International Water печели водната концесия в Талин

Британската компания International Water UU, мажоритарният собственик на софийското ВиК, спечели водната концесия в столицата на Естония Талин. Цената на сделката е 75.6 млн. долара, срещу които компанията получава мажоритарен пакет от 50.4% от капитала на водното дружество на Талин - Tallinna Vesi. Цената ще се плати чрез увеличение на капитала на Tallinna Vesi и изкупуване на част от акциите на общината, която в момента е едноличен собственик на водното дружество.
Единственият конкурент на International Water UU в приватизационната процедура бе френската компания Generale des Eaux. Третият участник в първоначалните преговори - Northumbrian Lyonnaise Eesti AS, не подаде окончателна оферта.
Според официално разпространената информация офертата на International Water е предпочетена пред тази на френския й конкурент както заради по-високата предложена покупна цена, така и поради по-ниската цена на водата, която англичаните са заложили в инвестиционната си програма. В договора се гарантира, че цената на водата в естонската столица няма да се променя в следващите три години, а в периода 2004-2005 г. нарастването ще е 15%.
International Water UU е съвместно дружество между британските International Water Group и United Utilities Group. International Water Group е водното поделение на американската строителна група Bechtel. Компанията е една от най-големите световни фирми в областта на водните комунални услуги с над 22 млн. клиенти във Великобритания, Австралия, САЩ, Полша, Филипините и Мексико. United Utilities от своя страна обслужва около 3 млн. клиенти в Северозападна Англия и развива дейност и в страните от Централна Америка.
Мотивите за избиране на Internatiоnal Water UU за победител в конкурса за концесията в Талин доста напомнят тези за софийската водна концесия, където британската компания спечели благодарение на ниските цени на водата, които предвиждаше в инвестиционната си стратегия, макар да предлагаше и най-малките инвестиции. Generale des Eaux също бе сред първоначалните осем кандидата, но отпадна още в началната фаза на преговорите поради по-слабата предложена оферта в сравнение с останалите компании.
В момента консорциумът между International Water и United Utilities е и сред кандидатите за приватизацията на водното дружество в Прага. Там компанията ще се конкурира с френската Lyonnaise des Eaux и консорциума между Anglican Water и Vivendi. Оферти за предлаганите 66% от дружеството ще се приемат в началото на следващата година.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар