Повечето от тях обаче споменават, че мъртва риба преди две седмици все пак е имало. Повторната проверка на 1 август 2000 г. установява, че утайката в реката е почистена, станцията за пречистваща вода е ремонтирана и предстои монтиране на допълнителни инсталации за пречистване. Но причината за взетите светкавични мерки едва ли е наложената от екоинспекторите максимална глоба в размер на 2000 лева.

Г-жа Григорова, какво констатирахте при проверката в “Идеал стандарт”
- На 12 юли получихме сигнал за мъртва риба в р. Росица в района на “Идеал стандарт България”. В резултат на това се сформира екип от експерти, които да установят дали има нарушения. Всъщност още през 1997 г. в проекта за изграждане на “Идеал стандарт” е записано, че максималното количество отпадъчни води за пречистване в пречиствателната станция е 250 куб.м на ден, а средното количество - 200 куб.м. При проверката на 14 юли по дневника от пречиствателната станция е установено, че още от февруари започва прогресивно увеличаване на производството, оттук на количеството отпадъчни води и към днешна дата то е 370 куб.м на ден. Това означава, че пречиствателната станция трябва да бъде спряна, за да започне ремонтните си дейности, за да поема и пречиства увеличеното водно количество. След сигнала и проверката специалистите констатираха, че са започнали ремонтните дейности на пречиствателната станция. Проверката установи, че са монтирани два нови резервоара с общ обем 36 куб.м и едновременно с това е необходимо да се направи едно разширение на пречиствателната станция, за да може да поема увеличеното водно количество. Те са пропуснали това и повишаването на капацитета на отпадъчните води е довело до аварийно замърсяване, изпускане на непречистени отпадъчни води в река Росица. Откритата утайка от силикати с диаметър приблизително 2.5 метра в близост до изходния канал от пречиствателната станция на завода е натрупана в продължение на месец и половина.
Каква е ситуацията в момента?
- Вчера бях отново на проверка във фирмата и имах личен разговор с г-н Тормптън, който е изпълнителен директор на фирмата. От проверката установихме, че река Росица е почистена идеално от утайката. Река Росица не е отровена. Тя е била замърсена от частици - силикати, които са неразградими и които много лесно се почистват.Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове