Новият брой:
Какво се случва в държавата

Суди Озкан предлага лев за акция от “София Принцес хотел”

След изтичане на крайния срок на офертата ще последва увеличение на капитала със стойността на кредита на Озкан за собствения му хотел

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Турският бизнесмен Суди Озкан, мажоритарен собственик на “София Принцес хотел” АД, хотел “Тримонциум” в Пловдив и на търговската верига “Кореком”, отправи търгово предложение до акционерите на софийския хотел за закупуване на притежаваните от тях акции по номинална цена. В момента фирмата на Озкан е собственик на 90.95% от капитала на дружеството и според инвестиционния посредник по сделката Първа източна международна банка (ПИМБ) след изтичането на срока по офертата на 15 януари 2001 г. ръководството на хотела ще подаде молба в Държавната комисия по ценните книжа за отписване от регистъра на публичните дружества.
Срокът, в който акционерите могат да продават акциите си, изтича на 15 януари 2001 г. “Вече има интерес от страна на дребни акционери. Смятам, че цената е справедлива, защото в хотела са направени значителни инвестиции”, заявиха за “Капитал” от брокерския отдел на посредника. Според борсови посредници мотив за продажбата на акциите на тази цена може да бъде фактът, че мажоритарният собственик вече заяви намерението си да не разпределя дивиденти за следващите няколко години и да увеличи значително капитала след приключване на офертата.
“Логично е мажоритарният собственик на дружеството Суди Озкан да не разпредели дивидент в случай на положителен финансов резултат през годината. Независимо че дружеството е на печалба, размерът на дълговите инвестиции, направени в хотела под формата на договор за заем, е значителен”, обясни Асен Асенов, юрист на “София Принцес хотел”.
Участници на пазара на ценни книжа обаче оценяват по-високо акциите на дружеството. “Чистата стойност на активите на хотела (активите минус задълженията и цесиите) е около 6.6 млн. лв (в тях се включва и участието в “Тримонциум”), което прави по 8 лв. на акция. Дори и да приемем, че не всички активи са реално оценени - в баланса има вземания, които може и да не се върнат, стойността може да е най-малко наполовина, но предложената цена от един лев е далеч от това”, коментира аналитик на фондовия пазар.
“Само за сравнение - през септември 1998 г., когато са правени последните сделки на свободния пазар с малки пакети акции, цената е 54 000 стари лева, а скоро след това е имало прехвърляне на голям пакет за по 27 000 стари лева на акция. Трябва да се има предвид обаче, че въпреки ниската цена малките акционери нямат голям избор, защото не могат да си продадат акциите по друг начин”, каза друг финансов посредник.
След изтичането на крайния срок на офертата Суди Озкан ще увеличи капитала на “София Принцес хотел” със стойността на дълговете на дружеството от около 3.6 млн. лв., изкупени от самия него чрез цесионни договори. “Единственото решение е вземането на г-н Озкан към хотела да влезе като апортна вноска в капитала на хотела. Тъй като това не може да стане, ако дружеството продължава да е публично, сме предвидили като следваща стъпка отписването му от публичния регистър”, допълни Асен Асенов. Сумата, с която ще се увеличи капиталът на хотела, е в размер на 2.5 млрд. италиански лири (2.5 млн. марки) и 470 хиляди щатски долара. Това означава, че капиталът ще нарасне с приблизително 3.6 млн. лева, което ще стопи сегашния дял на миноритарните акционери от 9.5% до 1.6%.
Това е вторият опит на Суди Озкан да придобие пълен контрол върху управлението на хотела. Само два месеца след сделката с АП за 60% от акциите на хотела за 12 млн. долара бе проведено общо събрание на акционерите, на което предложението на Озкан за увеличение на капитала бе блокирано с гласовете на миноритарните акционери “Петрол холдинг груп” и държавата. Впоследствие пакетът на “Петрол холдинг груп” бе закупен през фондовата борса чрез сделка, регистрирана на номинална цена.
Софийският хотел всъщност е собственик и на “Интерхотел Тримонциум” и "Кореком" и стойността на закупените активи е в подготвяното за отписване от публичния регистър дружество. Липсата на активна търговия на "БФБ София" обаче прави оценяваната като ниска офертна цена съвсем законна - предлаганата цена за акция е определена на базата на най-високата цена, по която са сключени сделки с акции на хотела през последните три месеца; същата цена е получена и чрез използване на метода на вътрешноприсъщата стойност за оценка на активите, направена от агента по публичното предложение. Последната сделка на БФБ с акции на “София Принцес хотел” е регистрирана на 3 октомври 2000 г. Чрез блокова сделка е прехвърлен пакет от 3878 акции, което представлява 4% от капитала на “София Принцес”. Сделката се е осъществила при цена на акция 1 лев. В момента Суди Озкан държи над 90% от “София Принцес хотел”, а борсов посредник е бил също ПИМБ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар